Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Lenka (32): Jsem závislá na přejídání se. Můj problém mě dohnal skoro k sebevraždě

Lenčiny problémy začaly již na střední škole. Patřila mezi holky se střední postavou, vynikala ve sportu, a měla dobře našlápnuto na svou vysněnou vysokou. Vše se ale změnilo, když se jí nevydařil vztah, do kterého vkládala tolik nadějí.
Obezita, přejídání, nezdravé jídlo
Lenka se stala závislou na enormním množství jídla. Zdroj: 123RF.com

03. 03. 2020

Jak přejídání začalo

Na začátku maturitního ročníku se Lenka zamilovala do chlapce, se kterým pár týdnů chodila. Jak se ale ukázalo, ten do ní nebyl zamilovaný, a vztah ukončil. Jak už to tak bývá, jako důvod k rozchodu jej nenapadlo říct pravdu, což bylo, že se ještě nechtěl vztahově vázat, ale místo toho dívce řekl, že se mu nelíbí její postava. To u citlivé Lenky nastartovalo proces, který vedl k přejídání se. Ze začátku se Lenka bránila, později jej však přijala za své. Začala své tělo nenávidět, připadala si tlustá a ošklivá.

Místo toho, aby se sebrala, začaly se nabalovat další problémy. Přestala ji zajímat škola, stranila se kolektivu. Ani pokusy kamarádů se nesetkaly s úspěchem – vždy se na něco vymluvila, jen aby se nemusela účastnit třídních akcí. Ze vzniklé samoty pramenily další potíže, tentokrát se u Lenky poprvé začaly projevovat deprese. Aby si ve svém životě nahradila radost a lásku, začala se obklopovat jídlem. Před lidmi si dala vždy trochu, ale doma měla chvíle, kdy potřebovala zkonzumovat celá kvanta jídla.

zdroj foto: freepik.com

Rodiče mi chtěli pomoct

Jak uvádí Lenka, jejím rodičům nebyla její změna lhostejná. Zkusili to s ní po dobrém i po zlém, ale dívka odmítala cokoliv změnit. Když se jí po maturitě nepodařilo dostat na vysněnou školu, byla již její váha někde okolo 110 kilogramů. „Rodiče mě vzali k psychologovi, ale protože nejsem hloupá, uměla jsem si vymýšlet, a proto mi nemohl nic diagnostikovat. Tím pádem ale ani pomoci.“ Osamocená, neúspěšná, zklamaná Lenka se pokusila si vzít život.

„V té době už jsem byla tak na dne, že jsem si vzala prášky, které podle množství, které jsem spolykala, měly vést ke smrti. Naštěstí se ale jednalo o dlouho prošlá léčiva, a skončila jsem „pouze“ na pozorování v nemocnici,“ uvádí Lenka. „V té době mi začalo trochu svítat v hlavě. Takto to dál prostě nejde!“ I když se závislosti na jídle nezbavila, rozhodla se vzít svůj život do vlastních rukou. Našla si práci v neziskové organizaci, kde se starala o děti z dětských domovů, a kde konečně dospěla.

K TÉMATU  Nela v koučinku: Hormony budiž pochváleny

Zmírnění problému?

„V poslední době se moje závislost na přejídání o trochu zlepšila. Stále nedokážu jíst ve společnosti dalších lidí, a pak to doma doháním hordou všeho možného, ale už jsem si uvědomila, že mám skutečný problém a vyhledala jsem sama pomoc, a to je zásadní krok k vyléčení.“ Lenka tak alespoň pro začátek jídlo, které doma měla, vyměnila za výživné a zdravé kousky. Sice jí to nechutnalo tak, jako nezdravé potravin, na které byla doposud zvyklá, ale i tak dobře. Alespoň na něj neměla tak velkou chuť. Díky tomu se její váha zmenšila a ona se cítí lépe. „Pomohlo mi uvědomit si, že to vše se dělo z důvodu, že jsem sama k sobě měla velmi přísný vztah.“

zdroj foto: freepik.com

Sebeláska jako lék

Lenku v podstatě nezachránily lékařské postupy, ale změna pohledu sama na sebe. V dnešní době, kdy je „body positivity“ jasným trendem, si uvědomila, že člověk je krásný tím, jaký je doopravdy, a že chiméra o dokonalém těle z dámských časopisů je naprosto nereálná. Přijala sama sebe, odpustila sobě i svému okolí, a snaží se aktivně pracovat na tom, aby její přejídací návaly brala s humorem a nadhledem.

Lence bohužel trvalo mnoho let, než si uvědomila, že přístup k sobě samé za ni nikdo nevyřeší. Ani přes snahu starostlivých rodičů nebo kamarádů, kteří se snažili její osud zvrátit, se nikomu nepodařilo ji přesvědčit.

Až s postupem času došla k závěru, že pomáhat ostatním a nebrat se tak vážně bude ta pravá cesta, kterou si vybrala pro své vlastní aktivní uzdravení.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Trendem posledních měsíců je pracovat z domova. Ano, plno věcí dokážeme zařídit i online – ono taky, co jiného nám nyní zbývá. Odpadá nutnost chvátat ráno do práce, dodržet přesnou dobu na oběd i mít připravené adekvátní oblečení do kanceláře. Zároveň zmizel každodenní stres, jak co nejrychleji dostat děti do školy, odpoledne je vyzvednout a dopravit na kroužky. Mohlo by se to zdát vlastně o mnoho snadnější, ale naše zdraví to nemusí vždy příliš ocenit. Jaké následky na něm může náš pohodový home office napáchat?
Kombuchu už snad známe všichni. Je považovaná za zdravý fermentovaný čaj, který pomáhá nejen našim střevům, ale i celkové imunitě. Ještě ale existuje spoustu věcí, co o ní neznáte. Tak například – věděli jste, že kombucha může i uškodit?
Saunování přináší celou řadu zdravotních benefitů. Během chvíle dokonale prohřeje celé tělo, podporuje relaxaci, posiluje imunitu. Chodit do sauny pravidelně rozhodně má smysl. Jen při tom nesmíte chybovat.
Letní čas je jako stvořený pro veselé vodní radovánky všeho druhu. Do programu plného zábavy je však dobré zahrnout i nějaké to učení. Například lekce plavání. Nechte se inspirovat našimi pěti tipy, jak naučit dítě plavat, a brzy bude jako rybka ve vodě.
Věděli jste, že pokožka může díky dobré stravě vypadat zdravěji? Pleť je jednou z prvních věcí, kterých si lidé všimnou a její zdraví hodně prozradí o tom, co kdo jí. Stravovací návyky se ve stavu pokožky doslova zrcadlí. Jak? Nahlédněte do našeho průvodce krásnou pletí.
Už na gymnáziu jsem věděla, co chci dělat. Chtěla jsem se stát fyzioterapeutkou, pracovat s lidmi a pomáhat jim od bolesti. Jenže to nebylo tak snadné, na vysokou jsem se nedostala, ani napoprvé, ani napodruhé, a tak jsem to vzdala a rozhodla jsem se, že se stanu masérkou. A pak přišla hodně lákavá nabídka.
Vyvážení kariéry a rodinného života je pro moderní rodiče neustálou výzvou. V dnešní uspěchané době je těžké najít správnou rovnováhu mezi pracovními povinnostmi a časem stráveným s rodinou. Nicméně, s pomocí správných strategií a přístupů je možné dosáhnout uspokojivého životního stylu, který ctí obě tyto důležité oblasti. Zde jsou některé tipy, které vám pomohou v cestě za vyváženým kariérním a rodinným životem:
Kreativitě při balení dárků se žádné meze nekladou. Taštička vám sice ušetří čas, na druhou stranu, pěkný balíček v balícím papíru se stuhou nic nenahradí. Když se na balení trochu vyřádíte a přijdete s něčím originálním, vždycky to bude úspěch, a navíc do vaší práce s balením otisknete i svou snahu, a to se vždycky cení. Inspirujte se nápady na balení dárků ve videu.
Rozčlenit byt s malou rozlohou může být oříšek. Tyhle byty na pár metrech čtverečních jsou příkladem toho, jak takový domov zútulnit.
Tolik lidí si přeje jíst zdravě. Bohužel ne každému se to podaří. Lidé se po čase vrátí ke starému režimu nezdravého stravování. O měsíc později zkouší další pokus, ale zase je něco vrátí ke starému režimu. A takto je to dokola a dokola. Jsou tu ale i takoví, kteří se zdravou stravou ještě ani nezačali, protože se nemohou odhodlat. Jak to tedy jednou provždy změnit? Jak se odhodlat, a zároveň u toho vytrvat a nevracet se zpět ke starým návykům? O tom si povíme v dnešním článku. Proto pokračujte ve čtení, držte se daných pravidel a úspěch vás nemine...
„Petra je tak úspěšná a krásná. Té se nikdy nevyrovnám.“ „Když půjdu ven v téhle sukni, určitě si o mně moji kolegové řeknou, že nemám vkus.“ „Moje děti mají tak nešikovnou mámu. Vím, že to jiné matky zvládají všechno mnohem lépe.“ Něco vám chybí - a to je sebeláska!

Výběr článků

Fascinují vás příběhy lidí s všemožnými podivnými chorobami či tělesnými deformacemi? Připadáte si kvůli tomu jako lidské hyeny? Nezoufejte si, podle amerických psychologů to je naprosto normální.
Zimní móda má svá specifika. Když venku sněží a teploty jsou na bodu mrazu, je třeba se podle toho oblékat. Vzít si péřovku, na nohy plátěnky a na hlavu nic, vypadá stejně, jako když si v létě obujete k plavkám sněhule. Zkuste experimentovat. Určitě najdete, co vám bude nejen slušet, ale hlavně vás zahřeje.
Nakupování potravin se za poslední měsíce posunulo na zcela jinou úroveň. Pryč jsou časy, kdy se stály fronty před supermarketem nebo kdy se zdlouhavě skládal nákup na pás a poté se následně s obrovským vynaloženým úsilím táhl domů.

Nepřehlédněte

Mama Shelter přináší do Prahy oblíbenou koncepci food sharingu, nebo-li dělení se o různá jídla,  podle svého hesla, že sdílení je péče a podělit se znamená milovat!
Stýskání dětí o prázdninách. Jak si s ním poradit? Děti nemohou trávit celý čas se svými rodiči, jezdí na letní tábory, sportovní kurzy nebo k prarodičům. Co dělat, když si napíšou či zavolají, že se jim stýská? Nemějte výčitky, chvilkové stýskání je přirozené. Můžete jim pomoci tím, jak se zachováte vy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek