Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Legionella jako nemoc, kterou se můžete nakazit i doma

Celý svět stále ještě žije koronavirovou pandemií. Ve večerních zprávách nevidíme nic jiného než pouze počet přibývajících nakažených či informaci o další mutaci zákeřeného onemocnění. Bohužel se pozornost odvrací od mnoha dalších nemocí, jež jsou tu mezi námi stále. Jednou z nich je také legionella. 
legionella
Seznamte se s nemocí jménem legionella. (foto: 123RF)

22. 09. 2021

Pokud jste se domnívali, že to nejhorší, co vás může postihnout je rýma, spletli jste se. Přijít totiž může kombinace vysokých horeček a zápalu plic. To jsou totiž typické příznaky takzvané legionelly – onemocnění, jež rozhodně nesužuje pouze legionáře. Napadnout nás může klidně i v pohodlí domova.  

Onemocnění, které je tu s námi už dlouhá léta 

Je sice pravdou, že legionella se objevila v době, kdy se začali sjíždět američtí váleční veteráni. Ti se nakazili z klimatizace v hotelu, kde přebývali. Ale nezůstala jen u nich. I když se nemoci říká nemoc legionářů, postihnout může kohokoliv z nás. Dokonce na nás může číhat i v pohodlí domova, kde si myslíme, že jsme v bezpečí.  

Bylo totiž prokázané, že ve většině případů se člověk nakazí vdechnutím aerosolu. Ten obsahuje bakterii, jež stojí za vznikem onemocnění. Rizikovým se tak stává jak sprchování, tak všechna místa, kde teče voda. V minulosti se vyskytly i takové případy, že onemocnění číhalo v konzumované vodě, v ledu nebo v potravě.  

Nemoc není infekční 

I když se toho o nemoci legionářů neví příliš mnoho, co se zatím neprokázalo a co je opravdu dobrou zprávou je, že se pravděpodobně nejedná o infekční onemocnění čili nákaza se nešíří z člověka na člověka. Stejně tak je pozitivní, že nemoc nepředstavuje příliš velké riziko, pakliže ji proděláte. Oslabená imunita je jev vyskytující se po každé nemoci a i v tomto případě je důležité, aby došlo k jejímu opětovanému posílení.  

Jak se legionella projevuje? 

Vysoké horečky, zápal plic, vykašlávání hlenu i krve, také malátnost, bolest hlavy či zvracení – to jsou běžné projevy onemocnění, jež je pro tělo opravdu “záhulem”. V řadě případů onemocnění dochází až do toho stádia, že selžou jak ledviny, tak játra.  

Počet případů vloni klesl 

Jedná se o onemocnění, které je aktuální i pro Čechy? Nebo se s nemocí setkáváme v tuzemsku jen zřídka? To jsou otázky, které vám možná vyplynou na mysli. I když lze říct, že vloni počet případů klesl o zhruba sedmdesát, jsou místa, kde k nárůstu došlo. Například v hlavním městě Praze se hlásí stále více případů tohoto onemocnění.  

K TÉMATU  Jak bojovat s mykózou - problémem, který je ženám tak dobře známý

Obáváte se nemoci? Zkontrolujte svou domácnost. Bakterie způsobující závažné onemocnění pramení z vody. Proto zkontrolujte především své potrubí se studenou vodou, které by nemělo být umístěno příliš blízko zdroji tepla. Rizikovým faktorem jsou i usazeniny v potrubí nebo zásobníku či koroze stěn zásobníku. Vysoká pravděpodobnost vzniku nemoci je i v místě, kde jsou špatně navržené rozvody vody či kde je jejich nedostatečná kvalita. 

Staré stavby jsou ohrožené

V souvislosti s výše uvedeným by bylo mylné se domnívat, že ohroženy jsou pouze staré stavby. Stejně velké riziko převládá i ve stavbách nových, kde se příliš nedbá na systém rozvodů.  

Jak se onemocnění vyhnout? 

Jelikož příznaky nemoci a pravděpodobně ani její průběh není procházka růžovým sadem, nabízí se otázka, jak se legionelle vyhnout. Způsobů, jak toho docílit, je naštěstí celá spousta. Patří mezi ně: 

  • Vyberte zásobník teplé vody, v němž voda protéká a dlouho zde nestojí.  
  • Pravidelně dezinfikujte vodu, a to vodou o teplotě nad sedmdesát stupňů Celsia.  
  • Zjistěte si, jak na tom jsou rozvody ve vašem domě (pomůže projektová dokumentace, kde jsou uvedeny veškeré informace týkající se možného šíření legionelly a její prevence). 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Endometrióza, jeden z důvodů ženské neplodnosti. Jak se projevuje?

Andropauza: co to je a jak konkrétně muže potrápí?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Blíží se Vánoce a s nimi také příjemné starosti s vybíráním vhodných dárků pod stromeček. Pokud máte doma nadšeného mladého konstruktéra, může být volba dárku snazší, než si myslíte. Sady LEGO Technic jsou totiž skvělým dárkem pro všechny milovníky stavebnic, techniky a inovací.
Před vámi je dlouhý let, možná s několika přestupy. Připravte se nejen na čekání na letišti, ale také na to, abyste let prožila v pohodě a bez stresu. Co si můžete vzít s sebou do příručního zavazadla a jak úspěšně překonat čas strávený čekáním?
Vlastní pleťový krém přizpůsobíte typu a stavu vaší pleti. Až vyzkoušíte jeden z těchto jednoduchých a rychlých receptů, budete mít chuť experimentovat s dalšími esencemi a vůněmi.
Ve světě krásy panuje řada mýtů a stereotypů. Některé z nich jsou pozůstatky starších studií, jiné vznikly jednoduše mezi lidmi a postupně se staly dostatečně přesvědčivé natolik, že ovlivnily naše chování a přístup ke kráse jako takový. Vyznat se ve světě pravdy a mýtů je skutečně nelehký úkol, ovšem, abychom vám jej alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro vás seznam těch nejčastějších mýtů, které i dodnes kolují mezi námi.
Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Jste příznivci pořádných krváků nebo spíš duchařských hororů? Nebo je vám to úplně jedno, jen když se pořádně bojíte? Těchto pět hororů byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože děsivější filmy nejspíš nikdy neuvidíte.
Zdá se to neuvěřitelné, ale podle Světové zdravotnické organizace patří mezi jednu z deseti nejčastějších příčin smrti dýchání znečištěného vzduchu, tedy smogu. Život ve velkoměstech, spojený s moderním způsobem života, v sobě nese spoustu nenápadných nebezpečí. Stres, deprese, nespavost, dýchací potíže, to všechno lze označit za civilizační choroby, a spojení se smogem  má na náš organismus neblahý vliv.
Jste věčně nervózní a tíží vás obavy? Kvůli tomu může mít vaše dítě velké potíže – a to nejen v samotném vývoji, ale i v dospívání. V sázce je jeho nízká porodní váha nebo náchylnost k depresím a schizofrenii!
Hub se letos urodilo poměrně dost, i když je pravdou, že jen na některých místech. Pokud patříte k lidem, kteří se letos vydávali na houby poměrně aktivně, víte, že se dařilo hlavně růstu bedel. Ať už jste ale narazili na tuto nebo zcela jinou houbu, její konzumací jste prospěli svému zdraví. Houby jsou totiž zdravé, zejména tedy některé z nich.  

Výběr článků

Ploché břicho je snem nejen žen, ale také spousty mužů. Čím dál více mužů bojuje s přebytečným tukem v oblasti pasu - a dokonce je jich mnohem více než žen. K zeštíhlení břicha je ale potřeba dosáhnout správné kombinace stravy a fyzické aktivity. Aerobní trénink doplněný silovými cviky vám umožní efektivně zhubnout a zdůraznit svaly.
Trápí vás akné? Dělají se vám pupínky, různé vyrážky a vás už to přestává bavit? Možná jste zkoušeli plno mastiček, plno čistících přípravků, ale i tak se vám potíže s pletí stále vrací! Jak vyřešit akné jednou provždy? Dá se to vůbec? Rovnou vám řeknu, že ano! A nyní vám prozradím, jak na to.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek