Pondělí , 20. 05. 2024

Zbyšek

Ilona Csáková slaví! 30 let od vydání první sólové desky Kosmopolis!

Je 25. 10. 1993 a česká hudební scéna je bohatší o jedno album – a to ne ledajaké album… Ilona Csáková vydává svůj debut - Kosmopolis.
Kosmopolis
Ilona Csáková má důvod k oslavě, v těchto dnech uplynulo 30 let od vydání debutového alba Kosmopolis

30. 10. 2023

30. 10. 2023

 V té době se ozývaly hlasy hudebních kritiků, ale také fanoušků kapely Laura a její tygři, kteří nedokázali Csákové odpustit její odchod z kapely a “zaprodání se” popu…

Prvním singlem desky Kosmopolis byl song Střemhlav

Do vod pop music Ilona se svým zlomovým albem skočila střemhlav hned s prvním singlem – ten taky přinesl song Střemhlav

Ilona na raritním záznamu a první single – Střemhlav

Natáčení desky se uskutečnilo s mezinárodně obsazenou studiovou skupinou v Kolíně nad Rýnem. Producentem celého projektu byl Roman Štefl, který Iloně později postavil i kapelu Amsterdam.

Album s lety prověřenými texty je i po třiceti letech poslouchatelné.

Debutové album je vždy tak trochu sázka do loterie a Csáková se svým týmem vsadili tehdy dost… Dokonce se jednalo o tom, že celé album vznikne v angličtině, což se nakonec /bohužel/ nestalo. Věřím, že tehdy zpěvačka měla jak ambice, tak tým lidí, kteří by ji při troše štěstí dostali do evropských rádií…

Každopádně za rok 1993 ocenila Akademie české populární hudby Ilonu se svým projektem v kategorii Objev roku při udělování tehdejších cen Česká Gramy (dnešní Anděl).

V těchto dnech tedy uplynulo 30 let od vydání tohoto debutového alba, které oprávněně patří k tomu nejlepšímu, co v Čechách v devadesátkách vyšlo a osobně si myslím, že Ilona od té doby lepší album nevydala. Tím nechci říci, že se neposunula, jen další alba už snad nemají takový ten (stěží popsatelný) drive… Ale o tom třeba zase jindy…

Ilona chystá velký koncertí comeback

Jsem rád, že Ilona příští rok jede velké turnéTORNERO TOUR 2024 po České i Slovenské republice s téměř původní kapelou a dle jejích slov to bude vlastně průřez tou třicetiletou sólovou kariérou. Tak se těším, že kromě prověřených hitů jako je Tornero nebo Amsterdam uslyšíme naživo i některé písničky právě z tohoto úžasného a nadčasového alba… 

K TÉMATU  6 celebrit, které věčně trápí kila navíc, anebo se je naučily hrdě nosit!

„…Klíč už máš, jen pojď

Kosmopolis je víra v nás

Jak říct, jak dát

Jak nemuset se zítra bát…“

A jestli si mohu na závěr trochu postesknout, tak je mi, Ilono, líto, že toto album nemá LP verzi.

I tak připíjím a oslavuji těch úžasných třicet let!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vždycky jsem si myslela, že rodiče mohou mít jednání svých dětí pod kontrolou a dokážou je ochránit před nebezpečím. Vždy, když jsem slyšela nějaký příběh k tomuto tématu, tak jsem byla paní chytrá, prý mně by se to stát nemohlo, já bych to poznala, moje dítě je poučeno, blá, blá, blá…. No, nikdy neříkej nikdy a to mé určité povyšování, že já jsem lepší matkou rychle vzalo za své. Setkala jsem se s tím tak z blízka, že bych to opravdu nikomu nepřála.
Skalka je ta část zahrady, se kterou si vyhrajete nejvíc. Tento prvek zahradní architektury napodobuje přirozenou skalní kompozici. Je na vás, kolik prostoru skalce dáte a jak velké kameny zvolíte. Stejně tak, jaké rostliny nebo přímo stromky zde zasadíte. Udělejte si ji podle svého!
Stárnutí - fáze života, kterou by ženy nejraději přeskočily. Jenže se jedná o neodvratitelný jev, který k životu zkrátka patří. Proto je důležité se s ním poprat. Pojďme si prozradit několik věcí, s nimiž se stárnutím hravě zatočíte.  
Taky jste to slyšela? Vyber si buď kariera, nebo dítě! Naštěstí dneska už jde zvládnout vše. Přinášíme 5 rad, jak hravě zvládnete obojí.
Pandemie koronaviru neoslabuje a brzy se k ní přidá ještě podzimní vlna respiračních onemocnění. Nápor na imunitu tak ještě vzroste. Abyste zůstali fit a složité období přečkali, měli byste co nejvíce posílit obranyschopnost. Ideální podporou jsou vitaminy D a C. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy značky Naturevia, kde oba důležité ochránce zdraví najdete.
Černé tečky jsou noční můrou nás všech. Objeví se již pár dní poté, co opustíme kosmetický salón, a vracejí se s železnou pravidelností. Možná jste ale ještě nepřišli na správný způsob, jak na ně. Máme pro vás TOP tipy, jak s nimi zatočit!
Už je to pár týdnů, co se v naší domácnosti zabydlela nádherná kudlanka. Velký zelený brouk, který je v Česku stále běžnější. I my ho na konci léta na své zahradě našli a jelikož děti byly naprosto nadšené, umístili jsme kudlanku do velkého akvária. Dodnes nás nepřestává fascinovat.
Ženy v České republice otálejí s těhotenstvím stále častěji. Průměrný věk prvorodičky se zvyšuje a během několika posledních let překročil hranici třiceti let. Lékaři před tímto trendem pravidelně varují a upozorňují, že i na reprodukční kliniky vyráží ženy až v příliš vysokém věku.
Kolují všude a někdy je těžké vyfiltrovat, co je pravda a co je pouhá spekulace. Mýty jsou zkrátka nedílnou součástí nejen internetového dění, a na pár takových se spolu podíváme. Přesněji na tvrzení o jídlech, která zhoršují a podporují tvorbu akné, a přitom tomu tak ve skutečnosti není.
Mandle jsou oblíbené oříšky, které rádi “chroupeme” jen tak třeba u populárního televizního pořadu. Je skvělé, že za ta léta dokázaly nahradit brambůrky klasicky smažené v oleji, které zdraví, na rozdíl od mandlí, zrovna neprospívají. Pokud však máte tak velkou spotřebu, že vaše peněženka při každé úhradě dalšího a dalšího balíčku trpí, nabízí se otázka, zdali si madle nechcete vypěstovat na své zahradě? Odpověď je ano!
Máte doma kočku? Pak určitě budete souhlasit, že nad jejím chováním někdy zůstává rozum stát.
Drtivá většina z nás si nedovede představit své ráno bez hrnku pořádně silného kafe. Pokud do této skupiny patříte, jistě víte, že je důležité, jak si tu první kávu dne připravíte. Přece se neodbudete jen tak nějakou kávou. Objevte tu, která vám chutná nejvíce. Hlavní otázka tedy zní – mletá, nebo zrnková káva? Jaký je v nich vůbec rozdíl?

Výběr článků

Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?
Když byly salóny krásy zavřené, vyvstala najednou mezi ženami otázka, jak se správně starat o své obočí. Každá z nás se chce o něj naučit správně starat tak, aby své pokožce nezpůsobovala zbytečnou újmu. Správně vytvarované obočí navíc dodá vašemu obličeji šmrnc, rozhodně to tedy není zanedbatelný prvek vedoucí k vnější kráse. Opravdu víte o postupu vytrhávání všechno?
Máte doma čtyřnohého psího mazlíčka? Pokud ano, neměli byste péči o něj podceňovat. Mít pejska – to není jako mít plyšáka, který bude vaší živou podporou, když se vám nebude dařit. Kromě toho, že mu budete dávat najíst a budete ho chodit venčit, nesmíte zapomínat ani na péči o srst a drápky. Bohužel právě tyto dvě věci jsou u chovatelů psů často opomíjené.

Nepřehlédněte

Developerský projekt Vilapark Klamovka je zasazen do zeleného prostředí hlavního města, přitom v dosahu plné občanské vybavenosti. Pokud plánujete zůstat v metropoli, ovšem prahnete po klidné lokalitě, nadchnou vás nové byty v Praze 5. V následujících řádcích vám o lokalitě, nabízených bytech i celém projektu prozradíme více informací.
V posledních letech jsou stále populárnější hesla jako speed hiking nebo fast hiking. Oblečení, obuv a vybavení určené pro tyto aktivity se objevují v kolekcích nejznámějších výrobců. Co to ale je a co to obnáší? Zveme vás k přečtení krátkého článku na toto téma.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek