Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Rýmovník prospívá zdraví. Ulevuje nejen od nepříjemné rýmy

Znáte rýmovník? Pravděpodobně ano. Jedná se o bylinku, kterou velmi často pěstujeme na svých okenních parapetech. Pěstitelé mnohdy nevědí, co si s ní počít, protože roste tak rychle, že nestíháme ani mrknout okem. Rýmovník však využijete. Dá se z něj připravit med, sirup nebo také mastička. A jelikož se jedná o zdraví prospěšnou bylinku, je načase pustit se do výroby jednotlivých produktů.
rýmovník a zdraví
Jak rýmovník prospívá zdraví? (zdroj foto: 123rf.com)

09. 02. 2021

Rýmovník a zdraví – možná nevíte, jak nám zmiňovaná bylinka prospívá. Ovšem jako ostříleného pěstitele rýmovníku by vás to jistě zajímalo. Pojďme si proto prozradit, jak konkrétně nám krásně vonící rostlinka může pomoct.  

Rýmovník a zdraví: Jak prospívá? 

Proti nachlazení a rýmě 

Jak již samotný název bylinky napovídá, rýmovník je skutečně ostříleným bojovníkem proti rýmě a nachlazení. S příchodem chladnějšího počasí je právě rýma a nachlazení to, co nám nedá v noci spát. Uvařte si proto čaj z rýmovníku a brzy se těšte opět volnému nosu.  

Mnohým lidem se osvědčilo inhalovat vůni bylinky. Stačí, když se mezi prsty promne list rýmovníku a poté se silné aroma začne inhalovat. Případně je možné inhalovat vůni i z rozemletých lístků bylinky.  

Rýmovník skutečně patří k nejefektivnějším pomocníkům při rýmě. V jeho silném aroma totiž najdete látky, které vychází z esenciálních olejů a s nepříjemným nachlazením rychle zatočí. Mluvíme konkrétně o thymolu nebo carvacrolu.  

Na snížení horečky 

Pěstujete rychle rostoucí bylinku i na svém okenním parapetu? Pak se na něj budete moct spolehnout i ve chvíli, kdy vás přepadne horečka. Horečka je v současné době nejen příznakem chřipky, ale také velmi nebezpečného onemocnění nazvaného COVID-19, které si podmanilo celý svět.  

S horečkou bojují nejen drahé farmaceutické produkty, jež jsou k zakoupení v lékárnách, ale i zmiňovaný rýmovník. Umí totiž díky obsažené látce jménem cholin stimulovat žlázy, které mají za úkol ochlazovat lidské tělo.  

Pokud si budete dopřávat produkty z rýmovníku častěji, dojde i k výraznému posílení imunitního systému. A zmiňovaná horečka na vás už nebude moct.  

Pro zdravé ledviny 

Rýmovník prospívá zdraví i jiným způsobem. Kupříkladu zlepšuje zdraví ledvin. Tento orgán je pro člověka velice důležitý, přece jenom jen díky ledvinám se dostávají špatné látky z těla ven. A rýmovník jakožto silné přírodní diuretikum umí podpořit odstraňování škodlivých látek z těla.  

K TÉMATU  Blahodárná NREM fáze spánku vám zlepší i vlasy. Proč spát pravidelně 8 hodin denně

Kupříkladu pomáhá ledvinám odstranit z těla sůl, škodlivé toxiny nebo přebytečnou vodu. Dokáže stimulovat močení a v případě onemocnění ledvin s ním také efektivně bojuje.  

Proti stresu a celkovému napětí 

V současné době je stres naším každodenním společníkem. Nevíme, jestli budeme mít zaměstnání nebo jak se dále epidemiologická situace vyvine. Je však třeba si uvědomit, že stres je naším největším zabijákem. Stojí za hromadou zdravotních potíží. Jak s ním tedy bojovat? 

Opět se lze obrátit na rýmovník, který umí bojovat nejen proti stresu, ale také proti celkovému nahromaděnému napětí v těle. Zbavuje člověka i úzkosti a nervozity. Za tuto vlastnost vděčí kyselině nikotinové a látce jménem niacin, kterou obsahuje.  

Proti problémům s trávením 

Rýmovník umí vyřešit i problémy s trávením. K těm většinou dochází proto, že sníme něco špatného, co nám neudělá dobře. Ať už ale za bolestí žaludku nebo za trávicími problémy stojí cokoli, zmiňovaná bylinka je spasitelem.  

Kromě toho, že rýmovník podporuje trávení, také ulevuje od bolestí způsobených syndromem dráždivého tračníku nebo způsobených nepříjemnou gastritidou. Také dokáže hravě vyléčit i zánět prostaty.  

Další zdraví prospěšné účinky rýmovníku: 

  • Zdroj vitaminu A, C a omega-6 mastných kyselin 
  • Pro zdraví kůže 
  • Proti dýchacím problémům 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rýma je nepříjemné virové onemocnění. Jak ji léčily naše (pra)babičky?

Tymián na kašel, heřmánek na zažívání. Jaké bylinky ulevují od bolesti?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Můžete lásku ovlivnit tím, co naservírujete k obědu? Přísloví, že láska prochází žaludkem, má určitě svůj význam. Jídlo je totiž jeden ze způsobů, jak zapůsobit na partnera, uklidnit ho nebo povzbudit pro další partnerské aktivity. A také společně strávit denně klidný čas.
Ve světě krásy panuje řada mýtů a stereotypů. Některé z nich jsou pozůstatky starších studií, jiné vznikly jednoduše mezi lidmi a postupně se staly dostatečně přesvědčivé natolik, že ovlivnily naše chování a přístup ke kráse jako takový. Vyznat se ve světě pravdy a mýtů je skutečně nelehký úkol, ovšem, abychom vám jej alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro vás seznam těch nejčastějších mýtů, které i dodnes kolují mezi námi.
Všude kolem nás vykukují nové módní kousky, které prostě musíme mít. Vše máme krásně naservírované na talíři. Současná doba zkrátka a dobře nahrává fast fashion, která je sice na pohled hezká, ale dříve či později se promění v nevábný kus hadru. Jinak to totiž ani nejde. Nemůžeme za pár kaček dostat něco, co nám vydrží navěky, pořád pěkné, necuckaté, sytě barevné. A právě tímhle se dostáváme k tomu, proč tedy dát přednost slow fashion a podpořit raději české značky.
Pokojové květiny mají v zimě jiné nároky, podle toho, zda potřebují přezimovat v chladnější místnosti, nebo zda mohou přežít zimu v běžném bytě s teplotou nad 20 °C. Netvarovat, nestříhat! Co ještě nedělat? Kdy a jak hnojit? Jestliže se chcete s pokojovkami těšit i v mrazivých měsících, vytvořte jim vhodné podmínky.
K létu neodmyslitelně patří i veřejná koupaliště, hotely nebo wellness. Během relaxace u vody se ale mějte na pozoru. Odnést si totiž můžete hned několik nepříjemných problémů! Mykotické infekce, tedy dermatomykózy, nejsou zrovna přívětiví společníci.
Originalitě se meze nekladou, a to ani v případě takových detailů, jako jsou kuchyňské baterie. Díky různým barevným provedením můžete z té vaší učinit moderní doplněk, který bude v kuchyni třešničkou na dortu. Objevte krásu barev a dopřejte tak interiéru proměnu!
Tento měsíc rozhodne. Pandemie dosáhla v Česku dalšího vrcholu a téměř zastavila život. Děti opět zůstaly doma a školy se zcela uzavřely. Jenže i mezi nimi nejmenšími přibývá nemocných. Jejich obranyschopnost je oslabená. Chybí jí přirozené podněty a dlouhá zima vyčerpala zásoby vitaminů. Nelze se tak divit, že přibývá také dětských pacientů.
Převleč si ty mokré plavky. Také vás to štvalo jako malou? Něco pravdy na tom ale je, mokré plavky nebo sezení na studené zemi a další věci mohou zánět močových cest pěkně urychlit.
Aby bylo zajištěno bezproblémové fungování těla a všech jeho funkcí, je zapotřebí, abychom mu dodávali jeho pohonné hmoty. Jimi se myslí především vitaminy, také minerály, antioxidanty a další živiny, které se společně podílí na správném fungování organismu. Jedním z klíčových vitaminů je vitamin D, jehož nedostatek umí v těle způsobit opravdu velkou paseku.
Chcete vylepšit váš byt, ale chybí vám nápady? Pojďte se s námi podívat na tipy, díky kterým váš byt prokoukne a získá nový a svěží vzhled.
Módní trendy obuvi na podzim a zimu 2019 přinášejí řadu stylů. Od jednoduchých, přes potištěné, barevné, vzorované, šněrovací, až po boty ve vojenském stylu. V zimě pak jasně vedou kožešiny. Pro chladné období si vyberte alespoň dva nové modely. Jeden do práce a do města, druhý pro vycházky do přírody a pro výlety na hory. Jaké zimní boty zvolit?
Internetový nákup prožívá změny. Již brzy si v e-shopu budete moci vyzkoušet třeba vybranou barvu rtěnky přímo na vás. Stejně tak třeba i sukni nebo oblíbený top. Změní virtuální zrcadla způsob nakupování v e-shopech?

Výběr článků

Split je druhým největším městem v Chorvatsku a každoročně láká mnoho turistů. Toto místo spojuje dávné krásy historie s moderním způsobem života. Čekají vás zde krásné památky, skvělé jídlo a mnoho zajímavostí, které byste si neměli nechat ujít.
Schody ze dřeva vypadají úchvatně! Použít se dá ale jakýkoli materiál, a schodiště může vypadat jako dokonalý šperk vašeho domu či bytu. Kámen, cihla, sklo i beton nebo ocel, to vše vás může vynést nahoru do patra. Máte schodiště levotočivé, pravotočivé nebo přímé? Se zábradlím nebo bez? Zajímavým nasvícením získáte další rozměr. Inspirujte se a pusťte se směle do práce.
Je už dávno známo, že káva vyráběná průmyslově nikdy nemůže dosáhnout takových kvalit, jako káva výběrová. A to z mnoha různých důvodů, o kterých si povíme níže.

Nepřehlédněte

Syndrom vyhoření ohrožuje lidskou práci a psychiku již po dlouhou dobu, v posledních letech však postihuje čím dál tím více lidí. Člověk neočekává, že by to potkalo zrovna jeho, tento psychický problém však může postihnout každého z nás. Syndromem vyhoření jsem si prošla, po zdlouhavé snaze se mi podařilo z něj vzpamatovat, a dokonce mě to v životě posunulo dál.
Každá kočka potřebuje občas ostříhat drápky. Tenhle kocour ale dává jasně najevo, že nesouhlasí. Co na něj platí? Podívejte se na krátké video, které zaručeně pobaví.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek