Úterý , 22. 04. 2025

Evžénie

Naklíčené luštěniny jsou výživnou bombou. Proč na ně vsadit?

naklíčené luštěniny
Výběr z naklíčených luštěnin - fazole, cizrna, mungo

24. 08. 2023

24. 08. 2023

Naklíčená zrna luštěnin si v posledních letech získala velkou oblibu mezi nadšenci zdravého životního stylu. A zcela právem. Mají totiž vysoký obsah živin a jsou navíc mnohem stravitelnější než jejich nenaklíčené kolegyně. Kromě toho, že zlepšují celkové zdraví, jsou dokonce účinné také pro hubnutí. O důvod víc, proč si na nich pravidelně pochutnávat. Čím vším jsou prospěšné a jak na ně?

Naklíčené luštěniny jako cesta k živinám

Klíčení je už nějaký ten pátek známé, ovšem až nyní se mu dostává tolik prostoru, jaký si zaslouží. Metoda klíčení se využívá zejména pro zlepšení stravitelnosti, kdy se ze semen, obilovin, ořechů i luštěnin vytěží ty nejlepší nutriční hodnoty. Říká se, že proces klíčení zvyšuje koncentraci několika živin, snižuje obsah antinutrientů a poskytuje mnoho dalších zdravotních výhod. Principem je namáčení po dobu 24 hodin, následně scezení a proplachování, což je nutné opakovat několik dní. Přesný postup, pokud si nechcete kupovat ty hotové, si ještě níže ukážeme. Naklíčená zrna i luštěniny lze vařit, přidávat do nejrůznějších jídel, sušit je, ale po rozemletí je využívat i jako zdravější náhradu mouky při pečení. Naklíčená zrna se už pomalu používají v mnoha výrobcích, tedy i v chlebu, hranolkách, těstovinách i pizzách. Nezapomeňte proto bedlivě číst štítky se složením.

Jak na klíčení?

Naklíčené luštěniny lze nalézt v některých supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou, ovšem mohou být také snadno naklíčeny doma třeba pomocí klíčící nádoby. Zde je obecný návod, jak klíčit zrna a luštěniny pěkně podomácku:

1.    Vyberte si obiloviny nebo luštěniny ke klíčení: Populární jsou například fazole mungo, čočka, cizrna, semena vojtěšky, quinoa nebo třeba pohanka.

2.    Opláchněte zrna nebo luštěniny: Po důkladném opláchnutí nezapomeňte odstranit i veškeré nečistoty nebo kamínky.

3.    Namočte je do vody: Zrna nebo luštěniny umístěte do velké misky či nádoby a vydatně zalijte vodou. Množství potřebné vody bude záviset zejména na druhu obilovin nebo luštěnin – obecně je nutné použít asi třikrát více vody než surovin vhodných ke klíčení. Luštěniny nebo zrnka namočte několik hodin, pokud však pracujete s tvrdšími surovinami, nechte je ve vodě ideálně přes noc.

K TÉMATU  Dodržujete pitný režim i na podzim?

4.    Vodu vylijte a vše opláchněte: Zrna či luštěniny vyjměte z vody, a poté opláchněte čerstvou vodou.

5.    Zahajte proces klíčení: V závislosti na zrnu nebo luštěnině přijde čas umístit je do misky nebo klíčící nádoby. Pokud používáte sklenici, zakryjte otvor síťovaným víčkem nebo plátnem, abyste umožnili cirkulaci vzduchu. Následně zrna či luštěniny proplachujte dvakrát denně.

6.    Skliďte klíčky: Po několika dnech byste měli začít vidět první výhonky. I tak pokračujte v oplachování a scezování do doby, dokud klíčky nedosáhnou požadované délky. To může trvat asi 2-7 dní v závislosti na obilovině nebo luštěnině.

7.    Uchování klíčků: Jakmile se hotové klíčky mají k světu, důkladně je opláchněte a uložte je do chladničky v zakryté nádobě, kde vydrží několik dní.

Vylepšené vlastnosti získané klíčením

Celá zrna a luštěniny mají typicky vysoký obsah vlákniny, vitamínů B a důležitých minerálů včetně železa, zinku a hořčíku. Obsahují také bohaté množství bílkovin, které jsou nezbytné pro růst, vývoj i imunitní funkce a celkové zdraví, ovšem cenné jsou i z hlediska množství antioxidantů. Tvrdí se, že klíčení výrazně zvyšuje obsah živin v obilovinách a luštěninách.

Ve skutečnosti bylo prokázáno, že klíčení zlepšuje aminokyselinový profil potravin, zvyšuje tedy koncentraci bílkovin, zlepšuje kvalitu i množství vitamínů a minerálů. Jedna studie například zjistila, že klíčení vigny mělo za následek 4–38krát více vitamínu C a o 9–12 % více bílkovin. Stravitelnost bílkovin v hrachu se také zlepšila až o 20 %. Jiná studie zase ukázala, že naklíčená pohanka zvyšuje jak nutriční hodnotu, tak i množství antioxidantů bojujících proti různým nemocem.

Nižší obsah antinutrientů zlepšuje vstřebávání vitamínů a minerálů. Antinutrienty jsou totiž sloučeniny, které snižují vstřebávání určitých živin ve vašem těle. Některé antinutrienty, jako je kyselina fytová, lektiny a inhibitory proteáz, jsou zvláště koncentrovány v obilovinách a luštěninách. To může přispívat k nutričním nedostatkům u vegetariánů, veganů nebo těch, kteří se ve své stravě soustředí na obiloviny a luštěniny.

Klíčení může být jednoduchým způsobem, jak snížit obsah antinutričních látek v potravinách a zlepšit vstřebávání vitamínů a minerálů. Studie ukazují, že klíčení může snížit obsah kyseliny fytové až o 81 %. Další studie zjistila, že klíčení snížilo hladiny lektinu o 85 % a snížilo inhibitory proteázy o 76 %. To by mohlo zvýšit vstřebávání bílkovin a důležitých minerálů, jako je železo, zinek, vápník, hořčík a mangan.

K TÉMATU  Wixie: Letní vlasový trend, se kterým letos oslníte. Vhodný je pro krátké a vlnité vlasy

Pomáhají s hubnutím a rychle zasytí

Naklíčené luštěniny mohou pomoci i s hubnutím tím, že udrží delší sytost a sníží chuť k jídlu. Pokud se snažíte shodit pár přebytečných kilogramů, možná byste měli zvážit přidání naklíčených zrn a luštěnin do svého jídelníčku. Mají vysoký obsah vlákniny, díky níž se budete cítit déle sytí, omezí se chutě a zvýší se ztráta hmotnosti.

Naklíčené dobroty navíc obsahují přijatelné množství kalorií. A co víc, několik studií zjistilo, že vyšší příjem celozrnných obilovin a luštěnin může souviset s větším úbytkem hmotnosti. Například jedna studie na 1475 lidech ukázala, že ti, kteří pravidelně konzumovali fazole, měli nižší tělesnou hmotnost a menší obvod pasu než ti, kteří toto jídlo nikdy nejedli. Kromě toho měli konzumenti fazolí o 23 % nižší riziko zvětšení pasu a o 22 % nižší riziko obezity. Další velká studie na téměř 45000 lidech zjistila, že konzumace většího množství naklíčených celozrnných potravin souvisí se snížením indexu tělesné hmotnosti (BMI) a obvodu pasu u dětí i dospělých.

Obsah vlákniny vyrovnává hladinu krevního cukru

Naklíčené luštěniny a celá zrna jsou nabité vlákninou, která může prospívat v rámci kontroly hladiny cukru v krvi. Vláknina totiž zpomaluje vstřebávání cukru do krevního oběhu, což zabraňuje skokům a poklesu hladiny cukru v krvi. Výzkum také našel souvislost mezi konzumací naklíčených luštěnin a celých zrn a zlepšenou kontrolou hladiny cukru v krvi.

Podle jedné malé studie na 11 lidech vědci došli ke zjištění, že naklíčená hnědá rýže po dobu šesti týdnů výrazně snížila hladinu cukru v krvi ve srovnání s bílou rýží. Další studie na 2027 lidech ukázala, že ti, kteří pravidelně jedli luštěniny, měli tendenci mít nižší hladinu cukru v krvi nalačno než ti, kteří je nejedli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chilli hummus s tortillovými nachos a grilovaným avokádem

Zdroje článku:
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/health-benefits-of-sprouting-why-you-must-have-them-regularly/articleshow/82163826.cms, https://www.healthline.com/nutrition/sprouted-grains#nutrients
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Simona Postlerová, uznávaná herečka zemřela náhle v neděli. Diváci si ji pamatují například z filmů Probudím se včera, Jedna kočka za druhou nebo Tancuj, Matyldo. Kromě své filmové kariéry byla Simona Postlerová především významnou divadelní herečkou, jejíž umělecký přínos na české divadelní scéně byl mimořádný. Své nezapomenutelné výkony předvedla v mnoha divadelních hrách, a to jak na scénách Národního divadla, tak v Divadle na Vinohradech, kde strávila většinu své profesní dráhy.
Článek "Co je to Quiet Quitting? A týká se Vás?" rozkrývá fenomén tiché rezignace v pracovním prostředí. Termín označuje nenápadný odchod zaměstnanců, kteří postupně snižují svou angažovanost a odkládají své povinnosti. Dnešní článek nabízí pohled na příčiny, dopady a strategie, jak předejít této formě odchodu nebo s ní efektivně pracovat.
Sváteční výzdobu milujeme a nápadů na nové prvky není nikdy dost. Vánoční dekorace z recyklovaných materiálů snadno vyrobíte z toho, co máte doma po ruce. Tyhle roztomilé kousky jsou jako stvořené pro spolupráci s dětmi. Inspirujte se pro své vlastní nápady!
Ještě v botníku nemáte bílé tenisky? Pak byste tuhle chybu měly rychle napravit. Tenisky se totiž hodí ke všemu – k sukni, džínům a třeba i k šatům. Podívejte se, jak můžete tenisky kombinovat.
Blýskající se světla, tóny radosti a nádech elegance – před námi stojí Silvestr, a proč by neměl být stejně nezapomenutelný jako každý okamžik, který nás provází životem? Dnešní předsilvestrovský článek na Dámské Lize vám nabízí vodítko k tomu, jak si připravit vlastní domácí Silvestr, který nejen zaujme, ale zapíše se do paměti jako noblesní večírek ve velkém stylu. Připravte se na luxusní zážitek plný stylu, radosti a nezapomenutelných okamžiků, které budou pro vás a vaše hosty pamětihodné i za dvacet let!
Jedná se o další díl našeho seriálu Čtení na pokračování od začínající spisovatelky Teri Kerot. V tomto příběhu se setkáváme s hlavní hrdinkou Klárou, která zavírá bar po dlouhé noční směně. Noc nabere nečekaný směr, když se objeví její stálý zákazník Tony, a Klára se ocitne uprostřed vášnivého dobrodružství. Jak se příběh vyvine, když se Klára ráno musí vrátit do své každodenní reality a čelit svému nepříjemnému šéfovi? Teri Kerot opět přináší napínavý příběh plný lásky, vášně a nečekaných zvratů.
Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.
Tento týden se můžeme těšit na významné planetární události. Slunce nadále pobývá ve znamení Raka, což klade důraz na rodinné vztahy a emocionální pohodu. Důležitou změnou je retrográdní pohyb Saturnu, který nás povede k přehodnocení našich cílů a závazků. Přečtěte si, jaké vlivy očekávat pro vaše znamení a co vám hvězdy připravily na tento týden.
Každý z nás se narodil v nějakém znamení. Jeho charakteristika ovlivňuje náš života naši osobnost. Znamení je celkem 12 a společně vytvářejí zvěrokruh. Jeho souhvězdí jsou rozmístěná na hvězdné obloze. Znamení zvěrokruhu pak určuje jeho poloha ke Slunci v daný datum a čas. Znamení se neshodují s měsíci. Každému znamení přináleží nějaké kameny. V jejich pozitivní účinky věřili lidé již v dávné době. Používali je nejen na ozdobu, ale také jako talismany. Některé kultury používaly kameny jako léčivé prostředky.
Retro je v módě, nejen v nábytku. Ale sedací soupravy se navíc objevují s jedním důležitým prvkem, a tím jsou kulaté tvary. Letos jsou in zaoblené sedačky! Co na ně říkáte?
Sedavé zaměstnání je sice na první pohled nenáročné, ale svému tělo s ním přesto radost neuděláte. Tedy pokud pravidelně nesportujete, nebo alespoň nepraktikujete vhodná kompenzační cvičení. Cviky, které vám představíme v našem dnešním článku, se hodí nejen pro takzvané kancelářské krysy, ale pro všechny, které trápí bolavá záda, ztuhlý krk či jiné obdobné potíže.
Blíží se významný den vaší ženy, případně jsou za rohem Vánoce a vy ještě nemáte žádný dárek? Nepanikařte, stále vše můžete zachránit. Zapomeňte ale na kreativitu, raději vsaďte na jistotu.

Výběr článků

První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.
Bez rostlin by na Zemi nemohl být život. A přestože má člověk sklon své přirozené prostředí nevybíravým způsobem poškozovat, rostliny stále ještě vnímáme jako uklidňující prvek. Proto se jimi obklopují i ti největší cynici. Existují však různé druhy rostlin a květin. Některé nám prospívají více, jiné méně, a některé nám mohou být dokonce jedovaté. Nejen svými plody, ale i vůní, kterou zejména na jaře vypouštějí. Pojďme se však nyní podívat na pokojové rostliny, které stojí za ti mít doma.
Nejúchvatnější pláže světa? Tyhle si zamilujete. Existují totiž místa, o kterých jste zákonitě nevěděly a my jsme se rozhodli vám je odtajnit. Tak schválně, kam byste se chtěly podívat?

Nepřehlédněte

A když už ne život, tak tvář rozhodně ano. Obočí je stejně důležité jako naše rty, nos nebo oči. Proto bychom mu také měly věnovat náležitou pozornost. Ale co laminace obočí vlastně je?
Není žádným tajemstvím, že snídaně je naprostý základ. Poctivá snídaně je zároveň nejdůležitějším jídlem dne, což je o důvod víc, proč bychom si na ní měli dát opravdu záležet. Chutné jídlo vám po ránu zajistí potěšení (a není nic lepšího, než začínat den s radostí). Pokud navíc snídani převlečete do zdravého kabátu, prospějete tím své postavě i celkovému zdraví. Jaké dobroty si tedy po ránu nachystat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek