Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Jak si zpříjemnit období menstruace? Zvládněte dny s úsměvem na rtech

Každý měsíc je to stejné. Ohlásí se menstruace, která je připravená nám přibližně týden dělat společnost. Ačkoli je menstruace z hlediska přírody naší důležitou součástí, není nám zrovna dvakrát příjemná a to zejména ve chvíli, kdy nám připraví krušné zážitky plné bolesti a nekomfortu. Jak si alespoň trochu takovou část měsíce zpříjemnit a ulevit si od všech nepříjemností.
období menstruace
I období menstruace si lze zpříjemnit. (zdroj foto: www.123rf.com)

22. 12. 2020

22. 12. 2020

Menstruační cyklus neboli zkráceně menstruace hraje v životě každé z nás důležitou roli. Pokud měsíčky probíhají tak, jak mají, umožňují nám založit rodinu. Pokud ovšem pomineme reprodukční schopnost, její přítomnost nám dost často vykreslí nejednu vrásku na čele.

Nejprve udeří nepříjemný premenstruační syndrom, který pak pokračuje několika dny, kdy zrovna neskákáme radostí. Bolesti břicha, prsou, napětí, velký pocit únavy, křeče, bolest hlavy, špatná nálada, zhoršená pleť,… přesně s tím neustále bojujeme.

Naštěstí takové projevy nemusí být každoměsíční rutinou. Stačí se jen inspirovat několika šikovnými radami, se kterými se i den s měsíčky stane jako každý jiný.

Bojujte proti bolesti účinný cvičením

Ve chvíli, kdy je opravdu hodně zle, nejčastěji saháme po růžovém prášku, který zmírní nepříjemné bolesti. Předcházet jim však můžete zcela jinak než chemickou cestou. V období před menstruací i během ní je vhodné se pravidelně věnovat fyzické aktivitě. Velkou pomocí jsou ale také konkrétní cvičení zaměřená na úlevu bolesti během menstruace.

Jmenujme třeba hormonální jógu, pilates nebo oblíbené cvičení podle Ludmily Mojžíšové, které je mimo jiné zaměřené i na podporu plodnosti a harmonii menstruačního cyklu. Velmi prospěšné je také dechové cvičení, díky kterému povolí otravné křeče a sníží se napětí v těle. 

Přínos cvičení potvrdil také výzkum v odborném časopise Journal od Education and Health Promotion, který prokázal, že ženy, které cvičily 3x týdně po dobu 30 minut (po dobu osmi týdnů), trpěly menšími menstruačními bolestmi oproti ženám, které se nevěnovaly žádné pohybové aktivitě.

Díky pravidelnému cvičení snížíte bolestivost, předejte křečím, uvolníte pocit napětí a také do těla naženete endorfiny, které zlepší vaši náladu a také si poradí s únavou.

S problémovou menstruací pomohou i bylinky

Velkou pomocí mohou být také bylinky, které mnohdy dokážou až zázraky. Existuje spousta bylinek, které jsou tu proto, aby vyladily vaše hormony a tím i zlepšily průběh celé menstruace. Oceníte je však také v momentě, kdy během měsíčků trpíte na zvýšenou bolestivost prsů.

K TÉMATU  Co o vás prozradí poloha při spánku? Budete se divit

Skvělý je například kontryhel, peruánská maca, kotvičník zemní, heřmánek, ibišek nebo třeba také lékořice. Můžete si je naordinovat nejen ve formě tinktury, ale také čajů.  

Nezapomeňte také na dostatek vitamínů

Vaše tělo si s menstruací a jejími projevy poradí mnohem lépe, pokud ho zásobíte potřebnými vitamíny i minerály. Kromě klasického vitamínu C jsou důležité také vitamíny skupiny B, zejména pak B12. Pokud trpíte mastnější pokožkou a akné, určitě zařaďte zinek i selen, které prospívají pokožce.

Důležitý je ale také vápník, hořčík, vitamín D a především železo, jehož snížená hladina je často důsledkem zvýšené únavy. Železo je z důvodu krevních ztrát vhodné začít doplňovat krátce před menstruací a pokračovat i pár dní po skončení periody. V případě, že se vám nechce užívat několik doplňků stravy zvlášť, vyzkoušejte komplex vitamínů, který je vyladěný zejména pro organismus žen. 

Odlehčená strava vám jedině prospěje

Lehká a přitom dostatečná výživa je přírodním lékem snad na všechno a ani menstruace není výjimkou. Bylo navíc prokázáno, že strava bez přítomnosti smažených, sladkých a velmi tučných jídel zlepšila celkový průběh menstruace včetně řady doprovodných příznaků.

Zkuste proto do své stravy zařadit více kvalitních bílkovin, vsaďte na přirozeně vyskytující se cukry, přidejte zdravé tuky i dostatek vlákniny. Pěkně tím nastartujete vaše tělo, ulehčíte mu od těžkých jídel a zmírníte tak menstruační obtíže.

Vyzkoušejte menstruační pomocníky

Jakmile jsme vyřešili, jak si poradit s bolestmi, nervozitou, napětím a dalšími tělesnými obtížemi, přichází na řadu otázka, jak si dopřát komfort z hlediska menstruačního krvácení, a to zejména v okamžiku, kdy bývá silnější. Samozřejmě určitou roli na síle krvácení mají právě také bylinky, které pomohou zkorigovat jeho intenzitu.

Ulehčit vám své dny ale mohou také doplňky, a to například menstruační kalíšek, který bývá pocitově lepší než klasické vložky. Jeho výhodou, jakmile se s ním naučíte, je skutečnost, že ho ani necítíte. Jen je zapotřebí ho po určité době vylít, vyčistit a znovu zavést.

K TÉMATU  Jak si správně změříte velikost podprsenky a poznáte, že vám padne?

Pomoct by vám mohly také speciální kalhotky, které jsou skutečně jako kalhotky. I přes to dobře absorbují menstruační krvácení a přinášejí tu výhodu, že zkrátka nikde nic není navíc. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kalíšek nebo menstruační kalhotky?

Trápí vás bolestivá menstruace? Zkuste zmírnit její obtíže vynecháím kofeinu, pupalkou, roibosem a dalšími triky! Co ještě vám uleví?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tváří se jako svatoušci, ale přitom se ve volných chvílích dívají na porno videa. O kom je řeč? No přeci o většině naší mužské populace.
Na co Nela díky našemu letnímu koučinku přišla? Co jí "seplo" a kde máme ještě na čem pracovat?
Vánoce jsou pomalu za dveřmi, a přestože právě tohle období představuje svátky hojnosti, zejména letos mnozí z nás hledají způsoby, jak nějakou tu korunu ušetřit. Ať se však snažíme sebevíc, pokud chceme Vánoce slavit, vždy to nějaké peníze stojí, ovšem i tak se dají najít skulinky, díky kterým naše peněženka zaplesá radostí. Jak a na čem nejvíc ušetřit?
Chcete-li být sebevědomé bytosti, které mají vlastní názor a umí asertivně jednat, bude dobré, když se zaměříte na vlastní intuici. Ta lze trénovat na více úrovních. Pokud jste tímto tématem nepolíbení, nezoufejte. Na následujících řádcích si totiž povíme vše podstatné o tom, co má na rozvoj intuice vliv. Proto čtěte a nechte se inspirovat společně s námi. Co je to intuice a proč se vyplatí jí naslouchat?
Tohle svému dítěti dělat nebudu! Takhle moje dítě rozhodně vychované nebude! To si nebude moct dovolit! To jsou časté věty, které člověk vypustí z úst ještě před tím, než se rodičem vůbec stane. Jenže když nastane okamžik a narodí se mu dítě, rázem ke všemu má trochu jiný postoj.
Ještě váš byt nedýchá vánoční atmosférou? Do Štědrého dne zbývá dost času, abyste do bytu vnesli ducha Vánoc. Výzdobu nemusíte kupovat hotovou, je to finančně poměrně náročné. Stačí pár drobností koupit, něco nasbírat v přírodě, inspirovat se a začnou se dít zázraky.
Doplňky do koupelny používáme každý den, ale kromě jejich praktického účelu si dnes můžeme pořídit i krásné designové kousky, které podtrhnou styl vaší koupelny. Dávkovače mýdla, zásobníky na tampony, kelímek na vyplachování úst, košíky na kosmetiku nebo různé držáky, všechno si můžete vyladit k obrazu svému. Inspirujte se.
Letní období už je cítit ve vzduchu a i kalendářně je konečně tady. Přichází čas na opalovačky, grilování i rochnění ve vodě, a na přípravu osvěžujících drinků. Ale namíchat drink, který famózně chutná a zároveň vypadá i na pohled atraktivně, není jen tak. A pokud nevíte, jak do toho, přijde vám zajisté vhod náš článek, ve kterém poznáte sedmičku mobilních aplikací, díky nimž se staneme mistrem v přípravě lahodných koktejlů.
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
Ano, skutečně se to děje a rozhodně to není žádná vzácnost. I ženy po třicítce nemusejí mít manžela a děti, jen mezi námi pořád existují tací, které to nejenom překvapuje, ale dokonce i pohoršuje.
Dřevěné, proutěné, skleněné, na řetězu nebo dokonce samozavlažovací, takové mohou být závěsné květináče. Záleží na vás, jestli si rostlinky pověsíte doma v interiéru nebo venku na zahradě.

Výběr článků

Legendární kocour Garfield nesnášel pondělky, měl z nich deprese a úzkosti. Většinou se mu v ten den ani nic nedařilo. Lidé na tom jsou podobně. Také míváme úzkosti z některých dnů v týdnu. Z neděle především. Jedete v tom taky?
I když se loňské léto neslo v poměrně propršeném duchu a člověk si víc užil dešťů než sluníčka, stejně nás to z úsporného hlediska příliš nespasilo. Respektive to nespasilo ty, kteří dešťovou vodu nechytali a nadále z ní netěžili. Jejich spotřeba vody byla stejně vysoká jako každý rok, ovšem ti aktivnější se těšili z rapidní úspory.
Pro mnoho žen je přechod velkým strašákem kvůli jeho nepříjemným symptomům. K nim patří návaly horka, noční pocení, výkyvy nálad a únava. Jenže menopauza patří k životu a je jeho přirozenou součástí. Projde jí každá žena. Ovšem existují přípravky, které vám pomohou její příznaky zmírnit a toto období zvládnout s grácií. Soutěžte s námi a vyhrajte doplňky stravy Naturevia PerfectDay a Magnesium 1!

Nepřehlédněte

Rodičovský příspěvek čeká navýšení o 80 tisíc korun, nebude se ale vztahovat na každého. Stát chce zavést také zálohované výživné, které má pomoci rodičům samoživitelům a zefektivnit boj s neplatiči alimentů. Na koho se změny vztahují a od kdy by měly platit?
Jak vypadá vaše každodenní rutina v péči o pleť? Možná začínáte a končíte odličováním, ale vaše pokožka vyžaduje mnohem víc. Zařaďte proto do své pravidelné rutiny také face baňky, s jejichž pomocí můžete rozproudit krev ve vaší pokožce.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek