Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Flirt. Děláme to všichni. Do jednoho! Proč?

27. 07. 2017

Flirtujeme…někdo více, někdo méně, někdo o tom ví, jiný si to neuvědomuje, ale děláme to všichni. Do jednoho. U ostatních nám to vadí – zpravidla tehdy, když flirtují s někým, na koho si sami brousíme zuby. Odkud to pramení?

Jdete po ulici a všimnete si, že naproti vám kráčí muž (nebo žena), který vás něčím zaujme. Zpozorníte. Váš mozek vyšle signál do těla, že je třeba mít se na pozoru. Tělo zareaguje, protože instinktivně ví, co má dělat, a spolu za léta nasbíranými zkušenostmi rozehraje malou etudu. Je nutné narovnat ramena, zvednout hlavu, ukázat šíji, vypnout hrudník, prohloubit pohled a pokusit se dotyčného (či dotyčnou) zaujmout, aby se na vás podíval a všiml si, že vám to sluší. Že na vás něco je, něco, co stojí minimálně za pohled. Když se vám to podaří a vaše oči se setkají, pousmějete se a… Ve většině případů jdete dál. Příjemné setkání vás bude ještě chvilku hřát, což byl také hlavní důvod, proč jste se pokusili objekt svého zájmu během letmého setkání zaujmout. Touha být pozván na kafe přichází až v druhé rovině. V první rovině se tělem rozlijí „hormony štěstí“ a vy máte hned hezčí den – minimálně hezčí chvilku. Už to je flirt.

Koketa. Kde se vzala?

Slovo koketa pochází z francouzštiny, kde bylo odvozeno od kohouta (coq) a mělo podobu buď coquette, nebo cocotte. Starší český překlad zněl kokota, což má dnes značně hanlivý význam, ale ani koketa není zrovna slovo, kterým bychom ženě vyjadřovali obdiv či skládali hold. Kohout je pták, v němž podle mytologie vězí démon, a právě z toho důvodu si lidé dávali plechové korouhvičky v podobě kohouta na střechy. Chtěli, aby zdomácněl a odháněl zlé duchy.

K TÉMATU  Partnerská krize po porodu aneb, když s dítětem přichází problémy

Přestože flirtování či koketování je součástí lidské přirozenosti a komunikace mezi mužem a ženou (v případě homosexuálů mezi příslušníky stejného pohlaví), společnost k němu měla vždy ambivalentní postoj. V některých kulturách se svádění považovalo za umění, ovšem mělo svá jasná pravidla a etiketu, v jiných byly kokety brány jako dívky lehkých mravů, které si nezaslouží obdiv slušných mladíků ani úctu dobré společnosti. Především v osmnáctém a devatenáctém století se na dívkách a ženách oceňovala pokora, kterou bylo třeba dávat najevo sklopeným zrakem, cudnými úsměvy, občasným zamrkáním a takzvaně nevinným pohledem skrz řasy, jak je popisováno zejména v beletrii a poezii. Ve skutečnosti jsou všechny uvedené projevy zcela zřejmým flirtováním, pouze jsou zabalené do jiného, na první pohled méně okatého obalu než jsou ňadra zvednutá korzetem (dnes podprsenkou) až po bradu nebo než je výrazné kroucení boků a špulení úst. Koketující mladíci neboli svůdníci nebyli odsuzováni ani zdaleka v takové míře a tak často jako kokety a i dnes společnost nahlíží jinak na muže, který usiluje o získání pozornosti ženy, a jinak na ženu, jež se snaží svým chováním, oblečením či kombinací obojího zaujmout muže.

Jak to máte s flirtováním vy?:)

Autor: MH

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zná to nejspíš každá z vás. Někdy během svého života jste si určitě ve vztahu prošla fází žárlivosti. Pokud byla oprávněná, a váš partner vám byl opravdu nevěrný, chápeme, že jste ostražitá. Pokud ale byla nemístná, a vy se nacházíte ve zdravém a spokojeném vztahu založeném na důvěře, není se čeho obávat. Jestliže jste si totiž partnerovou oddaností jistá a víte, že má oči jen pro vás, žárlivost vás akorát zbytečně vyčerpává. Proto pro vás máme několik tipů, jak se žárlivostí zatočit.
Podzim je tradiční období v roce, kdy bilancujeme. Dny se zkracují, počasí zhoršuje, nálada prostě není. Odtud je už jen krůček k nepříjemným pocitům a sešupu nálady směrem strmě dolů. Když se to stane jednou, je to v pořádku. Podzimní deprese by se ale neměly opakovat často.
Čas od času takové jednání musí absolvovat každý z nás. Někdy je to vyřešení rodinného nebo partnerského problému, ale daleko častěji se týká pracovních záležitostí. Chce s vámi mluvit nadřízený nebo máte vy pokárat svého podřízeného. Potřebujete se připravit tak, aby rozhovor proběhl bez zbytečných konfliktů a hádek.
V posledním roce je u nás velmi populární, proto jste o něm nejspíš už slyšela. Ale co skutečně CBD umí, to možná ještě nevíte. Až ale konopný olej poznáte, věřte, že ho budete chtít také vyzkoušet.
Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.
Suchý únor se těší čím dál větší popularitě. Zatímco v zahraničí jede spíš ”dry january”, už proto že navazuje skvěle na novoroční předsevzetí, my Češi jsme spíš pro ten kratší měsíc bez alkoholu. I tak ty čtyři střízlivé týdny nemusí být žádná pruda, když si je zpříjemníte mocktaily.
O tom, že oddalování usnutí a následný nedostatek spánku způsobuje vystavení modrému světlu, jsme již psali. Ale příčin, které způsobují nespavost, je podstatně víc. Někdo má problém s usínáním, jiní usnou, jako když je do vody hodí, ale pak se vzbudí kolem třetí ráno a znovu usnout se nepodaří. Co s tím?
Dům, do kterého je vidět téměř ze všech stran. Skleněný dům se poprvé objevil v roce 1949. Slavnou stavbu navrhl americký architekt Philip Johnson, získala jméno Glass House a stojí na Ponus Ridge Road v Connecticutu. Její vzhled inspiruje dodnes stavby po celém světě. Myšlenka otevřeného domu s prostým tvarem nabízí skutečně raritní bydlení, a jeho hlavním rysem je jednoduchost a minimalismus. A samozřejmě také dokonalý výhled do zahrady kolem, ale i mnohem dál. Prosklený dům si můžete nechat postavit i vy.
Elenu trápí to, co mnoho dalších žen, ačkoliv o tom veřejně nemluví. „Můj manžel se mi nedávno svěřil s tím, že by chtěl ještě další vztah. Jsme manželé přes dva roky, cítím se ve vztahu šťastná. Jenže mu očividně nestačím. Chtěl by ještě jinou ženu, chodit s ní na rande a dokonce souložit. A já si mám prý taky někoho najít. Jenže já nic takového nechci, co mám dělat?“ Její muž mluví o tzv. polyamorii a v mužských fantaziích se nejedná o nic ojedinělého.
Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?
TikTok, sociální síť, která zažívá velký boom. Možná jste tady noví, nebo chcete najít nějaké další, zajímavé účty.
Rozhodli jste se zatočit s přebytečnými kily po porodu a začít běhat s kočárkem? Jistě je to ideální varianta jak dělat něco pro sebe a při tom zabavit i vašeho potomka aniž byste museli složitě shánět hlídání. Mimo standartní výbavy na běh je však důležité vybrat i správný kočárek, který splní všechny vaše kritéria a očekávání.

Výběr článků

Už vás omrzelo klasické umyvadlo ve vaší koupelně? Letošní trendy podněcují fantazii. Nechte se klidně unést až za hranice svých vlastních představ.
Viber, jedna z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, vám přináší zábavnou velikonoční hru. Hledejte vajíčka, která schovali zajíčci a vyhrajte naše velikonoční ceny!
To, že je snídaně základ, už jste slyšela mockrát. Jenže jakou si dát, abyste se konečně zbavila toho břicha či celkově zhubla? Víme a prozradíme!

Nepřehlédněte

Také patříte mezi ty, kterým po jednom měsíci péče zajde i kaktus? Ne vždy musí být chyba na vaší straně. Pravděpodobně si jen vybíráte rostliny náročné na údržbu, případně pro své rostlinky volíte nevhodné prostředí. Seznamte se proto s rostlinami, které téměř žádnou péči nepotřebují, a i když na ně sem tam zapomenete, stejně se vám odvděčí svou nehynoucí krásou.
V současné době často slýcháme, jak některé ženy zasílají peníze lidem, které ani neviděli. Jednoduše proto, že chtějí najít nějakou spřízněnou duši. Seznamování není jednoduché a má svá pravidla. Štěstí většinou nečeká na každém kroku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek