Domů » Životní styl » Ledvinové kameny způsobují nesnesitelnou bolest. Jaká jídla jíst, abychom dosáhli před nimi té nejlepší prevence?
ledvinové kameny
Bolest z ledvinových kamenů. (Zdroj: freepik.com)
Rodina Životní styl

Ledvinové kameny způsobují nesnesitelnou bolest. Jaká jídla jíst, abychom dosáhli před nimi té nejlepší prevence?

Ledvinové kameny způsobují nesnesitelnou bolest. Kdo tuto věc někdy zažil, může potvrdit, že na tuto zkušenost nikdy nezapomene.

Ačkoli ani dietní opatření nejsou 100% účinná jako prevence proti ledvinovým kamenům, mohou výrazně snížit jejich riziko. Řekneme vám, jaká jídla jíst a co dodržovat, abyste se s tímto nepříjemným problémem již nemuseli potýkat.

Co zapřičiňuje ledvinové kameny

Ledvinové kameny se tvoří tak, že se sníží výdej moči člověka. V ledvinách se díky velkému množství určitých minerálů, které drží pospolu, začnou tvořit kameny. Ty mohou být malé jako zrnko písku a nebo velké jako malý oblázek. Tyto malé kamínky mohou unikat z všeho těla, aniž byste si toho všimli. Pokud se ovšem začnou „vyplavovat“ větší kamínky, všimnete si toho!

Přestože bolest způsobena vyplavováním kamenů může být nesnesitelná, obvykle kameny prochází, aniž by způsobovaly nějaké větší poškození. Ve vzácných případech může být nutné podstoupit chirurgický zákrok nebo jinou léčbu. Ale ve většině případů jsou jediným lékem na to léky proti bolesti.

Kdo může dostat ledvinové kameny

Asi 1 z 10 lidí dostane během svého života ledvinové kameny, přičemž muži mají dvakrát větší pravděpodobnost tohoto onemocnění. Objevují se většinou po 30. roce života, i když je možné je mít i mnohem dříve. Jakmile je jednou máte, existuje mnohem vyšší riziko, že je dostanete opakovaně i v budoucnu.

Šanci dostat ledvinové kameny mají hlavně ti lidé, kteří vědí, že se vyskytovaly u někoho z jejich rodiny (babička, děda, strýc, matka). Pokud je měl někdo z vaší rodiny, jste vystavěni většímu riziku, že je „zdědíte“ i vy. Ať už se v rodině vyskytovaly a nebo ne, díky stravě můžete riziko jejich výskytu snížit a nebo naopak zvýšit.

ledvinové kameny
Porovnejte, jak vypadají zdravé ledviny a ty s ledvinovými kameny. (zdroj foto: freepik.com)

Jak zabránit ledvinovým kamenům

Pijte hodně vody. Nejdůležitější a nejhlavnější věcí, která zabraňuje vzniku ledvinových kamenů je pít dostatek vody. Ta pomáhá vyplavovat škodlivé sloučeniny z těla ven předtím, než začnou dělat potíže. Dávejte si ale pozor na množství vody a její pití rozhodně nepřehánějte! Mohli byste si způsobit nepříjemné problémy ledvin v podobě extrémního zavodnění.

Doporučené množství je velmi těžké stanovit, protože každý má jinou potřebu. Pamatujte si, že ideální je 6-8 sklenic vody za den, muži mohou i více.

Pozor na sůl. Sůl je samozřejmě důležitým prvkem v našich životech a mnoho z nás si nedokáže představit ji nepoužít, třeba při vaření. Právě ta je ale největším zdravotním rizikem. Nadměrný příjem sodíku v soli může koncentrovat moč, což zvyšuje tvorbu kamene.

Dodržujte mírný příjem bílkovin. Strava s vysokým obsahem bílkovin, které jinak snižují pH moči, mohou zvyšovat pravděpodobnost výskytu ledvinových kamenů. Pokud máte strach z ledvinových kamenů, dodržujte mírnou bílkovinovou stravu. To zahrnuje i například výše zmíněnou zeleninu.

Mějte dostatek vápníku. Nízký obsah vápníku v těle může být také rizikovým faktorem. Tato skutečnost překvapuje mnoho lidí, protože ledvinové kameny často obsahují spoustu vápníku, což podle všeho naznačuje, že na vině by mělo být právě příliš mnoho vápníku. Ale je to vlastně naopak. Když vaše strava obsahuje vyšší obsah vápníku, méně se vstřebává v zažívacím traktu a tím méně ho končí v moči.

Nejlepší způsob, jak získat vápník je jíst po celý den potraviny, které ho obsahují (mléčné výrobky, listová zelenina, tofu, rybí konzervy). Užití velké dávky vápníku ve formě potravinových doplňků může na druhou stranu vést k mírném zvýšení rizika vzniku ledvinových kamenů. Takže opatrně.

Jezte zeleninu. Snažte se jíst stravu s vysokým obsahem ovoce a zeleniny. Ta obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které pomáhají zvyšovat pH moči a zabraňují tak vzniku ledvinových kamenů.

ledvinové kameny
Pozor na sůl. S ledvinovými kameny si rozumí. (zdroj foto: freepik.com)

A co dalšího nám pomůže jako prevence

  • Vyvarujte se doplňků s vitamínem C – Velké množství tohoto vitamínu v doplňcích může způsobovat ledvinové kameny zejména u mužů. Muži, kteří užívali doplňky s vitamínem C zdvojnásobili své riziko vzniku ledvinových kamenů.
  • Objevujte bylinné léky – Bylinka Chanca Piedra je známa také jako „drtič kamene“ a je velmi populárním a úspěšným lékem na ledvinové kameny. Zabraňuje jejich tvorbě a zmenšuje velikost již existujících. Pozor na dávkování!!
  • Udržujte zdravou tělesnou hmotnost – Při nadváze či obezitě se také velmi zatěžují ledviny. Vždy je však důležité hubnout zdravě a pomalu. Žádné drastické diety pro rychlé zhubnutí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Potraviny, které pomáhají jako prevence proti rakovině nejrůznějšího typu podle České onkologické společnosti. Jaké množství sníst?

Jak se zdravě stravovat

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">

Pin It on Pinterest