Úterý , 26. 11. 2024

Artur

10 potravin, které v minulosti vypadaly a chutnaly úplně jinak než dnes

Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
potravin
Než jsme začali potraviny šlechtit, vypadaly většinou úplně jinak.

07. 11. 2022

Kukuřice

Jednou takovou vyšlechtěnou potravinou je kukuřice. V minulosti byla severoamerická kukuřice vyšlechtěná z mexické traviny, která je známá jako balsas teosinte. Kukuřice byla plně začleněna do našeho jídelníčku v sedmém tisíciletí před naším letopočtem. Kukuřice byla malinká, špatně se loupala a byla suchá jako brambory. Dnešní kukuřice je oproti té původní tisíckrát větší, sladší a roste mnohem rychleji. Většina těchto změn se odehrávala od patnáctého století.

Avokádo

Jedna z nejoblíbenějších potravin současnosti – avokádo – také bývalo úplně jiné. Pecka tvořila většinu objemu celého plodu. Chutná dužina byla přibližně jen jeden centimetr široká. Avokádo bylo v minulosti také mnohem menší. A rozhodně nebylo ani tak chutné, vlastně se s dnešní, krásně zelenou a krémovou konzistencí nedá vůbec srovnávat. Původní avokádo ke všemu mělo velmi tvrdou dužinu i slupku.

Broskve

Když se řekne broskev, představujete si velký šťavnatý plod, z něhož, jakmile se do něj zakousnete, vyteče sladká šťáva? V minulosti to tak rozhodně nebylo, protože broskev měla podobu třešní. Ve čtvrtém století před naším letopočtem se zemědělci ve starověké Číně rozhodli zařadit broskve do svého jídelníčku, ale rozhodně ne jako chutnou svačinku nebo přísadu na ozdobu dezertů. Broskev chutnala obdobně jako čočka, měla hlinitou pachuť a ještě ke všemu byla slaná. A pecka tvořila větší část celého plodu. Po tisíce let se šlechtila, aby nakonec získala větší tvar, šťavnatost a sladkost.

Lilek

Další z potravin, které byly v minulosti úplně jiné než dnes, je lilek. Ten původní připomínal dnešní žluté špendlíky (ano, máme na mysli ovoce, nikoliv nutnou potřebu k šití) nebo vejce. I jeho velikost jim odpovídala. V průběhu staletí ovšem lilek měnil barvu ze žluté na bílou, pak také na zelenou, modrou a fialovou. V Číně si na něm pochutnávali nejčastěji, ale jeho sběr nebyl vůbec jednoduchý. Nejranější lilek na sobě měl také velmi zákeřné trny. Až dlouhým procesem šlechtění získal linek svůj podlouhlý tvar a velikost, v jaké ho známe dnes.

K TÉMATU  Zapékané vepřové karé s rajčaty a sýrem

Jahody

Zde se ovšem dostáváme k případu, kdy může být šlechtění na škodu, a nikoliv jen k užitku. Někdejší divoké jahody měly naprosto odlišnou chuť od těch dnešních. Frageria vesca, divoká jahoda, byla mnohem sladší než dnešní jahody, byť vypěstované s láskou na zahrádce. Sice byly o poznání menší, ale také šťavnatější. A může za to šlechtění, kdy farmáři chtěli větší a větší jahody na úkor jejich kvality, tedy také chuti.

Ukázka potravin, které dříve vypadaly úplně jinak.

Rajčata

Divoká rajčata tak trochu připomínají ochlupenou mochyni ve fialové barvě. Jejich velikost odpovídala dnešnímu hroznovému vínu a kromě fialové barvy, rostla rajčata také do zelené nebo žluté. První kultivace rajčat proměnila tuto zeleninu do menších žlutých plodů a nazývala se zlaté jablko neboli golden apple. Právě z těchto rajčat pak vznikla červená cherry rajčátka. A ze cherry rajčátek nakonec vznikly velké červené plody. Rajče je tak díky šlechtění šťavnatější a sladší než bývalo.

Mrkev

Její dávnou historii poprvé zachycujeme v Persii okolo desátého století. Mrkev ovšem nesla buď bílou nebo fialovou barvu. Mrkev byla velmi tenká a spíše připomínala kořeny než skutečnou zeleninu, která by se dala jíst. Měla velmi specifickou silnou chuť, jakmile se ale dostala tato zelenina do Evropy, začala se rapidně proměňovat. Byla čím dál větší a také sladší. Stále ovšem byla dostupná nejen v oranžové barvě, ale také červené a žluté. Mrkev, jak ji známe dnes, kultivovali Holanďané během sedmnáctého století.

Okurka

Okurka, dnešní hladká na povrchu a sladká uvnitř, v minulosti opět vypadala a chutnala úplně jinak. Vzhledem připomínala větší angrešt. Byla oválná, s chloupky na svém povrchu. Po rozkrojení v sobě ukrývala velká semínka, či snad pecky, které tvořily dvě třetiny celého jejího objemu. Taková okurka ovšem byla považovaná za jedovatou a nedala se jíst. Později se okurka kultivací zvětšovala, ale oválný tvar jí zůstal, jen semínka uvnitř se zmenšila. Svůj původ má okurka v Indii, kde byla rovněž kultivována a to výhradně z medicínských důvodů. Dnešní moderní okurka v sobě ukrývá 90 % vody, je sladká a její semínka se dají bez problémů konzumovat.

K TÉMATU  Přezrálé banány do koše nepatří. Poslouží k jídlu i jako hnojivo pro kytky

Banán

První banány se začaly objevovat už před deseti tisíci lety v Papui Nové Guinei. Hojně se pěstovaly také v jihovýchodní Asii. Dnešní banány vznikly ze dvou odrůd – musa acuminata a musa balbisiana. Oba druhy byly mnohem menší než dnešní banány, byly zelené a měly velká a tvrdá semena, která se nedala jíst. Dnešní banán se oproti svému předku snadno loupe, má krásnou žlutou barvu a také mnohem lépe chutná.

Vodní meloun

Pokud si nedokážete představit, jak vypadal meloun v dávných dobách, lepší představu si uděláte poté, co zhlédnete obraz ze sedmnáctého století, jehož autorem je Giovanni Stanchi. Tvar má sice podobný tomu dnešnímu, ale jeho vnitřek vypadá vskutku zcela jinak. Zelená kůra, kterou má meloun jen po svém obvodu, se nacházela i uvnitř. Červeného, sladkého a vodnatého středu bylo v melounu poskrovnu. Pecek ale měl dřívější meloun hojně, ovšem to může mít i dnes, pokud si zrovna nedopřejete dražší, bezsemenný meloun. Vůbec první melouny se začaly objevovat před pěti tisíci lety ve starém Egyptě. Tehdy měl ovšem meloun průměr pouhých pětapadesát milimetrů a v žádném případě nebyl sladký. Dnešní meloun je proto 1500x větší než ten starověký.

Vypadá to, že na šlechtění potravin není vůbec nic špatného. Mnohé zelenině a ovoci to prospělo. Až na jahody. Ostatně ani tropické ovoce v našich končinách nechutná tak dobře jako tropické ovoce v místě svého původu, kde je mnohem větší, sladší, šťavnatější a barevnější. Stejně tak ale musíme mít na paměti, že dnešní ovoce a zelenina je celkově mnohem sladší a obsahuje tedy více cukru, o kterém se poslední roky vedou velmi sporné diskuze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cukr jako heroin: Jak si nevědomě vypěstovat závislost na cukru?

Odvykačka cukru: Jak se jednou provždy zbavit chuti na sladké?

Zdroje článku:
www.youtube.com (Be Amazed), www.g.cz,
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chystáte se na dovolenou, ale ještě nemáte úplně rozmyšleno, kam vyrazíte? V tom případě se nechte inspirovat těmi nejoblíbenějšími destinacemi pro letošní rok.
Vstupte do světa, kde síla, odhodlání a vzájemná podpora tvoří základ pro dosažení kariérních výšin v roce 2024. Náš článek "Jak naplánovat a dosáhnout kariérních cílů v roce 2024" vám přináší inspiraci a konkrétní kroky, jak postavit stabilní základ pro váš profesní růst. Od strategického plánování k osobnímu rozvoji, podíváme se na klíčové aspekty, které vám pomohou vytvořit úspěšný kariérní rok. Připravte se na podporu a motivaci od Dámské Ligy a objevte cestu ke svým kariérním cílům v roce 2024.
Jak poznat u dětí, že se objevily neštovice? Jak se správně o pupínky na dětské pokožce postarat a co dělat, aby pupínky co nejrychleji zmizely, nejlépe bez pozdějších jizviček?
Večer plný hvězd a filmové magie, tak lze popsat 81. udílení Zlatých glóbů. Nolanův životopisný snímek "Oppenheimer" zazářil s pěti oceněními, včetně nejlepšího dramatu a režie. Oproti tomu fenomén "Barbie" se stal středem pozornosti v nové kategorii spojující uměleckou kvalitu s komerčním úspěchem. Jaký byl průběh večera, kdo zaznamenal vítězství a jak reforma ovlivnila samotnou podstatu těchto prestižních filmových ocenění? To vše a mnohem víc v našem stručném přehledu ze Zlatých glóbů 2023.
Ekologie se v současné době klade na první místo. Svůj podíl na tom má zjištění, že stojíme za rychle se oteplující planetou nebo že naším přičiněním mořští živočichové nežijí tak dlouho, jak by mohli, neboť se zamotají do plastových odpadků. Kromě toho, že se spustila řada kampaní bojujících proti plastům a proti nadměrné konzumaci masa, dostaly se také do popředí přírodní úklidové prostředky. Jinými slovy jsme se opět navrátily do minulosti.
Nové album Ondřeje Rumla Zapomenutý příběh posluchače zavede do klidné a radostné atmosféry Vánoc.
Jak docílit perfektního vzhledu obočí? Pomocí vosku! Video vám ukáže, že s touto pomůckou orámujete svoje obočí tak, že bude vypadat jak z obálky časopisu.
Každý kolem vás se chlubí, jak jejich dítě ve dvou letech švitoří první slůvka? Nebojte se, rozhodně nebudete čekat tak dlouho! Naučte se techniku, jak své dítě rozmluvit a již ve věku 9 měsíců mít človíčka, kterému rozumíte první slůvka.
Většina dívek nebo dam, které chtějí mít krásné gelové nety obvykle automaticky zamíří k odborníkovi. Jenže salony krásy jsou mnohde zavřeny, a tak si každá z nás hledá cestu, jak se starat o svůj zevnějšek co nejlépe. Gelové nehty však mohou být problém. Ne každý si je totiž ohledně gelových nehtů jistý v kramflecích. Jak si je doma udělat? Jak nanášet gelový lak doma vám poradíme krok za krokem.
Svatba se plánuje od začátku do konce. Právě tohle ale přímo volá o to, aby něco nevyšlo podle představ. Někdy je to neškodný trapas, jindy nepříjemný pád. Typickým příkladem je házení kytice nevěsty!
Přečtěte si příběh ženy, která si uvědomila, že ke svému muži již nechová žádné hluboké city. Stali se přáteli a jejich milenecký vztah šel do ústraní.

Výběr článků

Postel nebo televize, schovaná ve zdi, schovaný úložný prostor pod postelí nebo skládací stolky. Skládání všeho, co se dá. Je to účelné a praktické! Podívejte se na chytré vychytávky, které dokáží ušetřit spoustu místa ve vašem prostoru pro žití.
Coca-cola je slazený sycený nápoj hnědé barvy, který dobyl celý svět. Kromě toho, že vám budou doktoři doporučovat ho pít jen výjimečně, se dá využít na celou škálu domácích problémů, se kterými by člověk jinak ztrácel drahocenný čas. Coca-cola je díky své "agresivitě" vyřeší rychle a jednoduše a budete nejspíš překvapeni, kde všude najde svoje uplatnění a s čím pomůže.
Čeká nás opravdu studený víkend. Co přinese napoví astroložka Naďa Šmídová. V sobotu se hlídejte při komunikaci, a v neděli si nezapomeňte pěkně odpočinout. Co dalšího prozradil horoskop krásy a duševního zdraví?

Nepřehlédněte

Módní trendy se dotýkají také obuvi. S příchodem podzimu se mění sortiment v obchodech a prodejci mají pro zákazníky připravenou aktuální nabídku. Co by rozhodně nemělo chybět ve vašem botníku?
I když se nacházíme v druhé polovině roku 2020 a i když se už začíná mluvit o trendech příštího roku, pozastavme se nad tím, co se nosí právě letos. Stravte tak poslední měsíce roku v nejstylovějších modelech, které jsou aktuálně in.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek