Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Zánět močových cest jako bolestivý problém. Jak nemoc léčit?

Problémů, které člověka dokážou potrápit, je celá spousta. Mezi ně patří také zánět močových cest, který je velmi bolestivou zdravotní potíží. Ať už postihne ženu nebo muže, umí vyvolat nepříjemné pocity a dokáže člověka potrápit. Proto si pojďme prozradit, jak ho vyléčit.
zánět močových cest
Zánět močových cest je nemoc, která umí potrápit. (foto: 123RF.com)

31. 03. 2021

Zánět močových cest trápí hlavně ženy 

Úvodem je třeba zmínit zajímavý fakt, a sice že zánět močových cest sužuje především něžnou část obyvatelstva čili ženy. Důvodem však není to, že ženy o sebe méně pečují nebo že nedodržují základy hygieny, na vině je uspořádání pohlavních ženských orgánů. Toto uskupení choulostivých partií si o zánět močových cest doslova říká.  

Močová trubice je totiž místem, kudy se infekce dostává do močového měchýře. Ženy oproti mužům mají tuto část těla kratší a rovnou. Navíc ji mají umístěnou v těsné blízkosti konečníku. Močové cesty a stejně pak močový měchýř se velice snadno infikují střevními bakteriemi.  

To však neznamená, že pánové tímto zdravotním problémem netrpí. Trpí, ale většinou až ve vyšším věku, kdy dochází ke zvětšování prostaty a kdy je močová trubice zúžená, což vede k obtížnějšímu vyprazdňování močového měchýře.  

Pálení, bolest při močení či bolest ledvin 

Příznaky zánětu močových cest jsou moc dobře známé a snadno identifikovatelné. Patří k nim například pálení při močení, bolest při močení, taktéž bolest ledvin. Bakterie v moči zkrátka umí nadělat pořádnou neplechu. Také se může objevit zvýšená teplota, krev v moči, samovolný únik moči nebo bolesti v podbříšku. 

U žen se nemoc objevuje často ve chvíli, kdy prochází hormonálními změnami čili když má zrovna menstruaci, je těhotná nebo se nachází v nemilém a nechtěném období menopauzy.  

Co stojí za zánětem močových cest? 

Důvodů, proč k nemoci dochází, je vícero. Většinou za tím stojí nedostatečná hygiena, ale také zanedbaný příjem tekutin, neléčená infekce v pochvě nebo časté zadržování močení.  

Zánět močových cest bývá často diagnostikován u pacientů trpících cukrovkou nebo u těch, jež trápí vrozený vada močových cest. Ke vzniku onemocnění také dopomáhá pobyt v zakouřeném prostředí či kouření jako takové, které oslabuje imunitu. A samozřejmě může dojít k přenosu zánětu pohlavním stykem.  

K TÉMATU  Má moje dítě ADHD, nebo jde jen o obyčejné zlobení? Jak hyperaktivitu rozpoznat a kdy vyhledat odborníka

Vyhledejte lékařskou pomoc a léčbu podpořte sami pár tipy 

Když se typické příznaky pro zánět močových cest objeví, není nač čekat. Vyhledejte lékařskou pomoc, jen tak se rychle zbavíte nepříjemného a bolestivého onemocnění. Lékaři většinou předepisují antibiotika, která jsou určená k léčbě močových cest. I když řada lidí toto léčivo odmítá, je třeba pamatovat na jednu věc – antibiotika mohou zánět vyhnat z těla, čehož chcete dosáhnout. Špatně léčený zánět močových cest může vést až k poruše ledvin, proto je třeba předepsané léky zkrátka “zkousnout”.  

To však neznamená, že léčbu předepsanou lékařem nemůžete zmírnit či doplnit babskými radami. Existuje několik tipů, které od zánětu močových cest ulevují a napomáhají k jeho vyléčení.  

Zvyšte příjem tekutin 

Jedním z klíčových kroků je zvýšení příjmu tekutin. Je však třeba vědět, po jakých tekutinách sáhnout. Vyhněte se těm, které obsahují cukr. Není vhodný alkohol ani kofein. Ideálně si dopřejte brusinkový extrakt, výtažek z rakytníku nebo čaj z lichořeřišnice.  

zvyšte příjem tekutin
Dostatek tekutin odhání řadu nemocí. (foto: 123RF)

A jak zjistíte, že máte dostatek tekutin? Moč bude světlá, bez zabarvení a bez zápachu.  

Chce to klid a nohy v teple 

Léčba zánětu močových cest zpravidla probíhá zhruba čtrnáct dnů s tím, že probíhá doma. Je zapotřebí být po tuto dobu v klidu a v teple. Zánět se musí vyléčit komplexně, není to jenom o zahnání typických příznaků. Jak již bylo zmíněno, pakliže by se léčba podcenila, mohlo by to vést až k poruše ledvin, což by byl daleko závažnější problém.  

nohy v teple
Zažeňte zánět tím, že budete mít nohy v teple. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zánět močových cest. Nemusí být jen z nastydnutí a umí pěkně potrápit. Jak si s ním poradit?

Bylinky na zánět močového měchýře. Které a jak fungují podle bylinkářky Kateřiny Bílkové? Jak si je správně připravit?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V každé domácnosti se vyskytuje alespoň jedna studená chodba, kterou musíte minimálně jednou či dvakrát denně projít. Ať už je to tím, že bydlíte v domě nebo si potrpíte na dlaždičky a další studené povrchy, chladné místnosti se mohou stát minulostí. Stačí si pořídit praktické koberce a užívat si pohodlí při každém kroku.
Nakupování dárků pro rodinu je těžké. Mnohem těžší než nakupování dárků pro spolupracovníka nebo oblíbeného učitele. Když ale nakupujete pro lidi, které znáte celý svůj život, máte jistou výhodu. Znáte totiž jejich koníčky a zájmy. Víte (nebo byste měli vědět) co mají rádi a po čem touží. Když tuhle výhodu dobře použijete, pořídit dárky k Vánocům pro rodinné příslušníky pak bude brnkačka. Už máte jasno, co komu nadělíte?
Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?
Dřevěné, proutěné, skleněné, na řetězu nebo dokonce samozavlažovací, takové mohou být závěsné květináče. Záleží na vás, jestli si rostlinky pověsíte doma v interiéru nebo venku na zahradě.
Ploché břicho je snem nejen žen, ale také spousty mužů. Čím dál více mužů bojuje s přebytečným tukem v oblasti pasu - a dokonce je jich mnohem více než žen. K zeštíhlení břicha je ale potřeba dosáhnout správné kombinace stravy a fyzické aktivity. Aerobní trénink doplněný silovými cviky vám umožní efektivně zhubnout a zdůraznit svaly.
Jahody povětšinou známe ze zahrádek a málokoho napadne, že by se vůně jejich čerstvých plodů mohla linout i z parapetů v domácnosti. Nemyslete si, že pěstování jahod doma je beznadějný podnik, ze kterého nebude mít nic jiného než dekorativní efekt. Některým nadšencům se podaří vytvořit celou jahodovou plantáž na parapetu nebo na lodžii – a po celý rok z ní sklízet zralé plody. Jaké jsou tedy zásady pěstování jahod doma v truhlíku a venku v zahrádce?
Výběr a nákup plavek je pro milovnice plážových slunných dnů jedna z nejoblíbenějších aktivit. Všelijaké barvy, kombinace, vzory a střihy vám umožní popustit uzdu své fantazii způsobem, k němuž se za celý rok nedostanete.
Matkou se můžete stát i po čtyřicítce. A to s přehledem. Které celebrity jdou příkladem? Podívejte se.
Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
Ať už se chystáte na výlet, za nákupy, na první dovolenou nebo zkrátka jen někde chcete přenocovat, podívejte se, jestli se ve vámi vybrané lokalitě nenachází zařízení, které disponuje certifikátem „baby friendly“. Věřte nebo ne, ale ubytování nebo pouhý oběd s dítětem po boku se vám totiž může v mnohém zpříjemnit a usnadnit.
„Masturbace způsobuje slepotu," strašili lékaři nebohý lid po celá staletí. Ukázalo se, že pravdou je opak. Masturbace je organismu prospěšná! A to jak po fyzické stránce, tak po té psychické.

Výběr článků

Hledáte čtivo, které vás zabaví při dlouhých propršených nebo prosněžených zimních večerech? Uvařte si čaj nebo kávu nebo si nalijte sklenku vína a nechte se pohltit stránkami knih, které vás dozajista nadchnou. Na své si přijdou milovnice romantiky, napětí, mezilidských vztahů, dobrodružství i hororu.
Naučte se, jak stanovit zdravé hranice ve vašem vztahu. Tento průvodce vám ukáže, jak hranice pomáhají udržet vzájemný respekt a porozumění, a jsou základem pro dlouhotrvající a šťastný vztah.
Kamení v obývacím pokoji nevyjde nejlevněji, ale svojí práci v interiéru udělá i dekorativní obložení stěn. Sádrokartonové desky dokonale kopírují nejrůznější povrchy, ale kromě upraveného dřeva se dá využít i dřevo z palet. A výsledek vypadá výborně! Na výběr jsou nejrůznější vzhledy a materiály.

Nepřehlédněte

V domácnosti se mohou vyskytovat různí nepřátelé. Máme tím na mysli malé tvorečky, kteří jsou v přírodě velmi pilní a silní, i přesto, že jsou tak malí. Mezi ně patří i mravenci, co se mohou objevit jak v bytě, tak i domě nebo chalupě. Jak se jich zbavit?
Žraloci. Pro někoho jsou to velmi obávaní mořští tvorové, pro jiné fascinující živočichové, které by bylo úžasné více probádat a ochraňovat. Do podvědomí většiny z nás se žraloci, jakožto krvelačné bestie, zapsali předně Spielbergovým filmem Čelisti. Zároveň v posledních měsících a letech se stále dočítáme a doslýcháme o smrtelných útocích na lidi v destinacích, ve kterých bychom to zrovna nečekali.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek