Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Fyzická kondice ve 3. měsíci těhotenství je důležitá. Co všechno můžete pro vaše tělo i průběh těhotenství udělat? Jak je to s pohybem?

Pohyb v těhotenství nepřispívá pouze k udržování optimální hmotnosti maminky. Mnohem důležitějším faktem je to, že jde o významný faktor pro udržení celkové tělesné kondice, dále podporuje srdeční funkci, zachovává pružnost cév a navíc je důležitý pro zachování správného držení těla.
Tehotenstvi a sport
Zdroj: 123RF.com

Pohyb v těhotenství

Podtrženo a sečteno je pohyb celkově zdravý pro průběh těhotenství samého – nemluvě o psychické pohodě budoucí maminky, která nepochybně kladně ovlivňuje správný vývoj dítěte.

Je všeobecně známo, že ne každý pohyb je pro gravidní ženu tím správným. Například o všech sportech, při kterých dochází k větším otřesům těla, se hovoří jako o nevhodných.

Co může vést k potratu

Podobné sportovní aktivity mohou vést až k potratu. Do této skupiny patří zejména tolik ženami oblíbený aerobik. Stejně nevhodný je i vytrvalostní běh. Těhotné ženy, které holdují např. lyžování, by měly zvážit, jak dobře tuto sportovní aktivitu ovládají a na nějakou dobu se jí vzdát. Ani výborná lyžařka nemůže zabránit případnému pádu, který může bezprostředně ohrozit plod. Rozhodně by bylo rozumné lyžování na jednu sezonu úplně vypustit, a to platí i pro vodní sportování. Z podobného důvodu by se těhotné ženy měly vyhýbat míčovým hrám a také jízdě na koni.

Vhodné sporty v těhotenství

Naopak vhodným sportem v jakémkoli období těhotenství je plavání, při kterém dochází k celkovému protažení všech svalových skupin společně s optimálním posilováním. Současně díky nadnášení odlehčuje unaveným kloubům a svalům těhotenstvím se zvyšující zátěž. Je důležité se ale zaměřit na čistotu bazénu. Moře je ideálním prostředím pro plavání.

Vsaďte na procházky

Další vhodnou aktivitou jsou delší (klidnější) procházky na čerstvém vzduchu. Ty by se měly stát běžnou součástí dne každé nastávající maminky.

Břišní tanec? Ano!

V poslední době se stal velice populárním břišní tanec. Speciální cílený tělocvik pro těhotné ženy bývá i součástí některých předporodních kurzů. Všechny cviky, které se absolventky naučí, by následně měly využít právě při porodu. O konkrétních sportovních aktivitách by se každá těhotná žena měla poradit se svým gynekologem, a to nakolik jí její zdravotní stav dovoluje tyto aktivity provozovat. Jestliže si s cvičením přesto nevíte rady, můžete poprosit o radu právě jeho. Jistě vám vyjde vstříc a poradí ty správné cviky, které jsou pro vás vhodné.

K TÉMATU  Nejčastější problémy v těhotenství. Které to jsou a jak je řešit?

Máte další doporučení pro ostatní budoucí maminky? Podělte se s nimi o ně.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Doma už to není, co bývalo? Nečekejte, až se rozchod zeptá a vezměte osud do svých rukou. Ideální partnerkou, kterou ten váš bude zbožňovat i na rukou nosit, můžete být vlastně okamžitě! A stačí k tomu jen tyhle tři věci…
Každé znamení zvěrokruhu má své vlastní silné stránky. Ty jsou klíčové pro určení toho, co ženy bude na mužích přitahovat, tedy jaká znamení si budou volit jaké muže. Pokud jste žena nebo muž, vyberte si své znamení a podívejte se na jeho povahové rysy. Následně se dozvíte, jaké typy mužů budou danou ženu přitahovat.
Pro pobyt v přírodě a při různých sportovních aktivitách venku jistě oceníte funkční oblečení, se kterým vás nepřekvapí žádné počasí ani nepříznivé podmínky. Proto bude nejlepší volbou softshellový materiál, s nímž se nemusíte bát žádného dobrodružství.
Spokojená žena po mateřské dovolené je cílem projektu Vedeme k úspěchu. Zároveň je i velkou motivací tří žen, které stojí za workshopy a rozvojovými kurzy pro maminky. Originalita, zábava a interaktivita kurzů vznikla spojením zkušeností a energie personalistky Světlany Pozníkové, rozvojové koučky Marcely Hlaváčkové a markeťačky Jany Rosenbergerové.
Mnoho z nás se dlouho vyhýbalo nošení bílých tenisek. A důvod je jasný – prostě se velice rychle zašpiní. Nicméně ať chceme, nebo ne, bílé tenisky jsou prostě IN, a tak se rychlostí světla dostaly do botníku prakticky každé z nás.
V dalším chladném pracovním týdnu pomalu ukončete případné spory s ostatními, ať je nepřenášíte do dalšího roku. Nezapomínejte na péči o své zdraví, a zajděte se uvolnit od stresu do divadla, kina nebo na koncert. Co dalšího na vás čeká vám napoví horoskop krásy a duševního zdraví, který připravila astroložka Naďa Šmídová
Řasy jsou krásnou ozdobou každé ženy a nejlépe dokážou zaujmout tehdy, když jsou husté a dlouhé. Ne každá žena takové řasy má. Nemusíte si kvůli nim lepit umělé řasy. Poradíme vám účinné tipy, jak můžete své řasy zvětšit a prodloužit. Naučte se následující tipy a můžete se dočkat řas, které jste si vždy přáli.
Jedna z nejznámějších rolí, kterou proslula anglická herečka Kate Beckinsale, je upírka Selene. Skoro to ale vypadá, že recept na věčné mládí objevila i ve skutečném životě.
Stačila vteřina navíc nebo kousek vedle a dopadlo by to špatně. Dechberoucí momenty, při kterých zrovna někdo natáčel. Možná na něj nevěříte, ale jak se říká - tihle lidé měli z pekla štěstí.
Taky už se nemůžete dočkat, až bude léto? Pojďte se s námi podívat pod pokličku a nahlédněte do kuchyně módních trendů pro léto 2020.
Stále ještě pracujete na svém novoročním předsevzetí a usilujete o shození posledních vánočních kilogramů? Pak patříte mezi posledních pár statečných. Většina to už dávno vzdala, tudíž už nyní si můžete pogratulovat. Vy se však místo gratulací ptáte sami sebe, jak poslední povánoční kilogramy shodit. Těch posledních pár kilo jde totiž dolů opravdu stěží.
Bojujete s přebytečnými kily? Už nevíte, co máte udělat, abyste se jich stoprocentně zbavili? Je načase vsadit veškerá esa v rukávu na hubnoucí potraviny, respektive na potraviny, po kterých se hubne.

Výběr článků

Jste zamilovaná a v růžovém oparu si možná ani nepřipouštíte, že byste potřebovali v manželství nějakou smlouvu, která bude řešit vaše finance. Jenže je to tak. Během manželství může nastat mnoho skutečností, které ovlivní vaši finanční situaci. Proto je smlouva o společném či odděleném majetku je dobrým řešením. Říkáme jí předmanželská smlouva.
Správné sezení na záchodě je stejně důležité, jako například sezení u pracovního stolu s počítačem. I když je vyprazdňování naprosto přirozený jev, většina z nás ho provádí špatně. Představíme vám ty největší chyby, kterých se na toaletě při vykonávání potřeby dopouští každý z nás. O jaké se jedná?
Nechceme je, bojujeme proti nim a stejně před nimi neutečeme. Vrásky už jednoduše patří k životu každého člověka, ovšem u někoho se objeví dřív a u jiných později. I když jejich přítomnost je zcela nevyhnutelná, pořád existují cesty, jak jim předcházet anebo zmírnit podobu těch, které se usídlily na naší tváři. Co zabírá na vrásky v každém věku?

Nepřehlédněte

Pití vody se šťávou z citronu, pomeranče nebo limety je zdravé a v rámci hubnoucích režimů a zdravého živoního stylu se těší velké oblibě. Nástrojů na vymačkání šťávy z plodů je k dostání nepřeberné množství, ale co takhle nějaký pěkný kousek? Designové odšťavňovače nejen, že odvedou svojí práci, ale ve vaší kuchyni se budou vyjímat! Na citrusové plody jsou nejvhodnější odstředivé ošťavňovače, ale můžete použít i ty klasické ruční. Které si vybrat?
Kdo nemá sociální sítě, jako by nebyl. Poví vám jistě každý, když mu s radostí oznámíte, že nejste majitelem žádného profilu na takových platformách. V současné době mluvíme o velmi důležitém pomocníkovi každého úspěšného podniku. Je to fantastický marketingový nástroj a základ toho, že budete v kontaktu s rodinou i přáteli. Pojďme si více do hloubky rozebrat, proč to už bez sociálních sítí nejde.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek