Pátek , 11. 04. 2025

Izabela

Jak na správné stravování v létě

Letní období se obecně nese v duchu odlehčené stravy, zároveň ale takové, která dodá energii na všechna letní dobrodružství. Příroda nabízí mnoho svých plodů, dozrávají jahody, třešně, broskve, meruňky, melouny, okurky atd. Samo léto vám tak napovídá, co dobrého by se mohlo objevit na vašem talíři, pojďme se na to, ale podívat blíže.
I v létě se dá stravovat dobře.
Parta přátel griluje. Není potřeba se v létě jídla bát.

09. 08. 2023

09. 08. 2023

Načerpejte energii ze slunce a z vyváženého stravování v létě

Slunce svítí a jeho paprsky nejenom zahřívají, ale také doplňují zásobárny vitamínu D. Sama příroda je v plném rozpuku, všechno dozrává, nastává čas prvních sklizní. Energie, poskytovaná sluncem od června přibližně do poloviny září, se promítá také do lidské nálady a biorytmu. Máme větší chuť vyrazit ven, sportovat, zažívat dobrodružství, užívat si dovolené. Pohybové aktivity v horkém počasí ale představují zátěž pro srdce a oběhový systém. Proto právě v létě častěji dochází k problémům a zdravotním komplikacím na ně navázaným. Pojďme se podívat, jak stravování v létě ovlivňuje naše zdraví.

Pozornost je potřeba věnovat také žaludku a tenkému střevu – léto vybízí k masitým grilovačkám, opékání špekáčků, konzumaci alkoholu a brambůrku na letních party a dalších těžkých poživatin. Takové „vyhození z kopýtka“ nevadí, za předpokladu, že není na každodenní bázi. Tělo pro optimální fungování totiž přes léto vyžaduje spíše přísun kvalitních tuků a minerálů, samozřejmě i vitamínů.

Stravování v létě a pitný režim pro celý den

Dodržování pitného režimu představuje pro horké dny základ. Obyčejně by měl člověk vypít přibližně 2,5 litru tekutin za den, v teplém počasí se tato spotřeba může vyšplhat až na 3,5 litry, v závislosti například na tělesné zátěži. Určitě si nenechte svůj pitný režim řídit tím, jestli máte žízeň nebo ne. Pocit žízně se totiž objevuje až ve chvíli, kdy už je tělo na několik málo procent dehydratované. Kromě žízně na sobě člověk může pociťovat závrať, bolest hlavy, slabost či nevolnost. A nyní ještě pár rad k pitnému režimu v létě:

  • Vyvarujte se nadměrného konzumování kávy a černého čaje – obojí dehydratuje a zahřívá organismus.
  • Dejte si pozor na silně perlivé nápoje, mohou způsobit žaludeční problémy.
  • Nejvíce vás osvěží lehce kyselé nápoje, jako je třeba voda s citrónem, nebo ty mírně hořké, třeba voda s grapefruitem.
  • Základem kvalitního pitného režimu ale zůstává voda.
  • Vhodné pro letní období jsou také bylinkové čaje či ovocné šťávy.
  • Neopomenutelné množství vody člověk v létě přijme i v rámci stravy, lví podíl na tomto přísunu tekutin má především ovoce, může jít ale třeba i o polévky nebo ostatní stravu.
  • Optimální teplota nápoje je pokojová. Chlazené nápoje jsou vhodné jen pro jedince s horečkou nebo trpící přehřátím organismu. A i za takové situace je potřeba chlazené pití podávat opatrně a s mírou nejlépe po lžičkách.
K TÉMATU  Borůvková bublanina ze Salka. Sladká letní pecka!

Stravování v létě převážně sezónně

Stravování v létě je velmi jednoduché. Příroda nabízí nespočet různých plodů, a to jak těch z domácí produkce, tak těch zahraničních, popřípadě až exotických. Strava by měla převažovat lehčí, snadno stravitelná. Menu pro svůj den si sestavujte podle plodů, které jsou zrovna dostupné, pomohou vám mimo jiného i snadněji překonat vysoké teploty – velmi nápomocný je v tomto ohledu třeba vodní meloun nebo okurka. A také:

  • Z obilovin zaměřte svou pozornost na kukuřici a výrobky z ní. Dobrá je také rýže basmati nebo amarant.
  • Namísto masa na rožni si raději opečte ryby, dodají vám více živin a lehce se tráví.
  • Jídlo příliš nesolte ani nekořeňte.
  • Zapomeňte na dlouhé vaření a pečení, namísto toho ovoce, zeleninu i další plodiny jezte co nejvíce syrové, či jen krátce tepelně upravené.
  • Letní stravování může být více „studené“, ale pozor ne ledové. Zmrzlina či mražené sorbety sice na krátký okamžik ochladí, ale tělo se po jejich snězení stáhne a může následně reagovat bolestí nebo křečemi.
  • Velmi efektivní jsou také různé saláty typu špenát, rukola, mangold, čekanka a listový salát.
  • Zaměřte se na šťavnaté a osvěžující potraviny, které vás v létě svlaží, a kořenovou zeleninu si schovejte spíše na podzim.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

Jsme to, co jíme. Kdy a jak nás strava ovlivňuje?

Kam v Česku na zmrzlinu? Těchto 7 míst vás osvěží nejlépe

Zdroje článku:
https://www.cpzp.cz/clanek/2724-0-Leto-a-pitny-rezim.html, https://www.cpzp.cz/clanek/3488-0-Sezonni-biorytmy-a-strava-podle-rocnich-obdobi.html, https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/tcm-herbs-pro-vsechny/stravovani-a-travici-potize/stravovani-dle-rocnich-obdobi, https://www.mesickova.cz/letni-obdobi-stravovani-podle-tcm/
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Máte doma kočku? Pak určitě budete souhlasit, že nad jejím chováním někdy zůstává rozum stát.
Avokádo je jedním z nejdiskutovanějších druhů ovoce, které na této planetě existují. A to z mnoha důvodů, zejména těch ekologických. Ale už jste slyšeli o takzvaném ecovadu?
Pěstitelská sezona je v plném proudu, což znamená, že si lidé ve svém volném čase musí najít čas na svádění boje s mandelinkami. Právě mandelinky jsou totiž největším problémem, který sužuje jejich pěstované brambory. Rozpoznat je není vůbec nic těžkého. Mandelinka bramborová je americký brouček, který je asi dvanáct milimetrů dlouhý a osm milimetrů široký. Většinou je zbarven do bílo-žluta nebo do bílo-oranžova s tím, že ho zdobí černé pruhy.
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.
Zatímco se firmy snaží udržet tempo s technologickými změnami, demografickými posuny a tlakem na produktivitu, české ženy čelí specifickým problémům, které je v roce 2025 staví do zcela nové situace. Vyplývá to z aktuální zprávy ManpowerGroup o trendech na trhu práce.
Okořenit si společné partnerské chvíle nemusíte jen v rámci ložnice. Co takhle vymyslet nějaký malý vtípek, na který budete dlouho vzpomínat? Máme pro vás pár tipů, které hravě zvládnete, a kterými svého partnera trochu pozlobíte a vyprovokujete k akci. Pojďte se pobavit i vy!
S příchodem nového roku se obnovily módní kolekce v oblíbených i méně oblíbených obchodech. Loňské zboží vystřídalo letošní a my si již mohli všimnout toho, co se bude letos nosit. Stejně jako vloni, i letos se bude naše pozornost upínat k modelům, které ohlásily svůj velký comeback. I letošnímu roku budou dominovat kousky, které známe z devadesátých let a které po nějakou dobu upadly do zapomnění.
Ach, ti komáři! Letošní rok je na ně obzvlášť bohatý. Koupit si v obchodě repelent je jednoduché, máte široký výběr. A co takhle vyrobit si ho doma? Přírodní repelent vás spolehlivě ochrání nejen před komáry, ale i klíšťaty a dalším hmyzem. Přitom se obejdete bez chemikálií a získáte ochranu i pro citlivou nebo dětskou pokožku.
V éře digitálních rande a sociálních sítí se naše cesty k lásce neustále vyvíjejí. Zjistěte, jak moderní technologie přetvářejí způsoby, jakými navazujeme a udržujeme vztahy, a co to znamená pro budoucnost romantiky.
Ať už jste romantickou duší či nikoliv, pár romantických knižních výtisků byste u sebe v knihovně mít měli. Zaprvé nikdy není na škodu žít alespoň v příběhu více naivně, než ve skutečném životě, a zadruhé nějak potřebujete zaplnit volné chvíle během propršených dní. Otázkou nyní zůstává, jakou knihu si pořídit a přečíst?
Zažil to jistě každý z nás. Stačí pobyt venku, když počasí zrovna nepřeje, stejně tak jako trávit čas v místnosti, kde klimatizace jede na plné obrátky. Studené ruce sice mohou být naprosto běžným jevem, ale také mohou signalizovat zdravotní problém.
Srdcem každého domova je nepochybně kuchyň, kde pod taktovkou žen vznikají úžasná jídla pro celou rodinu. Omamná vůně jídla a zvědavost, co bude dnes k večeři, často přiláká i další členy smečky. Ať chceme nebo ne, právě kuchyň je místem, kde se zcela nejčastěji setkáváme se svou rodinou, ale i přáteli a návštěvou. A právě proto by kuchyň měla být do detailu vyladěným místem, které bude pýchou každé hospodyňky. Jak získat kuchyň snů?

Výběr článků

Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.
Děti jsou fascinovány celou zvířecí říší. I proto jejich kroky velmi často míří do zoologických zahrad, kde mohou být svědky existence i takových tvorů, které běžně v přírodě nepotkají. Po ukončení výletu do zoo se v nich však probouzí touha mít vlastního tvora, o kterého by mohli pečovat, také doma. A stává se, že po dlouhém naléhání a přemlouvání rodiče jednoho dne svolí. Jenže jaký domácí mazlíček je ten nejvhodnější?
Zvlášť v dnešní pandemické době, kdy jsou kosmetické služby méně dostupné, je nutné poradit si v rámci manikúry a pedikúry. Péče o chodidla a jejich ztvrdlé části je někdy tvrdý oříšek. Pravidelnou starostí o nohy se ale všem nepříjemným stavům vyhnete. Vyzkoušejte tyto účinné tipy na krásná a hladká chodidla.

Nepřehlédněte

Každý druhý zažil během některé své dovolené zažívací potíže. V této souvislosti se častěji mluví o cestovatelském průjmu, ovšem i druhý extrém dokáže dovolenou pokazit. Zácpa umí vystavit stopku všem radostem. Čekáte a ono nic. Jste stále více nafouklí, bolí vás břicho a může se dostavit i malátnost. Pokud k ní máte sklony, tak svému zažívání pomozte.
Pocení je zcela běžný jev. A zatímco během zimy mu nevěnujeme prakticky žádnou pozornost, v létě o ni doslova žádá. Zejména v parných horkých dnech nám jeho pach umí znepříjemnit nejeden výlet nebo cestování vlakem či městskou hromadnou dopravou. Věděli jste ale, že pocením vylučujeme veledůležité minerály z těla? 

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek