Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Únor je správný čas na semínka. Jste-li vášniví zahrádkáři, pusťte se do setí! Poradíme, jak začít, aby sklizeň byla bohatá

Vidět kvést nebo rodit rostlinku, kterou jsme si vypěstovali ze semínka, je čistá radost každého zahrádkáře. Celá řada zelenin i květin se musí vysévat včas, protože mají dlouhou vegetační dobu. Tak abyste stihly sezónu, je nutné se setím začít již nyní v únoru!
Vypěstovat rostlinu ze semínka je radost!
zdroj: 123RF.com

15. 02. 2019

Pořiďte kvalitní semínka

Důležité je použít kvalitní osivo. Pokud budete mít sáček doma třeba deset let, semínka nevyklíčí. Klíčivost si uchovávají pouze několik let, některá pět, některá jen dva roky. Řiďte se proto údaji na sáčku, nebo si klíčivost vyzkoušejte sami. Na savý papír, který navlhčíte vodou,  dejte 10-20 semínek, přikryjte sklem nebo folií a udržujte vlhké. Do dvou týdnů by semínka měla vyklíčit.

Ulehčete si práci a použijte výsevní misky a sadbovače

Semínka vysévejte do výsevních misek, které by měly mít odtokové otvory. Když vyklíčí, přesazuje se do sadbovače. Jejich výhodou je, že jsou vyráběny z tenkého plastu, a můžete si je na míru zastřihnout podle potřeby prostoru, kde rostliny předpěstováváte. Máte také jistotu, že se vám nepřekříží kořínky rostlin a nedojde k jejich přetrhání při přesazování.

Kvalitní výsevní substrát je základem!

Zemina pro výsev semínek by měla zadržovat vodu, postupně ji odevzdávat rostlinám a přebytečnou nechat odtéct. Novým kořenům musí poskytnout dobré růstové podmínky,  zůstat kyprá a částečně by měla vyrovnávat i extrémní kolísání vlhkosti a teplot. Jestliže nejste opravdu zdatnými zahradníky, abyste si zeminu připravili sami, nakupte ve speciální prodejně zahradnický substrát pro výsevy, množení a řízkování.

Hloubka výsevu, vláha a teplota

Aby semínka vyklíčila, musí se vysít do správné hloubky. Obecné pravidlo říká, že hloubka by se měla rovnat čtyřnásobku jejich velikosti. Do výsevní misky umístěte substrát. Povrch přitlačte pomocí prkénka tak, aby se vytvořila rovná plocha. Řídce vysejte semínka a jemně zahrňte. Lépe je vysít vždy o něco více semen, než kolik rostlin budete potřebovat. Výsevní misku zakryjte folií, sklem nebo víkem, a umístěte na světlo. Rostliny nechte klíčit při teplotě 20 – 30 oC. Ideálním místem je topení pod oknem, orientovaným na jih. Pokud máte sazenic více, vyplatí se přisvítit zářivkou s denním spektrem.

K TÉMATU  Kmen stromu v interiéru jako praktická dekorace. Buďte extravagantní

Po jaké době přesadit?

Jakmile se objeví dva děložní lístky, sundejte kryt a dopřejte rostlinám maximální světlo, aby rostly pomalu a nevytáhly se. Jakmile dosáhnou výšky 2 cm, přepikýrujte je do sadbovačů, kde porostou až do té doby, než je přesadíte na záhon nebo do skleníku.

Předpěstovat si můžete zeleninu i balkonové květiny

Ze zeleniny se předpěstovávají papriky, rajčata, rané odrůdy salátu, kedlubny, květák, okurky, pórek, lilek a celer. Z květin to jsou například pelargónie, které lze vysévat už od prosince, s begóniemi se začíná v lednu. Zasít můžete lobelky, verbenu, netýkavky, hledíky, gazánie či afrikány.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tato unikátní chata má skleněnou střechu i stěny, takže usínáte v teple, a přitom přímo pod hvězdnou oblohou a polární září. Panorama Glass Lodge se nachází 30 minut jízdy od Reykjavíku k pobřeží Grónského moře. Hned u chaty stojí vířivka, ze které se můžete kochat islandskou krajinou. V malé komfortní chatě najdete pohodlnou koupelnu i kuchyňku s jídelním stolem. Za noc pro dva v tomto islandském obydlí zaplatíte téměř 9000 korun, a mají tu i internet. Tenhle útulný úkryt vám ale může posloužit jak inspirace pro vaši vlastní chatu v přírodě. I s takto malým prostorem se dá pracovat a vytvořit něco kouzelného.
Jóga dnes patří v západním světě k široce rozšířeným technikám cvičení. Svou popularitu zde ale začala získávat až od 2. poloviny 20. století. Tisíce let se totiž omezovala pouze na indický subkontinent. Jak se vyvíjela až do dnešní podoby?
Doba koronavirová z nás udělala `domácí` sportovce. Kupujeme si švihadla, činky, jógamatky, rotopedy, ale hlavně běžecké pásy. Na většinu z nich se ještě před půl rokem čekalo několik měsíců. Ale který je ten správný přímo pro vás? Na co byste měla klást při jeho výběru důraz? Cena rozhodně není ten nejdůležitější faktor, kterým byste se měli řídit, je jich mnohem víc.
Všechny si v posteli chceme užít a navíc žádná z nás netouží po penisu, který se v pánských trenkách hledá lupou. Čeho je ale moc, toho je příliš. S jeho velkou výbavou se připravte na několik omezení. Příliš velký penis je zkrátka kontraproduktivní. A jak to všechno leze do peněz?
Sotva začalo jaro, už tady máme kolekci oblékání pro podzim a zimu. Tahle módní přehlídka vás hodně pobaví, a přitom je k nerozeznání od těch oficiálních! Stejně jako modely předních návrhářů, ani tohle oblečení byste si na sebe prostě nikdy nevzaly.
Zarámované fotky jsou klasika, ale co takhle vytvořit celou stěnu ze vzpomínek na vaše zážitky nebo ratolesti, když vyrůstaly? Rámy a rámečky poslouží jako krásná dekorace. Vhodným poskládáním můžete stvořit koláž podle vašeho vkusu, od zvoleného materiálu rámečků až po snímky, které zvěčníte na zdi. Můžete je pak podle libosti měnit a prohazovat. V rámečku ale nemusí být jen fotka, jak uvidíte v naší galerii.
Pečicí trouba patří do každé kuchyně. I když nezásobujete okolí buchtami a koláči jako na běžícím pásu, trouba se může hodit. Třeba někdy dostanete chuť na pizzu, pečené kuře nebo cokoli jiného. Jak ale vybrat troubu tak, aby odpovídala vašemu životnímu stylu a do domu se vám nedostal třeba zbytečně předimenzovaný požírač elektřiny, nebo naopak spotřebič, který zdaleka neuspokojí vaše touhy po pečených pokrmech? Tento článek vám s výběrem pomůže – a to v pouhých šesti krocích.
Máte špatný den v práci? Nedaří se vám nebo si vás někdo pěkně podal? Nejste jediní, protože tuhle zkušenost má každý. Když se daří, tak se daří. Podívejte se, jak to může vypadat, když něco skutečně nevyjde.
Málokdo z nás by tomuto oblíbenému a nadanému americkému herci odhadoval jeho skutečný věk, a to 60 let. Tento fakt jistě potvrdíte, pokud jste v nedávné době zhlédli film Top Gun: Maverick. Zdá se, jako by to nemohlo být už neuvěřitelných 36 let. Ale je! A Tom Cruise vypadá pořád skvěle. Jak to dělá?
Je tomu už dvacet let, co byla v Česku uvedená premiéra prvního dílu nejslavnější čarodějnické ságy na světě. Snímek Harry Potter a Kámen mudrců bořil rekordy v návštěvnosti českých kin, a nejinak tomu bylo i při dalších dílech, které tvůrci natočili.
„Ten Zdeněk je tak skvělý, vybrala sis opravdu dobře,“ slýchávala Veronika od kamarádů i rodiny. Ve skutečnosti se bála s ním rozejít. Byl to psychopat. Nikdo kromě ní nevěděl, čeho všeho je schopný.

Výběr článků

Tajemný společník tam kdesi z vesmíru, který nám svítí noc co noc – to je Měsíc. Jeho fáze nás zahalují do symboliky a mystiky, ovlivňují naše nálady a energii. Každá fáze Měsíce nese svůj význam a zanechává stopu na našem nitru. Věnujte jim pozornost, prozkoumejte jejich význam a objevte, jak mohou ovlivnit vás a váš život. Vstupte do fascinujícího světa měsíčního cyklu a prožijte jeho magii na vlastní kůži.
Pelargonie, známější spíše jako muškáty, patří mezi nejoblíbenější květiny do truhlíků či jiných nádob. Pelargonie vodopádem svých barevných květů zdobí nejeden balkón či terasu. Pelargonie jsou velmi dekorativní, nenáročné na pěstování, odolné vůči chorobám a škůdcům, a proto jejich pěstování zvládne i naprostý začátečník.
Mílovou rychlostí se k nám blíží léto – a to znamená hlavně prázdniny pro naše děti. Pokud si lámete hlavu, čím je v tomto období zabavit, věřte, že voda je to nejlepší, co můžete vymyslet. Děti přece milují rochnění se na koupališti! Tak si udělejte příjemný výlet a vydejte se na celý den do jednoho z našich nejoblíbenějších aquaparků. Které to jsou?

Nepřehlédněte

V životě jsem si nikdy nevedla špatně po finanční stránce, to však neznamená, že bych si mohla nějak vyskakovat. Proto jsem začala přemýšlet, kde přijít k dalším penězům. Pak jsem narazila na nabídku online casina, přišlo mi to jako skvělá možnost, jak si přivydělat z domova. Řekla jsem si, že zkusím štěstí. To jsem však ještě nevěděla, že je to jedna velká past.
Pokojové rostliny jsou pro mnoho zahradnic a zahradníků velké téma, hlavně teď v zimě. Běžně totiž pěstujeme i květiny, které pocházejí z úplně jiného podnebného pásu, a tak jim české podmínky příliš nesvědčí. Tím spíše, že jsou pěstovány v interiéru, kde je obvykle stálá teplota kolem dvaceti stupňů bez ohledu na roční období. Ani vlhkost v bytě obvykle není taková, jakou by různé druhy rostlin potřebovaly.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek