Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Kompostování je hit! Jak správně kompostovat a čemu se vyvarovat?

V současné době chtějí být všichni ekologičtí. Dbají na životní prostředí a snaží se neplýtvat jídlem či třídit odpad. Dokonce se správně nakládá i s bioodpadem. A s tím se spojí kompostování. Pokud zvažujete pořízení kompostéru na zahradu nebo kompostéru do interiéru, nabízí se otázka, jak správně kompostovat a čemu se vyvarovat? Kompostování je sice hitem, na druhou stranu se to musí umět.
kompostování
Jak správně kompostovat? (foto: 123RF)

19. 05. 2021

Co je to kompostování? 

Jak správně kompostovat? Nejdříve je třeba si kompostování definovat. Mluvíme o biologickém pochodu, který probíhá v půdě. Je mylné se domnívat, že kompostování urychlí běh času. Jen se s bioodpadem nakládá jinak. Zmiňovaným pochodům v půdě se říká humifikace, kdy se rozkládají mrtvé organické hmoty rostlinného a také živočišného původu na humus – nejúrodnější a také přirozeně prohnojenou zeminu.  

Kompostér připravuje dokonalé podmínky pro to, aby mikroorganismy a bezobratlí živočichové co nejúčinnější pracovali na přirozeném rozkladu zbytků.  

Jak správně kompostovat? Pozor, do kompostéru nepatří všechno 

Stejně, jako je mylné se domnívat, že v rámci kompostování dojde k okamžitému rozložení zbytků, je mylné si myslet, že do kompostéru patří všechno. Mnozí lidé mají tendenci házet do těchto plastových kontejnerů vše, ale jsou věci, které zde nemají své místo.  

I když platí, že v rámci kompostování má být základ co nejpestřejší, vyvarujte se například kostem, rostlinám napadeným chorobami, dále olejům nebo tukům či větvičkám z tújí. Zakázány jsou i listy z několika stromů (například z ořešáku), které se rozkládají velmi problematicky a dlouho. Jsou tedy spíše na škodu.  

Za tabu se považují odřezky masa, dále pecky nebo slupky z tropického ovoce či popel z uhlí a cigaret. Stejně tak sem nepatří exkrementy masožravých zvířat či kov, sklo, plast a podobné materiály, které nejsou bioodpadem. 

Co do kompostéru patří? 

Abyste vytvořili co nejpestřejší základ pro kompostování, je dobré vědět, co sem naopak patří. Své místo zde má suchý a pevný odpad, jako jsou větvičky, piliny, také hobliny nebo kúra a papírové kapesníky. Co zde má také své místo, tak posekaná tráva, plevel nebo zbytky ovoce a zeleniny, případně staré pečivo a kávová sedlina.  

Další povolený bioodpad: 

  • Hnůj/močůvka 
  • Chlupy/vlasy 
  • Pytlíky od čaje (použité) 
  • Skořápky od vajec (co nejmenší kousky) 
K TÉMATU  Trendy v bydlení: Zima 2018/2019. Warm & Cozy, Chic & Modern, Shimmer & Shine a Cool & Creative. Inspirujte se!

Jakou velikost kompostéru vybrat? 

Jste přesvědčeni o tom, že kompostování je pro vás to pravé? Pak je načase pořídit si správný kompostér, protože bez něj to nepůjde. Zatímco pro domácí kompostování v interiéru si pořizujeme vzhledově velmi hezké boxy, pro venkovní kompostování volíme spíše velké plastové kontejnery, které zapadnou do vzhledu zahrady.  

O velikosti kompostéru většinou rozhoduje jedna věc, a sice jak velkou máte zahradu nebo jak velký máte interiér, kde chcete kompostér umístit. Při výběru pak předně hraje roli kvalita. U venkovního je důležité, aby co nejlépe odolal mrazu a nekroutil se na sluníčku, u domácích společníků dbejte na to, aby měl kvalitní konstrukci a nezapáchal.   

Ventilační otvory jsou důležitým kritériem 

V případě venkovního kompostéru pak pamatujte na jednu věc, a sice na ventilační otvory. Ty jsou při výběru důležitým kritériem. Ventilační otvory by měly být po všech stranách, horní víko by mělo být odklápěcí pro snadnou manipulaci.  

Jak založit kompost 

Prvním krokem při zakládání kompostu je důležité postavit ho na rovnou plochu. Aby bylo nastartování správné, je důležité do kompostéru vložit nalámané větve. Tak zajistíte dostatečný přístup vzduchu. 

Dalším krokem bude otevření větracích otvorů (pro provzdušnění kompostéru ho přeházejte vidlemi). Poté jen vhazujte biologický odpad, kdy čerstvý zelený materiál by měl být bohatý na dusík a měl by se kombinovat se dřevnatým materiálem. Poté se řiďte pravidlem, že na dva kbelíky kůry házejte jeden kbelík odpadu z kuchyně.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Osvětlení patří i na zahradu. Zásady, kterými se při výběru svítidel řídit

Doba pěstování se blíží! Vybíráme správné odrůdy brambor

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Blake Lively, nádherná žena, milovaná manželka a matka. To je jen pár z mnoha titulů, kterými se tato pětatřicetiletá herečka může pyšnit. Něco jí do vínku dala sama příroda, na něčem zase musela a musí tvrdě pracovat. Krásná postava a celkový vzhled nejsou nikdy zcela zadarmo. A i Blake si je toho vědoma. Proto se drží určitých stravovacích návyků, kterými se řídí, a my musíme uznat, že se jí vyplácí. Vypadá totiž opravdu božsky.
Obujte si své Manolo Blahnik, protože holky jsou zpět. Druhá série „A jak to bylo dál...“ je stále v našich myslích (díky návratu Samanthy Jones), ale už teď se nemůžeme dočkat, jaké nové drama třetí série přinese.
Adventní věnce se dají koupit, ale opravdovou hodnotu má váš vlastnoruční výrobek. Inspirujte se úchvatnými nápady naoriginální adventní věnce z rozličných materiálů a vyzdobte jídelní stůl na letošní svátky nějakým novým kouskem.
Hub se letos urodilo poměrně dost, i když je pravdou, že jen na některých místech. Pokud patříte k lidem, kteří se letos vydávali na houby poměrně aktivně, víte, že se dařilo hlavně růstu bedel. Ať už jste ale narazili na tuto nebo zcela jinou houbu, její konzumací jste prospěli svému zdraví. Houby jsou totiž zdravé, zejména tedy některé z nich.  
Přemýšlíte nad tím, co za rostlinku si vypěstujete? Nechcete nic extrémně náročného, na druhou stranu požadujete, aby byla přínosná a ku prospěchu? Za zvážení stojí pepřovník, což je rostlina, která vám bude plodit vlastní pepř! A jelikož je pepř součástí prakticky jakéhokoli jídla, určitě stojí právě tato rostlina za vyzkoušení. Otázkou ale zůstává, jak na pěstování pepřovníku? Pojďme si záhadu společně rozlousknout!
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Horská túra nelze srovnávat s běžnou procházkou okolo domu. Při horské túře strávíte chůzí klidně celý den a často se nejedná o odpočinkový výkon ani z hlediska náročnosti trasy. Když se rozhodnete zdolat nějaký vrchol, případně jiný vysoko položený cíl, polovinu cesty stoupáte nahoru a druhou polovinu zase musíte brzdit z kopce, až vás z toho bolí kolena a prsty na nohou.
Neustále se apeluje na to, ať dodržujeme pitný režim. Má to pozitivní dopad na zdraví, říkají lékaři. A něco na tom je. Vedle blahodárných účinků na zdravotní stránku však musíme zmínit i dopad na stav naší pokožky. Díky konzumaci dostatečného množství tekutin se vyvarujeme celkové dehydrataci, která podporuje stárnutí pokožky.
Sportovní tenisky jsou extrémně pohodlné a univerzální. V dnešní době je velmi oblíbená kombinace tenisek a šatů, která rovněž může vypadat stylově a žensky. Jaké modely šatů odpovídají ikonickým teniskám?
Když je hezky, chcete se posadit ven na zahrádku. K obědu o víkendu, s návštěvou nebo na večerní grilování, krytý přístřešek je skvělá věc. Můžete v něm i jen tak lenošit, číst knížku nebo trávit čas s rodinou. Zahradní altány mohou mít mnoho podob, a dají se koupit jako skládačka nebo postavit přímo na míru. Prohlédněte si galerii.
Čtení rozhodně není pro každého. Někdo se vymlouvá na to, že na čtení nemá čas, další se zase raději podívají na film, než aby si otevřeli knihu. Ale víte, o co přicházíte tím, že čtete málo nebo vůbec? Možná po přečtení tohoto článku na knihy změníte názor.
Vždycky se myslelo, že nevěra je smutnou vizitkou kolabující vášně a vyhaslé intimity ve vztahu. Jenže pozor, do jiné postele může zadaného poslat i to, že je závislý na příjmech svého partnera, nebo že jeho věk končí číslem devět!

Výběr článků

Letošní podzimní móda je opravdu pestrá a barevná. Vedou úplety, pláštěnky, kožené kabáty, umělé kožešiny, svetry, šaty a sukně, včetně asymetrických.
Domácnost jako ze žurnálu, to je snem mnohých. Inspirovat se můžete buďto na sociálních sítích nebo v magazínech, které o bydlení pojednávají. Anebo si prostě a jednoduše můžete pustit nejlepší seriály, které vám prozradí, jak k zařizování nebo správě vašeho domova přistupovat. Všechny přináší Netflix, který je svou nabídkou známý široko daleko.

Nepřehlédněte

Domácí zvířata jsou pro radost. Kočky občas tropí všechny ty věci, na které jsme zvyklí. Snaží se nacpat do každé tašky, loví svůj stín nebo odraz v zrcadle, a jsou zvědavé a chtějí všechno zkoumat. Zaručeně vás pobaví!
Mnoho žen vyššího věku se nemůže dočkat důchodu, ale je to vždycky výhra? Záleží na tom, kolik máte naspořeno. Zda jste využila penzijního spoření, nebo jste si spořila sama či s partnerem jiným způsobem. Protože jen z důchodu se v naší republice moc užívat nedá.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek