Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

Lepek je rostlinný protein, který se nachází ve všech odrůdách ječmene, žita a pšenice, a tak ho můžete najít v produktech denního stravování jako je typicky chléb, rohlíky, těstoviny apod. Jsou to ale i tak lahodné potraviny jako sušenky, müsli, nebo třeba preclíky a jiné dobroty z pekárny. Navíc se lepek do mnoha potravin dostává také během jejich zpracování nebo je do nich přidáván jako pojivo. Co když vás v životě potká alergie na lepek nebo se mu z nějakého důvodu chcete vyhnout?
bezlepkové stravování
Co s sebou přináší bezlepkové stravování? (Foto: 123RF)

02. 11. 2021

Nesnášenlivost lepku je nemoc

Nesnášenlivost lepku se nazývá celiakie. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém tělo není schopno přijímat lepek a reaguje na něj nepříjemnými způsoby. Je o proto, že lepek v těle narušuje stěny tenkého střeva, což následně vede k problémům se vstřebáváním vitamínů a minerálů. Pro zajištění bezproblémového života je důležité bezlepkové stravování.

Jak častá celiakie vlastně je?

 Toto onemocnění postihuje přibližně 2 % lidí na celém světě. Stejně jako u mnoha jiných autoimunitních onemocnění zůstává přesná příčina celiakie nejasná, existují však statistické důkazy o genetické predispozici. Lékaři a vědci se snaží vyvíjet léky na kontrolu celiakie, ale nejúčinnějším způsobem boje proti této nemoci zůstává bezlepková strava

Kde všude lepek najdete

Odpověď není moc líbivá – lepek je v drtivé většině potravin. To ale neznamená, že se mu nelze vyhnout a nadále se kvalitně a chutně stravovat. Jen si člověk musí zvyknout na diskomfort ohledně výběru jídla a receptů Nicméně každý celiak, který se v nemoci již trochu zorientoval vám potvrdí, že nad vším se dá vyhrát. Kterým potravinám se asi vyhnout?

  • Obiloviny: celozrnná pšenice, pšeničné otruby, ječmen, žito, špalda, kuskus, krupice, bulgur, pšeničné klíčky…
  • Zpracované výrobky: krekry, chléb, strouhanka, těstoviny, pšeničné soba nudle, hamburgery, sušenky, pečivo…
  • Jiná jídla a nápoje: Ječný slad, sladový ocet, sójová omáčka, některé salátové dresinky, omáčky nebo omáčky zahuštěné moukou, některé směsi koření a čínské polévky na zalití, hranolky, pivo a některá vína.

Bezlepková dieta není špatná

Zahoďte představu o tom, že bezlepková dieta představuje jen nechutná jídla, která se nedají jíst. V žádném případě tomu tak není a bezlepková dieta může být velice chutná a především zdravá. Jde jen o to zahodit pohodlnost a vypravit se objevovat svět dobrot. Co tedy může osoba trpící celiakií jíst a pít?

  • rýži, proso, amarant, quinou a pohanku,
  • luštěniny,
  • kukuřici,
  • brambory,
  • sóju,
  • ořechy,
  • maso a ryby,
  • mléko a sýry.
K TÉMATU  Keto-dieta, hloupý výmysl, nebo super fígl jak zhubnout?

Mouku pšeničnou může ve vaření a pečení nahradit mouka rýžová, kukuřičná, špaldová, proso, cizrna a pohanková mouka. Při takové stravě nemusí tělo přijímat dostatek vlákniny, takže je důležité do stravy zahrnout luštěniny a zeleninu. Lékař vám pomůže vytvořit individuální jídelníček s přihlédnutím k možnému nedostatku železa, vápníku, kyseliny listové a vitamínů.

Z nápojů se nemusíte bát pít vodu, některé sirupy, kávu, víno, piva jako Frisko nebo Strongbow šči pivní ležáky bez lepku, nebo o tvrdé jako rum, whiskey nebo vodku. Seznam nápojů samozřejmě není kompletní, ale jak je vidět, o dobré pití nouze nebude!

Vyvraťme ještě jeden mýtus!

Rozšířený mýtus, že lepek je škodlivý pouze pro osoby trpící celiakií je vhodné vyvrátit. Citlivost na lepek je totiž u lidí docela běžná. Projevuje se střevními problémy a bolestmi hlavy, nadýmáním, chronickou únavou, ekzémy a také depresivními duševními poruchami.

Není to tedy ve společnosti nic neobvyklého a každý člověk, který má zájem na tom jíst zdravě by se mohl bezlepkovou dietou inspirovat. Při této dietě se dá dokonce bezvadně zhubnout, protože se ze stravy vyjme průmyslově vyráběné pečivo. Vše ale dodržujte s mírou, abyste se nezbavili také prospěšných látek pro vaše tělo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Keto-dieta, hloupý výmysl, nebo super fígl jak zhubnout?

Nemáte čas na zdravé jídlo? Řešením je krabičková dieta!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Málokterá z nás má cvičení v oblibě – chceme se mu vyhnout co se dá a doufáme, že to bez něj zvládneme. Existují ale cviky, které nejsou tolik náročné, a zároveň dokáží změnit život k lepšímu. Ať už v oblasti zdraví nebo sexu. V obojím případě se budete cítit mnohem lépe poté, co budete pravidelně cvičit Kegelovy cviky.
Je před námi topná sezóna, a to je varování pro naše dýchací cesty. Jak to? Právě za jejich záněty, které nás v zimním období trápí mnohem častěji než jindy, může z devadesáti procent nízká vzdušná vlhkost.
Ano! I povlečení podléhá trendům. Nejde ani tak o vzory, ale o materiály. Nechte se inspirovat tím, co je v kurzu.
Víte, kolik času denně strávíte na sociálních sítích? Ne? My vám to povíme. Je to něco málo přes dvě hodiny. Ano, je tomu skutečně tak. Dvě hodiny denně neděláte nic jiného, než že sledujete, co se kde šustne. Přitom byste ty dvě hodiny mohli trávit něčím mnohem užitečnějším. Ke všemu, když v nás sociální sítě vzbuzují ne zrovna pozitivní náladu.
Ať už patříte mezi věčné dietářky nebo momentálně cítíte, že přišel ten správný čas shodit pár kil navíc, jistě přemýšlíte, jakou nejlepší cestou se vydat. Ve světě diet se objevuje řada možností, jak dosáhnout vytouženého cíle.
Bojíte se, že se z vás při vstupu do posilovny stane nasvalená mužatka? Tak klid. Takhle to vážně nefunguje. Ale jestli chcete zpevnit tělo, je to potřeba.
V restauraci, v kavárně i v každodenním životě. Kdo, za koho a kdy platí, to je dobré si s partnerem vyjasnit předem. Jinak může dojít k nepříjemnému trapasu.
Možná i u sebe můžete s nástupem zimy pozorovat přeměnu svých rukou. Najednou někam zmizí hebká a na dotyk příjemná pokožka a ruce se stanou nevzhlednými a drsnými. Z kůže se mohou olupovat drobné šupinky, může praskat a některá místa mohou být bolestivá na dotyk. Co si s tím tedy počít?
Jsem vdaná už třicet let – za tu domu jsme si toho s manželem zažili hodně, ale vždy jsme byli tím spokojeným a harmonickým párem, prostě dva lidé, kteří k sobě patří. Kamarádky se mě často ptaly, jak to děláme a zda už někdy došlo i k nevěře.
Rekonstruujete a přemýšlíte nad tím, čím byste si zkrášlili holé stěny? Pokud vám nestačí obyčejná malba, pak můžete vyzkoušet další oblíbené způsoby stěnové dekorace. Některé výzdoby stojí čas i peníze, jiné pořídíte doslova za pár korun a máte je na zdi cobydup.
Holčička si zamilovala štěně jménem Oakley, které rodina čerstvě adoptovala. Spokojený pejsek sladce spí, zatímco mu malá pečovatelka zpívá ukolébavku. Co na tom, že je to falešně a občas to trochu tahá za uši, Oakley si zkrátka láskyplné obětí užívá.
„Zhasni a na nic se neptej!“ Vypadá to ve vaší ložnici nějak takhle? Neumíte prodat svoje ženství, charisma ani chlípné dovednosti, protože se pořád jen stydíte? Na to existuje medicína, kterou ovšem v lékárně nekoupíte. Kam se pro ni chodí?

Výběr článků

Módní trendy se dotýkají také obuvi. S příchodem podzimu se mění sortiment v obchodech a prodejci mají pro zákazníky připravenou aktuální nabídku. Co by rozhodně nemělo chybět ve vašem botníku?
Krásný úsměv by chtěl mít každý z nás. Nepřítel naší dutiny ústní je však povlak na zubech a zubní kámen. Jak ho odstranit, abychom nemuseli utrácet ze drahé produkty, jako jsou nákladné zubní bělící pasty a ústní vody? Mnozí netuší, jaké zázračné pomocníky má právě ve svém domově.
Akné v těhotenství není nic neobvyklého. Je běžné, že se akné na začátku těhotenství trochu zhoršuje a s postupem času se opět zlepšuje. Pravděpodobným viníkem je nadměrná produkce kožního mazu, ke které dochází, když tělo produkuje větší množství estrogenu. Kožní problém odezní, když se vaše hormonální hladiny vrátí k normálu. Ale teď si řekneme, jak na akné ještě během těhotenství vyzrát.

Nepřehlédněte

V současné době chtějí být všichni ekologičtí. Dbají na životní prostředí a snaží se neplýtvat jídlem či třídit odpad. Dokonce se správně nakládá i s bioodpadem. A s tím se spojí kompostování. Pokud zvažujete pořízení kompostéru na zahradu nebo kompostéru do interiéru, nabízí se otázka, jak správně kompostovat a čemu se vyvarovat? Kompostování je sice hitem, na druhou stranu se to musí umět.
Šišky borovice mohou posloužit jako dekorace i samotné. S tímto návodem ale z šišek vytvoříte miniaturní vánoční stromečky. Ideální bude zapojit do jejich výroby celou rodinu. Co říkáte, nejsou krásné?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek