Čtvrtek , 02. 05. 2024

Svátek práce

Nitroděložní tělísko: Jak si správně vybrat?

Výběr antikoncepčních prostředků je poměrně velký. Dlouhý seznam začíná kondomy, pokračuje antikoncepčními pilulkami a končí třeba právě nitroděložními tělísky. V tomto článku se na ně zaměříme. Dozvíte se, jak se tělíska dělí, jak fungují, pro koho jsou vhodná a také kdy je ideální jejich zavedení. Provedeme vás veškerou problematikou nitroděložních tělísek a pokud váháte, pomůžeme vám se rozhodnout, zda do toho jít, či nikoliv.
tělísko
Aplikace nitroděložního tělíska je rychlý a jednoduchý zákrok. (123rf.com)

13. 12. 2021

Nitroděložní tělísko: dělení

V jednoduchém pojetí se nitroděložní tělísko dělí na dva typy – hormonální a nehormonální. Tělíska mají různou podobu, ale nejčastěji převládá tvar písmene „T“. Na trhu najdete velkou spoustu variant nitroděložních tělísek a s jeho výběrem vám bezesporu pomůže gynekolog, který určí tu nejvhodnější variantu.

Princip fungování nitroděložního tělíska

Tělísek je více druhů, všechny však fungují tak, že brání spermiím v pohybu směrem k vajíčku. Tělísko navíc ovlivňuje život vajíčka a komplikuje proces připevnění oplodněného vajíčka ke stěnám děložní dutiny. Mnoho nitroděložních tělísek obsahuje stříbro a měď. Tyto kovy významně snižují nejen rychlost proniknutí spermií, ale také zabraňují vzniku a vývoji různých zánětlivých procesů.

Některá tělíska dokonce léčí

Na trhu se najdou i speciální tělíska obsahující navíc i určitý hormonální systém, který se postupně uvolňuje do výstelky dělohy. Používají se například při různých zdravotních problémech jako forma jejich léčby. Jedná se třeba o děložní krvácení u žen, které doprovází velká ztráta krve, což vede k úbytku mnoha červených krvinek a ohrožení života a zdraví ženy. Takové nitroděložní tělísko je vhodné pro ženy trpící trombózou, které z tohoto důvodu nemohou užívat hormonální antikoncepci.

Účinnost nitroděložního tělíska

Nitroděložní tělísko je jednou z nejúčinnějších antikoncepčních metod používaných v ČR. Existuje takzvaný Pearlův index, který hodnotí antikoncepční účinek. Nitroděložní tělíska se umisťují poměrně vysoko v porovnání s dalšími antikoncepčními prostředky a vykazují až 98,8% účinnost, což je velice dobrý výsledek.

Kdy zavést a jak dlouho tělísko nosit?

Zavedení tělíska probíhá v ambulanci a jedná se o jednoduchý zákrok. Ideální dobou nejsou první dny menstruačního cyklu, nýbrž zhruba 3.–6. den menstruace. Maximální doba nošení tělíska se liší podle jeho druhu, ale je to zhruba 3–5 let. Při dlouhodobém nošení tělíska v těle by mohlo dojít k infekci na sliznici děložní dutiny nebo by mohlo vést k zánětu v pochvě. Nové tělísko pak může být zavedeno 1 měsíc po další menstruaci. Odstranění nitroděložního tělíska je ale možné kterýkoli den menstruačního cyklu.

K TÉMATU  Zahrňte do pitného režimu jablečný džus. Posílí vám imunitu a podpoří srdeční kondici

Pro koho jsou tělíska vhodná?

Nitroděložní tělíska nejvíce vyhovují ženám v pozdějším věku, tedy těm, které již mají děti a hledají dlouhodobou antikoncepční metodu. Rovněž je doporučována pro ženy, které nesnesou hormonální antikoncepci. Jelikož tato metoda antikoncepce neobsahuje estrogen, volí ji i kojící matky a je možné ji zavést hned po šestinedělí. Některé typy hormonální nitroděložní antikoncepce je možné zavést i ženám, které dosud nerodily, avšak musí dosáhnout 18 let.

Pro koho tělísko není vhodné

Stane se, že lékař nitroděložní tělísko nedoporučí. Často se tak děje v případech, kdy má žena problematické menstruační krvácení nebo často trpí na infekce a záněty dělohy či pochvy. Nevhodné je i pro ženy, které často střídají sexuální partnery. Problém může nastat i u těch žen, jež se potýkají s abnormalitou děložního hrdla nebo trpí akutním onemocněním jater.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Spolehlivost antikoncepce. 100% účinná není žádná. Které jsou nejefektivnější a které nesou riziko

Barva menstruace: Co prozradí o vašem zdraví?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Napájecí zdroj je elektronické zařízení, které v rámci daného výkonu přeměňuje jeden typ elektřiny (nejčastěji střídavé síťové napětí) na jiný (nejčastěji stejnosměrné napětí). Každý zdroj je definován třemi základními parametry charakterizujícími napěťové úrovně a výkony. Jeho úkolem je dodat potřebnou elektrickou energii.
Lákavé cedule na obchodech. Sleva na každém rohu, na každém billboardu, v každé reklamě. Přitahují vaše oči a slibují skoro neuvěřitelné. Jsou povánoční slevy opravdu tak výhodné? Dá se jim odolat?
Mít home office a dělat doma má svoje nesporné výhody. Potom přijde vhod pracovna. Nejdříve musíte zvážit, jestli do ní budete zvát hosty nebo klienty, jestli děláte spíše přes den nebo večer, nebo jestli v ní budete trávit většinu času. Bude to ryze pracovní prostor nebo také místo pro relax. Pracovna uzpůsobená pro ženský element bude ale vypadat jinak, než pánská pracovna. Tady je trocha inspirace a nápadů na tu druhou z nich.
Ne nadarmo se říká, že každý člověk je jedinečný. Tento argument se bezpochyby týká i v případě volby dioptrických brýlí, které, mají jí maximálně splňovat nejnáročnější kritéria, musí být vybírány na základě určitých vlastností jejich nového majitele. Která to jsou? Pojďme se na to podívat!
Seznamování je samo o sobě poměrně náročnou činností, pokud chcete zanechat opravdu dobrý dojem. Ještě horší je, pokud se do této odvážné činnosti vrhnete v zimním období. V zimě totiž mnoho okolností vůbec nepřidává vaší snaze ohromit daného člověka. Je však škoda v těchto chladných měsících zahodit šanci poznat toho pravého nebo tu pravou.
Pohřeb je jedna z nejsmutnějších událostí v našem životě. Je tedy potřeba nic nezanedbat a rozloučit se s láskou a pokorou. Přirozenou součástí je čas na klid, truchlení a celkově zpracování této těžké události.
Médii v poslední době hýbou protichůdné zprávy o elektronických cigaretách. Amerika je dokonce oficiálně s ohledem na aktuální vysokou úmrtnost mládeže, v souvislosti s elektronickými cigaretami, zakazuje. Je vapování pro kuřáky spíše nebezpečím, nebo lepší alternativou? Ptali jsme se MUDr. Marka Dvořáka.
Dnes, na Zelený čtvrtek, bychom měli na talíři přivítat něco zeleného, symbol nového života a jara. Ale víte, jaké dny máme již za sebou a co nás čeká až do Velikonoc? Tyto svátky obnovy a radosti následují po Květné neděli a vedou nás až k veselému Velikonočnímu pondělí. A proč vlastně Velikonoce každý rok "skáčou" po kalendáři? Odpověď tkví v lunárním cyklu: Velikonoce se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, což je tradice spojující nás s rytmem přírody a jejím věčným cyklem.
Miminka a domácí mazlíčci mají něco společného. Rádi o ně pečujeme a jsou roztomilí. Podívejte se na kočky, které se mazlí a hrají si s malinkými dětmi.
Protiklady se zpočátku mohou přitahovat. Pak přijde společný život a všechno je často jinak. Mají tedy šanci na společný život partneři, kteří jsou naprosto jiní?
Přemýšleli jste někdy nad tím, co děláte, když večer ulehnete do postele? Drtivá většina z nás zapne televizi nebo sáhne po svém telefonu, aby nám náhodou před spaním nic neuniklo. Nebo v horším případě obě tyto možnosti zkombinujeme. Bohužel obrazovky těchto zařízení vyzařují takzvané modré světlo, které narušuje naše přirozené spánkové cykly. Ale abyste své tělo připravili na kvalitní spánek, je třeba modré světlo naprosto minimalizovat.
V chladných dnech jsme zahalení od hlavy až k patě. A právě o tu patu jde. O obě. Aby nebyly stejně jako uzavřené boty v kanceláři nebo třeba v kině cítit. Je to trapas.

Výběr článků

I když se to mnohým bude zdát nepravděpodobné, melouny lze pěstovat prakticky kdekoliv. Poslední dobou se najdou dokonce i ti, kteří tuto šťavnatou typicky letní pochoutku pěstují na balkóně či na terase v květináčích a jiných nádobách. Chcete-li si svůj vlastní meloun vypěstovat, je nejvyšší čas vyrazit pro sazenice. A máte-li opravdu malý balkón, zkuste meloun pepino gold.
První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.
Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.

Nepřehlédněte

Je sobota dopoledne, venku prší, zrušil se vám program a vy nevíte, co s volným dnem. Přesně pro takové situace jsme pro vás sepsali tento článek. Najdete v něm pár tipů na to, jak strávit den smysluplně a bez výčitek.
Důvodem, proč máte svou zahrádku, je to, abyste mohli jíst zdravě. Proto je třeba vyhnout se chemii i v souvislosti s hnojením.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek