Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Otestovali jsme: Kompresivní punčochy na křečové žíly. Opravdu fungují?

Křečové žíly. Máte s nimi co dočinění i vy? Pak vám možná lékař kromě užívání speciálních léků doporučil i kompresivní punčochy. Jenže vážně přinesou nějaké výsledky? A kolik tahle sranda vůbec stojí? Já osobně je mám vyzkoušené a můžu vám nabídnout osobní pohled na věc…

01. 06. 2018

01. 06. 2018

Předem chci říct, že můj problém s varixy začal zhruba před třemi lety, a to těsně před třicítkou. S největší pravděpodobností se jedná o „rodinné dědictví“ a danajský dar mých předků. Každopádně, až do nedávna jsem to nijak zvlášť neřešila, s tím, že dokud jsou jen na jedné noze v únosné míře, tak „houby zle“. Zvrat ovšem nastal ve chvíli, kdy jsem otěhotněla. V ordinaci gynekologa jsem totiž vyslechla děsivé scénáře o tom, že gravidita může celou situaci dramaticky zhoršit. Nebylo tedy zbytí, než se na ty stahovací punčochy „nechat ukecat“.

Pomoc, co se nabízí

Recept na onu „pomůcku“ mi vypsal obvodní lékař úplně bez problému. Je pravdou, že na ni dvakrát za rok má nárok každý, takže se to obešlo bez zbytečného dramatu. V lékárně mi pak změřili nohu a potěšili informací, že punčochy do šesti stovek proplácí zdravotní pojišťovna, takže jsem je získala takřka zadarmo. Hodná paní v bílém plášti mi pak poradila, že jsou vždy lepší ty bez špičky, protože tolik neškrtí prsty. Musím konstatovat, že ačkoli se mi to vůbec nezdálo, hned při prvním pokusu o natažení punčoch jsem té dobré duši dala za pravdu. Jak dopadl zátěžový test?

Souboj nervů a svaté trpělivosti

Otevřeně přiznávám, že premiérové oblékání kompresivních punčoch mi trvalo asi půl hodiny. A to jako vážně! Jsou skutečně těsné, a dokud člověk nepřijde na správný systém, pořádně prověří své nervy i slovní zásobu nadávek. Když se konečně zadařilo, dostavil se pocit, že mi někdo dolní končetiny obalil lepenkou, a teď se čeká, až se mi úplně odkrví. Nicméně po několika minutách už to jednomu ani nepřijde. Problém se však zakrátko vyklubal někde jinde.

K TÉMATU  V čem je kruhový trénink lepší než klasická posilovna? Vyzkoušeli jsme a zjišťovali v terénu!

Nepříjemnost, se kterou se nepočítalo

Protože samodržící „antikřečákové“ punčochy jsou opatřeny krajkou na horním lemu, na vnitřní straně je jakási guma, díky které se vážně nehnou z místa. Nápad je to asi dobrý, nicméně já jsem po několika hodinách měla zaděláno na parádní svědivou vyrážku. Proto všem s citlivější pokožkou doporučuji jediné – nenoste je celý den. To mi následně potvrdil i můj obvodní doktor, podle kterého prý bohatě stačí pouze dopoledne. Nenechte se tedy unést myšlenkou, že čím déle v nich pobudete, tím lepší efekt to přinese. A co moje žíly?

Mise splněna. Alespoň zatím

Po necelých třech měsících nošení punčoch musím uznat, že varixy se ani o trochu nezhoršily, takže svůj účel asi plní. A pokud mi tenhle neměnný stav vydrží až do porodu, pak celou misi se stahovacími nadkolenkami budu považovat za úspěšnou. Škoda, že díky nim žilní problém zcela nevymizí, nicméně to jsem tušila už na začátku. Takže ano, jestli o nich uvažujete, jděte do toho. Jen pozor na tu vyrážku 🙂

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zbytečný stres a odvádění pozornosti. Jaké jsou další negativní účinky sociálních sítí a co všechno vám mohou způsobit?

Vitaminy pro krásné a zdravé vlasy. Které to jsou a v jakých potravinách je hledat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Motat se v kruhu a dělat stále stejné chyby je lidské. Jenže tím výrazně ubližujeme nejen naší psychice, ale i zdravotnímu stavu.
Pokud zrovna nepracujete někde v hotelu, odkud si můžete domů nosit vyřazená prostěradla z kvalitní tkaniny, asi v jednom kuse dokupujete utěrky a hadry. Ty se totiž běžným používáním rychle opotřebovávají, stejně jako vaší péčí o ně.
Léto už ne, ale zima ještě ne. První podzimní chlad vyžadují trochu teplejší oblečení. Přechodná bunda je nejlepší volbou. Dámská verze by měla být lehká, chodit se ke všemu a zajistit teplo. Jak vybrat ten nejlepší model?
Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.
O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.
Renée Zellweger proměnila nominaci a odnesla si prestižní ocenění za hlavní roli v dramatu Judy. Dlouhé roky se před kamerou neobjevila a jak sama přiznává, trpěla depresemi a příliš málo času byla opravdu sama sebou.
Jelikož robotický vysavač efektivně uklidí, dokonce ušetří elektrickou energii, vyplatí se do něj investovat. Jenže na trhu se setkáte rovnou s několika druhy robotických vysavačů. Podle čeho robotického pomocníka vybírat?
Každá žena se měsíc co měsíc setkává s menstruací, během které se neobejde bez vložek či tampónů. Málokdo si ale v tu chvíli uvědomí, jaké množství odpadu se vytvoří během používání tradičních menstruačních pomůcek, které následně zbytečně škodí okolní přírodě. Naštěstí ale existuje několik ekologických alternativ, za které vám příroda poděkuje a oceníte je i vy z hlediska snadného použití. Pojďme se podívat na téma ekologické menstruace.
Ráda darujete, nebo naopak dostáváte květiny? Pak vás jistě bude zajímat, jaký význam jednotlivé květiny mají. Někdy se může dokonce stát, že obdarovaná osoba ví, jakou má která květina symboliku, a může ji tak váš výběr dokonce i urazit. Ptáte se proč? Pak čtěte dál.
Akné v těhotenství není nic neobvyklého. Je běžné, že se akné na začátku těhotenství trochu zhoršuje a s postupem času se opět zlepšuje. Pravděpodobným viníkem je nadměrná produkce kožního mazu, ke které dochází, když tělo produkuje větší množství estrogenu. Kožní problém odezní, když se vaše hormonální hladiny vrátí k normálu. Ale teď si řekneme, jak na akné ještě během těhotenství vyzrát.
Máte pocit, že jste vždy třetí kolo, pokud jde o vašeho partnera a jeho telefon? Představte si toto: jste nadšená z rande se svým partnerem – bude to první noc v tomto týdnu, kdy budete trávit čas společně. Ale když se dostanete do restaurace, nepustí telefon z ruky.
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.

Výběr článků

„Ten Zdeněk je tak skvělý, vybrala sis opravdu dobře,“ slýchávala Veronika od kamarádů i rodiny. Ve skutečnosti se bála s ním rozejít. Byl to psychopat. Nikdo kromě ní nevěděl, čeho všeho je schopný.
Máte doma předškolní dítě a obáváte se, zda zvládne zápis na základní školu? Nestrachujte se, připravili jsme pro vás menší tahák, jak vaše dítko na tuto událost nachystat. Vašemu malému prvňáčkovi to jistě pomůže. Ale neotálejte, zápisy jsou již za dveřmi.

Nepřehlédněte

Blíží se začátek nového školního roku a pro tisíce prvňáčků i první cesta do školy. Trasa, která pohledem dospělého působí bezpečně, může ale pro dítě skrývat řadu nástrah.
Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek