Sobota , 23. 11. 2024

Klement

Stop plýtvání v kuchyni: 13 tipů, jak využít zbytky a vytvořit z nich dobroty

Dejte stopku plýtvání a buďte v kuchyni maximálně praktičtí. Co tím máme na mysli? Třeba to, že přestanete vyhazovat potraviny, které vůbec vyhazovat nemusíte.
zbytky
Minimalizujte odpad v kuchyni a využijte suroviny na max.

12. 06. 2023

Stačí opravdu málo, jen dále zpracovat to, co už vám přijde na vyhození. Zbytky přetvořit v další skvělou pochoutku. Tak šetříte nejenom přírodu, ale hlavně i svou peněženku. Které potraviny – tedy spíš části potravin – vůbec do koše nepatří?

Bramborové slupky

Že slupky z oloupaných brambor vyhazujete? Ale kdepak, tohle se rozhodně nedělá. Vždyť si z nich můžete připravit skvělé chipsy, které budou chutnat ještě lépe než ty z klasických brambor. Jednoduše slupky vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem, pokapejte je olivovým olejem, osolte je, opepřete (použít ale můžete jakékoliv jiné koření, které máte rádi, třeba sušený česnek nebo provensálské bylinky) a dejte je péct do trouby přibližně na sto osmdesát stupňů. Za dvacet minut budou slupky krásně křupavé. K nakousnutí.

Kedlubnové listy

Kedlubna je skvělou a zdravou zeleninou, z níž se připravuje třeba kedlubnové zelí. Ale lze ji použít například i jako přílohu místo brambor. Kedlubnové listy se dají využít obdobně jako například listy zelné, třeba tak, že do nich zabalíte mleté maso a uvaříte je na páře. Ale klidně se dají jíst i syrové. To znamená, že si je můžete rozkrájet i do studených salátů.

Slupky z kořenové zeleniny

Slupky z mrkve nebo třeba petržele či celeru se skvěle hodí na vývar, ale můžete je klidně také zmrazit a použít až za několik týdnů (třeba i jako základ omáčky, například svíčkové). Navíc obdobně jako brambory se z nich dají připravit i zdravé zeleninové chipsy. Slupky lze rovněž usušit na sluníčku a pak rozemlít, takto vám vznikne v kuchyni hojně využívané koření zvané vegeta.

kedluben
Kedluben se dá využít úplně celý, včetně listů.

Vydlabaná dýně

V kuchyni jsme většinou zvyklí zpracovávat pouze vydlabanou dýni (se slupkou nebo bez), ale dají se zpracovat i vlákna a samotná semínka. Vlákna se nejlépe hodí do zeleninového nebo kuřecího vývaru, semínka si můžete omýt a blanšírovat je deset až patnáct minut v osolené vodě. Pak je sceďte, osušte a ochuťte dle svých preferencí solí, pepřem a olivovým olejem. Opět můžete přidat i další koření, například i kari, provensálské bylinky, sušený česnek, medvědí česnek nebo třeba mletou sladkou či pálivou papriku. Semínka rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem a pečte 20 až 25 minut zhruba na 200 stupňů.

K TÉMATU  10 tipů na výlety: Cestujeme po severních Čechách

Odšťavněná zelenina

Často odšťavňujete zeleninu a zbyde po vás hromada odpadu? Připravte si zeleninové krekry anebo karbanátky. Zbytky zeleniny jednoduše dochutíte vybraným kořením, třeba solí, majoránkou a pepřem a vytvoříte z nich menší placičky, které si upečete v troubě na pečicím papíru. Odšťavněná zelenina se rovněž hodí jako základ do vývaru. Jen ji lehce osmažte na másle nebo na rozpáleném oleji, zvýrazníte tím chuť.

Citronová nebo pomerančová kůra

Nejenom čerstvá, ale i sušená citrónová kůra se dá zapracovat do nejrůznějších dezertů, ať pečených nebo nepečených. Kůru z pomerančů, mandarinek, citronů nebo limetek opláchněte ve studené a pak v teplé vodě a ještě jednou ve studené. Případně ji můžete naložit do vody s trochou jablečného octa. Poté kůru najemno namelte a nechte sušit tak dlouho, jak bude potřeba.

Ohryzky z jablek

Ohryzky z jablka si zase můžete přendat do zavařovací sklenice a zalít je převařenou, ale vychladlou vodou. Sklenici uzavřete a uložte ji na temné a teplé místo. Za deset dnů budete mít výborný domácí jablečný ocet.

Košťály z brokolice a květáku

Ano, i ty se dají použít a kupodivu nejenom na zahušťování omáček a polévek, ale třeba si je můžete upéct i v troubě. Syrové košťály můžete i nastrouhat, třeba do polévky nebo nákypu.

vaření
Košťály skvěle uplatníte třeba v polévce.

Staré pečivo

To můžete dát buď králíčkům, jestli nějaké máte, anebo si ho nakrájejte na menší kostky a opečte je nasucho nebo na másle na pánvi. Pečivo osolte, opečte a přidejte trochu provensálského koření. Krutonky nejlépe chutnají v dýňové, mrkvové nebo hráškové polévce.

Zbytky rýže

I ty se dají zpracovat. Zbytky uvařené rýže, kterou nesníte, je možné použít jako zavářku do masových nebo zeleninových polévek. Hodí se i do plněných paprik. Rýži také můžete namlít do karbanátků nebo do sekané.

K TÉMATU  Slaný závin: Rychlá a chutná volba pro večerní menu

Rozklepnuté vejce

Co s načatým vejcem? Nebo vám zbyly jen bílky či naopak žloutky? V tom případě je klidně s čistým svědomím můžete zamrazit. Vejce vyndáte až ho budete potřebovat a necháte rozmrazit. Bude jako čerstvé.

Příliš měkká rajčata

Příliš měkká rajčata se také dají tepelně zpracovat. Připravte si z nich studenou polévku zvanou gazpacho. K rajčatům pak můžete přidat kteroukoliv jinou zeleninu, kterou zrovna máte po ruce. Okořeňte ji solí, pepřem a například i čerstvými bylinkami. Výborný je například tymián.

Kůrky z tvrdých sýrů

Rádi si dopřáváte parmazán nebo například grana padano, ale štve vás, že tvrdé kůrky se nedají nijak zpracovat? Ale dají. Uchovejte si je v lednici nebo v mrazáku a až budete vařit například těstoviny se sýrovou nebo rajčatovou omáčkou, vhoďte kůrky přímo do ní. Tak omáčka dostane ještě sýrovější chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Slunečný citrusový likér: Kořeněné arancello je jako hřejivé kouzlo

Vaříme ze zbytků: Domácí chlebová pizza

Zdroje článku:
https://blog.rohlik.cz/2021/05/24/10-tipu-jak-v-kuchyni-vyuzit-zbytky-potravin-i-unavenou-zeleninu/, https://www.jimejinak.cz/13-tipu-jak-vyuzit-zbytky-potravin-v-kuchyni/, https://fresh.iprima.cz/clanky-ze-sveta-vareni/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/super-napady-jak-vyuzit-v-kuchyni-zbytky-ktere-vetsinou-konci-v-kosi
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Smoothie vám může zajistit denní dávku vitamínů nebo si jím můžete třeba nahradit večeři. Každopádně si jistě pochutnáte a vaše zdraví to ocení. Smoothie jsou opravdovým hitem při snaze o zdravé stravování. A není se čemu divit! Tak jen vyzkoušejte některý z receptů na jejich přípravu.
S příchodem nového roku se obnovily módní kolekce v oblíbených i méně oblíbených obchodech. Loňské zboží vystřídalo letošní a my si již mohli všimnout toho, co se bude letos nosit. Stejně jako vloni, i letos se bude naše pozornost upínat k modelům, které ohlásily svůj velký comeback. I letošnímu roku budou dominovat kousky, které známe z devadesátých let a které po nějakou dobu upadly do zapomnění.
Lepek je rostlinný protein, který se nachází ve všech odrůdách ječmene, žita a pšenice, a tak ho můžete najít v produktech denního stravování jako je typicky chléb, rohlíky, těstoviny apod. Jsou to ale i tak lahodné potraviny jako sušenky, müsli, nebo třeba preclíky a jiné dobroty z pekárny. Navíc se lepek do mnoha potravin dostává také během jejich zpracování nebo je do nich přidáván jako pojivo. Co když vás v životě potká alergie na lepek nebo se mu z nějakého důvodu chcete vyhnout?
Mužské a ženské práce. Ve světě, kde je genderová rovnost denně probírána v médiích, je toto dělení skoro sprostým slovem. Jak to máte doma vy? Máte mužské a ženské práce nebo je vše jen na vás?
Jaké jsou vaše plány a cíle? Chcete zůstat v zajetých kolejích zaměstnance? Nebo prahnete po výstupu ze své zóny komfortu, která s sebou nese také start podnikání? Ať už chcete rozjet velkou společnost nebo působit „na vlastní noze”, v obou případech by vám v knihovně mělo dřímat několik knižních výtisků, které mohou člověka sedmimílovými kroky posunout kupředu.
Online – to je slovo vystihující dnešní dobu. Dříve jsme byli limitováni staženými daty nebo velkou cenu za strávený čas na internetu – to v jeho začátcích. Nicméně dneska je internet všude kolem nás, a tak se nemůžeme divit, že mu podléhají čím dál častěji i malé děti. Jaká je hranice?
Vaše domácí prostředí může mít obrovský vliv na vaši pohodu. Objevte, jak malé změny ve vašem bydlení mohou vytvořit oázu klidu a štěstí, ve které se budete každý den cítit skvěle.
Snad každá žena neustále hledá procedury, které vyzdvihnou přirozený půvab pleti, zlepší její vlastnosti a podpoří úchvatný vzhled. Zatímco dříve zažívaly doslova boom kosmetická studia, řada žen péči o svůj vzhled přesunula do pohodlí domova. Dnes už si proto můžeme dopřát řadu kosmetických ošetření, aniž bychom čekali na objednací termín do studia. Příkladem je také oblíbená metoda dermaplaning, kterou hravě zvládnete i doma. Jen si o tom předtím pár věcí prostudujte.
Ano, i v českých supermarketech už najdete exotické ovoce z druhého konce světa, které vám připadá tak všední jako jablka z vaší zahrady. Ale ujišťujeme vás, že stále ještě existují druhy, o kterých jste možná neslyšeli. Které to jsou?
Zařizování ložnice je poněkud obtížné. Přece jen chceme z místnosti vykouzlit oázu klidu, do které se budeme každý den velice rádi vracet. Mnohdy se však stane, že sáhneme po něčem zcela jiném, než co do ložnice patří a rázem je příjemný pocit z ní fuč. Zkrátka a dobře tam neproudí ta energie, která by přispívala ke kvalitnímu spánku. Naštěstí je tu ale stále feng-šuej, podle kterého se můžeme řídit.
Děti a mobilní telefony, to je časté téma k rodičovské diskuzi. Nikomu se nelíbí, kolik času u displejů chytrých zařízení děti tráví. Sami rodiče jim přitom přístroje dávají do rukou nebo jim jdou špatným příkladem. Navenek jsou nespokojení, ale zároveň si tak usnadňují práci a nechávají dítě zabavit se po svém. V jiných případech jim sami ukazují, kolik času u telefonu sami tráví. Proč to není dobře a jak situaci řešit?
Většina obyvatelstva spíše řeší naprostý opak, a to, jak zhubnout nebo minimálně, jak nepřibrat. Každý závidí těm, kteří nemají sklon k tloustnutí. Nicméně na vše existují dva pohledy a žádný extrém není dobrý. Co když opravdu potřebujete přibrat?

Výběr článků

Naše životní podmínky jsou velice dobré, ovšem ani tato skutečnost nám nezaručuje pevné zdraví. O své zdraví se musí každý starat sám. Je však pravdou, že někdy jen čirou náhodou člověka postihne choroba, o které lze říct, že je snad za trest, a se kterou svět ještě neumí vypořádat. Kupodivu se takových onemocnění nachází mezi námi celá řada, za vypíchnutí stojí například rakovina, nad kterou svět boj ještě nevyhrál.
Když jsem někdy před třiceti lety dostala od tety z Německa plavky s našitou sukýnkou, byla jsem naštvaná a styděla se v nich jít s kamarády k vodě. A vida, přešlo pár desítek let a je to hit sezóny. Retro je prostě tady. Jaká bude plážová móda pro rok 2019?
Módní trendy jsou charakteristické svou vrtkavostí. Jednu sezónu žhavý model, druhou zase zapomenutý propadák! Oblečení a doplňky mají výsostné postavení v našich životech, především ženy zajímá, co je právě šik! Móda je business, a právě proto se neustále mění.

Nepřehlédněte

Možná jste již v rádiích zaznamenali hit Bad Guy, který rozhodně nepatří mezi mainstream. Kdo je slečna, která letos posbírala snad všechny americké ceny Grammy?
Červená řepa je doslova vitaminová bomba. Obsahuje mnoho látek, příznivých pro náš organismus. Může se pyšnit například vysokým obsahem vitamínu C, vitamínu B. Mimo jiné také obsahuje další blahodárné minerály, jako je hořčík, draslík, sodík. Je plná železa a kyseliny listové, a tak se doporučuje i při chudokrevnosti. Také příznivě působí na štítnou žlázu, protože v ní najdeme i jód. A jaké má další skvělé vlastnosti?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek