Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak naučit dítě mluvit již v jednom roce? Pomůžeme vám

Každý kolem vás se chlubí, jak jejich dítě ve dvou letech švitoří první slůvka? Nebojte se, rozhodně nebudete čekat tak dlouho! Naučte se techniku, jak své dítě rozmluvit a již ve věku 9 měsíců mít človíčka, kterému rozumíte první slůvka.

16. 07. 2020

Snad každý rodič si skutečně přeje, aby svému dítku porozuměl v co možná nejnižším věku. Interakce je příjemnou odměnou za celodenní snahu o péči o dítě. Když poprvé vědomě artikuluje a snaží se použít slůvka, je to jako balzám na duši.

Mnoho rodičů se ale ve snaze zjednodušit svému potomkovi práci (a sobě taky) spokojí s tím, že brzy naučí potomka reagovat na jejich otázku. Dítě si tak zafixuje, že stačí umět vyjádřit „ano“ a „ne“, a všichni mu rozumí. Že to rozhodně k rozvoji řečových dovedností nevede, to snad ani nemusíme zmiňovat. Takže jak na to, abyste dítě brzy rozmluvili?

Jdeme na to!

Klidně začněte s knihou nebo plyšáky, co máte doma. Když si na tu věc může dí sáhnout, je to lepší než ukazovat obrázek na mobilu. Začněte zvířátky a při každém krmení ve stoličce vytaste knihu a zkuste: „Co to je?“ Při vyslovení použijte stoupavou intonaci.

A odpovězte „Bůůůů.“ „Haf. Haf.“ „Či čiiiii.“ „Ko ko ko.“ „Brrm brrrm.“

Stejný postup opakujte u každého obrázku nebo plyšáka. Pokaždé artikulujte, zaměřte se na intonaci, a jasně vyslovte zvířecí a další zvuk. Když se k tomu budete ještě nadšeně usmívat, dítě si trénink řeči dokonale zamiluje a bude se na něj těšit.

Po týdnu, kdy si už budete připadat jako úplný blázen, pak nechce dítě, aby vyvinulo iniciativu. „Co to je?“ A nechte mu prostor. Mnohdy trvá, než dokáže zareagovat, nechte mu dostatek prostoru a neodpovídejte za něj. Odradilo by ho to od snažení. Když se vám dostane jakékoliv odpovědi, chvalte. Ze začátku chvalte jakýkoliv zvuk.

Jak na dítě mluvit, aby rozumělo?

Je super, že mluvíme na naše dítě. Když si ale představíte, že váš tvor je malý a jeho mozek je ve vývinu, mnohdy je smutná realita, že z úst jeho největšího idolu se ozývá pouhé „no ty malé sluníčko“. Nerozumí.  

K TÉMATU  9 způsobů, jak naučit dítě poslušnosti

Úplně jsme zapomněli, že naše ratolest se teprve vše učí. A my mu skutečně můžeme být ti nejlepší učitelé. Alespoň ve chvílích, kdy jste s dítětem sami, s ním obejděte byt a ptejte se známou intonací: „Co to je?“ „Auto.“ „Co to je?“ „Židle.“ Zjednodušte komunikaci na minimum, začne vám rozumět.

Když kolem jede auto, klidně řekněte dítěti. „Udělej pápá.“ A chvalte jej za interakci.

Při posazení do jídelní stoličky se zeptejte: „Co budeš dělat?“ A odpovězte: „Ham ham.“ Časem si to malý spojí a nové slovo je na světě!

„Kdo to je?“ Ptejte se u rodinné fotky. „Mama. Baba. Tata. Dede.“ Záleží na vás, jak rodinné příslušníky zjednodušíte pro první slůvka.

dítě
Každé dítě se vyvíjí jinak rychle. Je třeba trpělivosti. (zdroj foto: pixabay.com)

Rozšíření slovní zásoby dítěte

Mnoho rodičů si myslí, že dítě si svou slovní zásobu rozšíří samo, když si samo hraje a je hodné. To je ale omyl. Ono si hraje, ale slovní zásobu jej opět musíte naučit vy. Klidně vám postačí slovní spojení? „Co to je?“, když budete ukazovat na hračky nebo prvky v knize? Pro odpověď používejte stále stejné slovo, a po čase, kdy jej opakujete, vyžadujte interakci. Když dítě navíc pochválíte, bude dělat rychlé pokroky.

Dítě to zvládne i bez hraček

Každý jsme to někdy zažili: drobek je unavený, a my přesto chceme, aby ještě vydrželo být chvíli „hodné“ a mohli tak dokončit návštěvu úřadu nebo se vymotali z kolony na dálnici. V té době je super, když se ve vás probudí vaše „skryté dítě“, „herec“, nebo klidně „veselý kamarád“.

Ukažte prstem ven z okna a řekněte: „Tam! Pipipíííí!“ A zalžete, že jste z okna uviděli ptáčka. Máte na chvíli o pozornost postaráno. Co dál se tam objevilo? Pes? Kočka? Nebo třeba tancující opice? Je jen na vás, zda situaci zvládnete bez ztráty kytičky, a zpříjemníte tak den svému potomku i sobě. A když už to bude trapné, můžete se znovu podívat do okna a říct: „Neeeeni“. A zasmát se. Dítě si hru zapamatuje a bude „neeeni“ rádo hrát.

K TÉMATU  Bláznivý Aladin, animák Tajný život mazlíčků 2 nebo Psí poslání 2. Vyrazte s dětmi do kina

I s malým kojencem se dá dobře komunikovat a naučit jej spoustu slov. Jen je důležité se jej ptát a nechat mu prostor pro odpověď.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dlouhodobé hraní na tabletech a mobilech poškozuje zdraví dětí. Mění jejich strukturu mozku

Legrační reakce dětí na zvířata v zoo. Žirafy, opice, lev nebo bobr umí pobavit, ale i vyděsit

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý druhý zažil během některé své dovolené zažívací potíže. V této souvislosti se častěji mluví o cestovatelském průjmu, ovšem i druhý extrém dokáže dovolenou pokazit. Zácpa umí vystavit stopku všem radostem. Čekáte a ono nic. Jste stále více nafouklí, bolí vás břicho a může se dostavit i malátnost. Pokud k ní máte sklony, tak svému zažívání pomozte.
Letní období už je cítit ve vzduchu a i kalendářně je konečně tady. Přichází čas na opalovačky, grilování i rochnění ve vodě, a na přípravu osvěžujících drinků. Ale namíchat drink, který famózně chutná a zároveň vypadá i na pohled atraktivně, není jen tak. A pokud nevíte, jak do toho, přijde vám zajisté vhod náš článek, ve kterém poznáte sedmičku mobilních aplikací, díky nimž se staneme mistrem v přípravě lahodných koktejlů.
Jaro nám klepe na dveře a s ním i módní trendy tohoto roku. Péřové bundy zanedlouho přemístíme do hloubky skříní, naopak vytáhneme lehčí bundičky, které nebude třeba zapínat až ke krku. Abyste však letos okouzlili nejen muže, ale i zástupkyně něžného pohlaví, které jsou na módu často vysazené, zakomponujte do své stávající sbírky vzory. Právě jim se na jaře bude přikládat velký důraz.
Sloni jsou majestátná zvířata, ale když jsou mladí, jsou rozpustilí a rádi si hrají. Slůňata dovádějí ve vodě, pošťuchují se navzájem nebo s i lidmi! Pozor, aby vás nějaký ten prcek nezalehl!
Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.
Po delší odmlce se nám opět otevírají hrady a zámky. Pokud tedy nemáte program na následující víkend, vyberte si z našeho seznamu ty nejatraktivnější památky, jež se vám vryly do paměti třeba díky nestárnoucím pohádkám, které se pravidelně vysílají v televizi během vánočních svátků.
Když se blíží vánoční svátky, v obchodních centrech se setkáváme s obrovskými frontami. Ty však nevedou nikam jinam než do malého krámku s názvem Pandora. Zejména pánové, kteří zapomněli svým nejdražším koupit něco hezkého se snaží na poslední chvíli ulovit alespoň přívěsek na náramek, po kterém ženy doslova touží, i když se tedy razantně plácnou přes kapsu. To se však změní.
Nošení dioptrických brýlí neznamená, že byste měli automaticky zanevřít na make-up. Naopak. Dokonce existují i speciální návody, jak se nalíčit tak, aby make-up dokonale ladil s vašimi brýlemi. Ať už nosíte brýle na blízko nebo na dálku, s obroučkami nebo bez, ideální make-up můžete vykouzlit každé ráno.
Někdy se práce v našich životech stane natolik hektickou, že začneme opomíjet vše ostatní jako je například láska a vztahy. Prioritou se pro většinu z nás stane kariéra. U těchto 10 prací byste ale měli být obezřetní, pokud nechcete zůstat sami!
Vaše dítě odmaturovalo a na vysokou školu ho nevzali. Mělo by si najít zaměstnání. Jenže by rádo mělo ještě poslední prázdniny. Jste rozvedená a jeho otec mu řekl, že od června přestává platit výživné. Je to správné? Jak dlouho má rodič vyživovací povinnost k dospělému dítěti? A má dítě právo na poslední prázdniny?
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Nevíte, jak na Valentýna potěšit partnerku? Připravte romantický večer jak z amerického filmu a uvidíte, že si to společně 100% užijete. Pokud tápete, jak na to, přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte úplně vše.

Výběr článků

Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Recept, který pro vás dnes máme, patří zcela výjimečně mezi ty náročnější. Ale výsledek rozhodně stojí za to. Tohle lehce netradiční vánoční cukroví si totiž okamžitě zamilujete. Kromě toho s ním uděláte skvělý dojem i na tu nejpřísnější tchýni.
Jak už název “ugly shoes” napovídá, tyto boty nejsou na první pohled žádnými krasavci. Přesto si je módní svět zamiloval a už několik sezón vévodí žebříčkům největších trendů. V čem tkví jejich kouzlo a proč si je vůbec lidé pořizují, když jsou vlastně ošklivé?

Nepřehlédněte

Chystáte se na dovolenou na druhý konec světa a čeká vás dlouhý let? V tom případě se na něj musíte dobře připravit. Pokud tedy nepatříte mezi šťastlivce, kteří každý let bez problémů prospí.
Lidé žijící v bytech často nevyužívají prostor svého balkonu na maximum, a to zejména díky nedostatečnému soukromí. Máme pro vás pár skvělých tipů, jak ho snadno na balkoně či lodžii zajistit a vytvořit si tak oázu klidu a pohody.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek