Pondělí , 01. 09. 2025

Linda a Samuel

Geneticky modifikované potraviny: Je třeba bát se jejich konzumace?

Genetická modifikace, tedy úmyslná změna genetického materiálu, se využívá zejména ke snazšímu pěstování některých rostlin. Nejčastěji můžete v této souvislosti slyšet o kukuřici. Narazíte však na mnoho argumentů pro i proti tomuto zásahu při pěstování. Na jedné straně je vyzdvihován přínos a zajištění vyšší produkce, na straně druhé jsou pochyby a možná rizika spojená s jejich konzumací.
geneticky modifikované poraviny
Co to jsou geneticky modifikované potraviny? (zdroj foto: 123rf.com)

08. 02. 2021

Proč se přistupuje ke genetické modifikaci potravin?

Některé potraviny jsou geneticky upravené tak, aby pro nás byly výživnější. Obsahují pak víc vitamínů, pestřejší zastoupení mastných kyselin nebo dalších důležitých látek. Některé rostliny jsou pak odolnější proti škůdcům, snadněji rostou i v horších podmínkách. Pěstování se tak může výrazně usnadnit, sníží se náklady, ale produkce se zvýší. Geneticky modifikované potraviny s sebou však nesou i nevýhody.

Geneticky modifikované organizmy bývají označovány zkratkou GMO. U nás v obchodech nejčastěji narazíte na rostlinné oleje vyrobené z geneticky modifikovaných potravin (např. sójový, řepkový). Modifikovány ale dnes už nejsou jen látky rostlinného původu. Postupně se připravují i geneticky modifikované potraviny živočišného původu (např. losos). Na evropském trhu byste však momentálně nic takového najít neměli.

Má konzumace nějaká rizika?

V této oblasti není příliš věrohodných výzkumů. Často je zmiňováno vyšší riziko vzniku některých onemocnění a alergických reakcí. Například gen z ryby může být přenesen do jahody, kde se vytvoří rybí bílkovina. Člověk alergický na ryby pak může pozorovat příznaky po konzumaci jahod. Potraviny mohou obsahovat stopy látek, které měly původně za cíl rostlinu ochránit před působením vysokých dávek pesticidů.

Spekuluje se i o přenosu odolnosti vůči antibiotikům z modifikovaných organismů na bakterie osídlující naše střeva. Za zmínku stojí i skutečnost, že až časem mohou nastat různé nyní neočekávatelné změny. Kvůli změněné genetické informaci rostlin se mohou následně změnit vztahy s mnoha dalšími články v přirozeném řetězci.

Zatím nemáme potuchy o tom, co se stane za pár let, jakmile budeme tyto potraviny konzumovat ve větším množství. Už dříve jsme zažili doby, kdy byla některá látka vyloženě opěvována a nakonec se zjistilo, že to s jejím efektem na zdraví bude zcela opačné.

K TÉMATU  Je vám zima? Co přidat do podzimního jídelníčku a na co nezapomínat? Tyhle potraviny vás bezpečně zahřejí!

Jak se geneticky modifikovaným potravinám vyhnout?

Evropská unie se snaží dovoz geneticky modifikovaných potravin regulovat. Je nutné, aby potraviny, které takové plodiny obsahují, měly toto jasně označené na svém obalu. Pokud se jim chcete zcela vyhnout, přejděte na potraviny označené „bio“. U nich je kontrola jejich původu velmi přísná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Potraviny, které vás bezpečně zahřejí i v těch nejchladnějších dnech

Potraviny, které pomáhají jako prevence proti rakovině nejrůznějšího typu podle České onkologické společnosti. Jaké množství sníst?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Protože žijeme v globalizovaném světě, i v Asii mnohdy slaví Vánoce podle západních a křesťanských zvyků. Ale stále ještě na tomto kontinentu existují země i kousky míst, kde Vánoce vypadají jinak.
I přes to, že nás občas potrápí nepříjemné deště, léto je stále v plném proudu a sním jsou stále ještě otevřené dveře pro výlet na kole. Je však potřeba mít na mysli, že pokud berete cyklistiku alespoň trochu vážně, existuje řada doplňků, které vám zážitek z jízdy značně vylepší! Pojďme se společně podívat, čím vším můžete podpořit svůj dokonalý cyklo výlet ať už sám, s přáteli, či rodinou. 
Perly jsou klasické, nadčasové a vždy podtrhnou eleganci jejich nositele. Věděli jste ale, že perla je jediný drahokam, který vzniká uvnitř živého organismu? Než byly v roce 1893 vytvořené kultivované perly, ta klasická byla vzácnější a dražší než samotné diamanty. Jak tedy správně nosit tento elegantní šperk, který je právě z perel tvořený?
Špatný odhad, spěch anebo úplně nová sůl, to jsou důvody, kdy nejčastěji přesolíme jídlo a ruku na srdce, stalo se nám to asi všem. Než vyhodíte jídlo do koše přečtěte si těchto našich 5 rad, jak pokrm zachránit.
Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokáží znepříjemnit. Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech nebo obrovské ulamující se rampouchy. Co nám pomůže se chránit?
Žádné litry potu, rudé tváře, srdce v krku. Jóga není běh, proto může budit dojem, že pomalými cviky nezvládne spalovat tuky. Víte, že ale už dávno neplatí, že jen dřinou dojdete vysněného cíle? Přesvědčíme vás, ať víte, jak se to má.
Rozchodem si projde každý z nás, začíná to v dětství s prvními láskami, pokračuje v dospělosti, kdy s námi mohou neskutečně zatřást. Vzpamatování se z rozchodu je poměrně dlouhá cesta, kterou není dobré moc uspěchat. Člověk by si měl projít všemi nepříjemnostmi, aby dospěl k novému začátku. A jak toho docílit?
Petr Spálený, ikona české hudební scény, oslavil nedávno své osmdesátiny, přičemž tento životní milník zaznamenal sérií nezapomenutelných koncertů jak na domácí půdě, tak na Slovensku. Jeho hudební cesta, ozářená prvním hitem "Plakalo bejby" z roku 1967, svědčí o neochvějné lásce k hudbě a nepřetržité tvůrčí vášni. Spolupráce s předními textaři a skladateli, jako jsou Jiří Štaidl a Zdeněk Rytíř, Spáleného uměleckou dráhu nejen obohatily, ale i posunuly na novou úroveň. V rámci oslav jeho osmdesátých narozenin byla vydána kompilace "80/Největší hity & duety", která přináší přehled jeho největších hudebních úspěchů a duet. Spálený, který se nechal slyšet o možném novém albě, zůstává i v pokročilém věku stále aktivní na hudební scéně, což dokazuje, že jeho vášeň pro hudbu je nekonečná.
Léto je sice oblíbeným ročním obdobím pro mnoho z nás, ale naše pokožka a vlasy toto nadšení zrovna nesdílí. A proto bychom se o své tělo měli v létě starat ještě více než v ostatních ročních obdobích, nebo přinejmenším specificky. Jak by měla vypadat péče o vaše vlasy v době, kdy je spaluje letní žár?
Jste příznivci pořádných krváků nebo spíš duchařských hororů? Nebo je vám to úplně jedno, jen když se pořádně bojíte? Těchto pět hororů byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože děsivější filmy nejspíš nikdy neuvidíte.

Výběr článků

Tyhle boty se nosí na červený koberec i do skateparku. Obouvají je hollywoodské hvězdy Naomi Watts a Helen Mirren, ale i top skateboardisté světa. Nyní boty Cariuma míří do Česka, kde chtějí zaujmout stylem a udržitelností – za každý pár vysadí dva stromy.
V době koronavirové daleko více lidí pracuje formou home office, a tak si může přece jen více řídit svůj pracovní čas. Jestliže máte takovou možnost, zdřímněte si po obědě.
V dnešní době je těžké se někam vydat na dovolenou, jelikož všude se setkáte s nejrůznějšími restrikcemi z důvodu Covid-19. Proč se tedy zbytečně vystavovat nebezpečí návštěvy zahraničí? Vždyť v koutech naší republiky je tolik krásných míst, kde můžete strávit skvělou dovolenou, a navíc tak podpořit náš cestovní ruch a ekonomiku?

Nepřehlédněte

Také vás postihlo toto nepříjemné kožní onemocnění? Pak máte pravděpodobně problém sestavit si takový jídelníček, který by vám kožní potíže neprohluboval, ale naopak vám pomohl problémy zmírnit. Řešení ale existuje. Poznejte potraviny, které vám skutečně pomohou, i ty, které vám mohou ošklivě ublížit.
Časy, kdy stačilo hodit do automatu na kávu desetikorunu a člověk se spokojil s "tmavě hnědou tekutinou", jsou už dávno pryč. Podávání i pití kávy se v České republice výrazně proměnilo. Klasického "turka" či instantní kávu už najdete v málokteré kavárně. V supermarketech vás regály s kávou lákají všemi směry: zrnková, mletá, kapsle… Nemůžete se rozhodnut? Přečtěte si našich 6 tipů a budete mít jasno, jak si vybrat a hlavně vychutnat dobrou kávu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek