Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Tajemství ženšenu: Proč je pro nás nepostradatelný?

Ženšen mnohým z nás něco říká, ale přesně definovat, k čemu vlastně slouží, je pro obyčejného laika nadmíru těžké. Přitom ženšen představuje důležitou bylinu, jejíž vlastnosti zná každý zkušený lékárník.
tajemství ženšenu
Jaké je tajemství ženšenu? (Foto: 123RF)

15. 11. 2021

Pokud trpíte únavou, toužíte po zotavení po operaci, bojujete s metabolismem, nebo nízkým libidem, či snad řešíte problémy s přechodem, měli byste se o ženšen začít zajímat. Zde vám poradíme, jaké je tajemství ženšenu, jak s ním zacházet a na co jej užívat.

Kouzelná bylina z Východu

Podle starých východních legend může odvar z kořene ženšenu vdechnout člověku sílu, rozveselit jej a napomoci mu při léčbě vážných chorob. Mnoho obyvatel Číny, Koreje a východního Ruska navíc stále věří, že tato nenáročná trvalka může postavit na nohy i nevyléčitelně nemocné pacienty.

Názory lékařů podložené léty klinického výzkumu zní trochu střídměji. Přesto však potvrzují, že ženšen je vhodný léčivý prostředek pro lidi obou pohlaví a všech věkových kategorií. Má celou řadu léčivých vlastností a účinně pomáhá při léčbě nejrůznějších patologií.

Ženšen ano, ale s mírou

Kořeny ženšenu jsou bohaté na vitamíny B a C, fosfor a mnoho dalších látek prospěšných lidskému zdraví. Avšak pozor! Ženšen by se neměl užívat se silným čajem, kávou nebo alkoholickými nápoji. Faktem je, že aktivní složky této rostliny zvyšují její účinek, což způsobuje nadměrné nervové vzrušení a další negativní důsledky. Pokud jde o vedlejší účinky, tato trvalka jich má velmi málo. Předávkování ženšenem však může způsobit bolesti hlavy, zvýšený krevní tlak, zrychlenou srdeční frekvenci, průjem, nevolnost a zvracení.

Ženšen v lidovém léčitelství

Ženšen měl odpradávna své zastánce, kteří dobře věděli o jeho účincích na lidské tělo. Vědělo se například, že odvary pomáhají zmírnit fyzickou i psychickou únavu, napomáhají obnovit chuť k jídlu a zlepšit sexuální funkce. Dokonce se tradovalo, že výtažky z ženšenu pomáhají při depresích. Kromě toho přípravky z ženšenu stimulují kardiovaskulární systém, normalizují krevní tlak a hladinu cukru v krvi. V lidovém léčitelství se ženšen vždy používal buď ve formě tinktur, nebo také mastí a odvarů.

K TÉMATU  Efektivní home office? Jak zůstat produktivní bez stresu?

Mužům zvyšuje chutě

Odvar z kořene této trvalky má zvláštní účinek na tělo silnějšího pohlaví. Prospěšné látky obsažené v této rostlině zvyšují pohyblivost spermií a zlepšují prokrvení genitálií, čímž zajišťují stabilní a dlouhotrvající erekci. Pravidelná konzumace ženšenu tak dokáže zlepšit sexuální funkce a zvýšit mužské libido.

K dosažení požadovaného výsledku se doporučuje užívat ženšenový odvar po dobu nejméně jednoho měsíce. Současně vylučte ze stravy silnou kávu, protože kombinace těchto dvou produktů nevede k ničemu dobrému.

Ženám pomáhá překonat nepohodlí

Pravidelné užívání odvaru z kořene ženšenu umožňuje ženám zbavit se nepohodlí a možných bolestí během menstruace. Zmírňuje také výkyvy nálad spojené s hormonálními změnami a pomáhá ženám překonat takzvané „návaly horka“. Pravidelný příjem odvaru ženšenu tudíž ženám pomáhá snáze vstoupit do menopauzy. Doporučuje se pít takový lék denně před jídlem po dobu 2-3 měsíců. Jak je vidět, ženské tělo nebude mít z této rostliny prospěch o nic menší než mužské.

Ženšen dětem je diskutované téma

Stále probíhají mezi odborníky diskuze o tom, zda je ženšen vhodný pro užívání dětem. Někteří odborníci tvrdí, že odvar z této rostliny je ve správném dávkování schopný skutečných zázraků. Pediatři si nicméně upozorňují, že ženšenem je možné léčit děti pouze od věku 14 let, a to navíc jen pod dohledem odborníka.

Opatrnost je na místě, jelikož rostlina výrazně ovlivňuje nervový systém – u mladých pacientů může způsobit nespavost a podrážděnost. Užívání ženšenu navíc vede i ke zvýšení srdeční frekvence dítěte.

Výsledkem může být krvácení z nosu, závratě a změna krevního tlaku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bylinky na spaní. Pomáhá nejen kozlík a meduňka

Bylinky proti kouření: I příroda vám může pomoct

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Celulitida, známá také jako pomerančová kůže, je něco, co žádná žena nechce. Bohužel celulitidou trpí jen ženy a to téměř všechny.
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu
Možná jste zůstali neplánovaně doma a už nevíte, jak svým dětem a sobě zpestřit nucený pobyt v karanténě. Staré koníčky i nové zájmy čekají na znovuobjevení.
Leoš Mareš v rámci akce DobroDen opět prokázal svou štědrost a dobrou vůli k pomoci. Tato dobročinná akce, kterou moderátor zahájil v roce 2015, spočívá v tom, že Leoš Mareš přispěje jednou korunou na charitu za každého svého sledujícího na sociální síti Instagram.
Říká se, že střepy přinášejí štěstí. Ještě větší radost vám však udělá, když se žádné sklo nerozbije. Někdy je proto lepší nechat broušený křišťál ve skříni. Takové akce jsou třeba zahradní oslava, piknik s kamarádkami nebo silvestrovský večírek.
Není nad pořádnou šťavnatou krkovičku. Nejlepší je samozřejmě naložená v černém pivu a ugrilovaná, ale pokud zrovna grilování počasí nepřeje, můžete vyzkoušet třeba náš recept. Na česneku pečená krkovička v pikantní omáčce je rychlé a chutné jídlo, které zpestří i váš víkendový rodinný oběd. Pokud k ní připravíte hranolky a naservírujete dobré české pivo či moravské víno, budete se cítit jako v restauraci.
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Během pandemie začali lidé trávit o 30 procent více volného času u mobilů a počítačů. Aktuálně to jsou čtyři hodiny a dvanáct minut denně u smartphonu a další čtyři hodiny před monitorem. Tato 'nálož' má své důsledky. Čekárny očních lékařů praskají ve všech. Nechcete-li se k pacientům přidat, neignorujte varovné signály. Naučte se potížím předcházet a řešte je.
Tento DIY návod ukáže, jak jednoduché je vyrobit vlastní dámské psaníčko. Jako základ postačí kus kůže/umělé kůže, případně starší batoh nebo kabelka. Pak už potřebujeme jen nůžky, tavnou pistoli a nějaký kus tkaniny na vnitřek psaníčka. Výsledek překvapí!
Sladkou chuť miluje většina z nás už odmalička. Ostatně kdo by neměl rád chutné bonbónky, dortíčky nebo třeba sušenky. Ale upřímně – cukr je jed, a přestože nám chutná, ve finále nám škodí. A představa, že se za pár let budeme bahnit v obezitě, trpět srdečním onemocněním nebo si píchat inzulín, není zrovna lahoda. O důvod víc, proč si navyknout na život bez cukru. Jenže, jak na to?

Výběr článků

Pracujete doma? Potom dobře víte, že potřebujete pracovní stůl, tedy místo, které je určené přímo pro vaši práci. Ten může mít spoustu podob a tvarů, ale hlavním je styl, jakým zapadá do vašeho interiéru. Někdo dá přednost jednoduché čisté desce, jiný si zase představuje klasické masivní dřevo s šuplíky nebo poličkami. Stačí si vybrat ten svůj, u kterého vám vše půjde jako po másle.
Byla neskutečně krásná a neuvěřitelně talentovaná. Přesto se v jejím životě objevilo hned několik škraloupů, které jí poškodily pověst. Mona Lisa dvacátého století, jak se Gině Lollobrigidě přezdívá, je však dodnes považována ze největší herecký sex symbol.
Současný nouzový stav a karanténa mohou v rodině způsobit ponorkovou nemoc. Nenadálé přerušení kontaktů s přáteli, kolegy z práce, spolužáky, kamarády z klubu či fitka může způsobit, že vztahy v rodině začnou být značně napjaté.

Nepřehlédněte

Rýmovník si může každý z nás vypěstovat doma v květináči. Jde o léčivou bylinku, která je velmi nenáročná. Potřebuje jen přiměřené světlo a dostatek zálivky. Rozrůst se může opravdu hodně – ale pak nastává otázka, co s ním?
Do pračky se dává především prací prášek a aviváž. Napadlo vás někdy, že byste do ní dali i něco jiného?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek