Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak na křečové žíly? Pomoct mohou nejen odvary

Křečové žíly trápí obrovskou část populace a každý chceme mít o nich co nejdříve pokoj. Jak s nimi ale zatočit, když se někdy může zdá, že nám prostě nechtějí dát pokoj? Léčit je musíte nejen zavedenými lidovými prostředky, ale je třeba k tomu dodržovat i další pravidla. Tělo je složitý organismus a vše je provázáno. Proto zároveň s léčbou dodržujte správný pohyb, jídlo i odpočinek. Jak na to vám poradíme v článku.
jak na křečové žíly
Co ulevuje od křečových žil? (foto: 123RF)

21. 10. 2021

Některým pohybům se raději vyhněte

Jak vyzrát na křečové žíly? V prvé řadě by bylo dobré, abyste věděli, kterým pohybovým cvičením se raději vyhnout abyste svůj dosavadní stav ještě nezhoršili. Pokud se věnujete každodennímu cvičení, raději vynechejte jakékoliv skoky, výpady a dřepy. Tyto pohyby obsahuje například klasický aerobik nebo jiné přílišně aktivní cvičení či tance. 

Domácí léčba křečových žil bude účinnější, pokud budete dbát na správné držení těla, nehrbit se se a v sedu nekřížit nohy, čímž svíráte cévy a narušujete průtok krve. Při odpočinku zaujměte polohu, ve které jsou vaše nohy lehce nad úrovní srdce.

Křečové žíly vyléčíte i správným jídelníčkem

Léčba křečových žil v domácích podmínkách zahrnuje kromě léčebných mastí a správného cvičení i neustálé sledování výživy. Nadváha, kterou mnozí lidé bojující s křečovými žilami trpí, totiž přetěžuje žíly a nemoc se tak postupně zhoršuje. Proto je třeba problémy s nadváhou neprodleně řešit. Cvičte, zařaďte do svého jídelníčku ovoce a zeleninu, vyřaďte tučné, kořeněné a příliš slaná jídla.

Kompresní punčochy vedou k uvolnění

Už jste určitě slyšeli o tom, že velmi účinným způsobem, jak se vypořádat s křečovými žilami, jsou kompresní punčochy. Hrají významnou roli při zmírnění bolestivých příznaků, jako je vznik otoků a únava nohou. Speciální punčochy tak pomáhají rozložit zátěž mezi cévami a zlepšují průtok krve. Tkáně tak získávají lepší výživu díky správnému průtoku krve a nedochází k tvorbě krevních sraženin nebo překrvení. Nezapomeňte ale, že pouze lékař určuje, zda kompresní punčochy můžete použít.

Voda nohy také uklidní

Kromě tradičních metod léčby můžete křečové žíly léčit i vodními procedurami. Tento jednoduchý a cenově dostupný nástroj vám může pomoci zbavit se nepříjemných příznaků křečových žil. Nejpříjemnější variantou je lázeň ve studené vodě. Pro zlepšení účinku nezapomeňte přidat výluh ze šalvěje, dubové kůry nebo heřmánku. Ledová sprcha nebo potření nohou drceným ledem vám dodá elán a dobrou náladu.

K TÉMATU  Máte pořád studené ruce? Tento stav není vždy radno přehlížet

Vyzkoušet můžete také plavání. Dosáhnete tak nejen posílení žil ale také zpevnění vašeho těla. V létě si zajděte zaplavat třeba na přehradu a v chladném období neodmítněte návštěvu bazénu.

Nohám prospěje léčivý obklad

Jablečný ocet je jedním z nejúčinnějších lidových prostředků na křečové žíly. Rozpusťte 2 polévkové lžíce jablečného octa v 1 sklenici vody, navlhčete obvaz nebo gázu daným roztokem a naneste na bolavá místa. Hitem jsou také bramborové slupky. Uvařte slupky, poté je ochlaďte a přiložte na gázu nebo obvaz. Aplikují se na poškozenou oblast těla i po několik hodin.

Nakonec nezapomeňte na odvary

Odvary pomohou zmírnit bolest a patří mezi nejtypičtější lidové recepty na boj s křečovými žílami. Třeba takový odvar z kopřivy! Zalijte 2 lžíce nahrubo nasekané kopřivy sklenicí vroucí vody. Nechte pořádně povařit a poté užívejte asi 3krát denně po dobu jednoho měsíce. Odvar z měsíčku lékařského je také velmi dobrý lidový lék používaný při léčbě křečových žil. Několik lžic sušenéh květu zalijte vroucí vodou a nechte vylouhovat.

Výsledný odvar požívejte hodinu před snídaní, další pak o 2 hodiny později, poté, co jste si vzali první. Vydržte tak po dobu 1 měsíce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kruhy pod očima: Problém, se kterým jde bojovat. Jak?

Jak vyzrát na chřipkové období přirozeným způsobem. Vsaďte na sílu přírody

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

O tom, že oddalování usnutí a následný nedostatek spánku způsobuje vystavení modrému světlu, jsme již psali. Ale příčin, které způsobují nespavost, je podstatně víc. Někdo má problém s usínáním, jiní usnou, jako když je do vody hodí, ale pak se vzbudí kolem třetí ráno a znovu usnout se nepodaří. Co s tím?
Máme tu nový rok, nejspíš jste si stanovili různá předsevzetí a jedno z nich může být právě cvičení. Možná jste se ale pokoušeli cvičit už dřív, ale moc dlouho vám to nevydrželo. Anebo jste se k tomu nakonec ani neodhodlali. Čím to vlastně je? A jak to jednou provždy vyřešit a doopravdy se cvičením začít? Pojďme si o tom něco povědět!
V obláčku zamilovanosti se vám to možná nezdálo. Nebo jste měla pocit, že je normální pro něj udělat první poslední. Splnit mu každé přání. Jenže po čase si připadáte jako zahnaná do kouta. Přestáváte být sama sebou. A najednou si uvědomíte, že váš partner je zdatný manipulátor. Jak z toho ven?
Pitbulové jsou od pohledu psi velice statní a mnoho lidí si tak myslí, že jsou agresivní a zlí. A ono je tomu právě naopak. Pokud je tento druh psa vychováván v lásce a dostatečné péči, dokáže se pro své pány a rodinu rozdat. Má dobré psí srdce a je to velký ochránce. Tato fakta dokazuje čin, který na internetu prezentoval Juan José, Mexičan, který se stará od štěněte o pitbula Hadese.
Čas je to, oč tu běží. Nikdy ho není dost a zvláště v poslední době je každá minuta drahá. Ze dne na den jste se staly na plný úvazek nejen matkami, ale i učitelkami, vychovatelkami a kuchařkami. K tomu všemu musíte zvládnout ještě svoji práci. Pokud se z toho nechcete zbláznit, rozdělte úkoly v rodině a nebojte se ulehčit si práci. Využijte všeho, co doba nabízí, a uvidíte, že bude i teplé jídlo.
Vidíte manželství jako metu, do níž vstupujete v princeznovské róbě bránou opentlenou květinami ve stylu "žili šťastně až do smrti“? Nebo jako strašák, který omezuje vaši osobnost? Je manželství a rodina ještě stále základem vztahu dvou lidí? A jaké má tato instituce výhody a nevýhody?
Letní čas je jako stvořený pro veselé vodní radovánky všeho druhu. Do programu plného zábavy je však dobré zahrnout i nějaké to učení. Například lekce plavání. Nechte se inspirovat našimi pěti tipy, jak naučit dítě plavat, a brzy bude jako rybka ve vodě.
Výraz plovoucí podlaha je tu s námi zhruba už od 90. let minulého století, od té doby se začaly objevovat ve více a více domácnostech. Jejich slávě však ještě zdaleka neodzvonilo. Majitelé bytů a domů jsou si vědomi jejich výhod, a proto výběr typu podlahy padne často zrovna na ně.
Mít pupík přes léto je na jednu stranu zátěž, protože čelíte vysokým teplotám. Ale maminky, které si toto období v roce prožily těhotné, se shodují na jednom – dokonale se vyřádíte v módě!
Virtuální seznamování se stalo tak oblíbenou cestou k nalezení dokonalého protějšku, že naprosto předčilo osobní kontakt. Jenže jak se v něm naučit chodit? Výběrem správné fotografie to teprve začíná! S čím zabodujete a čemu se raději vyhnout?
Přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku? Víte, kolik sníte denně bílkovin nebo vlákniny? Hlídáte si, co jíte? Možná, že ne. Hodně lidí nepřemýšlí nad tím, co jí a zda se stravuje správně. Většinou jako výmluva poslouží nedostatek času. Bílkoviny jsou ale pro tělo skutečně nezbytné a drtivá většina populace jich konzumuje málo. Zkuste to změnit.
V současnosti se ženy dělí převážně na dvě skupiny. Některé nedají dopustit na menstruační kalíšek, jiné vždy raději sáhnou po klasických vložkách nebo tampónech. Před časem však na náš trh dorazily i menstruační kalhotky. Pokud se tedy rozhodujete, po čem sáhnete zrovna vy, čtěte dál.

Výběr článků

Pejskové, kočičky, ale i malí ježci nebo klokan. Zvířecí miminka, která jsou tak roztomilá, že už sladší být ani nemohou. Chlupaté mazlíčky milujeme, a tahle mláďátka jsou prostě k zulíbání. Tohle vám udělá na tváři úsměv!
Nemusíte jezdit každý rok k moři. V dnešní době ve znamení inflace a šíleného zdražování můžete využít možnosti navštívit tuzemské vodní plochy. Pokud přece jen chcete do zahraničí, proč nenavštívit naše kolegy na Slovensku? To je známé svou přírodou a také vodními plochami, kde zažijete skvělou relaxaci. Kam byste se měli vydat?
Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich.

Nepřehlédněte

Jak zútulnit interiér? Nemusíte sázet na předražené bytové doplňky nebo na podobné prvky do domácnosti, které zanedlouho omrzí. Stačí vsadit na pokojové rostliny, které budou tím nejlepším co si domů přinesete. Zejména, pokud se bude jednat o dracénu - působivou pokojovou rostlinu, která nevyžaduje příliš mnoho péče.
Připadáte si zmatení z toho, co vlastně jíst? V dnešní době jsme přehlcení velkým množstvím informací o stravě! Někdo radí jeden výživový směr a druhý zas radí jiný výživový směr. Takže jak se má pak člověk v tom vyznat, že? V dnešním článku vás seznámím s největšími výživovými chybami. Poté už se nebudete muset starat o to, jaký výživový směr je nejlepší. Stačí totiž přestat dělat následující chyby a máte vyhráno! 

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek