Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak na jarní detox? Dopřejte svému tělu očistu

Je tu jaro a s ním i spoustu změn! Lidé se chystají na sezónu v plavkách a chtějí být na jaře víc plní energie. Po zimě, kdy jsme spíš pasivní a více jíme, tak s jarem přichází odhodlání do různých detoxů a očist! Bohužel to nemusí skončit vždy dobře, protože není detox jako detox. V tomto článku vám prozradím, jak na správnou jarní očistu! Která pročistí vaše tělo i vašeho ducha a zároveň neuškodí vašemu zdraví!
jarní detox
Jarní detox = celková tělesná očista. (foto: 123RF)

01. 06. 2021

Tomuto se vyhněte

Jak na jarní detox? Jako první si pojďme povědět o nebezpečí různých detoxů. Spoustu lidí si pod tím totiž představí, že musí držet nějakou hladovku. A tak se pustí do různých diet anebo do takových extrémů, že jí jen 1 jablko denně.

Na tohle vás chci předem upozornit, protože to je jedna z největších chyb. Když půjdete do extrémů, tak to bude pro tělo šok. Možná něco zhubnete a budete se cítit lépe – je to jasné, protože ulevíte vašemu trávení. Ale na druhou stranu po návratu do klasického režimu přiberete zpět zhubnutá kila a zároveň můžete mít tendenci se přejídat.

Jak teda na to?

Proto se opravdu nevrhejte do žádných diet, ve kterých byste trpěli hlady. Neublížili byste jen vašemu tělu, ale také vaši psychice. Mohlo by se stát, že by vás to stresovalo a vy byste se díky tomu necítili vůbec dobře. To ale neznamená, že je jarní očista či nějaký detox špatný! Ba naopak. Jde ale o to dělat do správně. 

Jarní detox = změna stravy

Jako první vám doporučuji upravit vaši stravu. Omezte cukr, ultrazpracované potraviny a potraviny obsahující lepek a také mléčné výrobky. Proč? Protože cukr a chemicky zpracované potraviny nejvíce narušují naše zdraví. Samozřejmě vám v menším množství neublíží. Ale pokud konzumujete sladkosti na každodenní bázi + polotovary + pečivo také na každodenní bázi, tak to velmi zatěžuje vaše trávení.

Vzdejte se sladkostí a pečiva alespoň na 1 týden a uvidíte, jak obrovskou změnu pocítíte. Tolik energie, zlepšený stav vašeho trávení a kila dole! Věřte mi, že vás to bude motivovat k tomu, abyste v tom pokračovali i nadále a stravovali se více zdravěji. Dále konzumujete více ovoce, zeleniny, chystejte si zdravé recepty a pijte dostatek neperlivé vody!

Čistící pomocníci

Tito pomocníci vám pomůžou pročistit vaše tělo od nadbytečných škodlivých látek, bakterií, virů a toxinů. Mezi ně patří kopřiva, která teď na jaře začne růst, takže doporučuji si ji nasbírat, nasušit a připravit si z ní čaj. Kopřiva čistí naši krev a celkově naše tělo. Dalším pomocníkem je celer řapíkatý. Možná jste zaznamenali, jak spoustu lidí pije odšťavněný celer po ránu nalačno. Nedělají to jen tak náhodou.

Celer čistí naše játra a pomáhá nám zbavovat se těžkých kovů, které jsou v našem těle. S pití celeru přišel léčitel Anthony William, o kterém se toho můžete dočíst hodně. Pokud vás tedy celer láká, tak se na tohoto skvělého a motivujícího muže, který léči miliony lidí po celém světě díky pití celerové šťávy, určitě podívejte.

K TÉMATU  Nejlepší "Detox smoothies". Oživte svůj jídelníček!

Dále skvěle funguje kvalitní zelený čaj. Ale pozor! Ne ten ze sáčku. Pořiďte si kvalitní a sypaný ze zdravé výživy. A na závěr tu máme pomocníky jako je zázvor, kurkuma a česnek, které doporučuji zařadit do jídelníčku. Působí totiž protizánětlivě! Zbavují tělo zánětů a virů.

Půst

Teď si asi říkáte, že si protiřečím, když jsem výše psala, že nedoporučuji hladovění a extrémy. To sice ano, ale vědomý půst je o něčem jiném! 🙂 Je totiž něco jiného, když naschvál nejíte, abyste zhubli anebo když držíme vědomý jednodenní půst za účelem očištění těla. Pokud se vrhnete do vědomého půstu, tak se na to určitě předem připravte. V daný den buďte spíš doma a nebuďte moc aktivní.

Dopřejte si odpočinek a po celý den pijte jen neperlivou vodu a případně kvalitní bylinkové čaje. Půst pomůže vašemu tělu zbavit se škodlivých látek a hlavně pomůže uzdravit vaše trávení. Jestli se necítíte na celodenní půst, tak vyzkoušejte alespoň přerušovaný půst. Tento půst je hitem dnešní doby, takže se o něm dá hodně dočíst.

Než se tedy vrhnete do celodenního půstu nebo přerušovaného půstu, tak si určitě předem nastudujte veškeré informace. 

Na závěr

A rada nakonec? 🙂 Jezte zdravě po celý rok! Když budete o sebe pečovat a výše zmíněné rady budete praktikovat po celý rok, tak žádnou jarní očistu ani detoxy ani nesmyslné diety nebudete potřebovat.

Dopřávejte si kvalitní jídlo, pijte hodně vody, jednou za čas zařaďte vědomý půst a čistící pomocníky zařaďte do vašeho každodenního života – ať už je to zelený čaj nebo zázvor nebo jiný pomocníček. Uvidíte, že s prvními výsledky si zdravý životní styl naprosto zamilujete!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Soutěž: Získejte balíček pro lednový detox

Nejlepší “Detox smoothies”. Oživte svůj jídelníček!

Má jarní detox skutečně nějaký význam? Je třeba se na jaře detoxikovat nebo se nám snaží poradci jen něco namluvit?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Na Vánoce zařizujete kromě dárků ještě dekorace. Inspirujte se jednoduchými nápady. V hlavní roli jsou svíčky, světýlka a nějaký přírodní materiál.
Pánevní dno má vliv nejen na potenciální potíže s inkontinencí, ale je velmi důležité i z hlediska celého těla, psychiky, sexuality a celkové kondice.
Solární světélka, zapíchaná podél chodníčku, udělají také příjemnou atmosféru. Ale noční osvětlení zahrady, jako je tohle, vás přenese rovnou do pohádky. Světla zavěšená v koruně stromu nebo naopak umístěná u kmene menších stromků vytváří ve tmě přímo čarovnou náladu.
Správné řízení energie může být klíčem k dosažení osobního i profesního úspěchu. Tento článek vás provede zásadami energy managementu, které vám pomohou efektivně využívat vaši energii, zvyšovat produktivitu a udržet si duševní i tělesné zdraví. Naučíte se, jak rozpoznat momenty, kdy je vaše energie na vrcholu, a jak je využít pro vaše nejdůležitější činnosti, zatímco se zároveň naučíte, jak doplňovat své zásoby energie pro udržitelný výkon bez vyhoření.
Že byste rády přes zimu něco dělaly, ale chodit do posilovny vás nebaví? Stejně jako my vyzkoušejte formu cvičení, která je v kurzu. Kruhový trénink zpevní tělo zábavnou formou.
Chcete mít bronzovou pleť, ale smažení se na slunci není nic pro vás? Pak zkuste samoopalování! Samoopalovací přípravky dodají pokožce opálený vzhled bez pobytu na slunci.
Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.
Každý zaměstnavatel musí svým zaměstnancům nabídnout preventivní prohlídky. A zaměstnanci musí této nabídky využít. Nebo alespoň by měli. Poslední průzkumy ukazují, že lidé na takzvané ,,preventivky” nechodí, jistý podíl na tom má i koronavirová pandemie a apel na to, ať raději zůstáváme doma. Jenže svět se začíná vracet do normálu, což znamená, že se navrací i všechno s tím spojené.
Už jste o něm slyšeli? Pro někoho možná lákadlo, pro jiného naprostý strašák a nikdy by do toho nešel. Víte, co metoda holotropního dýchání obnáší, a k čemu může být dobrá? Pojďme se na to podívat, třeba vás to osloví a jednou ji vyzkoušíte.
Obývací pokoj potřebuje něco, kam si odložíte mobil, časopis nebo kávu, když si sednete na sedačku před televizi. Tuhle roli zastávají konferenční stolky. Zaměřili jsme se na ty dřevěné, nebo přímo z masivu. Jsou praktické a s jednoduchým designem, a také si na ně můžete natáhnout nohy! Zkuste si vybrat nějaký originální kousek.
Také umýváte okna léta páně stejně? Máte své vyzkoušené metody, na které nedáte dopustit? Podívali jsme se za vás a vyzkoušeli, co nového lze na trhu najít. Umí toho technologie více než poctivá lidská ruka? Jak probíhal úklid oken?
Drtivá většina z nás si nedovede představit své ráno bez hrnku pořádně silného kafe. Pokud do této skupiny patříte, jistě víte, že je důležité, jak si tu první kávu dne připravíte. Přece se neodbudete jen tak nějakou kávou. Objevte tu, která vám chutná nejvíce. Hlavní otázka tedy zní – mletá, nebo zrnková káva? Jaký je v nich vůbec rozdíl?

Výběr článků

Je tomu už dvacet let, co byla v Česku uvedená premiéra prvního dílu nejslavnější čarodějnické ságy na světě. Snímek Harry Potter a Kámen mudrců bořil rekordy v návštěvnosti českých kin, a nejinak tomu bylo i při dalších dílech, které tvůrci natočili.
Vlastnímu dýchání obvykle nevěnujeme pozornost. Pravdou však je, že bez něj by naše tělo fungovalo jen několik minut, a že jeho kvalita v mnoha ohledech ovlivňuje naše zdraví i celkové rozpoložení.
Už vás nebaví chodit do práce? Jste naštvaní pokaždé, když musíte ráno brzy vstávat a když v zimě jezdíte za tmy domů? Pak je na čase poohlédnout se po práci nové, možná takové, při které už nikam nebudete muset chodit. Pracovat se dá přece i z domova.

Nepřehlédněte

Život ve světě showbusinessu s sebou nese mnohem více každodenních výzev, než si dokážeme představit. Které slavné páry odolávají pozlátku v podobě shánění nového a mladšího partnera každý rok, a místo toho drží stále při sobě? Zde jsou zahraniční i české páry, které dělají instituci manželství tu nejlepší reklamu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek