Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Jak správně dýchat? Naučte se to, změní se vám život

Víte o tom, že to, jak dýcháte, má obrovský vliv na váš život? Na vaše zdraví, vaši vitalitu a také na vaši postavu! Proto byste se měli co nejdřív zaměřit na váš dech a naučit se správně dýchat. Můžete si díky tomu vyřešit spoustu zdravotních problémů a také problém s únavou.
jak správně dýchat
Jak se naučit správně dýchat? (foto: 1213RF)

31. 05. 2021

Kořen problému

Velkou potíží je, že dýcháme špatně. Nikdo nás vlastně nikdy neučil, jak se má správně dýchat. Pokud jste se tím nějak individuálně sami nezabývali. Proto dýchá většina lidí špatně a to tak zvaně ,,mělce”. Co to znamená? Znamená to, že dýcháte jen do horní části hrudi. Dýcháte navíc většinou rychle, což váš stav ještě zhoršuje.

Správně by se mělo dýchat dlouze, hluboce a až do břicha! Mělké dýchání způsobuje únavu, protože přijímáte málo kyslíku. Zároveň způsobuje špatné držení těla, protože když nedýcháte až do břicha, tak máte horší postoj. No a v neposlední řadě jste více ve stresu. Dlouhé dýchání až do břicha uklidňuje, dodává energii, masíruje orgány v břiše a drží vaše tělo ve správném postavení. 

Energie

Pokud bojujete s únavou, tak začněte praktikovat správné dýchání. Naučte se dýchat dlouže až do břicha, čímž budete přijímat více kyslíku a budete tak více čilí a plní energie. Existuje spoustu dechových technik, které vám dodají energii během chvíle! Například dechová technika Wim Hof anebo praktikování jógových dechových technik. A vy se tak můžete po pár minutách najednou cítit plní energie.

Jestli během dne zpozorujete větší únavu, tak si sedněte a několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Nejen že začnete přijímat více kyslíku, ale také se díky jakýmkoli dechovým technikám dostanete do přítomného okamžiku, což je taky nesmírně klíčové pro naši energii. Když moc přemýšlíme nad minulostí či budoucností, tak nás to unavuje. 

Stres

Dlouhé a hluboké dýchání pomáhá zbavovat se stresu. Opět hlavně díky přítomnému okamžiku, který zklidní vaši mysl od neustálých myšlenek. Většina lidí dýchá mělce a rychle, když jsou pod tlakem. Je to totiž známka stresové reakce. Tudíž kdykoli, kdy jste v nějaké náročné situaci nebo vás sužuje strach, tak se zastavte a dejte si 10 hlubokých nádechů a výdechů!

Jen taková krátká pomůcka vás dostane do klidu. Díky tomu začnete i v té nelehké situaci klidněji reagovat a strach, který jste pociťovali, tak vymizí. 

Postroj

Správný dech vám taky zaručí zdraví vašeho těla. Když dýcháte až do spodu břicha, tak ten dech drží vaše bedra a vaše záda, aby byla rovná a méně se zatěžovala.

Dech si můžete představit jako takovou ochranu pro záda a bedra, aby nedošlo k jejich zatížení a taky aby váš postoj byl rovný. Nejen při postoji, ale hlavně u cvičení je tento dech důležitý. Než půjdete cvičit, tak trénujte správné dýchání, abyste si tak zajistili, že váš trénink bude mít správný účinek a především že si při něm neublížíte. 

K TÉMATU  Jak být sebevědomá před ostatními lidmi?

Cvičení

Jak jsem psala, tak dech bude dělat oporu pro vaše bedra. A to je nesmírně důležité například u dřepů, abyste nezatěžovali bedra a vaše záda. Tím předejdete bolesti zad. Dech je nesmírně důležitý i u cvičení břišních svalů. Když se naučíte správnému dýchání, tak břišní svaly dokážete aktivovat mnohem lépe.

V rámci cvičení je klíčové připomenout, že při námaze (například jdete z dřepů nahoru nebo zvedáte činku) VYDECHUJETE a při povolení (jdete ve dřepu dolů nebo spouštíte činku dolů) se NADECHUJETE. 

Jak začít

Po přečtení tohoto článku si můžete jít rovnou natrénovat dlouhý a hluboký dech až do spodu břicha. Jestliže si nebudete vědět rady, tak na internetu najdete spoustu videí, které vás to krok po kroku naučí. Abyste nezapomněli správně dýchat i během dne, tak si nastavte připomínky do mobilu, které vám budou připomínat, ať si dech uvědomíte.

Takto si postupně navyknete na to, že budete kontrolovat váš dech a časem se správné dýchání pro vás stane automatickým. Díky tomu bude vaše tělo jen a jen prosperovat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Proč je v životě důležité správné dýchání? Potěšíte tím nejen své zdraví

Správné dýchání vám umožní zažít naprosto fantastický sex

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Lákavé cedule na obchodech. Sleva na každém rohu, na každém billboardu, v každé reklamě. Přitahují vaše oči a slibují skoro neuvěřitelné. Jsou povánoční slevy opravdu tak výhodné? Dá se jim odolat?
Módní trendy se dotýkají také obuvi. S příchodem podzimu se mění sortiment v obchodech a prodejci mají pro zákazníky připravenou aktuální nabídku. Co by rozhodně nemělo chybět ve vašem botníku?
Mnohokrát skloňované téma, které patří dlouhodobě na seznam globalizačních problémů v celém Západním světě. Věděly jste, že podle statistik z roku 2018 průměrný Čech ročně spotřebuje zhruba 785 kilogramů potravin a zhruba 200 kilogramů vyhodí? Statistiky Evropské unie mluví jasně. Každoročně se vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla. Každá česká domácnost má tak ve své režii svoji vlastní spotřebu a záleží jen na nás, jak se k ní postavíme.
Milování většina z nás vnímá jako jednu z nejpříjemnějších věcí na světě. Jde o romantické souznění dvou duší. O fyzický i psychický požitek, který zpravidla popisujeme pozitivně. Najdou se mezi námi ale tací, kteří se na sex rozhodně nedívají tak toužebně, jako většina ostatních. Ba naopak, tihle lidé mají ze sexu strach.
Otevřete se předpovědi pro svůj životní kompas v roce 2024. "Co vám hvězdy předpovídají v novém roce" je průvodce vaším osudem podle astrologie. Od lásky po kariéru a osobní růst, objevte, jak se konstelace planet postaví do vaší přízně a jak můžete využít jejich vliv pro úspěch a štěstí v nadcházejícím roce. Připravte se na dobrodružnou cestu za hvězdami, kde vás čekají překvapení a nové možnosti.
Poznala jste skvělého chlapa a všechno mezi vámi vypadá na dobré cestě. Už se scházíte nějaký ten pátek, je vám spolu dobře. Vy ale začínáte mít pochybnosti, jestli s vámi počítá do budoucna, nebo vás vnímá jen jako krátkodobý románek. Jak poznat, že mu jde o vážný vztah a nikoli o krátké povyražení?
Zdá se, že se zloději poslední dobou spokojí s čím dál tím menší kořistí a způsobí větší škodu na dveřích a vybavení. Jak jim zabránit ve vloupání?
Půdní prostory nemusí sloužit jen k uskladnění harampádí. V půdní vestavbě může vzniknout vysněný podkrovní byt, který vám bude každý závidět. Hlavními charakteristikami jsou samosebou šikmé stropy, přiznané dřevěné trámy a zvláštní osobité kouzlo, jaké klasické byty nemají.
Diamanty jsou věčné, ale někdy zkrátka přijde čas pro něco barevného, svěžího, šťavnatého. A přesně to splňuje olivín neboli peridot. Často hrál v minulosti druhé housle. Však měl také v kategorii zelených drahokamů velkou konkurenci, a to především v podobě smaragdu. S tím byl také běžně zaměňován. Dokonce se proslýchá, že zelené kameny v Kleopatřině slavné sbírce nebyly smaragdy, ale právě olivíny. Nyní se zdá, že se vše obrací, olivín vystoupil ze stínu a začíná být ceněný pro své jedinečné kvality.
Strie představují typ jizev, které se objevují v případě rychlého natažení nebo zmenšení kůže. Pokožce dodávají pružnost dva proteiny – kolagen a elastin. Díky náhlým změnám se tyto proteiny roztrhnou a kůže ztrácí elasticitu. Její hlubší vrstva zůstane odhalená a objevují se malé jizvičky. Strie se nejvíce objevují v těch místech, kde se ukládá tuk – oblasti břicha, hrudníku, hýždí, boků. Ničím neobvyklým nejsou strie vyskytující se na stehnech, rukách nebo zádech.
S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.

Výběr článků

Každý měsíc je to stejné. Ohlásí se menstruace, která je připravená nám přibližně týden dělat společnost. Ačkoli je menstruace z hlediska přírody naší důležitou součástí, není nám zrovna dvakrát příjemná a to zejména ve chvíli, kdy nám připraví krušné zážitky plné bolesti a nekomfortu. Jak si alespoň trochu takovou část měsíce zpříjemnit a ulevit si od všech nepříjemností.
Chcete si vyrobit roztomilé a barevné svíčky podle vašeho gusta? Není to nic těžkého! Tyhle nápady vám napoví jako inspirace pro vaše vlastní svíčky, které poslouží také jako dekorace. Zapojte i děti, které budou mít radost z vlastnoručního díla. To může posloužit jako dárek pro někoho z rodiny. Co takhle svíčka jako Coca-Cola nebo překrásný květ růže?
Když se lísáme ke zvířatům, jejich nenadálý pohyb nebo zvukový projev nás pěkně vyděsí. Někdy tak trochu zapomínáme, že zvířata nemusí brát tulení jako něco příjemného. Zajímá je vaše jídlo, a jdou po něm hlava nehlava. Reakce dětí i dospělých je vždy leknutí, jen ti malí se trochu víc bojí. I takový roztomilý tuleň umí pěkně vyděsit!

Nepřehlédněte

Únava ze všech omezení a koronavirusových opatření je přirozená, ale určitě by kvůli nim neměl trpět váš sexuální život. Přispět k tomu můžete i eJoy®.
Počasí zatím nikdo poručit nedokáže a tak se zejména v jarních a podzimních měsících setkáváme s mnoha deštivými dny. Standardně jako ochranu před promoknutím jistě použijete deštník, nicméně na trhu jsou k dostání i velmi módní pláštěnky, které si postupně získávají na oblibě.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek