Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Plíseň v bytě jako nevítaný společník. Užitečné rady, jak se jí zbavit

Zejména během zimy k nám do domácnosti zavítal nevítaný host jménem plíseň. Projevuje se nejen nepříjemným zápachem, ale také tmavými skvrnami poblíž oken nebo v rozích místnosti, kde se drží vysoká vlhkost. Plíseň trápí hlavně majitele bytů, kteří mají plastová okna a jimž se vlhkost vzduchu v příbytku především v zimě pohybuje ve vysokých číslech.
plíseň
V první řadě najděte příčinu, proč plíseň vzniká. (foto123rf.com)

27. 12. 2021

Jelikož je plíseň v bytě opravdu nevítaným, ale především zdraví škodlivým společníkem, měli bychom se s ním umět velmi rychle vypořádat. Pojďme si prozradit, jak nad plísní vyzrát, i když se to zprvu může jevit jako předem prohraný souboj.

Kdy se plíseň vyskytuje 

Možná nebydlíte v bytě nebo nemáte plastová okna, a přesto se u vás plíseň vyskytla. Obecně platí, že tento nevítaný host přijde do domácnosti, kde se vlhkost vzduchu pohybuje nad padesáti až šedesáti procenty. Čím je vlhkost vzduchu vyšší, tím větší problémy to přináší.

Je velice důležité, abychom hodně větrali hlavně v koupelně. Zde se totiž vlhkost vzduchu může dostat do obrovských čísel jen po dvacetiminutovém sprchování. Pokud bychom nevětrali, plíseň by tuto místnost prakticky neopouštěla.

Zejména v zimě je nutné větrat. Zřejmě si říkáte, že takhle topíte pánu Bohu do oken. Ale větrání je efektivní způsob, jak plísním předcházet. Nemusíte větrat dlouhé hodiny, stačí po ránu alespoň pár minut, během kterých neuteče tolik tepla a vyžene se nahromaděná vlhkost z místnosti ven.

Malé absorpční přístroje pomáhají

Pokud vás plísně v bytě dostihly, je na čase zainvestovat do malých absorpčních přístrojů, které jsou spolehlivým pomocníkem v boji proti nepříjemnému a nevítanému hostu. S jejich pomocí se udržuje v bytě přirozená vlhkost, ať už je venku jakékoli počasí a ať už venku vládne jakákoli teplota.

Nemusíte se obávat toho, že by absorpční přístroje vzduch v domácnosti vysušovaly. Mají za úkol opravdu jen hlídat vlhkost a aby nedošlo ke vzniku plísně a dalších podobných jevů.

Vysušte zdi 

Když se zbavíte vlhkosti, zbavíte se plísně. Je známé, že plísně se vyskytují jenom na mokrých zdech a stěnách (respektive na vlhkých zdech a stěnách). Abyste zamezili jejímu šíření nebo přetrvávání, je zapotřebí stěny i zdi vysušit. K tomu skvěle slouží elektrický vysoušeč, který tak sníží riziko vzniku plísní na minimum.  

K TÉMATU  Čistota a minimalismus. Moderní stodola nabízí prostorné bydlení

Existují například horkovzdušné vysoušeče, které pracují i v uzavřené místnosti a velmi efektivně a rychle vysouší mokrá či vlhká místa. Je však třeba používat tato zařízení v dostatečné vzdálenosti od stěny, abyste neriskovali jejich popraskání.  

Zateplení fasády jako konečné řešení 

Pokud se vám plíseň v bytě vyskytuje opakovaně, je na čase udělat radikálnější krok, kterým je zateplení fasády. Jedná se o ten nejúčinnější způsob, jak můžeme ošetřit vnitřní stěny. Na ošetření používáme speciální přípravky, které jsou zpravidla dezinfekční a které umí efektivně likvidovat nejen plísně, ale také houby, řasy a bakterie. Jelikož mluvíme o zdraví nebezpečných jevech, investice do zateplení = investice do vlastního zdraví.  

Ještě před zateplením a novým vymalováním se musí postižené stěny mechanicky odstranit špachtlí. Jen málokdo si uvědomuje, že plísně pronikají až do hloubky stěn a jejich povrchové odstranění ještě neznamená, že máte vyhráno.  

Další tipy, jak plísni nepřidávat

  • Prádlo hlavně v chladném období roku sušte tam, kde zároveň větráte. Stejně tak žehlení je lepší ve větrané místnosti. Mokré prádlo i žehlička totiž vlhkost vzduchu výrazně zvyšují.
  • Do kuchyně si kupte opravdu kvalitní a účinnou digestoř. Při vaření se taktéž zvyšuje vlhkost vzduchu a digestoř může následkům předcházet. Navíc předejde i zvlnění skříní a podobnému poničení.
  • Při rosení květin zbytečně nestříkáme vodu i na stěny nebo zdi. Tím jen přidáváme plísním do vínku čili přispíváme k jejich vzniku.
  • Na mechanické odstranění plísně nepoužívejte agresivní přípravky jako savo apod. Plíseň pouze vybělí a obsahují látky, které na zeď následně přitahují další vlhkost. Dostanete se tak do začarovaného kruhu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Čištění pračky snadno a rychle!

I lednička musí být ve zdravé kondici. Jakou teplotu má správně mít?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vlastníte chytrý telefon? V tom případě byste v něm měla mít nainstalované i chytré aplikace. Které že to jsou? Samozřejmě jde o aplikace, které ocení každá moderní žena.
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Pokud jste nadšený cestovatel, a soustavně pracující člověk, pak asi jako každý bojujete s omezenými dny na dovolenou. Jak ale najít kompromis - tedy cestovat, a přitom si neplácat v práci volno? Řešením mohou být víkendové pobyty a my jsme si pro tentokrát vybrali jedno lákavé místo – evropské lákadlo v podobě Londýna. Co navštívit v Londýně, když nemáte moc času?
Jak vypadá vaše každodenní rutina v péči o pleť? Možná začínáte a končíte odličováním, ale vaše pokožka vyžaduje mnohem víc. Zařaďte proto do své pravidelné rutiny také face baňky, s jejichž pomocí můžete rozproudit krev ve vaší pokožce.
Internet, sociální sítě a technologie dnes ovládají svět a my si jen těžko dovedeme představit současnost bez těchto nástrojů. Ty patří mezi nedílnou součást našeho pracovního, ale i osobního času. Jaký vliv mají technologie a sociální sítě na náš život? Je díky nim jednodušší a lepší nebo se jejich vlivem potýkáme s větším stresem?
V dalším chladném pracovním týdnu pomalu ukončete případné spory s ostatními, ať je nepřenášíte do dalšího roku. Nezapomínejte na péči o své zdraví, a zajděte se uvolnit od stresu do divadla, kina nebo na koncert. Co dalšího na vás čeká vám napoví horoskop krásy a duševního zdraví, který připravila astroložka Naďa Šmídová
Tetování už dávno není výsadou lidí na okraji společnosti. Naopak, dnes už existují i exklusivní tetovací studia s vybranou klientelou, ve kterých vás zdánlivě jednoduchá „kérka“ vyjde zhruba stejně draho jako nové auto. A když si prolistujete svůj oblíbený společenský časopis, přijde vám, že kdo nemá tetování, jako by dnes nebyl.
Máte ráda kvalitní obuv? Hledáte boty, které vydrží a můžete si je vzít do práce stejně jako do přírody? Pak zkuste vybrat z nové kolekce SOREL. Doporučujeme. Věřte, že budete nepřehlédnutelné.
Události minulých týdnů nás nenechaly chladnými a rozhodli jsme se, že se vydáme dále za poznáním sebe sama. Karanténu jsme zvládli každý po svém, stejně tak jsme si v sobě všichni museli zpracovat strach o sebe i své nejbližší. Nyní je čas se se vším vypořádat. Každý po svém. My zkusili pobyt ve tmě aneb týdenní terapii, kdy se o sobě dozvíte mnohem více, než byste čekali.
Když poprvé začnete s dietou, můžete v prvním měsíci ztratit o něco více. Pokud například dodržujete nízkosacharidovou dietu, vaše tělo spaluje glykogen uložený ve svalové tkáni, když mu dojdou sacharidy. Glykogen se váže na vodu a při jeho spalování na energii se také ztrácí voda. Tato počáteční rychlá ztráta hmotnosti může být velmi motivující, ale nakonec se zúží.
V každé domácnosti se vyskytuje alespoň jedna studená chodba, kterou musíte minimálně jednou či dvakrát denně projít. Ať už je to tím, že bydlíte v domě nebo si potrpíte na dlaždičky a další studené povrchy, chladné místnosti se mohou stát minulostí. Stačí si pořídit praktické koberce a užívat si pohodlí při každém kroku.
Žraloci. Pro někoho jsou to velmi obávaní mořští tvorové, pro jiné fascinující živočichové, které by bylo úžasné více probádat a ochraňovat. Do podvědomí většiny z nás se žraloci, jakožto krvelačné bestie, zapsali předně Spielbergovým filmem Čelisti. Zároveň v posledních měsících a letech se stále dočítáme a doslýcháme o smrtelných útocích na lidi v destinacích, ve kterých bychom to zrovna nečekali.

Výběr článků

Když se naším pozemkem prohnala povodeň, zůstali jsme jako opaření. Nejen, že jsme se museli vyrovnat se ztrátou milovaného psa a tím, že jsme přišli o auto, ale rodiče se s tou situací dodnes nevyrovnali.
Sen o vlastním bydlení se mi splnil před rokem. Byla jsem šťastná, že se konečně mohu odstěhovat od rodičů a žít si po svém. Ale nadšení z nového domova a pěkného pronajatého bytu je pryč.
Poslední dny před Štědrým dnem! Sobota bude nejspíš ve znamení úklidu, i tak byste si ale měly najít čas na odpočinek. Zlatá neděle je pak den pro nákup těch úplně posledních chybějících dárků. Horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové vám napoví, co vás může o víkendu potkat.

Nepřehlédněte

Člověku to nedá, aby si toho nevšiml – je to tu už od začátku října, kdy se v obchodech objevuje první vánoční výzdoba, prohnaně proložená figurkami Mikulášů, čertů a andělů. V trafice se začínají objevovat svépomocné kuchařské časopisy, ze kterých se na člověka smějí pusinky, úly a kuličky, a než se nadějeme, máme tady plný frontální útok na peněženku a první signální soustavu. A co uděláme?
Ve světě krásy panuje řada mýtů a stereotypů. Některé z nich jsou pozůstatky starších studií, jiné vznikly jednoduše mezi lidmi a postupně se staly dostatečně přesvědčivé natolik, že ovlivnily naše chování a přístup ke kráse jako takový. Vyznat se ve světě pravdy a mýtů je skutečně nelehký úkol, ovšem, abychom vám jej alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro vás seznam těch nejčastějších mýtů, které i dodnes kolují mezi námi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek