Paretovo pravidlo 80/20
Paretův princip se označuje také jako Paretovo pravidlo 80/20. Jeho základem je totiž zjištění, že pouhých 20 % našich vstupů je zodpovědných za 80 % výsledků. Pravidlo je pojmenováno podle italského ekonoma Vilfreda Pareta, který se zajímal o rozložení bohatství v zemi. Postupně se však toto pravidlo aplikovalo v mnoha dalších oblastech.
Zkuste se třeba ve své práci zamyslet nad tím, jestli opravdu pouhých 20 % energie, kterou do svých aktivit vkládáte, nezajistí většinu získaných výsledků a nemrháte energii do míst, kde vám to nic nepřinese.
Stejně tak se můžete zamyslet nad tím, co konkrétně je zodpovědné za vaši životní spokojenost a pak se právě na toto soustředit. Když se vám podaří odbourat vstupy, které ve výsledku s vaším ziskem souvisí jen minimálně, můžete se zbavit zbytečné práce.
Maximální efekt při hubnutí
Stejně tak se můžete zamyslet i nad svým hubnutím. Co konkrétně vám pomůže s proměnou postavy nejvíc? Významnou roli tu bude mít celkový počet přijatých kalorií. Pokud se ale kouknete souhrnně na veškeré potraviny, jen 20 % z nich bude zodpovědných za 80 % nárůstu vaší hmotnosti. Pokud toto malé procento potravin vyřadíte z jídelníčku, přebytečná kila půjdou beztak dolů.
Jak moc můžete ve stravě hřešit?
Už jen vědomí, že nemusíte vše dodržovat na 100 %, vám prospěje. Nemusíte být zdaleka perfektní, ale soustřeďte se především na to, co ve výsledku nejvíc ovlivňuje úspěšnost hubnutí. Pokud chcete být konkrétnější, dejme tomu, že máte v průběhu dne tři hlavní jídla a dvě svačiny.
Dle Paretova pravidla pak můžete snadno usoudit, že za týden můžete mít až sedm nezdravých chodů, ale stále by těch důležitých 80 % měla tvořit zdravá jídla.
Dieta se tedy může osvědčit právě proto, že si z malé části dopřejete i to, co zdravé není. Velkou výhodou je flexibilita takového stravování. Snadno si užijete třeba oslavu narozenin a konzumaci dortu, když víte, že ve zbylých dnech se budete opět stravovat zdravě.
Soustřeďte se na zdravý základ
Věnujte však pozornost tomu, aby těch důležitých 80 % bylo tvořeno zdravou a nutričně vyváženou stravou. Rozhodně nejde o to, abyste se jeden den cpali pouze zeleninou a druhý den si dopřáli svíčkovou s knedlíkem.
Základ jídelníčku by měl obsahovat ryby, maso, mléčné výrobky, vejce, zeleninu, luštěniny atd. Občasnému mlsání se pak nemusíte vyhýbat, řiďte se však pravidlem „všeho s mírou“. Postupně si jistě najdete nové recepty nebo i zdravější pochoutky, které si můžete bez obav dopřát.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Mobilní aplikace na hubnutí. Které pomůžou shodit přebytečné kilogramy?
Bylinky na hubnutí: Zelení pomocníci, kteří usnadní cestu za štíhlou linií