Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Výzva na pár minut: Fungují ultra krátká cvičení?

Snad každá žena touží po hezké a zdravě vyhlížející postavě. Ovšem jen hrstka z nich má opravdu dostatek času na to, aby trávila celé hodiny v posilovnách nebo jinými sportovními aktivitami. Možná právě proto se v poslední době stala hitem ultra krátká cvičení, která slibují jistý kompromis. Fungují ale vůbec?
cvičení
Hoďte se do maximální formy za minimum času. (foto: 123rf.com)

07. 12. 2021

07. 12. 2021

Každá z nás to známe. Dnes a denně řešíme práci nebo se staráme o menší či větší děti. Do toho se nevyhneme domácím povinnostem, a tak bychom mohli pokračovat donekonečna. Je toho zkrátka až nad hlavu. Vyšetřit si alespoň malinkatou chvilku jen sama pro sebe, je téměř nemožné. A když už se přece jen poštěstí, jediné, co nás coby totálně vyšťavené ženy motivuje mnohem víc, je usadit se pohodlně do gauče, vychutnat si horkou čokoládu a zkrátka nedělat nic. Samy ale moc dobře víme, že právě tohle nás z hlediska vysněné postavy opravdu nespasí. Co nám však spásu slibuje, to jsou extrémně krátká cvičení.

Uvědomujeme si, že pro získání hezčích křivek a udržení stávající váhy, je pohyb nutností. Jenže právě tohle dost často bývá začarovaný kruh, kterému se jednoduše nelze divit. Možná právě proto nás ty krátké workouty a výzvy vábí mnohem víc a víc. Ušetří spoustu času a přitom slibují pěkné výsledky. Ovšem, mají tu moc?

Ujasněte si, co od cvičení očekáváte

Než se pustíte do hledání krátkého cvičení, které vám během pár minut dá do těla, ujasněte si svůj záměr. Chcete zhubnout nějaké to kilo? Zpevnit postavu? Nebo je vaším přáním aktivovat veškeré svaly, aby se zvýšila síla a fyzická zdatnost? Tento krok nepodceňujte, má svůj význam. Každé z krátkých cvičení totiž působí zcela jinak. A pokud skutečně chcete dosáhnout vysněného cíle, je nutné vybrat si cvičení s kýženým efektem.

Statická nebo dynamická cvičení?

Z hlediska krátkých cvičení si můžete vybrat třeba izometrické výzvy. Jejich síla spočívá ve statických cvicích, které podporují svaly v každé oblasti. V takovou chvíli pak přímo nedochází ke spalování tuků jako v případě aerobních cviků. Vše je totiž zaměřeno na aktivaci a posílení svalů a jako bonus – získání síly. Oproti tomu existují i dynamická cvičení. Ta jsou primárně určená nejen k aktivaci a posílení svalů, ale především pro spalování tuků. Většina cvičení, ačkoli jsou skutečně v řádu několika minut, navíc mají tu výhodu, že vaše tělo spaluje tuky i několik hodin poté. 

K TÉMATU  Dokonalé tělo do plavek? S těmito cviky to dokážete!
Jeden z příkladů jak za pouhých pět minut spálit spoustu kalorií. (zdroj: youtube.com/Bailey Brown)

Jak krátká cvičení fungují?

Teď už ale k jádru pudla. Mají vůbec ultra krátká cvičení slibovaný efekt? To se totiž na oko vylučuje s všeobecným tvrzením, že cvičení začíná na tělo působit až po nějakých dvaceti minutách aktivity. Veškeré tyto výzvy a jednotlivé workouty jsou však smysluplně navrženy tak, abyste i během krátké doby vydala ze své energie co nejvíc. Prakticky vzato se mezi jednotlivými úkony nevyskytuje žádný odpočinek a pokud ano, tak pouze v rámci několika málo sekund. Během krátkých cvičení zkrátka vaše tělo jede na plný výkon, bez žádných úlev a přestávek.

Veškeré kouzlo tedy tkví v samotném složení a načasování cviků. Zatímco při běhání tělu chvilku trvá, než začne efektivně pálit tukové zásoby, díky vysoké dynamice a rychlému startu metabolismu se během krátkých cvičení dočkáte spalování už klidně v prvních pěti minutách. Ukážeme si to na příkladu. Porovnejte si poklidný běh na louce s velmi rychlým dobíháním autobusu. V takovou chvíli se totiž tělo aktivuje mnohem rychleji, než kdybyste běžela pohodovým tempem. Pokud se však pro krátká cvičení rozhodnete, pamatujte, že se jim skutečně musíte věnovat pravidelně. Ideálně každý den.

Pro úspěch je důležitá technika

Ano, do jisté míry tu jde i o rychlost (a to zejména během střídání jednotlivých setů), dynamiku, ale také o kvalitu provedení. Aby krátká cvičení byla pro váš organismus a potažmo celou postavu skutečně efektivní, je důležité abyste prováděla jednotlivé cviky precizně. Špatně prováděné cviky totiž mohou mít zcela opačný efekt. Navíc u nich rovněž stoupá riziko, že přetížíte určitou část těla, nedej bože si způsobíte zranění. Techniku proto v žádném případě nepodceňujte. Tím spíš, když si dáte do těla jen pár minut denně.

K TÉMATU  Jak strava ovlivňuje naši náladu? A ovlivňuje ji vůbec?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Žádná snídaně, sacharidy. Nejčastější mýty o hubnutí, které pletou hlavu

Cvičení jde s hudbou lépe. To je vědecky dokázáno

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Poslední víkend roku 2018! Sobotu si dopřejte spíše oddechovou a zbytečně se nedohadujte s ostatními, ať si na závěr roku nepokazíte náladu. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vás připraví na to, co by vás mohlo překvapit.
Citron je již od pradávna používán jako pomocník při mnoha zdravotních potížích. Kyselina citronová v citronu je totiž známá svými imunitními, antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Co vás napadne jak první, když máte například chřipku? Samozřejmě pořádný bylinkový čaj s medem, zázvore, a hlavně citronem! Jaké jsou účinky citronu na lidské tělo?
Rýmovník si může každý z nás vypěstovat doma v květináči. Jde o léčivou bylinku, která je velmi nenáročná. Potřebuje jen přiměřené světlo a dostatek zálivky. Rozrůst se může opravdu hodně – ale pak nastává otázka, co s ním?
Meghan Markle, Vévodkyně ze Sussexu, si během svého partnerství a manželství s princem Harrym dokázala znepřátelit řadu příznivců královské rodiny. Čím je kontroverzní Američanka proti sobě poštvala?
S radikálním poklesem teplot je potřeba pohlídat si imunitní systém. Co na dnešní den radí horoskop astroložky Naďy Šmídové?
Řasy jsou krásnou ozdobou každé ženy a nejlépe dokážou zaujmout tehdy, když jsou husté a dlouhé. Ne každá žena takové řasy má. Nemusíte si kvůli nim lepit umělé řasy. Poradíme vám účinné tipy, jak můžete své řasy zvětšit a prodloužit. Naučte se následující tipy a můžete se dočkat řas, které jste si vždy přáli.
Šedá v interiéru vládne! Nejsou to pastelové barvy ani zářivé kombinace, které bychom chtěli vidět doma. Trendy a zájem zákazníků jasně ukazují, která barva se těší oblibě. Obývací pokoje, kuchyně, ložnice i koupelna, tam všude lahodí oku šedá. Žádná jiná barva se nemůže pochlubit takovým množstvím odstínů. Šedá maximálně těží z toho, že se ze všech barev nejvíc hodí k bílé, což je tradiční barva stěn v interiéru. Právě v kombinaci s černou nebo dalšími odstíny šedé spolu potom mohou vytvořit zázraky i u vás doma.
Možná máte skvělý sex, na kterém nechcete nic měnit. V pořádku, ale jedna malá drobnost může vaše milostné prožitky pozvednout na novou, vášnivější a intenzivnější úroveň. Stačí věnovat pozornost něčemu, co běžně děláte. Správně se nadechněte!
Jednou z možností, jak pozitivně ovlivnit vzhled našeho obličeje, je obličejová jóga. Jedná se o krátké cvičení, které umí oddálit projevy stárnutí a pozitivně naladit tělo i mysl. V čem spočívá?
Dnešní doba je zrychlená, spoustu lidí je pod tlakem a pod vlivem stresu. Patříte mezi ty, kteří zažívají stres v každodenním životě? Přáli byste si to jednou provždy vyřešit? A jde to vůbec? V tomto článku si povíme, odkud se stres vlastně bere a taky uvidíte, že je možné s ním jednou provždy skoncovat!
Zase si potřebujete obarvit vlasy, ale návštěva kadeřnického salonu se vám teď do harmonogramu vůbec nehodí? Zkrášlete se v pohodlí domova – a navíc podstatně levněji. Schopnosti prostředků, které skrývá vaše kuchyň, vás prostě nadchnou!
Dokonalým doplňkem pro každou ženu je krásná a zdravá pleť. Aby taková skutečně byla, je potřeba si uvědomit, jak je zimní péče o pleť důležitá. A tím nejlepším, co můžete své pleti dopřát během mrazivého období, je přírodní kosmetika. Víte, jak si takový voňavý a vyživující krém namíchat?

Výběr článků

Vezměte děti do kina a schovejte se před dotěrným vedrem v sále. Tajný život mazlíčků 2 je animák od tvůrců filmů Já, padouch. Psí poslání 2 zaútočí na emoce a bláznivý Aladin je ztřeštěnou jízdou od Disneyho, kterou způsobí hlavně kouzelný Džin.
Sebere mi děti – to patří mezi nejčastější obavy rodičů, kteří se rozvádějí. Často tato věta totiž bývá předmětem zastrašování ze strany některého z rodičů nebo nástrojem vydírání, aby rodič dosáhl v bitvě zvané „rozvod” svého. A obvykle to funguje.
Podzim je tradiční období v roce, kdy bilancujeme. Dny se zkracují, počasí zhoršuje, nálada prostě není. Odtud je už jen krůček k nepříjemným pocitům a sešupu nálady směrem strmě dolů. Když se to stane jednou, je to v pořádku. Podzimní deprese by se ale neměly opakovat často.

Nepřehlédněte

Jste příznivci doby minulé, která se nesla v duchu swingu, kloboučků, smokingů a doutníků? V tom případě byste se měli seznámit se stylem Art deco, který je odkazem na období mezi první a druhou světovou válkou. Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo románový hrdina Velký Gatsby jsou ztělesněním luxusu, elegance a sofistikovanosti. Inspirujte se našimi tipy a vneste do svého domova kousek dávného luxusu a elegance.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek