Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Podivnosti a deformace nás fascinují. Podle psychologů je to normální

Fascinují vás příběhy lidí s všemožnými podivnými chorobami či tělesnými deformacemi? Připadáte si kvůli tomu jako lidské hyeny? Nezoufejte si, podle amerických psychologů to je naprosto normální.
Fascinují vás extrémnosti, deformace? Je to normální.

Znechucení funguje

Znechucení funguje jako jeden ze základních obranných mechanismů – potřebujeme jej, stejně jako jej vyžadujeme. Ale z psychologického hlediska – co vás donutí naladit právě tento kanál?

Negativně pociťovaná emoce

Podle Alexandera J. Skolnicka ze Saint Joseph’s University je znechucení v podstatě negativně pociťovaná emoce, jejíž význam ve vývoji dítěte se vyjevuje později než třeba u prožívání štěstí, smutků a dalších základních pocitů. Rodiče nám cíleně znechucují různé aktivity, které si v dětském věku ještě nedokážeme vyhodnotit jako nežádoucí. Typicky se může jednat o základní hygienické a stravovací návyky – nesahat na vlastní výkaly, nepatlat si zbytky jídla všude možně, nežužlat něco, co jsme sebrali ze země a tak podobně.

Příprava na dospělost

Je to vlastně taková průprava na dospělost. Tím, že si osvojíme schopnost něco vnímat jako nechutné, naučíme i sama sebe se v konfrontaci se znechucením mít na pozoru. A to dospělého jedince dokáže chránit před nebezpečím, které by mohlo být v extrémních případech i smrtelné. Například prošlé potraviny. Jejich chuť není kdovíjak světová, většinou nás donutí je vyplivnout a v konzumaci nepokračovat.

Takzvaná valgusova deformita

Netřeba dodávat, že pokud sníme hnijící jídlo, požijeme s ním pravděpodobně i notnou dávku všelijakých bakterií, které našemu zdraví rozhodně neprospějí. Pokud na ulici potkáme člověka, který má viditelně nějaký zdravotní problém, budeme se všemi silami snažit se od něj držet co nejdál. Díky tomu nechytneme rýmu, ale ani žádnou infekční chorobu – spalničky, tuberkulózu nebo antrax.

Znechucení vzrušuje

Diváky TLC však k obrazovkám přitahuje ještě jeden pocit – a to vzrušení. Když se oprostíme od vnímání tohoto pocitu ve vyloženě sexuální rovině, zjistíme, že může do jisté míry fungovat jako koření našich životů. Clark McCauley z Bryn Mawr College vysvětluje, že vzrušující zážitky potřebujeme, málokdo ale má práh posunutý tak daleko, aby se vrhal do extrémních situací po hlavě.

K TÉMATU  Nová studie „HEAD DOWNERS 2021“: Svět technologií je nám stále bližší, ale ztrácíme kontakt s přírodou

Atrakce v zábavních parcích zprostředkovávají prožívání strachu, audiovizuální průmysl nám tyto zážitky pomáhá prožívat v teple obývacího pokoje. Tedy prostředí, které je naprosto bezpečné. Ve spojení s ukojením pocitu zvědavosti je to přesně to, co k životu potřebujeme.

A jak to máte vy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V dnešním poutavém článku na Dámské Lize zkoumáme magii Vánoc očima dětí. Jak dlouho trvá jejich víra v Ježíška, a co by rodiče měli vědět, aby tuto kouzelnou dobu pro své potomky co nejlépe utvořili? Přinášíme vám nejen pohled na to, do kolika let děti věří na Ježíška, ale také rady, jak tuto vánoční tradici zachovat a jaké situace by rodiče měli pečlivě sledovat. Podívejte se s námi na jedinečný svět Vánoc očima nejmladších!
Máme tu prosinec! Víkend bude trochu teplejší, a co nás čeká, napoví horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Amarant zní tak trochu mysticky a připomíná nějaké zaklínadlo. Jedná se však o potravinu, kterou můžete použít jako přílohu nebo si z něj udělat kaši. Vyzkoušejte ho a třeba si právě u vás v rodině najde v jídelníčku své stálé místo.
Bohužel to vypadá, že roušky hned tak neodložíme. Budou s námi minimálně celou zimu a nezbývá než doufat, že s příchodem jarního sluníčka koronavirus oslabí. I pak však asi budou povinné ve vnitřních prostorách, nebo třeba v hromadné dopravě. Cena jednorázové roušky není nijak závratná, ale když máte čtyřčlennou rodinu, v peněžence už to poznáte. Roušky si však naštěstí můžete ušít také doma. A nepotřebujete k tomu ani šicí stroj. V našem dnešním článku prozradíme, jak na to.
Problémů, které člověka dokážou potrápit, je celá spousta. Mezi ně patří také zánět močových cest, který je velmi bolestivou zdravotní potíží. Ať už postihne ženu nebo muže, umí vyvolat nepříjemné pocity a dokáže člověka potrápit. Proto si pojďme prozradit, jak ho vyléčit.
Stres je nevyhnutelnou součástí života a je nesmírně důležité naučit se jej ovládat. Pokud se mu nedokážeme bránit, může způsobit vážné problémy fyzického i psychického rázu.
Nechceme je, bojujeme proti nim a stejně před nimi neutečeme. Vrásky už jednoduše patří k životu každého člověka, ovšem u někoho se objeví dřív a u jiných později. I když jejich přítomnost je zcela nevyhnutelná, pořád existují cesty, jak jim předcházet anebo zmírnit podobu těch, které se usídlily na naší tváři. Co zabírá na vrásky v každém věku?
Tolik lidí si přeje jíst zdravě. Bohužel ne každému se to podaří. Lidé se po čase vrátí ke starému režimu nezdravého stravování. O měsíc později zkouší další pokus, ale zase je něco vrátí ke starému režimu. A takto je to dokola a dokola. Jsou tu ale i takoví, kteří se zdravou stravou ještě ani nezačali, protože se nemohou odhodlat. Jak to tedy jednou provždy změnit? Jak se odhodlat, a zároveň u toho vytrvat a nevracet se zpět ke starým návykům? O tom si povíme v dnešním článku. Proto pokračujte ve čtení, držte se daných pravidel a úspěch vás nemine...
Všimly jste si, dámy, že hráči hokeje jsou tak sexy, že pod nimi i ten led taje? Abyste pochopily, co tím myslíme, podívejte se na seznam 10 nejhezčích a nejžhavějších hokejistů posledních let. Věřte, že vaše sny se dostanou na trošku jiný level než doposud.
Jsem vdaná za svého muže dlouhých devatenáct let, máme tři děti, a i když jsme si prošli někdy těžkým obdobím, všechno jsme spolu ustáli. Teď ale přišlo něco, co nás rozdělilo a nevím, zda to ještě někdy může být zase jako dřív.
Ať už jste snila o svých svatebních šatech od svých pěti let a znáte přesné specifikace, jak by měly vypadat, nebo jste o tom nikdy nepřemýšlela, máme pro vás rady, jak si vybrat svatební šaty. Ono vybrat někdy ten perfektní kousek může být pěkný stres. Nemluvě o tom, že si musíte ještě vybrat šaty na převlečení, které si oblečete na recepci v pozdějších hodinách. Jak tedy na to?

Výběr článků

Sociální sítě jsou dnes mocné marketingové nástroje, které nutně nemusí být určeny jen k propagaci byznysu nebo nějakého produktu. Mohou to být zrcadla nás samotných a lze si z nich vytvořit i pasivní příjem. Stačí, aby byl instagramový profil dostatečně atraktivní, získal určitý počet sledujících a byl hojně navštěvovaný. K tomu všemu mohou přispět instagramové šablony a dalších několik tipů.
Výběr a nákup plavek je pro milovnice plážových slunných dnů jedna z nejoblíbenějších aktivit. Všelijaké barvy, kombinace, vzory a střihy vám umožní popustit uzdu své fantazii způsobem, k němuž se za celý rok nedostanete.
Natáčet zpravodajství naživo umožní zachytit nečekané situace. Chybu udělají samotní komentátoři, ale často se do záběru dostane skutečné překvapení. Výsledek většinou pobaví, zvlášť, když se reportáž povede odvysílat přímo v hlavních zprávách.

Nepřehlédněte

Kašle a smrká kdekdo. Nachlazení a podzimní virózy se rychle šíří. Navíc opět začínají růst čísla nakažených koronavirem a na dveře klepe pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas pořádně posílit obranyschopnost! Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia, který naboostuje vaši imunitu.
Udělejte si letos opravdu veselé Velikonoce. Už se to pomalu blíží, a tak není na škodu inspirovat se nápady na originální velikonoční dekorace. Věnce na dveře, dekorace na stůl nebo ven do zahrádky, a hlavně samá vajíčka a zajíci!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek