Sobota , 23. 11. 2024

Klement

10 potravin, které v minulosti vypadaly a chutnaly úplně jinak než dnes

Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
potravin
Než jsme začali potraviny šlechtit, vypadaly většinou úplně jinak.

07. 11. 2022

Kukuřice

Jednou takovou vyšlechtěnou potravinou je kukuřice. V minulosti byla severoamerická kukuřice vyšlechtěná z mexické traviny, která je známá jako balsas teosinte. Kukuřice byla plně začleněna do našeho jídelníčku v sedmém tisíciletí před naším letopočtem. Kukuřice byla malinká, špatně se loupala a byla suchá jako brambory. Dnešní kukuřice je oproti té původní tisíckrát větší, sladší a roste mnohem rychleji. Většina těchto změn se odehrávala od patnáctého století.

Avokádo

Jedna z nejoblíbenějších potravin současnosti – avokádo – také bývalo úplně jiné. Pecka tvořila většinu objemu celého plodu. Chutná dužina byla přibližně jen jeden centimetr široká. Avokádo bylo v minulosti také mnohem menší. A rozhodně nebylo ani tak chutné, vlastně se s dnešní, krásně zelenou a krémovou konzistencí nedá vůbec srovnávat. Původní avokádo ke všemu mělo velmi tvrdou dužinu i slupku.

Broskve

Když se řekne broskev, představujete si velký šťavnatý plod, z něhož, jakmile se do něj zakousnete, vyteče sladká šťáva? V minulosti to tak rozhodně nebylo, protože broskev měla podobu třešní. Ve čtvrtém století před naším letopočtem se zemědělci ve starověké Číně rozhodli zařadit broskve do svého jídelníčku, ale rozhodně ne jako chutnou svačinku nebo přísadu na ozdobu dezertů. Broskev chutnala obdobně jako čočka, měla hlinitou pachuť a ještě ke všemu byla slaná. A pecka tvořila větší část celého plodu. Po tisíce let se šlechtila, aby nakonec získala větší tvar, šťavnatost a sladkost.

Lilek

Další z potravin, které byly v minulosti úplně jiné než dnes, je lilek. Ten původní připomínal dnešní žluté špendlíky (ano, máme na mysli ovoce, nikoliv nutnou potřebu k šití) nebo vejce. I jeho velikost jim odpovídala. V průběhu staletí ovšem lilek měnil barvu ze žluté na bílou, pak také na zelenou, modrou a fialovou. V Číně si na něm pochutnávali nejčastěji, ale jeho sběr nebyl vůbec jednoduchý. Nejranější lilek na sobě měl také velmi zákeřné trny. Až dlouhým procesem šlechtění získal linek svůj podlouhlý tvar a velikost, v jaké ho známe dnes.

K TÉMATU  Jak zabavit děti během karantény

Jahody

Zde se ovšem dostáváme k případu, kdy může být šlechtění na škodu, a nikoliv jen k užitku. Někdejší divoké jahody měly naprosto odlišnou chuť od těch dnešních. Frageria vesca, divoká jahoda, byla mnohem sladší než dnešní jahody, byť vypěstované s láskou na zahrádce. Sice byly o poznání menší, ale také šťavnatější. A může za to šlechtění, kdy farmáři chtěli větší a větší jahody na úkor jejich kvality, tedy také chuti.

Ukázka potravin, které dříve vypadaly úplně jinak.

Rajčata

Divoká rajčata tak trochu připomínají ochlupenou mochyni ve fialové barvě. Jejich velikost odpovídala dnešnímu hroznovému vínu a kromě fialové barvy, rostla rajčata také do zelené nebo žluté. První kultivace rajčat proměnila tuto zeleninu do menších žlutých plodů a nazývala se zlaté jablko neboli golden apple. Právě z těchto rajčat pak vznikla červená cherry rajčátka. A ze cherry rajčátek nakonec vznikly velké červené plody. Rajče je tak díky šlechtění šťavnatější a sladší než bývalo.

Mrkev

Její dávnou historii poprvé zachycujeme v Persii okolo desátého století. Mrkev ovšem nesla buď bílou nebo fialovou barvu. Mrkev byla velmi tenká a spíše připomínala kořeny než skutečnou zeleninu, která by se dala jíst. Měla velmi specifickou silnou chuť, jakmile se ale dostala tato zelenina do Evropy, začala se rapidně proměňovat. Byla čím dál větší a také sladší. Stále ovšem byla dostupná nejen v oranžové barvě, ale také červené a žluté. Mrkev, jak ji známe dnes, kultivovali Holanďané během sedmnáctého století.

Okurka

Okurka, dnešní hladká na povrchu a sladká uvnitř, v minulosti opět vypadala a chutnala úplně jinak. Vzhledem připomínala větší angrešt. Byla oválná, s chloupky na svém povrchu. Po rozkrojení v sobě ukrývala velká semínka, či snad pecky, které tvořily dvě třetiny celého jejího objemu. Taková okurka ovšem byla považovaná za jedovatou a nedala se jíst. Později se okurka kultivací zvětšovala, ale oválný tvar jí zůstal, jen semínka uvnitř se zmenšila. Svůj původ má okurka v Indii, kde byla rovněž kultivována a to výhradně z medicínských důvodů. Dnešní moderní okurka v sobě ukrývá 90 % vody, je sladká a její semínka se dají bez problémů konzumovat.

K TÉMATU  Jak se obléct na pohovor: Co upřednostnit a čemu se vyvarovat?

Banán

První banány se začaly objevovat už před deseti tisíci lety v Papui Nové Guinei. Hojně se pěstovaly také v jihovýchodní Asii. Dnešní banány vznikly ze dvou odrůd – musa acuminata a musa balbisiana. Oba druhy byly mnohem menší než dnešní banány, byly zelené a měly velká a tvrdá semena, která se nedala jíst. Dnešní banán se oproti svému předku snadno loupe, má krásnou žlutou barvu a také mnohem lépe chutná.

Vodní meloun

Pokud si nedokážete představit, jak vypadal meloun v dávných dobách, lepší představu si uděláte poté, co zhlédnete obraz ze sedmnáctého století, jehož autorem je Giovanni Stanchi. Tvar má sice podobný tomu dnešnímu, ale jeho vnitřek vypadá vskutku zcela jinak. Zelená kůra, kterou má meloun jen po svém obvodu, se nacházela i uvnitř. Červeného, sladkého a vodnatého středu bylo v melounu poskrovnu. Pecek ale měl dřívější meloun hojně, ovšem to může mít i dnes, pokud si zrovna nedopřejete dražší, bezsemenný meloun. Vůbec první melouny se začaly objevovat před pěti tisíci lety ve starém Egyptě. Tehdy měl ovšem meloun průměr pouhých pětapadesát milimetrů a v žádném případě nebyl sladký. Dnešní meloun je proto 1500x větší než ten starověký.

Vypadá to, že na šlechtění potravin není vůbec nic špatného. Mnohé zelenině a ovoci to prospělo. Až na jahody. Ostatně ani tropické ovoce v našich končinách nechutná tak dobře jako tropické ovoce v místě svého původu, kde je mnohem větší, sladší, šťavnatější a barevnější. Stejně tak ale musíme mít na paměti, že dnešní ovoce a zelenina je celkově mnohem sladší a obsahuje tedy více cukru, o kterém se poslední roky vedou velmi sporné diskuze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cukr jako heroin: Jak si nevědomě vypěstovat závislost na cukru?

Odvykačka cukru: Jak se jednou provždy zbavit chuti na sladké?

Zdroje článku:
www.youtube.com (Be Amazed), www.g.cz,
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Talentované hudební projekty dostanou možnost vystoupit po boku světových hvězd jakými jsou Liam Gallagher, Kraftwerk nebo Morcheeba.
Pokud se vám podařilo něco zhubnout přes léto, nebo zkrátka chcete jen udržet, to co máte, máme pro vás tipy, které fungují. Stačí dodržovat tyto jednoduché stravovací návyky.
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.
Nakupování na internetu je bezesporu denní chléb prakticky každého. Zatímco před úderem koronavirové pandemie jsme z internetu objednávali pouze oblečení, nábytek nebo elektroniku, v době karantény jsme si zamilovali rozvoz jídla i potravin až před práh našeho domu.
Spodní prádlo - většina z nás ho bere jako samozřejmost. A není to špatně. Jen je nutné si alespoň někdy uvědomit, že i taková maličkost ukrývající se pod oblečením se nám výraznou měrou podílí na zdravotní kondici. Například špatně zvolená podprsenka způsobuje bolesti zad a zvyšuje riziko vzniku zánětů a bulek. A kalhotky? Pokud jsou malé, nevhodného střihu nebo z nepříjemného materiálu, vede to ke vzniku vaginálních mykóz.
Miminka a domácí mazlíčci mají něco společného. Rádi o ně pečujeme a jsou roztomilí. Podívejte se na kočky, které se mazlí a hrají si s malinkými dětmi.
Každá žena se chce líbit. Některé z nás sází na přírodní krásu, jiné se snaží zdokonalit pomocí různých řasenek, očních stínů, make-upu apod. Když se ale vydáme do obchodu, často tam bezradně stojíme před regálem a nevíme, co si vlastně vybrat. S tím je teď ale konec. Přečtěte si následující řádky a příště půjdete najisto.
Umělé květiny jsou velmi oblíbené v kancelářích, obchodech, různých salonech, protože si zachovávají svůj původní vzhled a nevyžadují údržbu. Existuje mnoho pověr týkajících se domu a věcí v něm. Lidé se zajímají o správné uspořádání zrcadel, nábytku a vůbec o vlastně to platí o spoustě věcí, které si domů kupují. Jednou z otázek, které je trápí je to, zda stojí za to, domů kupovat umělé květiny.
Plavání s kojenci je v posledních letech na vzestupu. Kdo nechodí plavat, jako kdyby nebyl. A proč? Protože plavání přináší mnoho výhod nejen pro miminka, ale také pro jejich maminky.
Stále ještě pracujete na svém novoročním předsevzetí a usilujete o shození posledních vánočních kilogramů? Pak patříte mezi posledních pár statečných. Většina to už dávno vzdala, tudíž už nyní si můžete pogratulovat. Vy se však místo gratulací ptáte sami sebe, jak poslední povánoční kilogramy shodit. Těch posledních pár kilo jde totiž dolů opravdu stěží.
Smutná zpráva postihla českou divadelní scénu, když ve věku 59 let zemřel vynikající herec Norbert Lichý. Tuto smutnou zprávu dnes zveřejnilo Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, kde umělec působil dlouhá léta. Lichý, který loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny, byl váženým držitelem několika prestižních ocenění a zanechal nezaměnitelnou stopu v srdcích diváků.
Laformela je duo, které před lety založil český designér Antonín Soukup a slovenská návrhářka Miroslava Kohutiarová. A s každou svojí novou kolekcí jsou důkazem, že pracovat se svým životním partnerem může fungovat.

Výběr článků

Turistické boty jsou fantastické boty, které se nosí, když jste v divočině a razíte cestu z prašných cest, podél žulových balvanů a po hřebenech úzkých kaňonů, dají se ale outdoorové boty pánské či dámské nosit každý den? Přeci jen, byly původně vyrobeny k jinému účelu.
Nutně potřebujete změnu? Chcete vyzkoušet úplně něco nového a láká vás přestěhovat se do zahraničí? Mnozí z nás se toho bojí, pochopitelně. Je to velký životní krok. Ale ne tak nereálný, jak si myslíte.
Po delší odmlce zapříčiněné zdravotní stopkou Nely se opět začínáme potkávat a obracet zažité vzorce v její hlavě. Co se doteď díky koučinku u Nely dělo?

Nepřehlédněte

Slyšeli jste už o zázraku jménem Yoni vajíčko? Pokud ne, my vám ho rádi představíme. Zaměříme se na účinky, které má na ženské tělo, na správné používání i na jeho historii. V našem přehledném článku se dozvíte, jaké zázraky tento elegantní kamarád pro ženy dokáže s myslí, tělem a jak působí na celkové zdraví.
Možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste nevěděli, jak se rozhodnout. Dokola jste přemýšleli nad tím, jaká je ta vaše správná cesta. Taky jste si asi říkali, jestli to rozhodnutí bude opravdu z vašeho srdce. Jak tedy poznat, co doopravdy chcete a činit tak vždy správná rozhodnutí, která vychází z vašeho srdce? O tom si dnes povíme!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek