Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Cvičení s alkoholem: Dočkáme se výsledků?

Honba za štíhlou a sexy postavou pokračuje, i když léto už je dávno za námi. Lidé se zkrátka chtějí udržovat v kondici. S nedávnými vánočními svátky však byla píle trochu mařena vynikajícím cukrovím a samými smaženými pokrmy. Během tohoto období na sklonku roku je třeba vykázat opravdu pevnou vůli, díky které odoláte i alkoholu. Především ten je při cvičení jedním velkým tabu.
cvičení s alkoholem
Jde cvičení a alkohol dohromady? (foto: 123rf)

03. 03. 2021

Alkohol bohužel k Vánocům a také k silvestrovským oslavám patřil. Jenže pokud se chcete dostat do formy, právě alkohol je pro vás naprostým tabu. Proč nejde cvičení s alkoholem dohromady? 

Alkohol = prázdné kalorie 

Aby byla píle v posilovně brzy zúročená, je třeba se veškerým alkoholickým nápojům vyhýbat. Mluvíme zde totiž o prázdných kaloriích, které můžou snahu o zhubnutí zmařit po pár locích.

Třeba takové obyčejné pivo – jedno obsahuje až dvě stě kalorií. A to se výrazně podepíše do vašeho jídelníčku. Pokud byste vypili piva tři, je nutné svůj jídelníček vytvořit o tři sta kalorií nižší, což už může mít vliv na vaše fungování.  

Navíc mluvíme o nápojích, které lidský organismus spíše dehydratují, než hydratují, bohužel. Při hubnutí je dostatek tekutin velice důležitý, ovšem alkohol do povolených tekutin nepatří. Stojí za zmiňovanou dehydratací, která se posléze projevuje pocity únavy či snížením výkonnosti nejen při cvičení.  

Likviduje bílkoviny 

Pokud toužíte po vysportované postavě, které bude slušet kupříkladu i těsný nátělník, je důležité dodávat do těla bílkoviny. Proteiny (neboli také bílkoviny) jsou základním stavebním kamenem svalů a svalové hmoty. Pokud bílkovin nebude dostatek, tělo nebude tak svalnaté, jak si představujete.  

I když byste se snažili bílkoviny dodat do těla, v kombinaci s alkoholem dojde k jejich likvidaci. A vaše snaha o doplnění potřebné živiny tak přijde naprosto vniveč. Alkohol zhoršuje vstřebávání bílkovin v těle – jen hrstka z nich se přemění na svalovou hmotu. To vede ke zpomalení regenerace svalů.  

Dochází k vyšší tepové frekvenci 

Co je velice nebezpečné a co je také dalším důvodem, proč nelze kombinovat cvičení s alkoholem, je vyšší tepová frekvence, za kterou alkohol stojí. Vezměte si, že už při samotném sportovním výkonu významně roste tepová frekvence.

K TÉMATU  Hubneme v padesáti. Jak začít?

Pokud se k tomu přidá ještě alkohol, není to dobré ani pro srdce, ani pro hubnutí jako takové. Cvičení se rázem stane daleko náročnějším, navíc nebude ani tak efektivní jako běžně.  

Alkohol nepijte ani po cvičení 

Možná si říkáte, že alkohol je sice zakázaný v kombinaci se cvičením, ale nikde se nepíše, že po cvičení to není dobrý nápad. Pravdou ale je, že se alkoholu vyhněte i po cvičení. Jak již bylo nastíněno, stojí za zpomalením regenerace a také za zastavením růstu svalové hmoty.  

Alkohol navíc doplní kalorie, které jste během cvičení tak pracně spálili, a vaše vynaložené úsilí tak bylo naprosto zbytečné.  

Tipy, jak se alkoholu vyhýbat 

I když si možná říkáte, že jsme přece Češi – alkohol ze svého denního harmonogramu prostě vynechat nemůžeme. Ale jde to. Kupříkladu stačí, když se přestane chodit do hospody (tomu ostatně koronavirová situace velice nahrává).

Pokud se však do hospody nebo baru chystáte, objednejte si váš oblíbený drink jenom v nealkoholickém provedení. Takové mojito v sobě opravdu nemusí obsahovat kubánský ani jiný rum. Může být nahrazen sodovkou a stejně bude opravdu vynikající. 

Podobně to lze udělat i s pivem, které je mezi Čechy tolik oblíbené. Naštěstí mluvíme o nápoji, který si můžete vychutnat i v nealkoholickém provedení. A pokud vám nealko zrovna nechutná, co zkusit nealkoholické pivo ochucené? Možností je dnes opravdu mnoho, proto abstinence nebude tak těžká. Chce to však silnou vůli a pevně stanovený cíl. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mobilní aplikace na hubnutí. Které pomůžou shodit přebytečné kilogramy?

Znáte Paretovo pravidlo? Zkuste ho využít při hubnutí!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ačkoli menstruace občas bývá nepříjemná, je přirozenou součástí našeho života, která je důležitá pro naše zdraví i schopnost početí. Věděly jste ale, že barva vaší menstruace může hodně vypovědět o vašem zdraví?
V minulých dnech panovalo i na horách teplé, až jarní počasí. V nižších polohách a na jižních svazích taje sníh. Na sjezdovkách je ráno přimrzlý, odpoledne měkne nebo se mění v krupici. Kam tedy vyrazit lyžovat? Zde jsou tipy na některá zimní střediska.
Váháte nad výběrem postele? Inspirujte se v naší galerii. Spokojený spánek je pro naše tělo velmi důležitý!
Ve znamení Beran jsou lidé narození od 21. 3. do 20.4. Tomuto znamení vládne živel ohně. Tito lidé jsou tak opravdu nabití energií a zároveň velmi ambiciózní. Beranům vládne planeta Mars, jde o znamení, jehož symboly jsou jaro, nové začátky a jiskra. Berani jsou velcí bojovníci, ale co dalšího charakterizuje tohle kardiální a ohnivé stvoření?
Lidé ve znamení Lva jsou přirozenými vůdci, kteří se nesou stejně velkolepě jako jejich zvěrokruhový zástupce. V tomto znamení jsou lidé, kteří se narodili mezi 23. červencem až 22. srpnem.
Ucpal se vám odpad a hledáte nejlepší způsob jeho čištění? Dáme vám rychlé tipy na čištění "po domácku" a poradíme, na koho se obrátit.
Každá z nás neustále hledáme osvědčený recept na to, jak být krásná, výjimečná a atraktivní. Představa je to samozřejmě příjemná, ale jak toho vlastně nejsnáze dosáhnout? Snad nejlepší věc, kterou pro to můžeme udělat, je načerpat inspiraci od žen, které se takové už naučily být. Co takové ženy radí ostatním ženám?
Filosof Jean-Paul Sartre kdysi napsal, že každý má jiný koeficient neštěstí. Zatímco někteří lidé procházejí životem jako nůž máslem, jiným jakoby osud házel klacky pod nohy. Mnozí se přesto dokázali svému handicapu postavit.
Děti vyrostly, osamostatnily se a doma je najednou smutno a prázdno. Nikde žádné pohozené oblečení a najednou vám chybí i ty věčné otázky vašich potomků, co je k jídlu. Nikdo vás nepotřebuje a najednou si uvědomíte prázdno, které vás obklopuje. Pocity osamění a prázdnoty jsou často spojené s tzv. syndromem prázdného hnízda v důsledku osamostatnění již dospělých dětí.
Umíte si představit, že by někdo nenápadně sledoval všechny vaše denní aktivity?
Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
Možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste nevěděli, jak se rozhodnout. Dokola jste přemýšleli nad tím, jaká je ta vaše správná cesta. Taky jste si asi říkali, jestli to rozhodnutí bude opravdu z vašeho srdce. Jak tedy poznat, co doopravdy chcete a činit tak vždy správná rozhodnutí, která vychází z vašeho srdce? O tom si dnes povíme!

Výběr článků

Dítě sice někdy přijde zcela nečekaně, jindy je však součástí plánu, který si dva stanoví. V takovém případě je to mnohdy lepší. Příchod dítěte je vítaným, milým překvapením, nikoliv něčím, co zaskočí a co člověka vede k pohrávání si s myšlenkou, jestli potrat není řešením. Abyste se takovému scénáři vyhnuli, udělejte několik věcí ještě předtím, než začnete dítě plánovat a následně se o něj pokoušet.
Rozhodli jste se vystoupit ze své komfortní zóny a rozjet podnikání? Nechcete se přímo stát osobou samostatně výdělečně činnou, vaše vize jsou hodny společnosti?
Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.

Nepřehlédněte

Nedělení atmosféra bude uvolněná a veselá, říká astroložka Naďa Šmídová. Co dalšího přináší její horoskop na dnešní víkendový den?
Zima se blíží nezastavitelnou rychlostí a s ní pro mnohé i nějaké to tradiční zimní kilo navíc. Kombinace efektivnějšího ukládání tuků, svátků a večírků (pokud lockdown dá) a té únavné tmy, jsou dovede být pro postavu naprostá katastrofa. Co s tím?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek