Úterý , 21. 05. 2024

Monika

Symbol nekonečného pouta – jak vybrat a nosit snubní prsten?

Snubní prsten je považován za žílu lásky. Nevěsta a ženich si je vzájemně nasazují při svatebním obřadu, jako symbol spojení, věrnosti a lásky. Také by se dal vnímat, jako symbol „vlastnictví”. Prstýnek dává ostatním jasně najevo, že dotyčná osoba není k mání, že už jeho nebo její srdce patří někomu jinému. Jejich symbolika se v průběhu staletí vyvíjela a stále vyvíjí v závislosti na tradicích a kultuře.

05. 04. 2024

U nás jsou snubní prsteny považovány za symbol manželství, do kterého patří věrnost, oddanost, láska a veškeré závazky z toho vyplývající – v nemoci i ve zdraví, v dobrém i ve zlém. Zkrátka, že dva lidé spolu zvládnou veškerou tíhu světa, ale podělí se také o to krásné.

Svatební prsteny s předstihem

Do svazku manželského vstupujeme s tím, že je to na celý život. Proto je i výběr prstýnků pro nevěstu a ženicha velmi důležitou součástí veškerých příprav. Nejpozději tři měsíce před termínem svatby je dobré mít prsteny objednané. A to z toho důvodu, že se do prstýnků velmi často nechává gravírovat text, iniciály či datum. Pokud by došlo při gravírování k chybě (špatné datum či iniciály), musíte mít čas na reklamaci. Nezřídka se také stává, že nesedí velikost. Nechávat to na poslední chvíli by se nemuselo vyplatit.

Jaký materiál vybrat?

Vybírat je možné mezi stříbrem, zlatem, platinou, karbonem, ocelí a dalšími. Častou otázkou bývá, který materiál je nejodolnější a odolá zubu času. Pravda je taková, že se postupem času opotřebují všechny prstýnky, ať už jde o stříbrné nebo nejtvrdší wolframové snubní prsteny. Za jak dlouho se prstýnek opotřebuje je individuální. Pochopitelně svou roli hraje materiál, ale i fakt, zda jej nosí člověk během fyzické práce a sportu či nikoli.

Zdroj foto: vlastní / eppi.cz

Nejčastěji používaným materiálem je pořád zlato, protože mu nechybí půvab a nadčasovost. Používá se bílé i žluté. Dalším kritériem je cenová dostupnost. Cenu ovlivní nejen výběr materiálu, ale množství vzácného kovu, který se při výrobě použije. Dalším faktorem ovlivňujícím cenu jsou gravírované texty, datum, ale i ozdobné rytiny, zda jde o tradiční či netradiční snubní prsteny, vyrobené na zakázku. Nevěsta si může nechat prsten ozdobit i kamínky.

K TÉMATU  Jak na výběr jarního kabátu, který vám bude dělat radost po dlouhá léta

Na jaké ruce nosit snubní prsten?

Snubní prsten patří do kategorie šperků na celý život. U nás ho muž i žena nosí na levém prsteníčku. Nicméně na prsteníčku pravé ruky se nosí v Gruzii, Makedonii, Bulharsku, Rusku, Řecku, Ukrajině, Srbsku, Norsku, Polsku, Španělsku i v dalších zemích. Často však můžete i u nás potkat ženy, které nosí snubní prsten na pravém prsteníčku a na levém nosí zásnubní. Nebo muže, který nosí prsten zavěšený na stříbrném řetízku, v blízkosti svého srdce. Co si budeme povídat, ne každý muž nosí rád prstýnky a během práce mu může na ruce překážet. V tomto ohledu není žádné nucené pravidlo, které by musel člověk dodržovat.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
Inspirace nikdy není dost, což platí nejen v případě, kdy sestavujeme nové outfity, ale i tehdy, kdy chceme zazářit s neodolatelným lookem. A protože sociální sítě byly a vždy budou nekonečným zdrojem nápadů, vybrali jsme pro vás ty nejlepší zahraniční beauty blogerky, které prostě nesmíte přehlédnout. Mrkněte na ně!
Když si moje kamarádka a pak také sestra našly partnery na seznamce, začala jsem věřit tomu, že to skutečně funguje. Do té doby jsem se toho strašně bála. Psát si s někým na internetu, nevědět, zda je to skutečně on a potom si s ním vyjít. To mi přišlo děsně riskantní. No ale, když to jim dvěma vyšlo, proč by to nemohlo vyjít taky mně?
Když nefungují semafory, musí dopravu usměrňovat policisté. Někteří si práci zpestří tancem, kterým pobaví chodce i řidiče. Tady je deset policistů ze všech koutů světa, jejichž taneční kreace zachytili kolemjdoucí.
Není tajemstvím, že barvou roku 2019 byla americkými odborníky z Pantone Color Institutu vyhlášena pro letošek korálová. Pokud úplně nevíte, jak takový odstín vypadá, nezkoušejte se ptát svého partnera, protože vám pravděpodobně nebude schopen odpovědět. Dáme vám ale pár tipů, jak zařadit korálovou do svého šatníku a botníku.
Matek samoživitelek se v naší společnosti najde celá řada. Zejména v posledních letech roste počet rozvodů, na základě kterých se dítě dostane výhradně do péče matky nebo do péče otce. Ve většině případů je dítě svěřeno do matčiny péče, a i když žena získává alimenty v pravidelných intervalech (když se poštěstí), přesto je třeba ohlížet se na finanční stránku a počítat každou korunu. Zejména v případě, že je žena na mateřské dovolené, není to po finanční stránce snadné. Naštěstí přinášíme několik tipů, jak to po finanční stránce zvládnout a nepropadnout zlým myšlenkám.
Dnešní medicína dokáže vážně zázraky. Jedním z takových oborů je oftalmologie. Oční specialisté vám už zvládnou pomocí umělých nitroočních čoček zcela obnovit poškozené vidění a vrátit vás do normálního života, aniž byste musely používat brýle či kontaktní čočky. Není ale čočka jako čočka.
Podzim je tady, proto je čas obout se do teplejší a pevnější obuvi. Trendy pro podzim 2022 vás nadchnou. In je pohodlí a funkčnost. Mrkněte, jaké se letos budou nosit kozačky, kotníkové boty a boty na sníh. Pro každou ženu máme spoustu tipů, ze kterých si vyberete. Využijte podzimního Black Friday a nakupte nejlepší boty za zlevněné ceny. Boty si můžete pořídit i na další sezóny, proto volte kvalitní materiály a prověřené značky.
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.
Každá hospodyňka potřebuje troubu, na kterou se může spolehnout. A každá hospodyňka ví, že každá trouba peče jinak, takže je třeba se s ní seznámit. Podle toho je nutné upravit dobu pečení a kolikrát i stupně.
Protiklady se zpočátku mohou přitahovat. Pak přijde společný život a všechno je často jinak. Mají tedy šanci na společný život partneři, kteří jsou naprosto jiní?
Make-up a líčení dokáží zázraky, o tom už jsme se přesvědčily několikrát. Tahle proměna ale sebere "modelce" několik let a dokonale změní její vzhled!

Výběr článků

Setkáváme se s ní velmi intimně, ovlivní naši pohodu, vezme nám sílu i náladu, nutí nás se o ni starat a ani na minutu na ni nezapomenout. Obtěžuje muže, ženy i děti a každý ji nazývá jinak – viróza, nachlazení, chřipka. Je mezi nimi rozdíl? A jaký?
Někdo se pyšní hustou a dlouhou hřívou, někdo se zase trápí se svými řídkými vlasy, které sotva dorostou po ramena. Naštěstí existuje možnost prodloužení vlasů, díky níž si řada z nás splní svůj sen – mít krásné a dlouhé vlasy. Jaké jsou metody prodloužení a na co si dát pozor?
Když je hezky, chcete se posadit ven na zahrádku. K obědu o víkendu, s návštěvou nebo na večerní grilování, krytý přístřešek je skvělá věc. Můžete v něm i jen tak lenošit, číst knížku nebo trávit čas s rodinou. Zahradní altány mohou mít mnoho podob, a dají se koupit jako skládačka nebo postavit přímo na míru. Prohlédněte si galerii.

Nepřehlédněte

Její život se na počátku jevil jako pohádka o tom, jak dívka z malého města dobyla velký svět showbyznysu. Avšak místo klasického „a žili šťastně až do smrti“ se příběh Ivety Bartošové nesl spíše v tónech tragédie. 29. dubna 2024, si připomínáme deset let od chvíle, kdy Iveta svůj život sama tragicky ukončila. Přesto existovaly okamžiky, kdy byla šťastná.
Jahody povětšinou známe ze zahrádek a málokoho napadne, že by se vůně jejich čerstvých plodů mohla linout i z parapetů v domácnosti. Nemyslete si, že pěstování jahod doma je beznadějný podnik, ze kterého nebude mít nic jiného než dekorativní efekt. Některým nadšencům se podaří vytvořit celou jahodovou plantáž na parapetu nebo na lodžii – a po celý rok z ní sklízet zralé plody. Jaké jsou tedy zásady pěstování jahod doma v truhlíku a venku v zahrádce?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek