Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Cestovatelský magazín: Peru. Objevte kouzlo této destinace

Peru je velmi zajímavá země oplývající především mnoha kulturními památkami starověkých civilizací a koloniální architekturou. Jedná se o neuvěřitelně rozmanitou zemi a ráj pro každého cestovatele. V našich představách může znít Peru jako zapadlá zemička, kde nic nenajdeme, ale opak je pravdou! Tajemné džungle, ztracená města, jezero Titicaca, delta Amazonky – právě za těmito zázraky turisté do Peru míří. Tato země Jižní Ameriky jim poskytne příležitost ocitnout se ve zcela jiné dimenzi.
Peru
Peru je místem, které každý touží navštívit. (foto: 123RF)

10. 08. 2021

Co je na Peru tak lákavého?

Dechberoucí krása údolí Amazonky sousedící s vysokohorskými pouštěmi a kaňony a také zasněžené vrcholky And, které nejsou tak daleko od náhorní plošiny poseté slanými močály – toto je jen nástin všech pokladů Peru. Nachází se zde pobřeží s útesy a tichomořskými břehy, Andské hory se svými vrcholy a domorodými obyvateli, oblast Amazonky a slavné vysoko položené jezero Titicaca. Peru můžete procestovat křížem krážem a vždy vás něco překvapí.

Co možná o Peru nevíte

Než někam vůbec vyrazíte, asi byste se měli seznámit s faktografií místa. Peru se oficiálně nazývá Peruánská republika a nachází se v Jižní Americe. Jedná se o zemi rozlohou 4x větší než Německo. Vlastně se jedná hned o třetí největší zemi v Jižní Americe hned po Brazílii a Argentině. Hlavní město se nazývá Lima a úřední jazyk obyvatel Peru je hlavně španělština. Jinak se v Peru hovoří ale až 50 jazyky, a to díky jeho etnické rozmanitosti. Platit zde můžete peruanským solem.

Kdy a kam do Peru odjet?

V Peru se střídají dvě roční období. Suché období trvá od května do října a mokré od listopadu do dubna. Proto je lepší jít do hor v červnu až srpnu a na exkurze do měst a po památkách se vypravit v období od prosince do března. Kam přesně vyrazit je na vás, protože Peru můžeme rozdělit zjednodušeně na 4 oblasti: pobřeží s pouští Atacama, vysoké Andy s nejvyšší horou Huascarán (6768 m. n. m.) a amazonský prales. Pokud jste milovníky přírody, rozhodně se pralesa nebojte, i zde jsou na turisty připraveni.

Machu Picchu je památka číslo jedna

V Peru musíte rozhodně navštívit ztracené město Machu Picchu. Zříceniny jsou pozůstatky inckých památek, které jako zázrakem přežily a které před 100 lety objevili místní obyvatelé. Více než 200 budov se schody, chrámy a náměstími – připravte se na obtížná stoupání, ale i dojmy, které vám zůstanou na celý život. Dávejte ale pozor na roční období.

K TÉMATU  Moravské cyklostezky: Vychutnejte si skvělá vína a skvostnou architekturu

Machu Picchu není vůbec dobré navštěvovat v únoru, kdy je stezka Inků kvůli špatným podmínkám uzavřena. Nejlepší měsíce k návštěvě jsou tedy duben až říjen.

Příroda není o nic horší

Druhým nejoblíbenějším cílem prohlídek v Peru jsou přírodní místa. Poušť Nazca s kresbami v podobě lidí nebo vyvýšené jezero Titicaca vedou na seznamu turistů. Hlavním přístavem jezera je Puno, odkud můžete navštívit pyramidu Akapana. Jedno z nejkrásnějších měst v Peru je Arequipa s mnoha atrakcemi, odkud se můžete vydat ke kaňonu Colca. Kaňon se považuje za nejhlubší na světě. V Peru najdete také pláž s červeným pískem v parku Paracas, kde můžete relaxovat a sledovat plameňáky.

Poznejte Cusco naplno

Cusco je starobylé město Inků, které je plně zapsáno na seznam UNESCO. Španělští dobyvatelé postavili své město na místě obydlí starověkých národů, takže zde můžete cítit ducha sousedství dvou epoch.

 V Cuscu se zachovaly ruiny paláce nejvyššího Inka, přičemž Španělé zde vystavěli i řadu kostelů, paláců a muzeí v koloniálním stylu. V blízkosti Cusca je komplex Sacsayhuaman s trůnem Inků a nedaleko od Cusca můžete vidět i Pisac – město a pevnost Inků, kde jsou zachovány pozůstatky pyramidy a vesnice Chinchero.

Už víte, kam pojedete na dovolenou?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kostarika: Země adrenalinu a zážitků. Co zde navštívit a podniknout?

Jak se připravit na dlouhý let. Co smíte mít v příručním zavazadle a další tipy pro cestování do exotiky

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každodenní dávka oblíbeného seriálu nebo víkendový relax u filmových novinek nemusí být ztráta času. Televizní či počítačová obrazovka může posloužit stejně dobře jako jazyková učebnice. Důležité je vybrat správnou jazykovou úroveň snímku a obsah na míru. Jak z filmového večera vytěžit maximum?
Dnes v pátek 9.2. nás čeká fascinující astrologický úkaz – Novoluní ve Vodnáři. Toto kosmické setkání slunce a měsíce přináší nejen nový začátek, ale také osvěžující energii a nové možnosti pro všechny znamení zvěrokruhu.
Teepee je splněný sen malých špuntů i odrostlejších dětí. Proč si jej pořídit a jakou variantu zvládnete i doma? Těšte se na ty nejlepší tipy na teepee!
Pojem jóga pro mnohé z nás jistě není nic nového. Co ale nahá jóga? Může být přínosem pro naši duši a fyzickou kondici, nebo se jedná o bláznivou formu cvičení jen pro otrlé?
Jste příznivci pořádných krváků nebo spíš duchařských hororů? Nebo je vám to úplně jedno, jen když se pořádně bojíte? Těchto pět hororů byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože děsivější filmy nejspíš nikdy neuvidíte.
Spodní prádlo, lyžařské oblečení, sportovní bundy, mikiny, kalhoty. To jsou oděvy z různých materiálů, uzpůsobené tak, aby vyhověly nárokům na sportovní disciplíny i rozmarům počasí. Dříve prostě prádlo a oblečení. Dnes se dělí na funkční – a to ostatní. V čem je jeho výhoda?
Při zmínce výletu do nizozemského hlavního města se málokomu nevybaví tulipány či projížďky na kole mezi romanticky nasvícenými kanály. Amsterdam je živé a kulturně nabité město. Pojďme se společně podívat na zajímavá místa, která určitě stojí za návštěvu.
Červená srdíčka, růže, čokoládky, dárky a všude kolem vás ty nechutné projevy lásky… ano, sv. Valentýn se opravdu blíží a s ním také časté deprese z toho, že tento den musíme strávit samy.
Každý relaxuje po svém - někdo s rodinou, jiný s přáteli a mnozí si nejlépe odpočinou tehdy, když jsou sami. Někdo ve volném čase upřednostňuje čtení, druhý poslech hudby, další sleduje filmy nebo sportuje. Dopřát si čas a relax jen pro sebe - je důležité.
Že narození nového člena rodiny zamíchá dosavadním denním harmonogramem je asi samozřejmé. Nicméně někdy může miminko naplno zasáhnout i takové aspekty života, ve kterých by to žena neočekávala. Nebo alespoň ne tak razantně.
Pod tímto jménem si lze představit nejen Nizozemce známého jako Ledový muž, ale současně i jeho zázračnou techniku otužování, která po celém světě zaznamenala neuvěřitelný boom a vedla k inspiraci mnoha a mnoha lidí. Wim Hof je proslulý svou odolností vůči chladu a je několikanásobným rekordmanem v této oblasti. V čem jeho metoda spočívá?
Silvestr je čas oslav, radosti a společenských setkání, a otázka alkoholu a jeho role ve společenském kontextu může vyvolat rozporuplné pocity. V dnešním článku na Dámské Lize se zamýšlíme nad tématem pití alkoholu během silvestrovských oslav, zejména v pracovním prostředí. Přinášíme vám přehled možností, etikety a důležitých aspektů, které byste měli vzít v úvahu, abyste si mohli s kolegy připít k novému roku s respektem a uvědoměním.

Výběr článků

Každý kolem vás se chlubí, jak jejich dítě ve dvou letech švitoří první slůvka? Nebojte se, rozhodně nebudete čekat tak dlouho! Naučte se techniku, jak své dítě rozmluvit a již ve věku 9 měsíců mít človíčka, kterému rozumíte první slůvka.
Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.
Ptáte se, kde využít kameny v zahradě, aby vše fungovalo? Váš pozemek je místem, kde se snoubí krása přírody s kreativitou. Horniny a minerály přidávají estetickou hodnotu, ale také mohou ovlivnit její funkčnost a zdraví. Poradíme vám s výběrem.

Nepřehlédněte

Všichni víme, že současná doba není zrovna dvakrát příhodná. Všechno kolem nás zdražuje, najednou zaplatíme víc nejen na jídle, ale i na energiích či pohonných hmotách, ale výplata zůstává stejná. Doba utrácení tak pomalu mizí v nedohlednu a nám nezbývá nic jiného, než si prostě utáhnout opasky. Na čem se dá alespoň trochu ušetřit? Mrkněte na pár tipů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek