Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Kam letos míří Češi na dovolenou? Žádné moře, vede chalupa

Navzdory tomu, že dnešní možnosti cestování jsou mnohem větší a rozmanitější než kdykoli jindy, stále více tuzemáků dává přednost pobytu na vlastní chalupě. Proč nad zahraniční exotikou vyhrává letní dovolená v našich krajích na celé čáře?

30. 04. 2018

30. 04. 2018

Pomalu přichází čas dlouho očekávaných dovolených. Pro mnohé už ale každoroční zasloužený relax dávno nemá nic společného s azurovým mořem, bílým pískem a různobarevnými koktejly. Velká část Čechů totiž touží po útočišti v přírodě nebo na venkově, kde si na zápraží letního sídla v tichosti dopřejí šálek kávy. Alespoň tak to vyplývá z průzkumu realizovaného agenturou STEM/MARK. Díky němu nedávno vyšlo najevo, že každý pátý Čech chatu nebo chalupu vlastní. Téměř 40 % pak o prázdninovém rekreačním objektu sní, s tím, že na jeho koupi intenzivně šetří.

Klid, pohoda a bezpečí. To je naše

Podle odborníků s tím má hodně co dočinění otázka bezpečí, neboť události, které se v posledních letech odehrály v různých koutech světa, většinu lidí od cestování odradily. Možná v tom má trochu prsty i pohodlnost, protože k dovolené v našich luzích a hájích není třeba pas ani speciální očkování. A pravdou také je, že dnešní chalupy poskytují takový luxus, že v nich jejich rekreantům ke štěstí vlastně vůbec nic nechybí. Bez čeho se lidé i v létě odmítají obejít?

Telka s WiFi? Naprostá nutnost

Na základě výše zmíněného průzkumu se rovněž zjistilo, že dnešní rekreační objekty plní funkce plnohodnotného domova s kompletní – a mnohdy i luxusní výbavou. 52 % našinců chce mít i o prázdninách k dispozici základní televizní nabídku a dostatečně silný mobilní signál. Pro 23 % je téměř nemyslitelné, aby na chalupě chyběl vysokorychlostní internet. Tak jistě, virtuální spojení se světem je v jednadvacátém století nutné za všech okolností. Zbytek preferuje dopravní dostupnost a přijatelnou vzdálenost většího města, protože počítá s tím, že se na sklonku stáří na chatu přestěhuje natrvalo.

Mám to tady pěkné, že?

Celá polovina vlastníků také upřímně přiznává, že svůj „náhradní“ dům pečlivě zvelebuje ze všech stran, protože jim nesmírně záleží na tom, co si o objektu pomyslí kolemjdoucí. Třetina se pak do řemeslných prací vrhá vlastními silami, neboť nevěří schopnostem najatých pracovníků.

K TÉMATU  Workoholismus: Co to je a jak závislost na práci poznat?

A co vy, letos míříte k moři nebo na chatu?

MOHLO BY  VÁS ZAJÍMAT:

Výběr dovolené. S dětmi se radikálně změní požadavky a priority

Chůze jako fitness i zprostředkovatel zdraví. Co všechno z procházky získáte a jak správně chodit?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Firemní večírky, svatby, narozeninové oslavy nebo rande. Vybrat správné oblečení pro tu kterou příležitost, je samo o sobě dost obtížné.
Úklid šatníku je skvělou příležitostí k vyřazení nenošených a nepadnoucích kousků. Vyhazování oblečení není nikdy snadné, nicméně může to být zvláštně osvobozující zkušenost. Jak ale na to? Více v článku.
Žádné léto se neobejde bez pokrývky hlavy, otázkou ale je, co tento rok nosit? Podle módní stylistky Holly Katz: „Není v létě nic módnějšího, než si chránit obličej před sluncem."
V dnešní době máme spoustu pomocníků, o kterých si generace před námi mohly nechat jen zdát. Vysávají za nás roboti, praní prádla přenecháváme pračce, máme také myčku, tudíž nemusíme špinavé nádobí mít ručně. V mnoha ohledech, jak se zdá, máme vše vlastně jednodušší. Proč ale paradoxně i tak nemáme čas a nejsme tak šťastní a v klidu, jak bychom měli být?
Většina z nás si své vlasy barví, protože není spokojená se svou přírodní barvou, která je často spojená s mnoha stereotypy. Například o blondýnách se traduje, že jsou hloupé, zrzky temperamentní a brunetky atraktivní. Mnoho mužů si tak udělá první dojem o ženě na základě její barvy vlasů. Tu určuje látka zvaná melanin, která je produkována u kořene vlasových cibulek.
Letošní podzimní móda je opravdu pestrá a barevná. Vedou úplety, pláštěnky, kožené kabáty, umělé kožešiny, svetry, šaty a sukně, včetně asymetrických.
Už vás nebaví chodit do práce? Jste naštvaní pokaždé, když musíte ráno brzy vstávat a když v zimě jezdíte za tmy domů? Pak je na čase poohlédnout se po práci nové, možná takové, při které už nikam nebudete muset chodit. Pracovat se dá přece i z domova.
Bohužel alergie trpí nejen lidé, ale také naší čtyřnozí kamarádi. Počet alergických onemocnění se zvyšuje. Nejvýznamnější alergie u psů jsou alergie na parazity, alergie na inhalační alergeny, alergie na potraviny a nebo kontaktní alergie. Podívejte se na několik tipů, které dokážou alergickou reakce u psa zmírnit.
Nezáleží na tom, jestli plánujete velkou hostinu na Vánoce, narozeniny, výročí nebo pravidelně vaříte domácí jídla. Každý kuchař i kuchařka potřebují v kuchyni trochu pomoci. Některé spotřebiče nebo nádobí vám může ušetřit čas i práci. Podívejme se na pár předmětů, které by neměly chybět ve vaší kuchyni, jestli máte rádi domácí pokrmy.
Rozhodli jste se sobě nebo svým blízkým udělat radost a koupit jim chytré hodinky? Dalo by se říct, že chytré hodinky jsou výkřikem módy a že je to trend, který je budoucností. I proto je každý chce mít. Zvyšující poptávka vede ke zvyšující se nabídce a rázem není tak snadné vybrat si jedny, které nám budou dělat společnost. Pojďme si tedy prozradit, jak vybrat chytré hodinky, které budou tím nejlepším parťákem v každodenním životě.
Každý máme ve svém okolí někoho, pro koho je káva tématem číslo jedna. Ať už raději pijí ristretto, espresso nebo nadýchané cappuccino, jejich den bez šálku kvalitní kávy jako by ani nebyl. A co by je pod stromečkem mohlo potěšit víc než právě výběrová káva či předměty, se kterými svůj kávový rituál pozvednou na ještě vyšší úroveň?
Pokud pracujete z domova, například tvoříte weby, píšete články nebo se věnujete jinému odvětví, jistě se setkáváte s problémy, které provází snad každého. Práci z domova si určujete sami, volíte si pracovní dobu i množství práce.

Výběr článků

Věděli jste, že v České republice trápí alergie skoro každého druhého člověka? A počty stále rostou. Mezi nejčastější alergie se řadí ty na pyl, jarní trávy a další kvetoucí keře. Právě teď na jaře je období, kdy se s projevy alergií potýká mnoho lidí. Jak mít tedy jarní alergie pod kontrolou?
V okamžiku, kdy propukla koronavirová krize se zhmotnil nedostatek pracovníků ve zdravotnictví a také v psychoterapii. Zatímco první zmiňovaní se starali o to, aby se nemocní lidé postavili na nohy, psychoterapeuti se o to samé starali v trochu jiném slova smyslu. Bohužel se mezi námi stále našli i ti, kteří si k nim nechtěli zajít pro pomoc. Mysleli si, že navštěvovat je je spíše jedna velká ostuda, ale opak je pravdou. Dnes je to zcela normální. 
Dnes je ten správný den se rozhodnout, s kým chcete trávit svůj drahocenný čas, a komu ho naopak nedávat! Dejte na svůj vnitřní hlas.

Nepřehlédněte

Předvánoční koučink na téma nejen sebelásky a sebehodnoty očima Nely a spousta změn.
Léto už ne, ale zima ještě ne. První podzimní chlad vyžadují trochu teplejší oblečení. Přechodná bunda je nejlepší volbou. Dámská verze by měla být lehká, chodit se ke všemu a zajistit teplo. Jak vybrat ten nejlepší model?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek