Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Chia, lněná semínka a sezam: poznejte jejich vliv na zdraví

Semínka se do naší zdravé stravy začala postupně dostávat v minulém desetiletí. Nyní jsou už stále častější přísadou v naší kuchyni. Nicméně pořád je mnoho těch, kteří si neuvědomují, jak zdravý přínos pro nás semínka v pokrmech mají. Některá z nich jsou označována dokonce za superpotraviny, což jen dotvrzuje, jak důležitá pro organismus mohou semínka být.
semínka zdraví
Semínka bezesporu zařaďte do svého jídelníčku. (foto: 123RF)

15. 09. 2021

Chia semena a jejich dokonalost

Chia semena byla v posledních letech několikrát skloňovaná a zařadila se do oblíbeného sortimentu zdravých výživ po celé ČR. Jsou velice oblíbená pro svou atypičnost a rozmanité použití, což se můžete dočíst v našem článku o superpotravinách. Semínka chia byla velmi populární již mezi starými Aztéky, byla považována za zdroj zdraví a krásy, ale následně byla na mnoho století zapomenuta.

Co na chia semínkách Aztéci viděli a proč si jich máme vážit i my?

  • Semínka chia posilují imunitu, zvyšují vytrvalost, dodávají našemu tělu vitalitu.
  • Podporují práci srdce a cév, podílejí se na procesech omlazení a přispívají ke hubnutí.
  • Díky schopnosti absorbovat vodu umožní rychle ukojit hlad bez zbytečných kalorií.
  • Podporují obnovu buněk a pomáhají bojovat proti procesu stárnutí.
  • Pomáhají posilovat imunitní systém a zvyšují pružnost pokožky.

Pro koho jsou vhodná

Chia semínka jsou velmi prospěšná pro posílení imunitního systému, což je důležité zejména pro starší lidi a děti, mimochodem, těm nejmenším může být tato superpotravina podávána již od jednoho roku. Zlepšují také výkon, což je cenné pro lidi, kteří zažívají velký fyzický a duševní stres.

Tato semínka jsou velice žádaným doplňkem stravy pro záchranáře, sportovce, vědce i studenty. Chia semínka jsou nepochybně užitečná i pro ženy během menopauzy – snižují frekvenci a intenzitu „návalů“, pomáhají uklidnit se.

semínka zdraví chia
Chia semínka přivedou dlouhodobý pocit sytosti. (foto: 123RF)

Výhody sezamu

Sezamová semínka jsou oblíbená především ve východní, tedy asijské a japonské kuchyni, zkuste se tedy inspirovat třeba jejich recepty. Složení sezamových semen tvoří ve většině rostlinné tuky a bílkoviny. Tyto komponenty jsou pro naše tělo nezbytné a jsou pro něj stavebním a energetickým materiálem. Mají obrovsky pozitivní dopad na naše zdraví, třeba tak, že:

  • Pomáhají předcházet předčasnému stárnutí pokožky.
  • Pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v těle a jsou prevencí rakoviny.
  • Obsahují mnoho vitamínů, jako jsou vitamíny A, B, C, E, a také důležité stopové prvky – zinek, železo, hořčík, fosfor, vápník, draslík.
  • Díky vysokému obsahu vápníku zlepšují stav nehtů, posilují kosti a klouby.
  • Posilují imunitní systém, zrychlují metabolismus
  • Mají příznivý vliv na trávení a metabolické procesy v těle.
K TÉMATU  Womanizer! Hračka, kterou jednou zkusíte a už ji nepustíte z ruky

Sezam na různý způsob

Pokud semínka zrovna v lásce nemáte, zkuste v kuchyni využít třeba sezamový olej, který má přínosný efekt na vaši pokožku. Nedoporučuje se jíst sezamová semínka smažená, protože při tepelném ošetření ztrácí mnoho vitamínů a prospěšných vlastností. Naopak nejoblíbenějším a nejjednodušším způsobem je přidání semen do salátu nebo pečiva.

sezam
Sezam kupříkladu pozitivně ovlivňuje cholesterol v těle. (foto: 123RF)

Jaké jsou výhody lněného semínka?

Samotný len se považuje za rostlinu, která prospívá zdraví žen. Fytoestrogeny, které lněná semínka obsahují, mohou inhibovat tvorbu rakovinných buněk v mléčných žlázách, což snižuje riziko výskytu rakoviny. Semínka jsou také prospěšná pro normalizaci krevního tlaku. Dále snižují špatný cholesterol a normalizují hormonální hladinu.

Lněné semínko je také bohaté na vitamíny skupiny B, hořčík, draslík a fosfor a stejně tak i na vitamíny, aminokyseliny a zdravé tuky.

Jak používat lněná semínka?

Odborníci doporučují konzumovat lněné semínko jako jednoduchý doplněk stravy. Skladujeme je v uzavřené nádobě na chladném a tmavém místě. Lněné semínka můžete použít jednou denně podle potřeby a vylepšit tak své domácí recepty.

Hlavní způsoby jejich užití v kuchyni jsou ve formě posypání studených nebo teplých jídel, jako složka zeleninových salátů, nebo přísada při pečení chleba.

lněná semínka
Lněná semínka jsou doslova nadupaná živinami. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Připravte si pudink z chia semínek

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vaše kamarádky mají děti nebo setrvávají ve vztazích, které jsou naprosto nefunkční. A vy přemýšlíte, proč je vlastně člověk ve vztahu, když být sám taky není k zahození. Pojďme si to shrnout a podívat se na výhody single života.
Ledvinové kameny způsobují nesnesitelnou bolest. Kdo tuto věc někdy zažil, může potvrdit, že na tuto zkušenost nikdy nezapomene.
Plánujete svou letošní dovolenou? Nelákalo by vás však pouze ležení u moře, ale spíše aktivní dovolená? Vaše kroky mohou směřovat na Kostariku – zemi adrenalinu a zážitků.
Tmavý režim mobilních aplikací je dnes velmi oblíbený. Zejména uživateli je velmi vyzdvihovaný. Jejich spokojenost míří rovnou do vesmíru a četnost používání appek se díky tomu znatelně zvyšuje. Do svých systémů je postupně zařazují i technologičtí giganti. Není tedy pochyb ani sporu o tom, že mluvíme o trendu dnešní doby. A jelikož s dobou jde i oblíbený Bazoš, i on začal svým uživatelům nabízet exkluzivní tmavou novinku.
Rádi ji pijeme, i když víme, že to zrovna zdravé není. Že s její pomocí snadno sundáte žvýkačku z vlasů, to už asi všichni víme. Ale to zdaleka není všechno. Coca-cola vyčistí zašlé kachličky v koupelně, varnou konvici od usazenin nebo pánev s připáleným jídlem! To všechno bez zbytečného trápení a drhnutí. Také si s její pomocí můžete připravit colový dort. Podívejte na video!
S postupem digitální éry a vzrůstajícím vlivem sociálních sítí se mění nejen náš každodenní život, ale i způsob, jakým procházíme světem romantických vztahů. Seznamovací aplikace se zdají být klíčem k pohodlnému a snadnému hledání partnera, přesto se s nimi vážou otázky a zážitky, které mohou ovlivnit náš citový i sociální život. Tato nová realita digitálního seznamování ovlivňuje různé aspekty mezilidských vztahů a vyvolává diskuse o pravé podstatě lásky v online prostředí.
Přemýšlíte o zajímavém prvku do ložnice nebo obývacího pokoje? Stoličky a taburety nejen, že dobře vypadají, ale jsou také naprosto univerzální. Slouží jak k samotnému sezení, tak i jako opěrka pro vaše unavené nohy při posezení v sedačce nebo křesle u televize. Využití najdou také v předsíni jako sedátko při obouvání. Stoličky i taburety lze dnes koupit téměř v jakékoli designové podobě.
Teploty se konečně začínají zvedat a léto se nezadržitelně blíží. Pokud si letos budete chtít užít koupání, pak nejspíš budete muset do řeky, rybníku či vodní nádrže. Jenže jejich čistota a mnohdy také studená voda vám mohou následně přivodit nepříjemné patálie. Zvláště jste-li náchylní k tzv. letním problémům, měli byste udělat vše pro to, abyste se jim vyhnuli. Soutěžte tak s námi o balíček doplňků stravy Naturevia, který vám v tom pomůže.
Nestihli jste si před Velikonocemi umýt okna? Ano, počasí nepřálo, bylo moc práce s pečením beránků a malováním vajíček. Máte tedy jedinečnou příležitost se do toho pustit právě teď.
Ve světě kosmetiky najdeme celou spoustu zajímavých produktů. Zatímco některé jenom oživí naši unavenou pleť, jiné toho umí daleko víc. Mluvíme kupříkladu o ricinovém oleji, který je tím, co ženě nesmí chybět v koupelně.
Pohodlně se usaďte a pojďte si projít komiks, který u vás doma způsobí změnu. Je váš protějšek vaším skutečným partnerem?
V práci blázinec, dovolená vyloučená a jarní prázdniny na krku. Nemoc nebo nedostatek peněz, důvodů, proč nemůžete vyjet s dětmi na jarní prázdniny, může být celá řada. Proto ještě nemusí dítě celý týden sedět doma u televize a tabletu. Zkuste mu připravit tak trochu jiné prázdniny.

Výběr článků

Vědci tvrdí, že lunární cykly mohou souviset třeba s délkou spánku a menstruačními cykly. Vše je ale předmětem sporů. Jak si stojí věda a její pátrání po příčinách nespavosti u lidí? A v čem nás ještě měsíc a jeho cyklus ovlivňuje? Podíváme se na dopady měsíce na lidskou psychiku, zdraví i běžný denní režim.
Jakým ženám jsou muži nevěrní? Možná jste přesvědčená, že vám se nic takového stát nemůže. Nebo si dokonce myslíte, že za nevěrou stojí nedostatek intimností, studené večeře či nevyžehlené košile. Jste si tím ale jistá?
V dnešním světě se dá najít spousta způsobů, jak pracovat sám se sebou, a jedním takovým lifestylovým trendem je i biohacking, který je takovou filosofií budoucnosti a mluví se o něm jako o způsobu, jak využít v průběhu života svůj tělesný potenciál a užít si spoustu let v dobré duševní i fyzické kondici.

Nepřehlédněte

Důvodů pro sledování tohoto žánru bývá několik. Romantické filmy nás na emoční rovině dokážou pozvednout. Ostatně – kdo z nás by nechtěl věřit, že tam někde se skrývá ta pravá a nepodmíněná láska? Že tam někde je náš dvojplamen, spřízněná duše, která je nám souzená?
Každému z nás příroda nadělila něco jiného, a to nejen z hlediska charakteru, chování, ale i po stránce postavy. A zatímco někdo je hubený a stěží přibere pár gramů navíc, jiný má sklony k obezitě a kila mu naskakují snad i tehdy, když polyká vzduch. Odlišní jsme ale také stavbou těla – ano, klasické třídění na jablka, hrušky. Jaký jste ale ve skutečnosti somatotyp a co na něj nejlépe zabírá?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek