Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Bylinky proti kouření: I příroda vám může pomoct

Řada lidí se klidně i léta odhodlává k tomu, aby přestali kouřit. Mnohdy následuje několik neúspěšných pokusů, u některých nakonec dojde opravdu k tomu, že se zvládnou této závislosti zbavit. Pokud patříte mezi ty, kteří se chtějí s kouřením rozloučit, můžete si vzít za pomocníka třeba také bylinky. Jaké konkrétně se vám budou hodit?
bylinky proti kouření
Se škodlivým zlozvykem vám pomůžou i bylinky. (foto: 123RF.com)

29. 03. 2021

Odvykání kouření může být provázeno mnoha nepříjemnými vjemy. Ty můžete pozorovat na úrovni fyzické, ale i psychické. Běžně se objevují trávicí potíže, výkyvy krevního tlaku, ale i nervozita, podrážděnost a potíže s udržením pozornosti. Bylinky proti kouření vám mohou pomoct.

Guarana

Již po staletí je tato rostlina využívána pro své povzbuzující účinky. Mleté plody v sobě obsahují látku guaranin, která v našem těle vyvolává podobné účinky jako kofein. Pokud máte každodenní zaběhnutý rituál v podobě kafíčka a cigarety k tomu, můžete si s guaranou pomoct toto spojení přerušit.

Guarana navíc zlepšuje koncentraci a normalizuje krevní tlak, což vám může pomoct při nepříjemných abstinenčních příznacích.

guarana bylinky proti kouření
Pomyslnou pomocnou ruku nabízí guarana. (foto: 123RF.com)

Kozlík lékařský

Bylinku můžete znát také pod jménem baldrián, dřevenák nebo kočičí kořen. Při touze zbavit se cigaret působí na naše tělo vyloženě kouzelně. Čaj z kořene kozlíku totiž vyvolává silný odpor k cigaretovému kouři díky tomu, že ovlivňuje naše chuťové receptory.

Zároveň vám pomůže s udržením psychické pohody a podpoří váš klidný spánek. Obvykle se doporučuje neužívat čaj dlouhodobě (ne déle než 3 týdny), ale po několika dnech vždy udělat na pár dní pauzu.

kozlík lékařský
Kozlík lékařský je v tuzemsku velmi známou bylinou. (foto: 123RF.com)

Třezalka tečkovaná

Svůj název dostala třezalka podle malých černých teček, které můžete vidět na jejích listech. Hovoří se o ní jako o přírodním antidepresivu, pomůže vám zůstat v pohodě. Obsažené látky totiž ovlivňují hladinu serotoninu, dopaminu a noradrenalinu v našem těle.

Redukuje i další příznaky, které mohou být součástí odvykání. Působí močopudně, pomůže s pročištěním ledvin. Podporuje činnost žlučníku, jater a žaludku.   

třezalka
Třezalku a její moc znaly už i naše babičky. (foto: 123RF.com)

Zázvor lékařský

Pokud končíte s kouřením a hlavní, co vás trápí, je nevolnost, vsaďte na zázvor. Dokáže pomoct s nutkáním na zvracení i dalšími poruchami trávení. Navíc podporuje detoxikaci těla, snižuje množství toxinů v krevním oběhu.

Pokud vám nevadí jeho výrazná chuť, můžete si ho přidat do jídla nebo si dát trošku samotného zázvoru. Pokud ho nastrouháte a zalijete horkou vodou, získáte lahodný čaj. Lze dochutit medem nebo citrónem.

zázvor bylinky proti kouření
Zázvor nebojuje jen proti nachlazení. (foto: 123RF.com)

Puškvorec obecný

Kořen můžete zakoupit již usušený a pak stačí ho trošku rozžvýkat. Má specifickou hořkou chuť, která u vás následně změní vnímání chuti cigaret. Můžete si z něj také připravit čaj.

K TÉMATU  Lněný olej proti zánětům a na zažívání. Co dalšího umí?

Puškvorec zároveň podpoří vaši psychickou pohodu, zmírní stres a dodá vám dostatek sil na zvládnutí celého procesu odvykání. Snadněji s jeho pomocí detoxikujete celé tělo. Mírní žaludeční nevolnost a odstraňuje nechutenství.

puškovec
Znáte bylinku jménem puškovec? (foto: 123RF.com)

Ať už se rozhodnete vyzkoušet jakoukoliv z doporučených bylinek, berte ji vždy jako svého průvodce, nikoliv všemocného čaroděje. Na vaší cestě vám může v mnohém pomoct a usnadnit některé nepříjemnosti, ale úspěch bude vždy záviset zejména na vašem odhodlání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bylinky na spaní. Pomáhá nejen kozlík a meduňka

Bylinky na hubnutí: Zelení pomocníci, kteří usnadní cestu za štíhlou linií

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V osmdesátých letech minulého století, v Československu ovládaném komunistickým režimem, byl Mezinárodní den žen vnímán jako příležitost pro stát prezentovat se v nejlepším světle. Oficiální oslavy slavily údajné úspěchy v oblasti rovnosti pohlaví, ale skutečná situace žen často byla daleko od rovnoprávnosti. Tento svátek tak odhaloval rozpor mezi ideálem a realitou, kde se za fasádou slavnostních projevů skrývala každodenní realita plná výzev a omezení pro ženy.
Na prahu vánočního období, kdy shon a přípravy dosahují svého vrcholu, se může stát, že vám všechno začne unikat z rukou. Pokud máte dost pečení cukroví a hledáte únik od vánočního stresu, článek pro vás! Dámská Liga vám přináší tipy na Vánoční výlety, které vás odreagují a navodí tu pravou vánoční atmosféru. Zjistěte, kam se vydat, abyste na chvíli odložili vánoční shon a nadechli se dobrodružstvím a klidu.
Home office je pro mnoho lidí splněným snem. Vždyť doma vás nikdo nekontroluje, šéf vám nedýchá na záda, nemusíte řešit kolegy a mnohdy můžete mít své vlastní pracovní tempo. Úskalím ale může být to, že domácí prostředí tak trošku svádí k prokrastinaci, ne vždy se do pracovního tempa člověk dostane tak rychle, jako ráno po příchodu na pracoviště. Co je ještě horší, mnohdy zapomeneme i pravidelně jíst, chybí nám pohyb a pak nekontrolovatelně přibíráme na váze. Jak tomu předejít?
Pokud se chystáte na pohovor, mohou se vás zeptat, jaký si představujete měsíční plat. Odpoví jim to na skrytý dotaz, jak si ceníte svých znalostí a vědomostí. Jestliže pracujete na živnostenský list, často navrhujete klientovi cenu za svou práci, výrobek, službu. Podívejte se kolem sebe a nebojte se říct si o peníze.
Křik a pak pláč, pocity nepochopení a smutek. Výkyvy nálad jsou jen jedním z nepříjemných příznaků klimakteria. K těm dalším patří návaly, noční pocení a nespavost. I proto je přechod pro mnohé velkým strašákem. Jestli se to týká i vás, pak je na čase změnit myšlení a přístup. Nejde o žádné stigma! Klimakterium je přirozenou etapou v životě každé ženy a navíc v dnešní době existuje řada způsobů, jak toto období usnadnit.
Vždycky jsem byla tak trošku rebel, do vztahů jsem se úplně nehrnula, závazků jsem se obávala vždycky. Dospěla jsem ale postupně do stavu, kdy mi došlo, že to tahle nemůžu a nechci dělat celý svůj život. Mám partnera už tři roky, on by se rád posunul dál a bydlel se mnou. Ale i přesto, že ho miluji, začínám někde uvnitř sebe couvat. Nevím, zda jeho nátlak ustojím.
Máte doma předškolní dítě a obáváte se, zda zvládne zápis na základní školu? Nestrachujte se, připravili jsme pro vás menší tahák, jak vaše dítko na tuto událost nachystat. Vašemu malému prvňáčkovi to jistě pomůže. Ale neotálejte, zápisy jsou již za dveřmi.
Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.
Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.
Nemoc si nevybírá, a proto se i v řadách slavných tváří setkáme s lidmi, kteří musí změnit svůj styl života a bojovat o to, aby byli zase zdraví.
Většina z nás tráví vsedě mnohdy více než 12 hodin denně. Není divu, že až třetina lidí se sedavým zaměstnáním má bolesti zad. Dlouhodobým a nesprávným sezením se tělo jednostranně přetěžuje a výsledek je jasný. Ale pozor, samotný sed neškodí, bolesti zad jsou také výsledkem nesprávného sezení.
Když se naším pozemkem prohnala povodeň, zůstali jsme jako opaření. Nejen, že jsme se museli vyrovnat se ztrátou milovaného psa a tím, že jsme přišli o auto, ale rodiče se s tou situací dodnes nevyrovnali.

Výběr článků

Jako by tu bydlel čaroděj Gargamel. V polském městě Zakopane najdete chaty, které připomínají příbytky z pohádek. Původní návrh stavby měl na svědomí architekt Sebastian Piton. V okolí poté vznikly další stavby, vycházející z jeho nápadu. Všechny návštěvníky lákají k focení!
Koupili jste si nové pokojovky a zaléváte je jako diví, aby vám rostly jako z vody? Pak si dejte pozor na to, abyste je nepřelili. Zatímco rostlina se zanedbanou zálivkou se dá ještě zachránit, po přelití dochází k uhnívání kořenů a tím i k úhynu samotné rostliny. Je spousta důvodů, proč přehnaná péče pokojovkám škodí.

Nepřehlédněte

Kvůli práci z domova či výuce online trávíte denně mnoho hodin před monitorem. Často je to mnohem víc času, než kolik to bylo před pandemií. Výsledkem je enormní zátěž pro oči. Ty jsou pak unavené. Dopřejte jim péči a výživu, kterou si zaslouží. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia pro namáhané oči.
Ratanový květináč ještě nikdy nevypadal lépe. Stačí k tomu venkovní lucerna, větve borovice, vánoční světýlka a pár ozdobiček. Všechno sestavte a naaranžujte podle svého vkusu, a pak už stačí jen rozsvítit. Do lucerny je ideální elektrická svíčka. Výsledek je fenomenální, obzvlášť večer! Přestože je tato dekorace primárně určená na ven, nikdo vám nebrání postavit ji do rohu obývacího pokoje. Pohled na ni vás bude hřát i tam.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek