Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Jógové pozice pro zdraví: 7 cviků, které protáhnou i potěší

Jógu zná v dnešní době snad každý a vysoké procento z nás jí doma nebo v tělocvičně dokonce cvičí. Tato relaxační cvičení se vždy provádějí zpomaleně a využívají všech svalů v těle. Jóga má díky tomu skvělé zpevňující a detoxikační vlastnosti. Není sice na hubnutí tak efektivní jako aerobik, nicméně je to velice funkční způsob, jak formovat své tělo. Pokud jógu milujete nebo s ní teprve začínáte, určitě se seznamte se 7 pozicemi, které tvoří samotný základ jógy a pro vaše tělo dokáží vykonat zázraky!
jógové pozice
Jóga potěší lidské zdraví i mysl. (foto: 123RF)

02. 11. 2021

1.      Pozdrav slunci

Pozdrav slunci je nejznámější a nejvíce zklidňující jógový cvik, patří dokonce mezi nejoblíbenější jógové pozice. Jedná se o kombinaci několika poloh, které kombinují protažení, předklon a natáhnutí se až ke špičkám chodidel, a to celé i obráceně. Tato póza je výchozí a cvičí se před každou sekvencí, ať už začátečníkem, středně pokročilým, nebo pokročilým. Pozdrav slunci se doporučuje cvičit pro maximální užitek brzy ráno.

Jógové pozice – pozdrav slunci

2.      Pozice hory

Jak název napovídá, jedná se zde především o zpevnění těla. Tato pozice následuje hned po pozdravu slunci. Postavte se na podložku s chodidly u sebe. Koncentrujte se a váhu těla rovnoměrně rozprostírejte mezi prsty u nohou. Zpevněte střed těla, a to tak, že zatáhnete břicho a vyrovnáte záda. Vytahujte se mírně nahoru. Ramena tlačte dozadu a dolů.

pozice hory
Znáte tuto pozici hory? (foto: 123RF)

3.      Pozice kočky

Tuto pozici nejspíš není nutno širokosáhle představovat, neboť ji známe všichni ze školky a školy. Z těch dob víme, jak moc je přínosná a jak dobře se v ní relaxuje. Je jednou z rozcvičovacích póz jógy, zahřívá vaše tělo a spouští krevní oběh, což je důležité, aby se zabránilo zranění. Klekněte si na kolena a dlaně položte na zem.

Následně pomalu prohýbejte záda, buď nahoru nebo dolů. Při prohnutí břicha dolů se nadechněte, v prohnutí do oblouku se zády směřujícími nahoru vydechněte. Póza udržuje pružnost páteře, která se snižuje v důsledku osteoporózy a způsobuje flexi.

pozice kočky
Kočka dokonale protáhne zádové svalstvo. (foto: 123Rf)

4.      Pozice bojovníka

Mezi jógové pozice patří i pozice bojovníka obsahující 2 typy, které jsou prováděny jako sada nebo jednotlivě. Tyto polohy trénují boky, paže i ramena a zvyšují vytrvalost svalů nohou. Postavte se s nohama od sebe v rozpětí ramen, posuňte pravou nohu doprava lehce ji zohněte a levou nohu natáhněte za sebe. Ruce a ramena protáhněte do jedné přímky. Držte tento pohyb po dobu pěti dechů, poté opakujte na druhé straně.

pozice bojovníka
Pozice bojovníka zlepší celkovou rovnováhu. (foto: 123RF)

5.      Pozice kobry

Pozice kobry má vliv na paže, ramena, záda, břicho, stehna a nohy, jak můžete vidět, jedná se tedy o velmi účinný cvik.  Lehněte si na břicho a ruce položte vedle ramen. Pomalu zvedněte horní polovinu od podlahy, nohy držte pevně na zemi a ohýbejte se co nejdále od břicha. Nezatěžujte si bederní páteř, protože by to mělo spíš negativní efekt. Tento pohyb je mimořádně přínosný pro vytvarování spodní části břicha, které je poměrně obtížné vyhladit.

jógové pozice kobra
Pozice kobry skvěle protáhne záda. (foto: 123RF)

6.      Pozice luku

Pozice luku je o něco obtížnější, jelikož abyste dosáhli dokonalého držení těla vyžaduje tento cvik pravidelnou praxi a velkou ohebnost. Doporučuje se ji proto po prvních pár týdnů nezkoušet. Pokud ji chcete vyzkoušet, lehněte si na břicho, zvedněte ruce a nohy, natáhněte ruce dozadu a držte si kotníky. Několik sekund udržujte tělo v této pozici. Luková poloha je jednou z nejúčinnějších jógových póz a ovlivňuje celé vaše tělo.

pozice luku
Pozice luku protáhnou bříško i dolní končetiny. (foto: 123RF)

7.      Pozice stromu

Pozice stromu je skvělá póza pro začátečníky, kteří pracují na vyvážení celého těla a dosažení dokonalosti v balancování. Póza ovlivňuje centrum celého těla a posiluje vaše břišní svaly i svaly nohou. Nejprve se postavte na podložku s nohama na šířku ramen. Zvedněte levou nohu a položte ji na vnitřní stehno pravé nohy. V této pozici chvíli vydržte a opakujte na druhé straně.

K TÉMATU  Jak si udržet svojí ideální váhu nebo něco málo ještě shodit? Zkuste naše tipy ostřílené redaktorky na zdravý životní styl!

Pokud si chcete udělat pozici ještě obtížnější, doporučujeme zavřít oči. Naopak koncentrace na jeden pevný bod v místnosti velmi napomáhá k udržení balance.

jogove pozice stromu
Pozice stromu nejen pro lepší rovnováhu. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hormonální jóga jako řešení potíží s menstruací nebo otěhotněním

Jóga proti syndromu karpálního tunelu: lék na bolest zápěstí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Love Island je celosvětově oblíbená reality show, která je jakousi obdobou dříve známé reality show Hotel Paradise, kterou vyhrála dnes již známá „podnikatelka“ Nela Slováková. Love Island má své fanoušky po celém světě, k nám se dostala v roce 2021, kdy byla odvysílána její první řada. Pamatujete si na její účastníky?
Kozoroh je předně charakteristický svou pílí a pracovitostí. Mnohdy se může stát, že svůj úspěch má zadarmo, ale není tomu tak. Stojí za ním tvrdá práce a věnování svého značného času a prostoru. Zvládne mít úspěšnou vedoucí pracovní roli a zároveň být i hlavou rodiny a vést domácnost.
Přejete si, aby z vašeho dítěte pomalu ale jistě rostla sebevědomá osobnost, která se v životě neztratí? V tom případě budete muset trochu přehodnotit své chování k vlastním potomkům. Když jim totiž dáte trochu nezávislosti a odpovědnosti, velmi jim tím pomůžete. Co by měly doma zvládnout předškolní děti?
Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
Letošní podzimní móda je opravdu pestrá a barevná. Vedou úplety, pláštěnky, kožené kabáty, umělé kožešiny, svetry, šaty a sukně, včetně asymetrických.
Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!
Luna odjakživa přitahovala myšlení, fantazii i city lidí. Nejeden básník, skladatel nebo malíř jí věnoval své dílo. Působení luny na jevy na zeměkouli jsou jasně vědecky prokázané. Je zde ale jedno odvětví, které stále čeká na to, až jej někdo vědecky dokáže. Co vše vám prozradí lunární kalendář?
„Už to mezi námi není takové, jako dřív. Chybí mi chvíle, kdy jsme neřešili jen pleny, očkovaní, hlídání, opruzeniny, růst zoubků. Náš sexuální život je po narození dítěte na bodu mrazu. Všechno se točí kolem prcka a nemáme na sebe s partnerem už vůbec žádný čas. Jsem uvázaná doma a můj svět je jen pračka, pleny a sporák. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy měla čas umýt si vlasy nebo si udělat nehty. Co máme mimino, jsem pro svou ženu druhé kolo u vozu. Všechno mám na krku já a partner mi s ničím nepomáhá. Moje žena o sebe přestala pečovat.“ Tohle je výčet těch nejčastějších příčin sporů, které vyvstávají po narození dítěte. Poznáváte se v některém z uvedených příkladů? Dnešní článek vás provede nejčastějšími příčinami partnerské poporodní nebo chcete-li rodičovské krize.
Bydlet v malém příbytku není nic, za co byste se měli stydět. A stejně tak to není žádná nevýhoda. Naopak - čeká vás méně uklizení. Konkrétně utírání prachu, protože se u vás nebude nacházet velké množství nábytku. Tím se takovým pomyslným oslím můstkem dostáváme k jeho zařizování. Abyste nežili v přecpané, kýčovité domácnosti, vyplatí se myslet na několik základních pravidel. 

Výběr článků

Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Filmy, na které se budete těšit. Možná nejsou významné svou hloubkou, ale, dámy, pozor! Ti chlapi v nich jsou prostě neodolatelní! Kdo vám zpříjemní dnešní den?
Prostě jste to přehnala se sluníčkem. Samozřejmě neplánovaně. Voda šplouchala a vy jste usnula na lehátku a teď je vaše pleť totálně zrudlá a spálená. Jak jí pomoci? Jestliže nemáte po ruce speciální poopalovací péči, zkuste domácí zdroje.

Nepřehlédněte

Jak je již odpradávna známo, byliny mají až kouzelnou léčivou moc. Zmírňují bolest, napomáhají prevenci nemocí a jsou skvělým pomocníkem v boji proti nemocem. Působí na tělo přímo zázračně, dodávají mu sílu, podporu a zásobí tělo potřebnými látkami. Proto byly vždy neoddělitelně spojeny s léčitelstvím a v hojné míře je k léčení využívaly ještě naše babičky. Obohaťte svůj život o čistě přírodní léčiva, které se používají stovky let a vyrobte si léčivé tinktury přímo u vás doma!
Volba barvy pro interiér, ve kterém se pohybujeme, má velký vliv i na naše psychické rozpoložení. Víte, jakou barvu vybrat a co bude znamenat pro váš prostor? Rozhodně se nevyplatí jen tak něco „plácnout“ na zeď. Pojďme se podívat na psychologii barev.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek