Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Sebeláska je klíčem ke spokojenému životu. Naučte se to!

„Petra je tak úspěšná a krásná. Té se nikdy nevyrovnám.“ „Když půjdu ven v téhle sukni, určitě si o mně moji kolegové řeknou, že nemám vkus.“ „Moje děti mají tak nešikovnou mámu. Vím, že to jiné matky zvládají všechno mnohem lépe.“ Něco vám chybí - a to je sebeláska!
sebeláska
Sebeláska vede ke spokojenému životu. (zdroj foto: www.123rf.com)

04. 02. 2021

Poznáváte se? Jsou to věty, které vám občas kolují hlavou? Nebo se dokonce jedná o něco, co je pevnou součástí vaší osobnosti? V tom případě vás vítáme u krátkého počtení o sebelásce. Potřebujete ji jako sůl.

Sebekritika a sebemrskačství, co nezná obdoby. A kde je sebeláska?

I vy jste možná někdy viděly videa z Indie, kde se stále pěstuje sebemrskačství jakožto kult, kdy má být člověk očištěn od hříchu a přiblížen k Bohu. To ale není vůbec nic oproti tomu, jakou bolest a trápení sami sobě způsobujeme my.

To, jak soudíme sebe samy, a jak samy sebe obviňujeme a neustále posuzujeme, by se s klidným svědomím dalo srovnat s praktikami sekt po celém světě. Jen co se vám v životě „povede“ nějaký omyl, už se za něj odsoudíte a myslíte si, že děláte vše špatně.

Vztahy prostě nemohou fungovat

Když vám chybí sebeláska, máte co dělat s dalšími hromadami negativních emocí. Nedaří se vám v práci, ve vztahu, ani v rodičovství. Proč je tomu tak? Protože se v rodině, kde jste vyrůstali, nikdo nezamýšlel nad psychologií dítěte.

Nikdo s vámi nikdy neprobíral, jak jsou pocity a emoce důležité. Měli jste jídlo a oblečení, tak na co si stěžovat. No jo, ale během dětství a dospívání jste vlivem názorů dospělých mnohdy došly k názoru, že nejste dost dobré. Jdeme se podívat, jak z toho ven.

Jsem tady sama za sebe a mám svůj život

Prvním důvodem, proč se vám váš život nedaří vést v harmonii, je neustálá potřeba se s někým srovnávat. Když se budete poměřovat s lidmi ve vašem okolí, brzy zjistíte, že vlastně žijete velmi špatně. Nedbáte na svou výživu jako sestřenice Nikola, nevěnujete se sportům jako kamarádka Petra, a už vůbec nemáte tak vytříbený styl jako vaše sousedka Jana.

K TÉMATU  Je bývalý partner problém? 4 doporučení, jak s ním vycházet

Až si příště postesknete, že nemáte ozdobené vchodové dveře jako vaše kamarádka, zastavte se. Ničemu tím nepomůžete. Sebemrskačství ponechte v Indii.

Nebudu se pořád kritizovat. Příště to zkusím udělat lépe

Další mantra, kterou si zapište za uši. Místo toho, abyste svá životní rozhodnutí stále zpochybňovala, je nechte volně plynout. Někdy se rozhodnete dobře, jindy uděláte chybu. Ale poučení z chyby neznamená trestat se za ni ještě stokrát.

Jedná se o to, že si plně uvědomíte, že se to příště budete snažit vykonat lépe. Vždyť přece vina, kterou se trestáme, ničemu nepomáhá. Chleba nezlevní a minulost zpět nevezme. Proto se přestaňte obviňovat za rozhodnutí dávno minulé. Je tady sebeláska!

Děkuji sama sobě – to je sebeláska

Tolikrát máme pocit, že je všechno špatně. Co kdybychom se místo nekonečného utápění se v roli oběti raději podívali na věci jiným úhlem pohledu? Zkuste si sednout a místo nepříjemných myšlenek se věnovat poděkování.

Poděkujte za maličkost, kterou máte. Každý den před spaním. Poděkujte i sama sobě za konkrétní věci, které jste během dne zvládla. Najednou vám začne docházet, že možná sousedka má krásně naškrobené záclony, vy jste ale zvládla velmi náročný den, a ještě jste se dokázala usmát.

Dopřeji si radost každý den

Všichni máme náročné zaměstnání, děti, rodiče, domácí mazlíčky a spoustu dalších životních povinností, které chceme stihnout. Každý den byste si ale měla dopřát malou chvilku jen pro sebe. Někomu stačí čtvrt hodiny meditace před spaním, jiný zase potřebuje hodinovou procházku.

Nestaňte se výjimkou a myslete v nekonečném běhu také na sebe. Zajistěte si místo v nové volnočasové aktivitě ve vašem místě bydliště, pusťte si veselé video, dopřejte si radost v jakékoliv podobě. Prostě sebeláska!

K TÉMATU  Cítíte náklonnost k ženám? Jak poznat, že jde o chvilkové zmatení, nebo zda jste lesbička?

Vidíte toho úžasného člověka? No přeci támhle, v zrcadle! Ano, jste to vy. Dopřejte si více lásky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se mít konečně více ráda? Nedostatek sebelásky může ubíjet

Láska prochází žaludkem. Ovlivňuje jídlo partnerský vztah?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Guasha, někde uváděn jako gua sha (vždy vyslovován jako „gvaša“ či „kvaša“) představuje speciální kámen, který má léčebné účinky v podobě masážních metod. Je to čisticí technika obličeje a těla, která má řadu zdravotních přínosů. Předně je ženami vyhledávaná jako přírodní lifting obličeje.
Rozvodové řízení je jedním z nejobtížnějších milníků v životě. Zvláště když obě strany zažívají vztek nebo bolest a jsou do toho zapojeny děti. Jak můžete přistupovat k rozvodu z rozumnějšího a informovanějšího hlediska, abyste usnadnili rozchod sobě i své rodině?
Asi každá žena má v šuplíku mezi ponožkami schované i silonky. Nosíme je k sukním i šatům, jejich stinnou stránkou je ale fakt, že stačí drobné zatrhnutí nehtem a silonky rázem "zdobí" dlouhé očko. Ještě než zničené silonky vyhodíte do koše, můžete je v domácnosti využít.
Svícen z proutí vyrobíte za chviličku a pak už stačí jen zapálit svíčku a užívat si atmosféru. Poradíme vám ale i jak sestavit dekoraci z elektrických světýlek. V obou případech by se dalo použít řčení "za málo peněz, hodně muziky", protože na přípravu nepotřebujete nic nedostupného. Jako nástroj postačí tavná pistole. Výsledek je ale úchvatný. Vyzdobte si domov vlastnoručními kouzelnými detaily!
Zařizujete si novou kuchyň a přišlo na výběr osvětlení? Máme pro vás pár tipů, jak ho vybrat, abyste se tam cítili příjemně a taky bezpečně. Přeci jen jde o místo, kde se používají nože a další náčiní, u kterého je třeba dbát opatrnosti.
Celý svět stále ještě žije koronavirovou pandemií. Ve večerních zprávách nevidíme nic jiného než pouze počet přibývajících nakažených či informaci o další mutaci zákeřeného onemocnění. Bohužel se pozornost odvrací od mnoha dalších nemocí, jež jsou tu mezi námi stále. Jednou z nich je také legionella. 
V éře digitálních rande a sociálních sítí se naše cesty k lásce neustále vyvíjejí. Zjistěte, jak moderní technologie přetvářejí způsoby, jakými navazujeme a udržujeme vztahy, a co to znamená pro budoucnost romantiky.
Při putování lesy a přírodou narazíte na celou spoustu bylinek a rostlin. Na co však narazíte pouze při podobném putování Afrikou je takzvaný čertův dráp neboli harpagofyt či také ďáblův spár nebo čertovo kopyto. Přesně tak se říká rostlině, která je mnohými označována za zázrak přírody.
To, že je nutné dodržovat pitný režim, to je každému známý fakt. Že čistá voda je nejprospěšnější tekutinou, to je taktéž zcela každému jasné. Jenže pití pouhé čiré vody, to člověku může zevšednět a začne vymýšlet způsoby, jakými si hydrataci ozvláštnit.
Silvestr je oslavou plnou světla, radosti a naděje, a pro rodiče s dětmi přináší otázku, jak tuto magickou noc nejlepším způsobem sdílet. Dnešní článek na Dámské Lize se věnuje otázce, kde trávit Silvestr s dětmi. Přinášíme tipy na rodinná přátelská místa a aktivity, kde můžete vytvořit nezapomenutelné chvíle pro vaši rodinu a přivítat nový rok s radostí a láskou.
Termín letní láska je s trochou nadsázky jen další pojmenování záletů. Jde zpravidla o krátkodobý vztah mezi dvěma lidmi. Zahrnuje tak mnohem méně složitostí a odpovědnosti než vážný vztah. V létě jsou románky častější, letní láska je navíc stejně krátká a proměnlivá jako roční období.

Výběr článků

V průběhu letních měsíců se častěji vydáváme mimo domov. Tím se ovšem dostáváme do hledáčku klíšťat. Co nám tito roztoči mohou způsobit, jak se jim bránit a co dělat, když už se zakousne? Zapomeňte na staré rady, dnes už je vše jinak. Žádné krémy, aby se pustilo apod.
Svatební sezóna je před námi. A tak si položme společně otázku: Na co vzpomínáme, když jsme byly na kamarádčině svatbě? Většina z nás si vybaví nevěstiny šaty, účes, vizáž... Co si budeme povídat - muži tohle moc neřeší. Maximálně se vyjádří, že to bylo fajn nebo že se přejedli. Zeptali jsme se svatební specialistky, na čem by se o svatbě rozhodně šetřit nemělo, abyste pak nebyly zklamané.
Možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste nevěděli, jak se rozhodnout. Dokola jste přemýšleli nad tím, jaká je ta vaše správná cesta. Taky jste si asi říkali, jestli to rozhodnutí bude opravdu z vašeho srdce. Jak tedy poznat, co doopravdy chcete a činit tak vždy správná rozhodnutí, která vychází z vašeho srdce? O tom si dnes povíme!

Nepřehlédněte

Jistě to znáte – někdy máte prostě chuť pustit si nějakou bláznivou komedii a veškeré starosti vyhodit na chvíli z hlavy. Pokud chcete strávit pohodový večer a zasmát se, přinášíme vám tipy na filmy, které by u vás mohly uspět. Některé z nich vás budou jen bavit, jiné vám mohou připadat trochu hořké, některé ve vás přece jen zasejí semínko vážnějších myšlenek, které vás budou provázet ještě pár následujících dní.
Máme po úplňku. Co vás nyní čeká o víkendu? Nahlédněte do našeho speciálního horoskopu krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek