Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Ivana (35): Syndrom vyhoření byl i můj problém. Co mne naučil?

Syndrom vyhoření ohrožuje lidskou práci a psychiku již po dlouhou dobu, v posledních letech však postihuje čím dál tím více lidí. Člověk neočekává, že by to potkalo zrovna jeho, tento psychický problém však může postihnout každého z nás. Syndromem vyhoření jsem si prošla, po zdlouhavé snaze se mi podařilo z něj vzpamatovat, a dokonce mě to v životě posunulo dál.
syndrom vyhoření
Syndrom vyhoření se týkal i mě. (foto: 123rf)

24. 02. 2021

Co je syndrom vyhoření?

Syndrom vyhoření vzniká jako důsledek náročné práce, pokud je člověk pod dlouhodobým pracovním stresem. Bohužel se svou prací jako zdravotní sestra ve fakultní nemocnici potkal i mne. Práce v tomto oboru je totiž pro člověka velkou zátěží, nejen po fyzické, ale i po psychické stránce.

Začala jsem na sobě vnímat psychické obtíže jako je neustálé vyčerpání a ztráta motivace. Nenapadlo mě hledat za tím nějaký větší problém.

Postupně se k tomu však přidalo i to, že život pro mě ztratil smysl a cítila jsem se strašně sama, nehledě na to, kolik blízkých lidí jsem kolem sebe měla. Později se tyto problémy začaly projevovat i somaticky, to už jsem věděla, že je potřeba začít tento stav řešit, neměla jsem však tušení, jak složité to bude.

Problémy začaly narůstat

Dlouhou dobu jsem se snažila ve svém životě a práci normálně pokračovat, bylo to však čím dál tím těžší. Byla jsem z práce zvyklá, že lidem mnohdy více dávám, než dostávám, teď už to však začínalo být neúnosné. Začala jsem si připadat zbytečně i ve svém osobním životě.

Každým dnem bylo těžší a těžší vůbec vstát z postele a přežít celý den. Musím se přiznat, že jsem ve snaze zrelaxovat pila více skleniček alkoholu, než by bylo zdrávo. Na žádnou jinou činnost, která by mi ulevila od stresu, jako třeba sport, jsem ale neměla chuť ani sílu.

Dlouho jsem se snažila unikat spárům všech těch problémů, jednoho dne už však bylo na čase přiznat si, že tohle sama nevyřeším.

Tvrdá diagnóza

První pomocí s mým stavem pro mě byl psycholog. Po tom, co jsem mu vše vylíčila, dal celému tomu problému konkrétní jméno. Syndrom vyhoření. To pro mě byla poměrně velká rána, nechtěla jsem si totiž připustit, že bych na tom byla tak špatně. Bylo však třeba to začít opravdu řešit, než mě to poznamená ještě víc.

K TÉMATU  Miriam (33): Můj manžel bere 6 let drogy. Přišla jsem na to až po svatbě

Začala jsem tedy docházet na terapie, které mi pomáhaly s pochopením celé situace. Tu hlavní část jsem však musela udělat já sama, potřebovala jsem si na sebe udělat víc času, upozadit práci a smířit se s tím, že teď se budu muset starat o sebe, a ne o ostatní, tak jako jsem byla doposud zvyklá.

Začala jsem s léčbou

Mým hlavním lékem měl být odpočinek. Vyhranila jsem si proto mnohem více času pro sebe, začala jsem chodit běhat, to mi pomáhalo zrelaxovat se. Pokud jsem neměla sílu na žádnou aktivitu, prostě jsem zůstala doma a věnovala celý den jen sobě a svojí mentální hygieně.

Bylo důležité, abych se soustředila na přítomnost a zahodila všechny obavy z budoucnosti a toho, že nesplním očekávání druhých lidí. Začátek byl opravdu těžký, pak jsem si na to však začala zvykat – a tyto dny pro sebe jsem si užívala.

Byla to dlouhá cesta

Na terapie jsem docházela pravidelně a byla jsem ráda, že se můj stav zlepšuje. Nešlo však vše vrátit zpět do normálu během pár sezení. Vše to byl velmi dlouhý proces, při kterém jsem se učila myslet na sebe a vnímat svoje potřeby, zejména co se psychiky týče.

Celá tahle léčba mi zabrala půl roku, než jsem se mohla vrátit zpátky a fungovat tak jako předtím. Nebylo to pro mě vůbec jednoduché období, ale takováto zkušenost toho člověku může do života mnoho dát. To špatné jsem se rozhodla přetransformovat v něco dobrého.

Co mě to naučilo?

To nejdůležitější, co jsem z toho všeho mohla získat, bylo naučit se o sebe starat. Dlouhodobě se nepřetahovat, protože pak se člověk dostane akorát do větších problémů. Díky této sebepéči jsem se začala cítit mnohem šťastněji.

K TÉMATU  Intimní chvíle s partnerem se proměnily v humornou situaci. Příběhy čtenářek

Rozhodla jsem se však, že bych chtěla dokázat ještě něco víc. Jelikož jsem si osobně syndromem vyhoření prošla a vím, co obnáší, rozhodla jsem se zaměřit na prevenci psychického zdraví.

To totiž dokáže být mnohem křehčí než zdraví fyzické, a přesto o něj mnoho lidí nepečuje. Založila jsem si proto vlastní firmu, která se soustředí na starost o psychické zdraví zejména u osob vystavených velkému pracovnímu stresu, aby mohli tito lidé předejít nejen syndromu vyhoření, ale i dalším psychickým problémům.

Syndrom vyhoření byl pro mne jedno z nejtěžších období mého života – a už bych to nikdy nechtěla zažít. Díky tomu jsem však dostala možnost udělat něco velkého. To, že pomáhám lidem, beru jako své životní poslání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nikola (37): „Stalker mě málem připravil o rozum.“

Adriana (34): Přítel se se mnou po diagnóze rakoviny rozešel, nyní se chce vrátit

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Sladký a voňavý meloun je neklamným symbolem toho, že léto začíná! Pojďte udělat radost svému tělu. Jak je možné, že s pouhým melounem dokážete omládnout?
Ekologické metody v domácnosti jsou dobrá nejen pro naši planetu, ale také pro vaši peněženku. Ušetříte díky tomu hodně peněz, které byste jinak zaplatili dodavateli vody. Tím, že naplno využijete dešťovou vodu, se vám hodně sníží účty za energie.
Co předvádí vousatý chlapík v talentové soutěži je překvapením pro všechny diváky. Jeho tanec budí nadšené ovace. Na první pohled by do něj nikdo neřekl, že se umí takhle rozpohybovat!
Jak si ukrátit chvilky, kdy jste spolu všichni doma? Nebojte se, s našimi tipy se rozhodně nebudete nudit! Spousta zábavy a nových nápadů, díky kterým se vaší domácností bude ozývat veselý smích, si rozhodně nenechte ujít.
Dekorace k Vánocům prostě patří. Adventní věnec se svíčkami na stůl, ale krásné vánoční věnce můžete zavěsit kdekoli, třeba na dveře nebo na okno. Právě ty si můžete prohlédnout v galerii.
Nakupování na internetu se stalo pomyslným trendem. Zejména v době panující pandemie a karantény se i ti, kteří nakupování v e-shopech zatracovali, k tomuto kroku svolili. Neměli najednou na výběr, ostatně nakonec nově nabytou zkušenost dál používali v praxi. To poté vedlo k trhání rekordů v tržbách internetových prodejen, což je trend, který i nadále pokračuje. Pokud i vy patříte mezi vášnivé on-line kupující, pozor si dejte na podvodné e-shopy.
Vibrátory, nevibrační penisy, afrodiziaka, lubrikační gely, masážní oleje. Mnoho žen si stále myslí, že nic takového nepotřebuje, pokud žije v dobrém partnerském vztahu. Ale položme si otázku, zda po každodenním spěchu a stresu máme často chuť na sex. Možná jsou to právě tyto erotické pomůcky, které mohou zlepšit kvalitu společně prožitých intimních okamžiků.
Také vám někdy připadá, že se všechny každodenní povinnosti nedají skloubit dohromady? Chodíte spát pozdě a ráno brzy vstáváte, a přesto jste každý den ve skluzu? Nejspíš něco děláte špatně.
Článek "Co je to Quiet Quitting? A týká se Vás?" rozkrývá fenomén tiché rezignace v pracovním prostředí. Termín označuje nenápadný odchod zaměstnanců, kteří postupně snižují svou angažovanost a odkládají své povinnosti. Dnešní článek nabízí pohled na příčiny, dopady a strategie, jak předejít této formě odchodu nebo s ní efektivně pracovat.
Na vašem těhotenském testu se konečně objevily dvě čárky a vás začala děsit vidina, že se příštích devět měsíců nepohnete z gauče? Dobrá zpráva je, že se v těhotenství sportu zříkat nemusíte. Právě naopak, fyzická aktivita představuje skvělou přípravu na porod. Musíte jen zvolit tu správnou a nepřepínat své síly.

Výběr článků

Máte doma nějakého čtyřnohého mazlíčka? Nebo dokonce přímo psa? Tohle video vás pobaví! Jak dokonale nenápadní umí být psí hříšníci?
Lana a provazy jsou báječný retro a vintage doplněk jakéhokoli interiéru. I moderní bydlení můžete podtrhnout jedním z těchto kousků. Nejčastější uplatnění pro lano je designové osvětlení, ale uplatnění najde i jinde. Inspirujte se!
Katce se v posledních týdnech změnil život úplně naruby. „Dřív jsem se svým dítětem měla skvělý vztah, v posledním roce začal být však můj šestnáctiletý syn odtažitý a nechtěl si se mnou tolik povídat. Myslela jsem, že je to jen životní období. Pak ale přišel s tou nenadálou větou: Jsem gay, mami! Nevěděla jsem co odpovědět, vůbec jsem to nečekala. Nejradši bych utekla a chvíli ho neviděla! Co mám dělat, když to neschvaluju?“ ptá se.

Nepřehlédněte

Přizpůsobte koupelnu vašim představám. Koupelnové baterie pro umyvadla mohou mít dnes téměř jakýkoli design. Trendy je matné černé zpracování nebo LED žárovky, které osvětlují proud vody.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek