Pátek , 29. 11. 2024

Zina

Stop plýtvání v kuchyni: 13 tipů, jak využít zbytky a vytvořit z nich dobroty

Dejte stopku plýtvání a buďte v kuchyni maximálně praktičtí. Co tím máme na mysli? Třeba to, že přestanete vyhazovat potraviny, které vůbec vyhazovat nemusíte.
zbytky
Minimalizujte odpad v kuchyni a využijte suroviny na max.

12. 06. 2023

Stačí opravdu málo, jen dále zpracovat to, co už vám přijde na vyhození. Zbytky přetvořit v další skvělou pochoutku. Tak šetříte nejenom přírodu, ale hlavně i svou peněženku. Které potraviny – tedy spíš části potravin – vůbec do koše nepatří?

Bramborové slupky

Že slupky z oloupaných brambor vyhazujete? Ale kdepak, tohle se rozhodně nedělá. Vždyť si z nich můžete připravit skvělé chipsy, které budou chutnat ještě lépe než ty z klasických brambor. Jednoduše slupky vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem, pokapejte je olivovým olejem, osolte je, opepřete (použít ale můžete jakékoliv jiné koření, které máte rádi, třeba sušený česnek nebo provensálské bylinky) a dejte je péct do trouby přibližně na sto osmdesát stupňů. Za dvacet minut budou slupky krásně křupavé. K nakousnutí.

Kedlubnové listy

Kedlubna je skvělou a zdravou zeleninou, z níž se připravuje třeba kedlubnové zelí. Ale lze ji použít například i jako přílohu místo brambor. Kedlubnové listy se dají využít obdobně jako například listy zelné, třeba tak, že do nich zabalíte mleté maso a uvaříte je na páře. Ale klidně se dají jíst i syrové. To znamená, že si je můžete rozkrájet i do studených salátů.

Slupky z kořenové zeleniny

Slupky z mrkve nebo třeba petržele či celeru se skvěle hodí na vývar, ale můžete je klidně také zmrazit a použít až za několik týdnů (třeba i jako základ omáčky, například svíčkové). Navíc obdobně jako brambory se z nich dají připravit i zdravé zeleninové chipsy. Slupky lze rovněž usušit na sluníčku a pak rozemlít, takto vám vznikne v kuchyni hojně využívané koření zvané vegeta.

kedluben
Kedluben se dá využít úplně celý, včetně listů.

Vydlabaná dýně

V kuchyni jsme většinou zvyklí zpracovávat pouze vydlabanou dýni (se slupkou nebo bez), ale dají se zpracovat i vlákna a samotná semínka. Vlákna se nejlépe hodí do zeleninového nebo kuřecího vývaru, semínka si můžete omýt a blanšírovat je deset až patnáct minut v osolené vodě. Pak je sceďte, osušte a ochuťte dle svých preferencí solí, pepřem a olivovým olejem. Opět můžete přidat i další koření, například i kari, provensálské bylinky, sušený česnek, medvědí česnek nebo třeba mletou sladkou či pálivou papriku. Semínka rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem a pečte 20 až 25 minut zhruba na 200 stupňů.

K TÉMATU  Vyzkoušejte tři netradiční recepty, díky kterým si zamilujete rybí filé

Odšťavněná zelenina

Často odšťavňujete zeleninu a zbyde po vás hromada odpadu? Připravte si zeleninové krekry anebo karbanátky. Zbytky zeleniny jednoduše dochutíte vybraným kořením, třeba solí, majoránkou a pepřem a vytvoříte z nich menší placičky, které si upečete v troubě na pečicím papíru. Odšťavněná zelenina se rovněž hodí jako základ do vývaru. Jen ji lehce osmažte na másle nebo na rozpáleném oleji, zvýrazníte tím chuť.

Citronová nebo pomerančová kůra

Nejenom čerstvá, ale i sušená citrónová kůra se dá zapracovat do nejrůznějších dezertů, ať pečených nebo nepečených. Kůru z pomerančů, mandarinek, citronů nebo limetek opláchněte ve studené a pak v teplé vodě a ještě jednou ve studené. Případně ji můžete naložit do vody s trochou jablečného octa. Poté kůru najemno namelte a nechte sušit tak dlouho, jak bude potřeba.

Ohryzky z jablek

Ohryzky z jablka si zase můžete přendat do zavařovací sklenice a zalít je převařenou, ale vychladlou vodou. Sklenici uzavřete a uložte ji na temné a teplé místo. Za deset dnů budete mít výborný domácí jablečný ocet.

Košťály z brokolice a květáku

Ano, i ty se dají použít a kupodivu nejenom na zahušťování omáček a polévek, ale třeba si je můžete upéct i v troubě. Syrové košťály můžete i nastrouhat, třeba do polévky nebo nákypu.

vaření
Košťály skvěle uplatníte třeba v polévce.

Staré pečivo

To můžete dát buď králíčkům, jestli nějaké máte, anebo si ho nakrájejte na menší kostky a opečte je nasucho nebo na másle na pánvi. Pečivo osolte, opečte a přidejte trochu provensálského koření. Krutonky nejlépe chutnají v dýňové, mrkvové nebo hráškové polévce.

Zbytky rýže

I ty se dají zpracovat. Zbytky uvařené rýže, kterou nesníte, je možné použít jako zavářku do masových nebo zeleninových polévek. Hodí se i do plněných paprik. Rýži také můžete namlít do karbanátků nebo do sekané.

K TÉMATU  S novoročním detoxem pomůže ostropestřec

Rozklepnuté vejce

Co s načatým vejcem? Nebo vám zbyly jen bílky či naopak žloutky? V tom případě je klidně s čistým svědomím můžete zamrazit. Vejce vyndáte až ho budete potřebovat a necháte rozmrazit. Bude jako čerstvé.

Příliš měkká rajčata

Příliš měkká rajčata se také dají tepelně zpracovat. Připravte si z nich studenou polévku zvanou gazpacho. K rajčatům pak můžete přidat kteroukoliv jinou zeleninu, kterou zrovna máte po ruce. Okořeňte ji solí, pepřem a například i čerstvými bylinkami. Výborný je například tymián.

Kůrky z tvrdých sýrů

Rádi si dopřáváte parmazán nebo například grana padano, ale štve vás, že tvrdé kůrky se nedají nijak zpracovat? Ale dají. Uchovejte si je v lednici nebo v mrazáku a až budete vařit například těstoviny se sýrovou nebo rajčatovou omáčkou, vhoďte kůrky přímo do ní. Tak omáčka dostane ještě sýrovější chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Slunečný citrusový likér: Kořeněné arancello je jako hřejivé kouzlo

Vaříme ze zbytků: Domácí chlebová pizza

Zdroje článku:
https://blog.rohlik.cz/2021/05/24/10-tipu-jak-v-kuchyni-vyuzit-zbytky-potravin-i-unavenou-zeleninu/, https://www.jimejinak.cz/13-tipu-jak-vyuzit-zbytky-potravin-v-kuchyni/, https://fresh.iprima.cz/clanky-ze-sveta-vareni/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/super-napady-jak-vyuzit-v-kuchyni-zbytky-ktere-vetsinou-konci-v-kosi
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Křečové žíly trápí obrovskou část populace a každý chceme mít o nich co nejdříve pokoj. Jak s nimi ale zatočit, když se někdy může zdá, že nám prostě nechtějí dát pokoj? Léčit je musíte nejen zavedenými lidovými prostředky, ale je třeba k tomu dodržovat i další pravidla. Tělo je složitý organismus a vše je provázáno. Proto zároveň s léčbou dodržujte správný pohyb, jídlo i odpočinek. Jak na to vám poradíme v článku.
V každém dlouhodobém vztahu nastanou chvíle, kdy se zdá, že rutina převládá a původní jiskra pomalu vyhasíná. Jak však můžeme toto běžné vykolejení transformovat zpět v plamenný vztah plný lásky, porozumění a vzájemného růstu? Klíčem může být správné myšlení a otevřenost ke změnám. V následujícím textu prozkoumáme, jak mohou různé aspekty našeho přístupu k vztahům a k lásce přispět k jejich obnovení a prohloubení.
Otevíráte schránku a mezi letáky vidíte obálku s pruhem. Nervozita je na světe. Co to přišlo? Je to pokuta nebo snad exekuce? Nebo nějaké špatné parkování? Ne všechny obálky s pruhem jsou důvodem k nepokoji.
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
I ženy umí zdolat obrovské překážky a nejvyšší hory světa. Jednou takovou je horolezkyně Klára Kolouchová, která stanula na vrcholu Mount Everestu a čerstvě i obávané K2. Její výstup i životní příběh poutavě přiblíží právě vznikající dokument, který připravuje režisérka Jana Počtová.
Jít na první schůzku s celou řadou očekávání, která musí partner splňovat, je velmi kontraproduktivní. Jestliže se chcete seznámit, nemůžete čekat, že protějšek splní vaše představy během krátkého setkání v kavárně. Rychlé soudy jsou špatné soudy.
Po dokončení školy jsem se chtěla osamostatnit a odejít z domu, protože jsem toužila po nezávislosti. Vždycky jsem si přála bydlet sama a společně s mojí kamarádkou jsme si tohle plánovaly asi od třetí třídy na základní škole. Náš sen se splnil, ale idylka netrvala věčně. Kdybych to tušila, nikdy bych do toho nešla.
Možná máte skvělý sex, na kterém nechcete nic měnit. V pořádku, ale jedna malá drobnost může vaše milostné prožitky pozvednout na novou, vášnivější a intenzivnější úroveň. Stačí věnovat pozornost něčemu, co běžně děláte. Správně se nadechněte!
Český jazyk a jeho gramatika není vaší silnou stránkou? Žádný učený z nebe nespadl, pomůžeme vám naučit se alespoň psát správně velká a malá písmena u všeho, co souvisí s Vánocemi. Pak můžete bez obav začít rozesílat vánoční přání.
Tento týden bude Slunce ve znamení Blíženců, což přináší energii a komunikativnost. Připravte se na dynamické a inspirativní období, které bude obohaceno úplňkem ve znamení Kozoroha 21. června a letním slunovratem. Úplněk přináší vyvrcholení určitých procesů a může vám pomoci dosáhnout dlouhodobých cílů. Podívejte se, jak tato planetární postavení ovlivní vaše znamení a co vás čeká v nadcházejících dnech.
Moderní i retro radiátory - dnes mohou mít topná tělesa i ty nejdivočejší tvary. Retro se opět vrací do módy. Čemu dáte přednost?

Výběr článků

Ženské sexuální touhy v průběhu života kolísají. Může za to začátek nebo konec vztahu. Příčinou mohou být i velké životní změny – těhotenství, menopauza nebo zdravotní komplikace. Nízkou sexuální touhu způsobují i některé druhy léků.
Výběr a nákup plavek je pro milovnice plážových slunných dnů jedna z nejoblíbenějších aktivit. Všelijaké barvy, kombinace, vzory a střihy vám umožní popustit uzdu své fantazii způsobem, k němuž se za celý rok nedostanete.
Psychohygiena představuje metody k získání duševní rovnováhy, psychické odolnosti a spokojenému životu. Proč bychom měli psychohygieně věnovat stejnou pozornost jako své fyzické kondici?

Nepřehlédněte

Když se řekne jóga, každému z nás se vybaví vyrovnanost, sebejistota, harmonie, správné držení těla. Jóga není jen cvičení, ale je to celkově životní styl, kterému propadli miliony lidí po celém světě. Chcete s jógou také začít, ale nevíte jak?
Vánoce a tradice jdou ruku v ruce. Nejedna z nás jich mnoho z nich dodržuje nebo si děláme vlastní. Jednou z takových poměrně zaběhnutých, je hladovění, neboli půst. Podle této tradice by se měl držet během Štědrého dne půst až do večeře, aby se nám zjevilo zlaté prasátko. Co na to říká naše tělo?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek