Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Mravenci v domě mohou být nepříjemným spolubydlícím. Jak na ně?

V domácnosti se mohou vyskytovat různí nepřátelé. Máme tím na mysli malé tvorečky, kteří jsou v přírodě velmi pilní a silní, i přesto, že jsou tak malí. Mezi ně patří i mravenci, co se mohou objevit jak v bytě, tak i domě nebo chalupě. Jak se jich zbavit?
mravenci v domě
Mravenci v domě jsou věčným problémem. (foto: 123rf.com)

11. 03. 2021

Mravenci se vyskytují tam, kde mají hody

Mravenci jsou v přírodě skuteční pracanti. Vytvářejí obrovské kolonie a dokážou si navzájem pomáhat. Jistě jste si někdy zblízka prohlíželi nějaké mraveniště nebo místo, kudy mravenci procházejí. Mají své cesty a unesou několikanásobně těžší náklad, než váží oni sami. Doma je ale nikdo nechce. Nejdříve se podívejte, co dělat, aby se k vám domů vůbec nedostali.

  • Nenechávejte jídlo po domě, na stole.
  • Uzavírejte trvanlivé potraviny do vhodných nádob.
  • Utěsněte starší okna.

Mravenčích druhů je velké množství. Někdo je má rád, někdo ne, ale pozorovat, jak pracují, může být úchvatné. Pouze ale venku. Doma můžete najít různé druhy, malé černé, ty velké, ale i mravence faraony. To jsou ti malí rezaví škůdci.

Mravenci si najdou otvor i ve starém okně

Mravenci, ať už kterýkoliv druh, prolezou vším možným. Nedělá jim problém jakýkoliv obal, především ten papírový. Proto je nejčastěji najdete v cukru, případně mouce. Nedělá jim ale problém dostat se přes stará dřevěná okna, proto je důležité sledovat, kde mají své cesty, a případné díry zakrýt a opravit.

Bydlí tu s námi. Co dál?

Zbavit se mravenců v domě nemusí být jednoduché. Je jich poměrně hodně. V podstatě můžete využít běžně dostupných věcí, které máte doma, nebo se jít podívat do obchodu po nejrůznějších produktech, které jsou určené přímo na mravence.

Když najdete místa, kde se mravenci vyskytují, je potřeba se na ně zaměřit. Kolem otvoru v podlaze nebo okně, tam, kde to půjde, můžete položit lepenku, přes kterou mravenci nepřelezou. Je to ale pouze mechanické zabránění pohybu a nemusí vydržet moc dlouho.

Druhá věc, kterou můžete využít, je cokoliv aromatického. Mravenci nemají rádi příliš aromatické potraviny. Lze tedy využít hned několik bylinek a dalších potravin, jako jsou například:

  • máta,
  • skořice,
  • ocet,
  • hřebíček.
K TÉMATU  Zajímá vás výstavba nových bytů? Podívejte se, na 3 zajímavosti, které možná nevíte

Cokoliv z výše uvedeného seznamu mravenci nenávidí. Výhodou je, že skořici a hřebíček můžete umístit přímo do některých potravin. Například do mouky a cukru. Případně lze využít i sůl, kterou lze umístit do otvorů v podlaze.

Nejrůznější průmyslové produkty lze zakoupit v obchodě

Kromě domácích produktů lze samozřejmě využít produkty určené přímo na mravence. Zkušenost s nimi se různí. Všechny jsou založeny na stejném principu. V návnadě je umístěn jed, který si mravenci zanesou do hnízda a poté je usmrtí.

Lze zakoupit:

  • sprej,
  • lapač do zásuvky,
  • gel,
  • granule,
  • malé domečky.

Co se týče jedu ve spreji, funguje jednorázově a zabije ty mravence, které vidíte. Nicméně chvíli to trvá a je možné, že něco zanesou do hnízda.

Nejlepším řešením, a to i z hlediska bezpečnosti pro vaše rodinné příslušníky (psi, kočky, děti), jsou malé domečky, které umístíte tam, kudy mravenci chodí. Uvnitř je umístěna látka, kterou si na nohách odnesou do hnízda. Tato „past“ je účinná a nejbezpečnější.

Jak na mravence v zahradě

Dalo by se říci, že mravenci na zahradě nevadí, ale mohou se vyskytovat v pergolách i sklenících. Tam jejich přítomnost příliš vhodná není. Kromě domečků, které fungují i na těchto místech, můžete vyzkoušet aromatickou přírodní zálivku. A to zejména tehdy, když především ve skleníku, nechcete užívat umělé návnady.

Postup je jednoduchý. Stačí zalít mátu horkou vodou do kropáče a přidat ocet. V podstatě můžete vyzkoušet přidat cokoliv dalšího, včetně mleté skořice. Zelenině to neublíží a mravence to donutí se odstěhovat tam, kde nikomu vadit nebudou.

A mravenci už nemají šanci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Aktuální trendy ve světě bydlení pro rok 2021

Vybíráme kávovar do domácnosti. Co při výběru hraje roli?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Hledáte inspiraci na zajímavé knihy, které byste si mohla vychutnat ve chvilkách klidu o velikonočních prázdninách? Níže najdete hned pět tipů na čtení, u kterého se rozhodně nudit nebudete.
Jógu zná v dnešní době snad každý a vysoké procento z nás jí doma nebo v tělocvičně dokonce cvičí. Tato relaxační cvičení se vždy provádějí zpomaleně a využívají všech svalů v těle. Jóga má díky tomu skvělé zpevňující a detoxikační vlastnosti. Není sice na hubnutí tak efektivní jako aerobik, nicméně je to velice funkční způsob, jak formovat své tělo. Pokud jógu milujete nebo s ní teprve začínáte, určitě se seznamte se 7 pozicemi, které tvoří samotný základ jógy a pro vaše tělo dokáží vykonat zázraky!
Genetická modifikace, tedy úmyslná změna genetického materiálu, se využívá zejména ke snazšímu pěstování některých rostlin. Nejčastěji můžete v této souvislosti slyšet o kukuřici. Narazíte však na mnoho argumentů pro i proti tomuto zásahu při pěstování. Na jedné straně je vyzdvihován přínos a zajištění vyšší produkce, na straně druhé jsou pochyby a možná rizika spojená s jejich konzumací.
Víte, kolik tekutin by měl denně vypít pes a kolik kočka? A jak včas rozpoznáte dehydratované zvíře, kterému jde o život? Naučíme vás to. A poradíme také optimální domácí podmínky, za které vám chlupáč poděkuje!
Aby byla naše pleť krásná a dokonalá po celý rok, je zapotřebí věnovat ji tu správnou péči. Součástí zimní péče o pokožku by měla být kromě ochrany proti mrazu i dostatečná hydratace. Jakými pravidly je dobré se v zimě řídit, abychom si udržely mladistvý vzhled a zdravou pleť?
Stárnutí - fáze života, kterou by ženy nejraději přeskočily. Jenže se jedná o neodvratitelný jev, který k životu zkrátka patří. Proto je důležité se s ním poprat. Pojďme si prozradit několik věcí, s nimiž se stárnutím hravě zatočíte.  
Jsem vdaná už třicet let – za tu domu jsme si toho s manželem zažili hodně, ale vždy jsme byli tím spokojeným a harmonickým párem, prostě dva lidé, kteří k sobě patří. Kamarádky se mě často ptaly, jak to děláme a zda už někdy došlo i k nevěře.
Československá pohádka Hodinářův učeň vypráví příběh o daleké cestě za láskou. Dětem ukazuje, že problémy může překonat statečnost a dobré srdce.
I když je pouze otázkou, jestli se v létě dostaneme k vodě, na koupaliště nebo na dovolenou, neznamená to, že bychom měli přestat pracovat na své postavě. Štíhlá figura nám dodává sebevědomí, což je v dnešní době velmi důležité. Pokud vás však nebaví klasický běh, stojí za zvážení pilates.  
Pojem alternativní bydlení nemusí znamenat nepohodlí a nečistotu. Hlavní je mít k dispozici pozemek, a skutečně příjemný domov se pak dá vytvořit v přepravním kontejneru, lesní chalupě nebo mobilheimu. Záleží na způsobu provedení. Tyhle ukázky vás přesvědčí, že alespoň jako letní chalupu je co závidět. I v malém prostoru se dají vykouzlit divy. Nevěříte?
Každý čínský panovník si byl vždy vědom toho, že musí na svět přivést dědice trůnu. A měl to také dobře pojištěné. Kromě oficiální manželky měl ještě císař další „podřadné“ manželky a své konkubíny.

Výběr článků

Bojíte se, že šlápnete vedle? Váháte s výběrem make-upu nebo brýlí? Rozhodnutí vám usnadní beauty aplikace. Na výběr je jich hned několik. Zkuste všechny!
I ženy umí zdolat obrovské překážky a nejvyšší hory světa. Jednou takovou je horolezkyně Klára Kolouchová, která stanula na vrcholu Mount Everestu a čerstvě i obávané K2. Její výstup i životní příběh poutavě přiblíží právě vznikající dokument, který připravuje režisérka Jana Počtová.
Jste zamilovaná a v růžovém oparu si možná ani nepřipouštíte, že byste potřebovali v manželství nějakou smlouvu, která bude řešit vaše finance. Jenže je to tak. Během manželství může nastat mnoho skutečností, které ovlivní vaši finanční situaci. Proto je smlouva o společném či odděleném majetku je dobrým řešením. Říkáme jí předmanželská smlouva.

Nepřehlédněte

Možná patříte mezi ty, kteří nepotřebují jíst maso příliš často. A nemusí to být z důvodu, že se vám příčí zabíjení zvířat, ale třeba vám jen jednoduše maso tolik nechutná a nemáte častou potřebu ho konzumovat. Jak ale zajistit, aby přesto váš jídelníček obsahoval veškeré potřebné živiny?
Bezchybný výkon předvedla malá Angelica Hale při zpěvu písně Girl on Fire. Takový hlasový projev jí mohou závidět profesionální zpěváci a porota americké talentové soutěže nevěřila svým uším. Právem si tak Angelica vysloužila okamžitý postup do finále. Takto čistý projev je u desetileté dívky skutečně ohromující. Užijte si to!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek