Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Víte, že je aloe vera léčivá rostlina? Co dokáže v kombinaci s Alpou?

Znáte ji určitě všichni a mnozí ji máte i doma. Aloe vera, u nás velice zdomácnělý sukulent, který má mimořádné účinky na lidské zdraví a v medicíně se již dlouho využívá jak vnitřně, tak také k vnějšímu ošetření kůže.
aloe
Aloe vera (foto: 123RF)

03. 03. 2021

03. 03. 2021

Příčinou univerzálnosti aloe vera je skutečnost, že v sobě obsahuje velké množství aktivních látek, a to v řádu několika set. Aloe je velice známá pro své zklidňující účinky na kůži, která je například popálená od slunce, poraněná nebo poštípaná hmyzem. Její účinky při vnitřním užití jsou širokospektrální, od pomoci proti virovým infekcím až po posílení celkové imunity lidského organismu.

aloe vera
Využijte léčivé účinky aloe vera. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Pokud však budete chtít aloe využívat, nemusíte se zákonitě ihned vydat do lékárny pro přípravek, který její šťávu obsahuje. Stačí kousek listu rozlomit a vnitřní část s „gelem“ přiložit například na ranku nebo štípanec. Uvidíte, jak brzy se vám uleví. Aloe je vlastně taková malá domácí lékárnička v květináči.

Aloe vera však můžete využít i jinak. Pokud vás nebo někoho z vašich blízkých trápí chronická bolest, například při artritidě nebo syndromu karpálního tunelu, můžete si snadno připravit domácí léčivou emulzi.

Z čeho si připravit domácí léčivý přípravek s aloe

K přípravě voňavé, a především účinné emulze budete potřebovat:

  • zdravé a dužnaté listy Aloe vera o délce asi 15 cm (přibližně 5 kusů)
  • 500 ml Alpy nebo Lesany, a
  • 20 tablet Aspirinu.

Postup přípravy a použití emulze

Postup výroby emulze je velice jednoduchý. Všechny výše uvedené ingredience jednoduše smíchejte ve vhodné, uzavíratelné nádobě. Pro větší účinnost lze doporučit listy Aloe vera nejprve podélně rozříznout, aby se jejich hustá šťáva snáze dostala do kontaktu s ostatními přísadami.

Připravenou směs uchovávejte po dobu jednoho týdne v ledničce. Poté je připravena k používání. Skladujte ji i nadále tímto způsobem a používejte, kdykoliv to bude potřeba. Když vás budou trápit bolesti, natírejte si postižené místo emulzí každý den a uvidíte, že se vaše potíže brzy zmírní.

Jako u všech přípravků, které se používají přímo na kůži, byste se měli poradit s lékařem tehdy, pokud máte na emulzi jakoukoliv reakci, a také v případě, kdy trpíte onemocněním kůže, pro které by složení emulze nemuselo být vhodné.

K TÉMATU  Psychoterapie není tabu. Proč ji vyzkoušet?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se rychle zbavit nachlazení? Lék najdete v přírodě

Dopřejte si čokoládu každý den, radí lékaři. Jak nám čokoláda prospívá?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Asi každá z nás už slyšela o různých seznamovacích aplikacích či online seznamkách. Někomu jsou seznamky zdrojem nekonečných erotických eskapád, jiní zde hledají osudovou lásku. A pro někoho jsou seznamky jeden velký podvod. Podívejme se, jak je to s nimi doopravdy.
My ženy jsme k sobě mnohdy hodně přísné. Jen si přiznejte, kolikrát stojíte před zrcadlem, prohlížíte si sebe sama a přeměřujete se kritickým pohledem. Tohle vám na sobě vadí, tohle se vám nelíbí, tamto byste mohla mít takové a tohle zase makové.
Jednou z příčin snížené kvality spánku jsou civilizační vlivy, mezi které patří přítomnost nadměrného množství světla v noci. Usínání s rozsvícenou lampičkou není totéž, jako když vám do okna svítí reklamní poutače nebo vánočně osvětlená ulice. Naprostá většina lidí spí lépe v úplné tmě. Co proto udělat?
Kvalitní spánek je nepostradatelnou součástí našeho života. Když ale koukneme na současná čísla, je až k neuvěření, kolik lidí trápí problémy se spánkem. S přechodnou nespavostí si tělo dokáže poměrně dobře poradit, ovšem pokud dlouhodobě nemůžete usnout anebo se často probouzíte uprostřed noci, nastává problém, který si v zájmu vašeho zdraví žádá urychlené řešení. Jak si s tím šikovně poradit?
Je jiná, je svá. Je to Billie Eilish. Do šoubyznysu vplula jako velká voda bez varování a okamžitě z ní začali všichni teenageři šílet. Zlomovým okamžikem byl pro zpěvačku říjen 2015, tedy krátce před dovršením jejích 14 let, když s bratrem Finneasem zveřejnili na SoundCloudu song Ocean Eyes, ze kterého se přes noc stala hudební senzace. A od té doby znal její jméno celý svět.
Důvodem, proč máte svou zahrádku, je to, abyste mohli jíst zdravě. Proto je třeba vyhnout se chemii i v souvislosti s hnojením.
Čeká Vás výlet do zahraničí? Jedete v zimě do Itálie na hory, na exotické Maledivy, nebo pozorovat polární záři na Island? A chcete se cítit bezpečně za všech okolností? Mít jistotu, že když se Vám něco stane, bude Vám zajištěn ten nejlepší komfort a servis, že se o Vás někdo skutečně postará? Pak jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte před cestou udělat, je uzavřít dobré cestovní pojištění. Jakou pojišťovnu si ale vybrat, aby seděla na míru Vašim potřebám, a přitom Vás cestovní pojištění nevyšlo víc než celá vytoužená dovolená? Na to Vám pomůže najít odpověď srovnávač pojištění Yespojisteni.cz.
Správně sestavená kuchyň je rájem pro každého kuchtíka, protože ušetří spoustu času, ale i kroků. Ovšem takové plánování kuchyně není vůbec jednoduché. Od čeho byste se měli odrazit? Jak sestavit kuchyň tak, aby dávala smysl?
Všechny módní přehlídky jaro/léto 2023 jsou nyní za námi. Zaznamenali jsme je a vytáhli jsme klíčové jarní módní trendy v oblasti dámských teplákových souprav, na které byste se letos měly zaměřit. A zatímco návrháři zůstali věrni svému osobnímu stylu, objevilo se několik společných klíčových kousků, od kterých očekáváme, že budou pronikat z kolekcí přímo na trh a do našich šatníků.
Lenčiny problémy začaly již na střední škole. Patřila mezi holky se střední postavou, vynikala ve sportu, a měla dobře našlápnuto na svou vysněnou vysokou. Vše se ale změnilo, když se jí nevydařil vztah, do kterého vkládala tolik nadějí.
Je to sen snad každého z nás. Cestovat po světě a přitom vydělávat. Není to však nereálný sen, pokud se z vás stane digitální nomád. Takhle se dnes živí kde kdo. Stačí jen vědět, jak na to.

Výběr článků

Vlastnoručně vyrobené vánoční dekorace mají hned několik pozitiv. Budou jedinečné a originální, přizpůsobíte je dokonale svým představám a navíc ušetříte. K tomu všemu budete mít z jejich tvorby skvělý pocit, obzvlášť v případě, že vám je pochválí nějaká návštěva. Inspirujte se nějakým nápadem!
Poslední víkend roku 2018! Sobotu si dopřejte spíše oddechovou a zbytečně se nedohadujte s ostatními, ať si na závěr roku nepokazíte náladu. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vás připraví na to, co by vás mohlo překvapit.
Jsou krásní, slavní a bohatí a díky jejich neúnavné píli ve svém oboru mají tolik peněz, že si mohou dovolit koupit doslova cokoli. Jednou z velmi oblíbených investic jsou luxusní rezidence na těch nejprestižnějších adresách.

Nepřehlédněte

Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?
V letní období někdy dostává smartphone zabrat. Na vaší dovolené musí telefon přečkat mnohem náročnější podmínky. Přečtěte si následující tipy a připravte svůj telefon i na tu nejdobrodružnější dovolenou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek