Neděle , 08. 09. 2024

Mariana

Jak se starat o spálenou pokožku? Zkuste brambory nebo tvaroh!

Tohle jistě všechny známe… Ani se nenadějete, chvilku zůstanete na sluníčku (ať už odpočívat nebo pracovat) a večer se pak doma nestačíte divit, jak máte červená ramena, záda nebo jinou část těla. Je to nepříjemné, člověku se špatně spí, pokožka je napjatá, citlivá. Kolikrát je obtěžující i nošení různého oblečení s ramínky, těsnějšími okraji. Jak si můžete v takovou chvíli pomoct a dát svou pokožku zase rychle do pořádku?
jak se start o spálenou pokožku
Spálená pokožka v létě není ničím výjimečným. (foto: 123RF)

02. 08. 2021

Hýčkejte se

Jak se starat o spálenou pokožku? Když už se vám povede si pokožku na sluníčku spálit, buďte k ní pak co nejvíc ohleduplní. Nedrážděte ji ještě víc ležením na písku, koupáním ve slané nebo chlorované vodě. Pokožce by to neudělalo dobře a byla by rázem náchylnější k infekci. Co nejdřív se namažte krémem s ochranným faktorem nejméně 30, jděte z přímého slunce do stínu. Spálenou pokožku nechte překrytou oblečením.

Zchlaďte se

Ideální je dopřát tělu studenou nebo vlažnou sprchu. Vynechte veškerá mýdla nebo různé olejíčky, ale prostě jen pokožku ochlaďte. Je jasné, že ve sprše pak ale nestrávíte dalších několik hodin. Podobný efekt vám však mohou zajistit i chladivé obklady. Vyhovující je také led, který můžete zabalit do ručníku a přikládat na spálená místa.

Zásobte se v lékárně

Na trhu je řada přípravků, které můžete použít na spálenou pokožku. Hodí se krémy nebo gely s obsahem aloe vera. Oblíbeným doporučením je Panthenol (můžete si vybrat, jestli pro vás bude vyhovující pěna, sprej nebo mléko) nebo Bepanthen mast. Velkou službu vám prokáže také kokosový olej. Rozvoji alergické reakce kůže zamezí antihistaminika.

Pomoc najdete v kuchyni

Pokud dáváte přednost čistě přírodním prostředkům, i tak máte stále dost možností, jak své pokožce ulevit a jak se o spálenou pokožku starat. Stačí využít základní suroviny, které jistě najdete v kuchyni. Můžete vyzkoušet:

Brambory: Syrové brambory důkladně nastrouhejte nebo rozmixujte tak, aby z nich vznikla jakási pasta. Můžete ji rovnou nanést na postižená místa. Možností je také vymačkat z brambor vodu a vytvořit obklad, který budete na potřebné části těla přikládat.

Mléko: Červená místa můžete potírat chladným mlékem. Není třeba do něj nic dalšího přidávat. Mléko jen vyndejte z lednice a namáčejte v něm kus látky, kterým pak kůži potírejte. Potěší vás chladivý efekt, ale i obsažené mléčné bílkoviny, které urychlí hojení.

K TÉMATU  Jak se starat o jizvy po akné a mít zase krásnou pleť?

Jogurt nebo tvaroh: Stejně tak vám pomůže i vychlazený bílý jogurt. Ten můžete rovnou z kelímku nanést na pokožku. Nechte ho pak několik minut působit a poté opláchněte studenou vodou. Sníží zarudnutí pokožky, zmírní pálení a podpoří regeneraci. Stejně tak můžete využít i tvaroh

Myslete na prevenci

Pro příště je ideální se spálení od sluníčka vyhnout. Nepodceňujete tedy používání opalovacích krémů s ochranným faktorem. Myslete i na to, že pokud trávíte celý den u vody, je třeba během dne nanesení krému na tělo několikrát zopakovat. Vyhněte se tomu, abyste trávili několik hodin v kuse na přímém slunci.

Prostřídejte tuto dobu odpočinkem ve stínu nebo procházkou tam, kde slunce pálí aspoň o něco méně. Každým popálením pokožky urychlujete její stárnutí a zvyšujete riziko budoucího vzniku rakoviny kůže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Trápí vás suchá pokožka? Pomohou vám tyto účinné produkty přírody

Jak hydratovat pokožku? Možností je vícero

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Snad každé dítě se v předvánočním období těší na adventní kalendář s roztomilými obrázky, pod jehož okénky najdou sladkou čokoládku pro každý den. A protože radost si zasloužíme i my větší, postupně vznikly také kalendáře pro dospěláky, vždy tematicky laděné. Nutno ale uznat, že čím více takových hračiček, tím větší množství nadbytečného odpadu, který na planetě prostě nechceme. A právě proto se pomalu rozšiřuje trend udržitelných adventních kalendářů, které vás budou těšit po dlouhou dobu a příroda vám za to od srdce poděkuje.
Chystáte se do nové nebo první práce. Prošla jste vítězně pohovorem, máte podepsanou pracovní smlouvu. Co vás bezprostředně po nástupu do zaměstnání čeká? Na co se připravit a na co nepřistupovat, ani kdyby vás nutili?
Pocení je zcela běžný jev. A zatímco během zimy mu nevěnujeme prakticky žádnou pozornost, v létě o ni doslova žádá. Zejména v parných horkých dnech nám jeho pach umí znepříjemnit nejeden výlet nebo cestování vlakem či městskou hromadnou dopravou. Věděli jste ale, že pocením vylučujeme veledůležité minerály z těla? 
Doma už to není, co bývalo? Nečekejte, až se rozchod zeptá a vezměte osud do svých rukou. Ideální partnerkou, kterou ten váš bude zbožňovat i na rukou nosit, můžete být vlastně okamžitě! A stačí k tomu jen tyhle tři věci…
Mít dokonalou postavu bez špíčků je snem snad každé ženy. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, jistě jste už někdy přemýšlela o možnosti liposukce. Zatímco některé ženy se nebrání operativnímu zákroku, jiné ženy by raději upřednostnily bezbolestnou metodu hubnutí. A právě v tu chvíli se nabízí možnost využití kryolipolýzy, laserové liposukce nebo kavitace. O jaké metody se jedná a fungují vůbec?
V padesáti pěti letech se dnes málokdo ztotožní s pojmem senior. Důležité je ale to, že mnoho cestovních kanceláří nabízí pro lidi ve věku 55 let a více výhodné podmínky pro dovolenou. Dovolená pro seniory na vás vyskakuje na každém rohu, skutečně se ale tak vyplatí, jak cestovky inzerují? Zjistili jsme to!
Letošní léto nabízí výjimečný kulturní zážitek v podobě premiéry komedie „Námluvy“ od Jeana-Pierra Martineze na zámku v Krásném Dvoře. Na komorní scéně Hudilas Caffe se představí talentovaní herci Kateřina Holánová a Miroslav Antonín Maxant pod vedením zkušeného režiséra Maxanta. Přijďte se ponořit do příběhu plného humoru a emocí, který vás jistě nadchne. Premiéra se koná 16. srpna 2024, repríza následující den.
Každá žena ví, jak je důležité, aby spodní prádlo dokonale sedlo. Zejména pak podprsenka, jejíž nepadnutí může vyvolat nepříjemné bolesti zad. Bohužel jen málokterá ví, jak správně by měla dobře padnoucí podprsenka vypadat a jak si ji ostatně vybrat, aniž bychom si museli zkoušet.
Letošní listopadová novinka z produkce TV Nova, tou je osmidílný seriál s názvem O mě se neboj z dílny režiséra Bisera Arichteva a z pera Jana Coufala a dalších. Seriál se nese v duchu komediálně-romantickém. Získal si vás?
V dnešní uspěchané době je důležité najít čas na sebe a své blízké. Ať už hledáte novou vůni, kvalitní kosmetiku, nebo produkty pro zdravou výživu, Notino.cz nabízí široký sortiment produktů, které vás zaujmou. Ponořme se do světa krásy a pohodlí, který pro vás máme připravený.
Nezáleží na tom, jestli plánujete velkou hostinu na Vánoce, narozeniny, výročí nebo pravidelně vaříte domácí jídla. Každý kuchař i kuchařka potřebují v kuchyni trochu pomoci. Některé spotřebiče nebo nádobí vám může ušetřit čas i práci. Podívejme se na pár předmětů, které by neměly chybět ve vaší kuchyni, jestli máte rádi domácí pokrmy.

Výběr článků

V chladných dnech jsme zahalení od hlavy až k patě. A právě o tu patu jde. O obě. Aby nebyly stejně jako uzavřené boty v kanceláři nebo třeba v kině cítit. Je to trapas.
Pokud zrovna nepracujete někde v hotelu, odkud si můžete domů nosit vyřazená prostěradla z kvalitní tkaniny, asi v jednom kuse dokupujete utěrky a hadry. Ty se totiž běžným používáním rychle opotřebovávají, stejně jako vaší péčí o ně.
Jakmile vysvitlo sluníčko a konečně se po měsících zimy oteplilo, vsadíme se, že už jste na internetu začala lovit plavky na novou sezonu. V pořádku. S tím úzce souvisí i hubnutí, protože zatímco koukáte na ty holky s perfektní postavou, na sobě najdete obvykle aspoň pár nedostatků, které si umanete do léta spravit. Proto potřebujete jídlo, které vám k vysněné postavě pomůže.

Nepřehlédněte

Tu a tam každý z nás dostane chuť na dobrý koktejl. Jenže… Když se snažíte nějaké to kilo shodit nebo si chcete udržet štíhlou linii, máte logicky trochu zábrany. Nebo výčitky. Ostatně alkohol zrovna patří k nápojům, kterým bychom se pro štěstí své váhy měli vyhýbat. Ovšem naštěstí ne tak docela.
Rakovina prsu je nejčastější nádorové onemocnění u žen. Přitom velká část Češek podceňuje nezbytnou prevenci, která by případný zárodek včas odhalila. Nepodceňujte své zdraví a seznamte se s následujícími znaky, které mohou rakovinu prsu odhalit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek