Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Finanční gramotnost je důležitá. Učte dítě už od školkového věku

Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.
finanční gramotnost
Finanční gramotnost je důležitá. (foto: 123RF)

04. 08. 2021

Finanční gramotnost je zkrátka důležitá, o tom není pochyb ani sporu. Peníze tu s námi budou už napořád a správné zacházení s nimi je klíčem ke spokojenému a bezproblémovému životu. Proto naučte i ty nejmenší tomu, aby s nimi zacházeli tak, jak se sluší a patří. Učit je můžete už od školkového věku.  

Během předškolního věku se děti s penězi seznamují 

Když začnou vaše ratolesti navštěvovat školku, je to pro vás signál povzbuzující vás k tomu, abyste začali s výukou finanční gramotnosti. V tomto věku se děti s penězi teprve seznamují, je však dobré jim do hlav vštípit to, jak s nimi mají zacházet nebo jaký k nim mají mít postoj.  

Nekupujte jim všechno, na co si ukážou. Dítě si už od útlého věku musí uvědomit, že peníze nepadají ze stromu. Proto jim už během školky zřiďte pokladničky a nabádejte je k tomu, aby si do nich něco spořily. Řekněte jim, že když budou mít v pokladničce dostatek, mohou si něco koupit. Dítě se naučí odkládat si peníze stranou a věcí, kterou si za své úspory koupí, si budou daleko víc vážit.  

S návštěvou základní školy přichází čas na kapesné 

Ve chvíli, kdy děti začnou navštěvovat základní školu, zaveďte kapesné. Možná si říkáte, že děti ještě neumí počítat. Pokud s výukou finanční gramotnosti začnete už v předškolním věku, dítě si bude moc dobře uvědomovat, jak k penězům přistupovat. Navíc poslechne vaše rady, které mu dáte.  

Z počátku je dobré dávat dítěti kapesné denní – částka bude zahrnovat svačinu a něco dobrého k tomu. Když si dítě koupí jenom svačinu a vyhne se sladkosti, uloží si peníze do prasátka. Ve chvíli, kdy začne ovládat počty (ideálně mezi třetí až pátou třídou), pozměňte datum vyplácení kapesného. Vyplácejte kapesné na týdenní bázi. Dítě se naučí s penězi disponovat a udělá vše proto, aby jim daná suma vyšla.  

K TÉMATU  Šišlání aneb jak to udělat, aby z vaší ratolesti nevyrostl šišlavec? Začněte brzy, a máte vyhráno!

Rodiče by kapesné neměli dávat příliš velké, ale na druhou stranu ani příliš malé. Mělo by být adekvátní vůči cenám ve školním bufetu. Pokud si nejste úplně jistí tím, kolik svačiny v bufetu stojí, můžete začít na konkrétní sumě a tu posléze navyšovat.  

Střední škola = vlastní debetní karta 

V okamžiku, kdy se dítě dostane na střední školu, je načase zavést debetní kartu. Dítě si už vydělává na brigádách, proto mu zřiďte osobní kartu. Na ni mu každý měsíc posílejte kapesné zahrnující jízdné, obědy a svačiny. Už nepreferujte kapesné týdenní, ale naučte dítě tomu, aby si rozplánovalo své výdaje. Uvidíte, jak se vynasnaží proto, aby vyšlo.  

Pokud bude mít pocit, že nevychází, jelikož penězi zrovna dvakrát nešetří, bude to pro něj popud k tomu, aby si našel ke škole i nějakou brigádu navíc.  

Obecné zásady, jak dítě naučit finanční gramotnosti 

Hlavně jděte příkladem 

Pokud bychom měli zmínit obecné zásady toho, jak dítě naučit finanční gramotnosti, zmíníme jednu věc, a sice jděte dítěti příkladem. Dítě neposlechne vaše rady, když nepůjdete příkladem. Ukažte dětem, jak se správně dělit nebo jak nakupovat věci kvalitnější, které déle vydrží.  

Finanční gramotnost doma v praxi 

Zatímco ve škole bude to, jak k penězům přistupují ryze na dětech, doma by měly vidět na první pohled, jak se k financím chovat. Jinými slovy se v domácnosti chovejte ekonomicky. Učte děti tomu, že půjčky nejsou řešením. Stejně tak není správné, když se obklopí přemírou hraček. Naučte je také šetřit energiemi i vodou a vštěpujte jim do hlavy to, že plýtvat s potravinami se nemá.  

Chybami se člověk učí 

Rozhodně není nutné na děti řvát ve chvíli, kdy utratí veškeré své kapesné dříve nebo kdy se dopustí jiné podobné finanční chyby. Ne nadarmo se říká, že chybami se člověk učí. A kdyby všechno dělaly správně a bezchybně, nikdy by se finanční gramotnosti nenaučily. Proto k nim přistupujte otevřeně, ale nesnažte se jejich chyby lepit. Z každé takové lekce musí vzejít poučení.  

K TÉMATU  Jana (35): Utekla jsem s dětmi od násilníka. Teď nás nedokážu živit

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kdo vás může okrást o peníze? Pozor si dejte na mechaniky i policisty

Půjčit peníze může být problém. V rodině to je mnohem složitější, než známým lidem. Jak se zachovat

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mnoho lidí si esenciální oleje spojuje s navozením příjemné atmosféry - stačí pár kapek do aromalampy, zapálit svíčku a domovem se rázem line omamná vůně. Napadlo by vás ale využít esenciální oleje i pro hubnutí? A funguje to vůbec?
Nosíme je snad všichni, ale jenom málokdo z nás si uvědomuje, že mohou být skutečně nebezpečná a trvale poškodit naše zdraví. Jen skutečně kvalitní sluchátka toto riziko snižují na minimum, ale co všechno způsobují ta obyčejná?
Nově budou Francouzky moci mít děti i bez partnera. V Česku na tohle zatím mohou ženy zapomenout. Změna legislativy o umělém oplodnění je v nedohlednu.
Že se nedá módou a módními trendy bojovat proti „blbé“ náladě? Ale dá! Důkazem jsou aktuální trendy na rok 2021, které se na symboliku naděje, síly a vytrvalosti soustředí nejen v barvách, vybavení domácnosti, ale také ve stylu oblékání, účesů a samozřejmě i líčení. Pojďme se na jednotlivé trendy tohoto roku podívat právě optikou nálady a symboliky. Uvidíte, že letos bude čím zahánět chmury!
Každý relaxuje po svém - někdo s rodinou, jiný s přáteli a mnozí si nejlépe odpočinou tehdy, když jsou sami. Někdo ve volném čase upřednostňuje čtení, druhý poslech hudby, další sleduje filmy nebo sportuje. Dopřát si čas a relax jen pro sebe - je důležité.
Ptáte se, kde využít kameny v zahradě, aby vše fungovalo? Váš pozemek je místem, kde se snoubí krása přírody s kreativitou. Horniny a minerály přidávají estetickou hodnotu, ale také mohou ovlivnit její funkčnost a zdraví. Poradíme vám s výběrem.
Vlasy představují pomyslnou korunku krásy. Péče o ně je velmi důležitá. Zjistěte, jaké chyby ničí vaše vlasy.
Správné nakládání s léčivy je důležitá, a přesto tak často opomíjená, součást bezpečné léčby. Patří do toho totiž i zacházení s nepoužitými nebo expirovanými léky. Průzkumy sice ukazují, že se stále více lidí učí odnášet nepoužité a prošlé léky zpátky do lékáren, nicméně to nijak nesnižuje to obrovské množství, které se každoročně vyhodí. Celkový objem se liší stát od státu, kraj od kraje, i město od města. Můžeme ale říct, že průměr evropských zemí bývá mezi 10 a 100 tunami na milion obyvatel ročně. V Česku jsou to každoročně léky za zhruba 4 miliardy korun. Největším problémem ale stále zůstává fakt, že většina léčiv stále ještě končí v odpadech.
Se správnou pozorností věnovanou detailům a barvám, které si vyberete, může boho vypadat super elegantně. Místnosti s tlumenou nebo neutrální základní paletou s několika divokými vzory jsou často naprosto ohromující a vypadají neuvěřitelně elegantně! Ať už se vydáte jakoukoli cestou, interiéry boho jsou ideální pro dosažení tohoto útulného a příjemného pocitu.
Lady Gaga se nesmazatelně vryla do historie pop music. Diva, která to v životě rozhodně nemá jednoduché, ale i přes všechna příkoří stále posouvá svou uměleckou kariéru dál a dál. Natočila film, získala Oscara, a nikdy se nevzdala svého snu.
Snad každé dítě se v předvánočním období těší na adventní kalendář s roztomilými obrázky, pod jehož okénky najdou sladkou čokoládku pro každý den. A protože radost si zasloužíme i my větší, postupně vznikly také kalendáře pro dospěláky, vždy tematicky laděné. Nutno ale uznat, že čím více takových hračiček, tím větší množství nadbytečného odpadu, který na planetě prostě nechceme. A právě proto se pomalu rozšiřuje trend udržitelných adventních kalendářů, které vás budou těšit po dlouhou dobu a příroda vám za to od srdce poděkuje.
Zdravé lesklé vlasy plné síly a vitality jsou ozdobou každé ženy. Dosáhnout tohoto stavu ale nemusí být vždy snadné. Jednou z nejčastějších chyb je, že svým vlasům věnují ženy péče až příliš. Neustálé mytí, česání, kulmování, fénování či žehlení vlasy zatěžuje a poškozuje. Pravidelná péče je samozřejmě důležitá, je však třeba přistupovat k ní z té správné strany. Jak tedy o vlasy správně pečovat?

Výběr článků

Manželství je pro drtivou Čechů nedotknutelné. Téměř tři čtvrtiny Čechů nesouhlasí s uzákoněním manželství stejnopohlavních párů. Manželská práva ano, ale ne manželství, míní většina veřejnosti. Vyplývá to z aktuálního průzkumu.
Naše životy se mění každý den. Existují ale milníky, kterých se obáváme všichni. Oslavit 30. narozeniny je pro většinu žen velmi těžkým dnem, kterého se bojí už pár let předtím. Co se ale s tímto životním mezníkem změní? Ženy a muži to mají určitě jinak, dnes se podíváme na něžné pohlaví a změny v jejich životech a životních stylech. Najdete se v některé z nich?
Napájecí zdroj je elektronické zařízení, které v rámci daného výkonu přeměňuje jeden typ elektřiny (nejčastěji střídavé síťové napětí) na jiný (nejčastěji stejnosměrné napětí). Každý zdroj je definován třemi základními parametry charakterizujícími napěťové úrovně a výkony. Jeho úkolem je dodat potřebnou elektrickou energii.

Nepřehlédněte

Každou sezónu objevíme trend, který zužitkujeme také v dalším roce. Pojďme se proto podívat, co z trendů letošního léta oblečeme také příští rok.
Každou noc se nám během spánku může zdát třeba i 5 snů, jejichž délka je nejčastěji 15 až 40 minut. Odborníci na sny vysvětlují, že naše sny odrážejí základní vzorce lidského chování. Odráží to, kdo jsme, co potřebujeme a v co věříme. Jaké jsou nejčastější sny a jaký je psychologický pohled na to, co znamenají?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek