Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Zdravé jen za určitých podmínek. Na jaká hubnoucí jídla si musíte dát pozor?

Jakmile vysvitlo sluníčko a konečně se po měsících zimy oteplilo, vsadíme se, že už jste na internetu začala lovit plavky na novou sezonu. V pořádku. S tím úzce souvisí i hubnutí, protože zatímco koukáte na ty holky s perfektní postavou, na sobě najdete obvykle aspoň pár nedostatků, které si umanete do léta spravit. Proto potřebujete jídlo, které vám k vysněné postavě pomůže.
jídla
Nad jídlem přemýšlejte, i když je obecně zdravé. (foto: 123RF)

23. 03. 2022

Surfováním po internetu a hledáním těch nejzdravějších, nejdietnějších, nejzaručenějších potravin trávíme spoustu času. Málokdo si ale uvědomuje, že takzvaná hubnoucí jídla jsou mnohdy hrozba skrytá přímo pod naším nosem. Existují totiž potraviny a jídla, co považujeme v otázkách diety za neprůstřelné. Takové jídlo zdravé je, ALE! jen za určitých podmínek.

Sushi

Říkáte si sushi, co je na tom. Jde jen o zdravou rýži a nějakou řasu, která určitě nemůže v kombinaci s ní uškodit. Pozor, chyták! Oblíbená japonská pochoutka na jednu stranu spadá mezi hubnoucí jídla, na druhou je opak ve skutečnosti pravdou. Kdo by to řekl, že sushi může být taková kalorická bomba, ty malé porcičky? Základem je totiž bílá rýže, v níž je obrovské množství sacharidů. Často bývá obohacená semínky a majonézou, což je také velmi kalorické.

sushi
Sushi je za určitých podmínek skrytá kalorická bomba. (foto: 123RF)

TIP: Semínkům se však vyhýbat nemusíte, jejich konzumací nepřiberete a navíc jsou zdravá po mnoha stránkách.

Pokud dochucujete sushi hlavně sójovou omáčkou, je dobré se jí vyhnout. Obsahuje totiž velké množství soli, což není pro náš organismus úplně ideální. Nejen pro hubnoucí. Není však třeba panikařit, pokud se nechcete sushi vzdát. Volte spíše menší obyčejné porce bez omáček a nebo vám jako alternativa sójovky poslouží kokosové aminos.

Sušené ovoce

Velká dietní chyba. Dost možná si říkáte, že pojídáním jakéhokoliv množství ovoce se vám nemůže nic stát. To je ovšem obrovský omyl. V čerstvém ovoci je nemalé množství cukrů, natož pak v tom sušeném, do kterého výrobci přidávají ještě více cukru pro zvýraznění chuti. Některé se v cukru přímo topí. Dietní je na něm jen slovo ovoce, jenž zůstalo v názvu.

Nejvíce obsažený je v sušených banánech, ananasu a brusinkách. Tyto druhy ovoce patří mezi ty nejsladší i v syrovém a čerstvém stavu. Sušeného ovoce se ale úplně vzdávat nemusíte. Dá se zařadit mezi hubnoucí jídla. Ovšem musíte si vybírat nedoslazované varianty a dávat si pozor kolik a v jakou denní dobu ho konzumujete.

K TÉMATU  Jedny z nějtěžších písní, které zazněly v The Voice. Chcete cítit husí kůži?

Smoothies, džusy a ovocné koktejly

Oblíbené svačinky, které se tváří jako zcela nevinné a neškodné. Ale teď už víte, že i čerstvé ovoce obsahuje vysoké množství cukru. Čím sladší, tím je ho tam víc. Ve smoothies a džusech se sladkost ovoce ještě násobí, aniž bychom si to uvědomovali. Džusy jsou často opět doslazované, takže pokud hledáte hubnoucí jídla, tady spíš nápoje, měli byste se s nimi rozloučit.

Co se týče konkrétně smoothies, tak si uvědomte, kolik kusů ovoce obsahuje jedna čtvrtinka tohoto koktejlu. Tolik byste přece tolik za normálních okolností nesnědli. Jak je to možné? Důvod je prostý. Ve smoothie je ovoce ochuzené o vlákninu, která plní funkci nasycení. Jestliže si proto ovocné koktejly odmítáte dopřát, je daleko lepší a levnější si je udělat přímo doma, kde máte kontrolu nad tím, co všechno je v nich obsažené. Nebo si místo toho dejte ke svačině jablko.

Cereálie

Oblíbené cereálie především ve snídaňové podobě. Takové pochoutky se tváří jako velice zdravé, jsou totiž tvořené většinou ovesnými vločkami, ovocem, oříšky a semínky. To by nebylo tak moc hrozné, kdyby ještě navíc nebyly dochucovány přidaným cukrem, fruktózovým sirupem či medem.

cereálie
Nejlíp uděláte, když si misku cereálií připravíte sami doma. (foto: 123RF)

Pak je z toho pořádná kalorická bomba. Vyhnout se tomu můžeme tak, že si podobnou snídani připravíme sami doma. Ovesné vločky s oříšky a ovocem můžeme smíchat třeba s mlékem či bílým jogurtem.

Sýry

Na sýry pozor. Ty jsou zdravé asi tak napůl, dalo by se říci. Není teď tím samozřejmě myšlený tradiční a oblíbený smažený sýr, který je velmi nezdravý. Jedná se spíše o plísňové a zrající sýry, které bývají ještě více tučné než ty ostatní. Nemusíme se však sýrům vyhýbat úplně, stačí pouze omezit jejich konzumaci a raději číst složení, kolik vlastně obsahují tuků. Výstraha platí i v případě nízkotučných sýrů, ty jsou totiž obvykle nastavené právě sacharidy.

K TÉMATU  Porazte konečně stres. Ověřené relaxační techniky, které opravdu pomáhají a uklidňují

Saláty

Ačkoliv se zdá, že zeleninové saláty jsou velmi dietní, opak bývá často pravdou. Zelenina sama o sobě je velice zdravá a neměla by chybět na každém talíři ve velkém množství. Pozor bychom si však měli dávat na míchané saláty, kdy jsou obohacené například majonézou, nebo nějakou zálivkou s cukry a emulgátory. To se potom ze zdravého salátu stává kalorická, a vlastně i nezdravá, bomba. Proto je nejlepší konzumovat zeleninu samotnou jen s trochou olivového oleje a když chcete dresing, připravte si doma vlastní.

Obecně vzato, měli bychom si při výběru dietního jídla dávat pozor na to, kolik čeho můžeme sníst, aby jídlo bylo opravdu zdravé. Složení na obalech výrobků přece není psané jen tak zbůhdarma a odhalí vám, která jídla se opravdu dají považovat za hubnoucí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nemáte čas na zdravé jídlo? Řešením je krabičková dieta!

Zelenina, po které zhubnete 2x rychleji

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Osmadvacetiletá Eva Burešová na sebe poprvé upozornila v soutěži Česko Slovensko má talent a prozpívala se až do finále. Pro její kariéru to byl ale teprve úplný počátek.
Designové trendy v kuchyni upřednostňují praktičnost. Kuchyňské baterie i dřezy jsou jednoduché a čisté, a objevuje se matná barva, třeba přímo černá.
Akné v těhotenství není nic neobvyklého. Je běžné, že se akné na začátku těhotenství trochu zhoršuje a s postupem času se opět zlepšuje. Pravděpodobným viníkem je nadměrná produkce kožního mazu, ke které dochází, když tělo produkuje větší množství estrogenu. Kožní problém odezní, když se vaše hormonální hladiny vrátí k normálu. Ale teď si řekneme, jak na akné ještě během těhotenství vyzrát.
Kdo by je neznal. Kdo by je nemiloval. Pouze 4 chlapci a tolik slávy. 4 hezouni a každá fanynka v devadesátých letech šla při jejich vystoupení do kolen. Dívčí dětské pokoje, polepené plakáty této hudební skupiny, davové šílenství, obsazené první příčky hitparád devadesátých let, to vše je skupina čtyř českých chlapců – Lunetic.
Komunikace je základ dobrého vztahu, ale existují některé výroky, které mají zbytečně negativní dopad. Tady jsou ty, které chlapovi raději neříkejte. Možná vám přijdou v pořádku, ale jejich použití může mít trochu jiný efekt, než očekáváte.
Je tomu několik dnů, kdy Lela Ceterová a Karlos Vémola oznámili, že jdou od sebe. Složité životní období prožívali již nějaký čas, a v poslední době se dokonce nakazili koronavirem, kterým onemocněla i jejich několikaměsíční dcerka.
Voda je pro člověka jeden z nejdůležitějších prvků. Víte, že tvoří až 60 % těla dospělého jedince? Je nezbytná pro biochemické reakce, zásobování celého těla živinami, odstraňování odpadních látek a pro udržování krevního oběhu a tělesné teploty. Jak se ale v létě udržet správně hydratovaní, co se počítá, a co ne?
Většina lidí si myslí, že nový rok je ideální startovací čárou pro nové začátky. Proto si dávají předsevzetí, která pak ale ve většině porušují. Jak na to, aby vám předsevzetí vydrželo? A nejste-li zrovna povaha, která má pevnou vůli, má vůbec smysl si nějaká předsevzetí dávat?
Black House má jednu zvláštnost. Voda v mělkém vnitřním bazénu umí v kombinaci s prosklenými stěnami odrážet sluneční světlo do každé části domu. Je koncipován pro maximální využití nepřímého slunečního záření. Podívejte se na tu nádheru.
„Chtěla jsem dětem stačit, abych nefuněla po pár krocích jako parní lokomotiva. A samozřejmě jsem chtěla, aby měl manžel zpět tu ženu, kterou před lety poznal. A musím se přiznat, že jsem to dělala i kvůli svému sebevědomí a také zdraví.,“ svěřuje se usměvavá Tereza. Po několika neúspěšných pokusech o zhubnutí si mladá maminka Tereza našla cestu pomocí OB kliniky v Praze. Vzorem jí byla kamarádka, která sama podstoupila chirurgickou léčbu a motivací manžel a dvě malé děti.
Agresivita zahrnuje komplex jednání, které patří do lidské společnosti. Nelze ji ze života vyloučit, protože má nejen své negativní, ale také pozitivní stránky. Pomáhá nám přežít i překonat různé překážky. Pokud se však projevuje ve formě destrukce a násilí, do společnosti nepatří.

Výběr článků

Po delší odmlce se nám opět otevírají hrady a zámky. Pokud tedy nemáte program na následující víkend, vyberte si z našeho seznamu ty nejatraktivnější památky, jež se vám vryly do paměti třeba díky nestárnoucím pohádkám, které se pravidelně vysílají v televizi během vánočních svátků.
V průběhu života se s bolestí hlavy setká přes 90 procent lidí. Bolest přitom většinou ustoupí během několika málo hodin. Stejně jako při chřipce či jiných nemocech. Jenže migréna, to už je jiná káva. S tou si sami neporadíme. Tady už potřebujeme lékaře jako sůl.
Diamanty jsou věčné, ale někdy zkrátka přijde čas pro něco barevného, svěžího, šťavnatého. A přesně to splňuje olivín neboli peridot. Často hrál v minulosti druhé housle. Však měl také v kategorii zelených drahokamů velkou konkurenci, a to především v podobě smaragdu. S tím byl také běžně zaměňován. Dokonce se proslýchá, že zelené kameny v Kleopatřině slavné sbírce nebyly smaragdy, ale právě olivíny. Nyní se zdá, že se vše obrací, olivín vystoupil ze stínu a začíná být ceněný pro své jedinečné kvality.

Nepřehlédněte

Pocení je zcela běžný jev. A zatímco během zimy mu nevěnujeme prakticky žádnou pozornost, v létě o ni doslova žádá. Zejména v parných horkých dnech nám jeho pach umí znepříjemnit nejeden výlet nebo cestování vlakem či městskou hromadnou dopravou. Věděli jste ale, že pocením vylučujeme veledůležité minerály z těla? 
V případě nechtěných kruhů pod očima platí jedno zásadní pravidlo – kde nepomůže make-up, tam přicházejí na řadu spolehliví zachránci z kuchyně. A že jich k dispozici není zrovna málo! Vsadíte na ně i vy?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek