Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Preventivní prohlídky v práci: Na jaké máte nárok?

Každý zaměstnavatel musí svým zaměstnancům nabídnout preventivní prohlídky. A zaměstnanci musí této nabídky využít. Nebo alespoň by měli. Poslední průzkumy ukazují, že lidé na takzvané ,,preventivky” nechodí, jistý podíl na tom má i koronavirová pandemie a apel na to, ať raději zůstáváme doma. Jenže svět se začíná vracet do normálu, což znamená, že se navrací i všechno s tím spojené.
prohlídka
Na preventivní prohlídky máte nárok. Využijte toho. (foto: 123RF)

09. 02. 2022

Drtivá většina populace je naočkovaná, což znamená, že lékařské ordinace jsou ostatním opět otevřeny. Do hry se tedy opět dostávají preventivní prohlídky, které jsou jednou z možností, jak předcházet celé spoustě závažných onemocnění. I když jste preventivní prohlídky za poslední rok zameškávali, přesto je dobré sem i po roce zajít. Pokud za uplynulý rok k nějakému onemocnění došlo, které zatím není běžným okem postřehnutelné, lékař zahájí včasnou léčbu.

Důkladné prohlídky, které mají smysl 

Mnozí zaměstnanci jsou toho názoru, že preventivní prohlídky nejsou zrovna zapotřebí. Kdyby mi něco bylo, poznal bych to, říkají si. Jenže skutečnost je někde zcela jinde. Je to podobné jako s automobilem. Do servisu se chodí kvůli kontrole, aby se předcházelo vzniku potíží, případně aby se zavčasu přišlo na to, co je v nepořádku.

V případě člověka je to velice podobné. Díky docházení na pravidelné kontroly je větší pravděpodobnost toho, že se závažnému onemocnění předejde. Anebo při odhalení se může včas zakročit. Proto se neinspirujte ostatními, kteří chodí k lékaři až ve chvíli, kdy je něco bolí. Prevence je rychlejší, levnější a účinnější, než léčení nemoci v pozdějším nebo pokročilém stádiu. 

Na preventivní prohlídky máte ze zákona nárok 

Čeští zaměstnanci v porovnání s jinými lidmi ze světa mají navíc tu výhodu, že jsou jim preventivní prohlídky hrazeny z placeného zdravotního pojištění, které za ně zaměstnavatel odvádí. Pokud k lékaři nechodíte, protože se obáváte, že byste to museli platit, pak se pletete. To dokonce není to jediné, co vám zdravotní pojištění hradí. 

Když však zůstaneme u preventivních prohlídek, ze zákona máte nárok na takovou návštěvu lékaře jednou za dva roky (u dětí do tří let a dorost je to častější). V rámci prohlídky se provádí vyšetření zraku, sluchu, moči, také cholesterolu a glykémie. U lidí nad čtyřicet let se provádí i vyšetření na kardiovaskulární onemocnění, což je jedno z největších rizik dnešní doby. V rámci prohlídek se kontroluje očkování a mnozí lékaři provádí i vyšetření kůže, prsů a varlat z důvodu obav o onkologické onemocnění.  

K TÉMATU  Nekvalitní spánek je často důsledkem světelného smogu. Co tedy dělat pro kvalitní spánek

Máte nárok i na screeningová vyšetření 

V rámci svého zdravotního pojištění můžete podstoupit i screeningová vyšetření, ke kterým se přistupuje v akreditovaných centrech a na příslušných pracovištích. Například screening prsu je hrazen jednou za dva roky lidem od pětačtyřiceti let, screening tlustého střeva je pro osoby starší padesáti let hrazen jednou ročně, později jednou za dva roky. 

Obecně ale platí, že preventivní vyšetření se v průběhu let mění, a to v závislosti na věku pacienta. Zatímco ženy do pětatřiceti let podléhají jednou za dva roky stomatologickému vyšetření a vyšetření moči, později se přidává vyšetření EKG a mamografické vyšetření. U mužů se vedle stomatologie a vyšetření moči později přistupuje i k laboratornímu vyšetření sérového kreatinu a provádí se i testy okultního krvácení ve stolici. 

Pozor na lékaře lajdáky 

Není na škodu vědět, na co máme jakožto zaměstnanec či poplatník zdravotního pojištění nárok. Ne všichni lékaři totiž k preventivním prohlídkám přistupují tak, jak mají. Poctivě. Někteří jsou opravdu lajdáci a lékařskou péči zanedbávají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Home office. Jak vyzrát na nástrahy a zastat stejnou práci doma jako v kanceláři

Práce v den, kdy je státní svátek. Na co všechno máte nárok

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Teploty stoupají a pomalu svítá i naděje, že se brzy otevřou sportoviště. Jestli se chcete po delší pauze dostat do formy, rozhodně nepodceňujte přípravu. Dobijte energii a dávejte si postupné cíle. Jinak byste mohli skončit s nepříjemnými křečemi, bolestivě nataženými svaly a vyčerpaní únavou.
Nechceme je, bojujeme proti nim a stejně před nimi neutečeme. Vrásky už jednoduše patří k životu každého člověka, ovšem u někoho se objeví dřív a u jiných později. I když jejich přítomnost je zcela nevyhnutelná, pořád existují cesty, jak jim předcházet anebo zmírnit podobu těch, které se usídlily na naší tváři. Co zabírá na vrásky v každém věku?
Správný výběr varné desky do značné míry ovlivňuje kvalitu a rychlost i energetickou náročnost vaření. Základními kritérii pro výběr správného modelu jsou výkon, velikost a bezpečnost používání. Zorientujte se v názvosloví a vyberte si tu správnou varnou desku pro vás.
Celý svět stále ještě žije koronavirovou pandemií. Ve večerních zprávách nevidíme nic jiného než pouze počet přibývajících nakažených či informaci o další mutaci zákeřeného onemocnění. Bohužel se pozornost odvrací od mnoha dalších nemocí, jež jsou tu mezi námi stále. Jednou z nich je také legionella. 
Přemýšlíte o novém umyvadle do koupelny? Co si zvolit umístění na desku. Tento retro prvek nechává vzpomenout na časy, kdy stál v koupelně na skříňce smaltovaný lavor. Umyvadlo na desku otevírá neuvěřitelné možnosti pro originální řešení. Nevěříte? Podívejte se do naší galerie.
Výběr antikoncepčních prostředků je poměrně velký. Dlouhý seznam začíná kondomy, pokračuje antikoncepčními pilulkami a končí třeba právě nitroděložními tělísky. V tomto článku se na ně zaměříme. Dozvíte se, jak se tělíska dělí, jak fungují, pro koho jsou vhodná a také kdy je ideální jejich zavedení. Provedeme vás veškerou problematikou nitroděložních tělísek a pokud váháte, pomůžeme vám se rozhodnout, zda do toho jít, či nikoliv.
Podzim je tradiční období v roce, kdy bilancujeme. Dny se zkracují, počasí zhoršuje, nálada prostě není. Odtud je už jen krůček k nepříjemným pocitům a sešupu nálady směrem strmě dolů. Když se to stane jednou, je to v pořádku. Podzimní deprese by se ale neměly opakovat často.
Hledáte originální tipy na výlety v okolí vašeho bydliště, nebo se rádi podíváte i do jiných krajů České republiky? Přinášíme vám nový seriál, v němž vám prozradíme tipy na ta nejkrásnější a nejzajímavější místa ze všech krajů naší země.
Stříbrný náhrdelník je více než jen krásný. V tomto blogu najdete všechny výhody nošení stříbrného náhrdelníku. Hledáte nový náhrdelník, který byste přidaly do své šperkové kolekce, a zvažujete stříbro? Děláte skvělou volbu. Náhrdelníky ze stříbra jsou krásné, odolné a nestojí jmění. Jsou také hypoalergenní a snadno se udržují na rozdíl od mnoha jiných drahých kovů. Stříbrné náhrdelníky jsou univerzální a dostupné v široké škále stylů. Takže ať už hledáte něco elegantního, nebo dáváte přednost roztomilému a hravému vzhledu, určitě najdete ten pravý stříbrný náhrdelník pro vás. Chcete více podrobností o všech výhodách tohoto úžasného kovu?
V současné době často slýcháme, jak některé ženy zasílají peníze lidem, které ani neviděli. Jednoduše proto, že chtějí najít nějakou spřízněnou duši. Seznamování není jednoduché a má svá pravidla. Štěstí většinou nečeká na každém kroku.
Přestože Vánoce jsou obdobím radosti a dávání, může být výběr vhodného dárku pro děti někdy komplikovaný. Dnešní článek na Dámské Lize upozorňuje na pasti nevhodných dárků pro nejmenší pod stromečkem. Od nesprávných hraček až po problematické trendy, prozkoumáváme, co by rodiče měli brát v úvahu při výběru dárků pro své ratolesti, aby byly nejen radostné, ale i bezpečné svátky

Výběr článků

Vánoce jsou za dveřmi a společně s nimi i příjemná "povinnost" zamyslet se nad dárky pro vaše nejbližší. Máte-li doma aktivního sportovce, kterému pohyb rozhodně není cizí, pak se možná při výběru vánočního dárku budete chtít vydat právě tímto směrem. Došla vám inspirace? Nevíte si s výběrem dárku rady? Nezoufejte! Máme pro vás pětici skvělých tipů, které sportovec zaručeně patřičně ocení!
Ženy i muži často mateřská znaménka podceňují, ale to se nevyplácí. Nikdy nemůžete vědět, jestli v sobě náhodou neskrývají strašáka v podobě rakoviny. Proto si nechávejte znaménka nejenom pravidelně kontrolovat, ale také se o ně správně starejte.

Nepřehlédněte

Pokud jste nadšený cestovatel, a soustavně pracující člověk, pak asi jako každý bojujete s omezenými dny na dovolenou. Jak ale najít kompromis - tedy cestovat, a přitom si neplácat v práci volno? Řešením mohou být víkendové pobyty a my jsme si pro tentokrát vybrali jedno lákavé místo – evropské lákadlo v podobě Londýna. Co navštívit v Londýně, když nemáte moc času?
Když Jeff Moody narazil na starý srub v horské vesnici Telluride, věděl, že našel ideální rekreační místo pro svou rodinu. Obrovský srub se šesti ložnicemi se nachází daleko od ruchu Toronta, odkud Moody pochází. V zimě se dají nazout lyže takřka od dveří. Skvělý výhled, dobrý přístup a slunné místo v kombinaci s moderní přestavbou udělalo z Moody Residence skvost!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek