Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Těhotenství a sport se nevylučují. Dopřejte si radost z pohybu!

Na vašem těhotenském testu se konečně objevily dvě čárky a vás začala děsit vidina, že se příštích devět měsíců nepohnete z gauče? Dobrá zpráva je, že se v těhotenství sportu zříkat nemusíte. Právě naopak, fyzická aktivita představuje skvělou přípravu na porod. Musíte jen zvolit tu správnou a nepřepínat své síly.
těhotenství a sport
Jde těhotenství a sport dohromady? (zdroj foto: www.123rf.com)

11. 11. 2020

Těhotenství a sport: Na co si dát pozor?

Chcete spojit těhotenství a sport? Je dobré se nejdříve poradit se svým gynekologem. Obecně platí, že se sportovním aktivitám můžete věnovat, pokud těhotenství probíhá bez problémů. Myslete však na to, že vaše tělo vytváří nový život a potřebuje odpočívat, především v prvním trimestru. Ve druhém a třetím trimestru se zase budete potýkat s rostoucím bříškem, nižší pohyblivostí a ztíženým dýcháním.

Sport v těhotenství není o lámání rekordů, ale o radosti z pohybu. Naslouchejte proto vašemu tělu. Pokud se vám například udělá mdlo, odpočiňte si. Nezapomínejte hlavně hodně pít.

Kterým sportům se můžete věnovat?

Chůze

Chůze uleví vašim oteklým nohám a zmírní nevolnosti. Jde o tu nejpřirozenější aktivitu, které se můžete bez obavy věnovat po celou dobu těhotenství. Je vhodná i pro ženy, které sportu příliš neholdují.

Plavání

Ve vodě procvičíte všechny svaly, ulevíte bolavým zádům a oteklým nohám. Při této aktivitě navíc nehrozí nebezpečí zranění či přehřátí organismu. Raději dejte přednost bazénům určeným pro těhotné ženy před přírodními koupališti, ve kterých byste se neměla koupat kvůli hrozbě infekce.

Jízda na kole

Pomůže vám provětrat hlavu a posílit svaly na nohou. Na výlet raději vyražte v doprovodu a vyhýbejte se nerovným cestám, abyste zamezila otřesům. S rostoucím bříškem kolo vyměňte za stacionární, protože na něm snadněji udržíte rovnováhu.

Jogging

Trénované běžkyně se běhu mohou věnovat dál, a to až do 5. měsíce těhotenství. Je nutné ale zvolnit tempo i zátěž a vybírat si nenáročný povrch (ideálně přírodní cesty). Dlouhé tratě nejsou vhodné, protože při nich hrozí přehřátí organismu.

Tanec

K nejvhodnějším se řadí břišní tanec. Posílíte při něm břišní i zádové svaly a naučíte se dýchat a ovládat své tělo, čímž se vlastně průběžně připravujete na porod. Houpavé pohyby mají i uklidňující účinky na vašeho rostoucího drobečka.

K TÉMATU  Na jaké nepříjemné změny v těhotenství se musíte připravit?

Posilování

Pokud jste trávila čas v posilovně již před otěhotněním, můžete cvičit dál, prospějete tím zejména vašemu zádovému svalstvu. Cviky ale vždy konzultujte s trenérem. Určitě nezvedejte velké váhy a nenamáhejte břišní svaly. S posilováním byste také neměla začínat až v těhotenství.

Jóga

Jóga prospěje nejen vašemu tělu, ale i mysli. Naučíte se při ní také správně a pravidelně dýchat, což bude u porodu k nezaplacení. Jste jógou nepolíbená? Pak s ní raději začněte až ve druhém trimestru. Vyberte si nejlépe speciální kurz jógy pro těhotné.

Běžkování

Místo sjezdového lyžování si vyběhněte na běžkách. Procvičíte přitom komplexně celé tělo a nadýcháte se čerstvého vzduchu. Pohyb v pohádkově zasněžené krajině vás navíc příjemně naladí. Vyhýbejte se však sjezdům, hrozí při nich pád.

Jakým sportům se vyhnout velkým obloukem?

Během těhotenství byste neměla začínat s žádným novým sportem. Dělejte jen ty, na které jste zvyklá.

Od druhého trimestru se zřekněte těch aktivit, u kterých ležíte na zádech nebo dlouho stojíte. Nevhodně je jakékoliv cvičení v lehu na břiše nebo sport, při kterém hrozí prochladnutí.

Vyhýbejte se kontaktním a míčovým sportům (např. karate, volejbalu nebo basketbalu), protože u nich hrozí poranění břicha či pád. To platí i v případě sjezdového lyžování, gymnastiky a jízdy na kolečkových bruslích či na koni.

Zapovězené jsou rovněž aktivity provozované ve výšce nad 2500 m. n. m. (např. horolezectví nebo vysokohorská turistika) a sporty, u kterých se skáče nebo dochází k prudkým změnám směru (např. cvičení na trampolíně, tenis či squash).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dieta v těhotenství. Je na místě? Co dělat a co raději vypustit? Jak je to s výživovými doplňky?

Nejčastější problémy v těhotenství. Které to jsou a jak je řešit?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jízda na koni je krásný a dynamický sport, který přitahuje miliony lidí po celém světě. Ať už jezdíme zábavně, rekreačně nebo soutěžně, je důležité mít správné vybavení, které nám umožní dosáhnout nejvyššího výkonu a zároveň nám poskytne pohodlí a bezpečí. Mezi jedno z nejdůležitějších vybavení patří bezpochyby rajtky, což jsou kalhoty speciálně navržené pro jezdce.
S příchodem chladných dní naše pleť potřebuje výživu. K tomu vám dopomohou domácí pleťové masky, které si vyrobíte z ingrediencí, co máte běžně v kuchyni.
Jakmile se vám a vašemu partnerovi narodí děti, získáváte zcela novou roli. Najednou jste rodiči a velmi často vás tato role na dlouhá léta úplně pohltí. Není pak divu, že může být velmi obtížný návrat k životu, ve kterém děti nezaujímají první místo.
Je možné, že v běžném ortodoxním vztahu se necítíte příliš šťastní, i když vám tam nic nechybí. Možná by vám více vyhovoval otevřený vztah. Co to obnáší? Jaké jsou benefity? Jste vůbec typ pro otevřený vztah? Je mnoho věcí, které je předtím třeba brát v úvahu.
Už máte zkušenost s rybičkami? Nebo své první akvárko teprve zakládáte? Ani v jednom případě se nemusíte ničeho bát. Chovat krevetky mohou klidně i začátečníci. Navíc jsou doslova a do písmene pastvou pro oko.
Nestíháte vařit a připravovat si svačiny do práce? Často saháte po polotovarech nebo se stravujete u stánků s rychlým občerstvením, protože si myslíte, že vám to ušetří čas? Možná ano, ale určitě to nešetří vaši peněženku, nehledě na to, že se pak stravujete hodně nezdravě. A chcete s tím něco udělat?
S blížícími se Vánocemi po nás naši blízcí budou chtít vědět, co si přejeme pod stromeček. To se může zdát jako příjemná otázka, ale opak může být pravdou. Ne vždy máme v záloze seznam předmětů či zážitků, které nutně potřebujeme mít. Často se může dostavit pocit, že už máme vlastně všechno.
V 90. letech bylo všechno mnohem jednodušší - zejména pokud jde o vztahy s celebritami. Ve skutečnosti existovaly četné páry celebrit z 90. let, které jsme všichni uctívali, i když jsme si nebyli jisti, jak dobře spolu vycházeli poté, co chaos na červeném koberci utichl a davy šly domů. Většina z těchto párů z 90. let se od té doby rozpadla. Ale pár šťastlivců je stále spolu a stále si užívá svůj románek.
Jakékoliv potíže se spánkem se mohou nepříjemně odrazit na průběhu celého našeho dne. Pokud se necítíte ve své kůži, hned se obtížněji hledá potřebná trpělivost při doprovázení dětí do školek či do škol. Stěží budete pak mít v práci dostatek energie na řešení všech úkolů. Není však nutné sahat hned po lécích. Kvalitu svého spánku můžete výrazně podpořit pomocí bylinek. Jaké stojí za to vyzkoušet?
Psi jsou odjakživa symbolem věrnosti a oddanosti. I mezi nimi se však najdou jedinci, kteří v tomhle směru excelují. Možná znáte příběh japonského psa plemene Akita Inu jménem Hačikó ze dvacátých let minulého století. Ten byl zvyklý čekat na svého pána, univerzitního profesora v letech, na jednom tokijském nádraží, kde ho páníček nechával cestou do práce.
Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!
Patříte k těm ženám, co o své ruce pečují se železnou pravidelností, a přesto ne a ne docílit toho, aby byly dokonele pevné? Možná někde přeci jen děláte chybu.

Výběr článků

Svět kolem nás se hemží barvami a jejich miliony odstínů. Barvy dokážou ovlivnit naše emoce, chování, a dokonce určit povahu. Proto bychom je, tam kde můžeme, měli volit s rozvahou.
V průběhu letních měsíců se častěji vydáváme mimo domov. Tím se ovšem dostáváme do hledáčku klíšťat. Co nám tito roztoči mohou způsobit, jak se jim bránit a co dělat, když už se zakousne? Zapomeňte na staré rady, dnes už je vše jinak. Žádné krémy, aby se pustilo apod.
Snubní prsten je považován za žílu lásky. Nevěsta a ženich si je vzájemně nasazují při svatebním obřadu, jako symbol spojení, věrnosti a lásky. Také by se dal vnímat, jako symbol „vlastnictví”. Prstýnek dává ostatním jasně najevo, že dotyčná osoba není k mání, že už jeho nebo její srdce patří někomu jinému. Jejich symbolika se v průběhu staletí vyvíjela a stále vyvíjí v závislosti na tradicích a kultuře.

Nepřehlédněte

Nakupování na internetu je bezesporu denní chléb prakticky každého. Zatímco před úderem koronavirové pandemie jsme z internetu objednávali pouze oblečení, nábytek nebo elektroniku, v době karantény jsme si zamilovali rozvoz jídla i potravin až před práh našeho domu.
Řada lidí se klidně i léta odhodlává k tomu, aby přestali kouřit. Mnohdy následuje několik neúspěšných pokusů, u některých nakonec dojde opravdu k tomu, že se zvládnou této závislosti zbavit. Pokud patříte mezi ty, kteří se chtějí s kouřením rozloučit, můžete si vzít za pomocníka třeba také bylinky. Jaké konkrétně se vám budou hodit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek