Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Odborník radí: jak souvisí zrak s naším životním stylem. Co dělat, aby naše oči netrpěly

Ptáte se, jak souvisí zrak s životním stylem? Můžeme jej ovlivnit, například stravou, pitným režimem, (ne)kouřením, ne(stresováním se), fyzickou aktivitou? Na otázku, jak souvisí zrak s naším životním stylem a jak chránit svůj zrak, nám odpověděla primářka oční kliniky.
jak souvisí zrak s naším životním stylem
Jak chránit náš zrak

Odborník radí: zrak a životní styl

Do jisté míry ano. Zdravý životní styl určitě má dopad na zdraví zraku. Paní primářka radí jíst hlavně dostatek čerstvé zeleniny a ovoce. Vyvarovat bychom se měly kouření, které zvyšuje riziko výskytu některých očních onemocnění.

Ochranné brýle? Ano!

Další radou je používání ochranných brýlí při pracích, které mohou ohrozit zrak (broušení, sekání, sváření, příprava hašeného vápna…).

Pravidlo 20/20/20

Pokud denně pracujete na počítači, zařaďte do svého režimu pravidlo 20/20/20. Co to znamená? Po každých dvaceti minutách práce s počítačem se nejméně na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně 20 stop, což odpovídá zhruba šesti metrům. Ulevíte zaostřovacím svalům, procvičíte si oči a zabráníte jejich vysychání.

, zařaďte do svého režimu pravidlo 20/20/20. Co to znamená? Po každých dvaceti minutách práce s počítačem se nejméně na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně 20 stop, což odpovídá zhruba šesti metrům. Ulevíte zaostřovacím svalům, procvičíte si oči a zabráníte jejich vysychání.

Upravte osvětlení a pozici monitoru

Podstatné je také upravit osvětlení na pracovním stole a pozici monitoru. Myslete ale i na to, že většina očních chorob je dána geneticky. Proto nezapomínejte na pravidelné prohlídky k očnímu lékaři. Jedině ten dokáže jejich rozvoj včas zachytit a navrhnout vhodnou léčbu. 

Můžeme se zbavit brýlí definitivně?

V dnešní době je refrakční chirurgie tak rozvinutá, že umožňuje odstranění brýlové korekce nejenom u krátkozrakosti a krátkozrakosti a astigmatismu, ale může odstranit brýle i u pacientů s dalekozrakostí a dalekozrakosti s astigmatismem.

Odstranit lze krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus i presbyopii

V případě, že počet dioptrií anebo anatomické poměry nedovolují použít laserový refrakční výkon, je možné refrakční vadu odstranit pomocí fakických nitroočních čoček. Trifokální a trifokální nitrooční čočky se používají u lidí, kteří potřebují jinou brýlovou korekci do dálky a do blízka. Tyto čočky u lidí starších 45 let umožní řešit kromě jejích dioptrické vady do dálky i nastupující potíže s viděním do blízka. V současné době je tedy možné odstranit krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus i presbyopii. 

K TÉMATU  Zubní kaz. Pozor, číhá nejen ve sladkostech

Náš odborník:  doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka brněnské oční kliniky NeoVize

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Možná si i vy někdy povzdechnete, že vaše příjmení není nejkrásnější. Třeba jste vždy tiše záviděly spolužačce její příjemné a zvučné příjmení. Než budete klesat na mysli, pojďte se s námi podívat na opravdu velkou sklizeň toho, co se v naších zemích skutečně vyskytuje. Co byste řekly tomu, kdybyste se jmenovaly třeba…
Každý z nás má ty nejlepší rady a recepty, jak zvládnout nachlazení. Někdo rovnou běží do lékárny, někdo se uchyluje k tradiční čínské medicíně a někdo sahá po osvědčených dobrých rad našich babiček.
Face roller je oblíbený nástroj, který se využívá k péči o pleť a pokud ho ještě nemáte doma, zřejmě si klepete na čelo, jak by vám ”šudlání” kamenem po obličeji mělo vyhladit vrásky. Pojďme si proto zopakovat, co vlastně face roller je, jaké jsou jeho výhody a mýty, a především, jak s face rollerem pracovat.
Zřejmě není nutné dlouze vysvětlovat, o jaký hmyz se jedná. Octomilky neboli vinné mušky se nám do domácnosti ochotně nastěhují v momentě, kdy necháme na stole zralé ovoce nebo třeba zbytek pečiva od snídaně. Stačí jen chvilička a mušky se velmi rychle namnoží. Pak se může zdát problematické je z kuchyně nějak vypudit. Ale nebojte se – jde to.
Postel nebo televize, schovaná ve zdi, schovaný úložný prostor pod postelí nebo skládací stolky. Skládání všeho, co se dá. Je to účelné a praktické! Podívejte se na chytré vychytávky, které dokáží ušetřit spoustu místa ve vašem prostoru pro žití.
Mezi poruchy příjmu potravy rozhodně nepatří jenom bulimie nebo anorexie. O nemoci zvané orthorexia nervosa jste možná ještě neslyšeli. Jde o skutečnou posedlost zdravým stravováním. Co všechno s sebou tato nemoc přináší?
Nevědomost, nešťastná náhoda, strach i slabost pro druhého – to všechno hraje roli, když se necháme kýmkoli jakkoli zneužít. Často na to přijdeme, až když už je pozdě. Většinou si s sebou následně životem neseme psychické břemeno, kterého se jen těžko zbavujeme.
Práškový vitamínový boom, který jsme zažívali ještě před pěti nebo deseti lety, už pominul. Každý, kdo jí zdravě a vyváženě, ví, že vitamíny v prášcích jsou naprostá zbytečnost. Tedy až na výjimky.
Každá kočka potřebuje občas ostříhat drápky. Tenhle kocour ale dává jasně najevo, že nesouhlasí. Co na něj platí? Podívejte se na krátké video, které zaručeně pobaví.
Mnozí lidé považují pokojové rostliny jenom za jakousi dekoraci či doplněk, který zútulňuje domácnost. Jenže pravdou je, že pokojové rostliny nemají jen dekorativní funkci. Jejich úkolem je pročistit vzduch v interiéru. Pokud jste například alergikem nebo astmatikem, víte, jak důležité je mít domácnost bez pylu, prachu či dalších alergenů a nečistot. Jelikož se o takzvanou zdravou domácnost snažíte, investujete do mnohdy velice předražených čističek vzduchu, aniž byste si uvědomili, že funkci čističky vzduchu hravě zvládnou i pokojové rostliny. Jen stačí vědět, které požádat o pomoc.
Split je druhým největším městem v Chorvatsku a každoročně láká mnoho turistů. Toto místo spojuje dávné krásy historie s moderním způsobem života. Čekají vás zde krásné památky, skvělé jídlo a mnoho zajímavostí, které byste si neměli nechat ujít.

Výběr článků

Zapomeňte na čas a peníze v místním kosmetickém salonu. Postupujte podle těchto jednoduchých receptů a nechte se hýčkat dokonalou domácí maskou na obličej. Buďte zase krásná a mějte vláčnou pleť bez jediného pupínku. Která obličejová maska je vaše nejoblíbenější?
Myslíte si, že jste potkala toho pravého, ale okolí je z vašeho vztahu rozpačité. Je starší o více než 20 let? Je mladší o více než 10 let? Člověk by řekl, že v dnešní společnosti se věkový rozdíl nepočítá. Zdaleka to není pravda. A většinou jsou to ženy, které věkový rozdíl řeší podstatně víc, než muži.
Svatba je přelomovým a krásným dnem v životě. Aby byl svatební den nezapomenutelný zejména pro nevěstu a ženicha, je důležité zvolit i tu správnou hudbu. Výběr svatebních písní ovšem není žádná legrace. Co si nevěsty nejčastěji přejí a co se aktuálně hraje? Vyzpovídali jsme DJ, který má v tomhle směru mnohaleté zkušenosti. A zeptali jsme se i samotných nevěst.

Nepřehlédněte

Máte za sebou poměrně náročné týdny a přemýšlíte, jak si spravit náladu? I když zaručeně pomáhá zmrzlina společně s dobrým dezertem, nemusíte se nutně uchylovat k cukru. Stačí se jen správně obléknout!
Na trhu jsou k dostání doslova stovky různých odstínů rtěnek, kosmetické firmy nás neustále bombardují novými produkty, takže vybrat si z nich a najít tu správnou, to je teprve oříšek. Jak najít svoji ideální rtěnku?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek