Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Jak předcházet rakovině? Není to jen o sportu a stravě

I když si v době neutichající rýmy myslíme, že se nám nemůže nic horšího stát, existuje celá spousta daleko vážnějších onemocnění, které nám dokážou život obrátit doslova naruby. Jednou z nich je rakovina – nemoc, která je obrovským náporem na psychiku.
jak předcházet rakovině
Rakovina je onemocnění, kterému lze předcházet. (Foto: 123RF)

12. 07. 2021

Říká se, že rakovina dřímá v každém z nás. Zatímco někomu se projeví, jiný má to štěstí, že se mu neprobudí. I když mluvíme o opravdu závažném a život beroucím onemocnění, lze s ní něco dělat a lze nad ní boj vyhrát. Stačí, když dojde k včasnému zahájení léčby. Ještě lepší by však bylo, kdybychom věděli, jak rakovině předcházet. Ale i to si prozradíme! 

Co je to rakovina? 

Nejdříve si však rakovinu jako takovou pojďme definovat. Mluvíme o nádorovém onemocnění, které vzniká náhlým růstem a rychlým dělením buněk vlastního těla. Nádory mohou vzniknout jak v tkáních těla, tak na místech, kde přirozeně dochází k rychlému množení buněk. Těmito místy se myslí například dýchací cesty, trávicí trakt nebo prsa či vaječníky, kde se stimulují hormony.  

Rakovina nevzniká ze dne na den. Důvodem jejího vzniku je obrovské nahromadění různých faktorů, které oslabují imunitu, který najednou přestane zcela fungovat. Jak již bylo zmíněno, šanci na vyléčení rakoviny zvyšuje včasná léčba. Bohužel k odhalení nemoci dochází velmi pozdě, což vede k tak vysokému počtu úmrtí.  

Na nemoc mohou zlozvyky i genetika 

Stejně jako řada jiných nemocí, i na vzniku rakoviny má velký podíl genetika. Bylo by mylné se domnívat, že genetika nemá na vzniku onemocnění svůj podíl. Ale není tomu vždycky tak. Do vínku nebezpečnému nádorovému onemocnění přispíváme sami, a to nezdravým životním stylem.  

Problémem je například obezita nebo kouření, také požívání alkoholu či nezdravá strava, kterou se prakticky denně “ládujeme”. I když v mládí na naše zlozvyky tolik netrpíme, je velká pravděpodobnost, že v šedesáti nám onemocnění odhaleno bude.  

Jak předcházet rakovině? 

Pokud se onemocnění obáváte, respektive pokud se mu chcete vyhnout, vydejte se s ní už nyní do boje. Stačí si osvojit jen několik zvyků, které z nás kus neukrojí, ale naopak sníží riziko vzniku nádorového onemocnění.  

K TÉMATU  Vaginální mykóza jako častý problém žen. Co účinně zabírá?

Přejděte na zdravý životní styl 

Jednou z možností je přechod na zdravý životní styl. Zbavte se kouření (tabák v jakékoli formě ubližuje). Stejně tak proměňte svůj domov za zcela nekuřácký – odepřete kouření přístup zejména do pracovního prostředí.  

Kromě jiného se začněte hýbat. Již bylo zmíněno, že obezita se na vzniku rakoviny podílí. Když snížíte svou tělesnou hmotnost, rázem snížíte i riziko vzniku nebezpečného onemocnění.  

V souvislosti se zdravým životním stylem se pojí také přechod na zdravou stravu. Neustálá konzumace fastfoodů patří ke zdraví škodlivým návykům, s nimiž je dobré zatočit zavčasu. Jíst by se mělo hlavně hodně celozrnných výrobků, luštěnin a ovoce a zeleniny. Omezte konzumaci vysoce kalorických potravin plných cukru i škodlivého tuku.  

Vyhněte se také průmyslově upravenému masu, červenému masu nebo sladkým nápojům.  

Pozor na alkohol 

I když se neustále mluví o tom, jak je pitný režim důležitý, nejsou tekutiny jako tekutiny. Omezte pití alkoholu, v ideálním případě se mu zcela vyhýbejte.  

Chraňte se před rakovinotvornými látkami 

V mnoha zaměstnáních člověk může přijít do styku s rakovinotvornými látkami. Abyste onemocnění předcházeli, vyvarujte se jim. Vždy proto pracujte v souladu se zdravotními a bezpečnostními pokyny. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Prevít jménem rakovina. Kdo z celebrit s ní bojuje?

Rakovina prsu: nalezená bulka není jediným příznakem, že jste nemocná. Jak rozpoznat nemoc včas

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přestože má jít o svátky klidu a míru, jsou Vánoce často spojené s nákupním šílenstvím. Lidé v České republice nakupují čím dál tím více dárků a zvyšují se i výdaje spojené s Vánocemi. Kolik tedy v průměru Češi za Vánoce utratí? A je vůbec možné při nákupu vánočních dárků výrazněji ušetřit? Na to se podíváme v tomto článku.
Sebevědomí je klíčem k úspěchu, a to ať už mluvíme o úspěchu v osobním či profesním životě. K jeho snížení přispívá kupříkladu akné nebo jiné kosmetické vady, ale také zažloutlý chrup. Že vás právě žluté zuby trápí a denně snižují zmiňované sebevědomí? Pojďme si zmínit několik tipů, jak efektivně vybělit zuby.
Jak už název “ugly shoes” napovídá, tyto boty nejsou na první pohled žádnými krasavci. Přesto si je módní svět zamiloval a už několik sezón vévodí žebříčkům největších trendů. V čem tkví jejich kouzlo a proč si je vůbec lidé pořizují, když jsou vlastně ošklivé?
Zařizujete si novou kuchyň a přišlo na výběr osvětlení? Máme pro vás pár tipů, jak ho vybrat, abyste se tam cítili příjemně a taky bezpečně. Přeci jen jde o místo, kde se používají nože a další náčiní, u kterého je třeba dbát opatrnosti.
Ekologické metody v domácnosti jsou dobrá nejen pro naši planetu, ale také pro vaši peněženku. Ušetříte díky tomu hodně peněz, které byste jinak zaplatili dodavateli vody. Tím, že naplno využijete dešťovou vodu, se vám hodně sníží účty za energie.
Blake Lively, nádherná žena, milovaná manželka a matka. To je jen pár z mnoha titulů, kterými se tato pětatřicetiletá herečka může pyšnit. Něco jí do vínku dala sama příroda, na něčem zase musela a musí tvrdě pracovat. Krásná postava a celkový vzhled nejsou nikdy zcela zadarmo. A i Blake si je toho vědoma. Proto se drží určitých stravovacích návyků, kterými se řídí, a my musíme uznat, že se jí vyplácí. Vypadá totiž opravdu božsky.
Děti - je s nimi radost i starost. Úsměv na rtech vám ulpívá vždy v okamžiku, kdy řeknou nějaké moudro, které se zapíše do vaší paměti. Vrásky naopak na čele přibývají ve chvíli, kdy se objeví další zlozvyk, který budete muset pracně odbourávat. Pojďme si prozradit nejčastější dětské zlozvyky, které někdy až trhají žíly nejednomu rodiči.  
Pořád šetříte a nic neušetříte? Nebo snad nemáte z čeho šetřit, ačkoliv nevyděláváte úplně málo? V tom případě vám chybí finanční gramotnost. Že ani nevíte, co to je? V tom případě vám prozradíme, že je to to, co vás ve škole bohužel nenaučili.
Vraťme se společně na hudební scénu, kde se jedna z nejoblíbenějších českých zpěvaček, Anna K, po dlouhých šesti letech vrátila s novým albem, které nese název "Údolí včel". Pro fanoušky to bylo dlouhé očekávání, a jejich trpělivost byla odměněna. To, co nám Anna K přináší na této desce, je nádherný návrat do světa hudby a zároveň připomínka toho, že tato zpěvačka má stále mnoho co nabídnout.
Tento pracovní týden si dejte pozor zejména na nemoci, které poletují vzduchem, a také na všechny ty, kteří nehrají fér a mažou vám med kolem pusy. Tentokrát je snadno odhalíte! Horoskop krásy a duševního zdraví přináší astroložka Naďa Šmídová.
Chorvatsko je právoplatně jednou z nejoblíbenějších destinací Čechů. Pokud se letos chystáte navštívit tuto zemi, jistě se vám hodí pár tipů na krásná místa, ale také na změny platné od počátku roku 2023.
Monstera – pokojová rostlina s monstrózními listy, která je součástí českých rodin už od nepaměti. V mnoha domácnostech se dědí po generace – pěstovaly ji babičky, matky, dcery i vnučky. Je ideální rostlinou do moderních i starších domovů, hravě si s ní poradí i začínající pěstitelé. Ke svému životu totiž nevyžaduje prakticky nic.

Výběr článků

Ve věku 77 let zemřela česká herečka a sexsymbol šedesátých let Hana Brejchová, sestra známé herečky Jany Brejchové. Její nezapomenutelný výkon ve filmu "Lásky jedné plavovlásky" ji trvale zapsal do paměti diváků.
Toužíte po pevné a pružné pleti bez jakékoliv chybičky? Chcete mít účes jako ze salonu? Svěřte se do rukou speciální kosmetiky s obsahem kyseliny hyaluronové, jejíž účinky vás ohromí. Pleťové krémy, séra a další produkty se díky jejímu obsahu postarají o zlepšení stavu vaší pokožky.
Pokud jste vášnivá zahradnice nebo máte vymezené místo na pěstování plodin na vašem balkoně, pak jistě mezi vaší úrodou nechybí ani rajská jablíčka. Rajčata jsou nejen chutnou pochoutkou k odpolední svačině, ale také skvělou ingrediencí na vaření, například k italským receptům. Seznamte se s těmi nejlepšími kroky pro perfektní úrodu rajčat.

Nepřehlédněte

Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich.
Co vyrazit na hory? Vyhlášená lyžařská destinace Méribel ve francouzských Alpách patří mezi ty nejluxusnější. Tahle překrásná horská chata je k pronájmu! Celých 330 m² a 3 patra, kde je 6 ložnic, prostorný obývací pokoj s panoramatickým oknem nebo vlastní kuchyně. Dole najdete krytý bazén a k dispozici je i sauna. Navíc dodávka s řidičem. Stejně ohromující jako vzhled a interiér chaty je i ceník služeb. Tohle zkrátka něco stojí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek