Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Šperky proti úzkosti poskytují úlevu, ale příčinu neléčí, říká psycholožka

Možná je to uspěchanou dobou, možná jsme jen citlivější na určité podněty. V každém případě je pravdou, že čím dál víc přibývá lidí trpících úzkostí bez ohledu na věk či pohlaví. Právě z toho důvodu se prakticky neustále objevují různé způsoby, které mají příznaky úzkosti o něco zmírnit. Asi tak jako novinka v podání šperků proti úzkosti, které se v posledních měsících staly trendem. Vážně ale fungují? To zkusíme rozlousknout.
proti úzkosti
Jak fungují šperky proti úzkosti?

03. 08. 2023

03. 08. 2023

Pokud se snažíte být alespoň trochu v centru dění, nejspíš jste o nich už něco málo zaslechli. Šperky proti úzkosti jsou docela diskutovaným tématem, a zatímco někdo jim bezmezně věří, jiní to vnímají jen jako další výkřik šarlatánství. Něco málo na nich ale skutečně bude.

Léčivý doplněk při meditacích

Ať to má nějaký ten příběh, začněme nejprve tím, odkud se šperky proti úzkosti vlastně vzaly. Jejich původ pramení z meditačních tradic, které jsou inspirovány starodávným tibetským buddhismem. Takové šperky se využívaly zejména k modlitbám a v rámci léčby těla i mysli. Aby ale myšlenka takových šperků vůbec dávala smysl, je dobré zmínit, že jejich nedílnou součástí byly vzácné kameny – přesně ty, které mají pozitivní vliv na stres, napětí, strach i úzkost.

kámen
Kameny se v léčitelství užívají už dlouho.

Už po staletí se tvrdí, že právě určité kameny skutečně pomáhají k lepší harmonii duše, ale také pozitivně ovlivňují tělo jako takové. Proto se využívají nejen pro výrobu šperků, ale i na masážní pomůcky. Které kameny patří dle léčitelů k těm nejúčinnějším?

  • achát krajkový modrý
  • amazonit
  • ametyst
  • aragonit
  • avanturín
  • azurit
  • citrín
  • chalkopyrit
  • chryzokol
  • chryzopras
  • hedenbergit
  • hemimorfit
  • indigolit
  • jantar
  • kalcit
  • kunzit
  • labradorit
  • lapis lazuli
  • manganokalcit
  • pyrit
  • rubín
  • safír
  • sodalit
  • stilbit
  • thulit
  • turmalín zelený
  • zirkon 

Hit sociálních sítí

Šperky proti úzkosti, jak je vidno, se na sociálních sítích staly fenoménem. Šperky samotné mají spoustu podob, od prstýnků, náramků až po náušnice. Nejznámější je ovšem právě prsten, který na sobě nese několik pohyblivých kuliček. Nyní ale k jádru pudla, a tedy samotnému fungování.

Technika totiž spočívá v tom, že jakmile začnete mít úzkostné myšlenky, měli byste se vší silou zaměřit na šperkové kuličky, soustředit se na aktuální moment, vnímat tady a teď. A právě v tom tkví kouzlo jejich účinnosti. Neexistuje totiž žádný výzkum, že by šperky proti úzkosti vyloženě léčily úzkostné myšlenky, ovšem jak tvrdí psycholožka Catherina Hallisey: „Existuje dostatek důkazů, které ukazují, že nasměřování vaší pozornosti od úzkostných myšlenek k předmětu, jako je prsten, může poskytnout krátkodobou úlevu. Úzkostné prsteny tedy neléčí příčinu úzkosti, ale lze je použít k úlevě od úzkosti tím, že vás ukotví v přítomném okamžiku.”

K TÉMATU  Podzimní deprese: 5 tipů, jak jí předejít a vyzrát na ni

Jinými slovy, zaměřením své pozornosti na šperk a používáním svých smyslů k tomu, abyste se na něj dívali a cítili je, budete schopni odvést svou pozornost od jakýchkoli úzkostných myšlenek. „Jedná se tedy o typ uzemňující techniky, která se běžně používá ke zmírnění úzkosti,” doplňuje Hallisey.

Je zřejmé, že pokud úzkost udeří v plné síle, není asi úplně nejšťastnější spoléhat se na šperky proti úzkosti, které vás úplně nespasí. Určitým pomocníkem však být mohou, přičemž rozjeté případy je už samozřejmě nejlepší řešit přímo s psychologem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

3 jednoduché typy pro dokonale padnoucí šperky

Správná péče o šperky. Jak zajistit, aby vás dlouho zdobily?

Zdroje článku:
https://www.marianne.cz/krasa/trend-ktery-pomaha-s-psychickym-zdravim-sperky-proti-uzkosti,
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jít na první schůzku s celou řadou očekávání, která musí partner splňovat, je velmi kontraproduktivní. Jestliže se chcete seznámit, nemůžete čekat, že protějšek splní vaše představy během krátkého setkání v kavárně. Rychlé soudy jsou špatné soudy.
Kůže je krásná na pohled, na omak, a dokonce i nádherně voní. Problém je v tom, že kvůli ní umírají zvířata. Už brzy ale může být kůže všude kolem nás, a to ve svých alternativních a ekologických podobách. Znáte je všechny?
Agresivita zahrnuje komplex jednání, které patří do lidské společnosti. Nelze ji ze života vyloučit, protože má nejen své negativní, ale také pozitivní stránky. Pomáhá nám přežít i překonat různé překážky. Pokud se však projevuje ve formě destrukce a násilí, do společnosti nepatří.
Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.
Babí léto nám o víkendu přinese dobrou náladu. Volné dny věnujte péči o pokožku, troše zdravého pohybu venku, a večery si nechte pro sebe. Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová?
V dnešní době máme mnoho starostí, které přirozeně vedou ke stresu. Nemusíte hned ale sahat po lahvičce s prášky, bojovat se stresem můžete také čistě přírodní metodou. Vše je totiž jenom ve vaší hlavě.
Vy ani váš partner nepijete alkohol? Žili jste spolu ještě před svatbou? Váš vztah asi nevydrží. A to i přes to, že jste si před oltářem slibovali lásku a věrnost. V pozoru by měli být i tací, kteří mají odloučené rodiče. Prý je potká stejný osud!
Děti a mobilní telefony, to je časté téma k rodičovské diskuzi. Nikomu se nelíbí, kolik času u displejů chytrých zařízení děti tráví. Sami rodiče jim přitom přístroje dávají do rukou nebo jim jdou špatným příkladem. Navenek jsou nespokojení, ale zároveň si tak usnadňují práci a nechávají dítě zabavit se po svém. V jiných případech jim sami ukazují, kolik času u telefonu sami tráví. Proč to není dobře a jak situaci řešit?
Kuchyňský bar je někdy chápán jako náhrada za jídelní stůl v malých bytech. Pravda ale je, že klasické sezení u jídla nic nenahradí. Takže naopak, pokud máte prostor a můžete si kromě stolu dovolit i bar, potěšíte jím každou návštěvu. Navíc je bar dobrý pro optické oddělení kuchyně od obývacího prostoru. Další variantou je potom samostatný bar ve sklepě nebo spodním patře domu, kde můžete vytvořit malou klubovnu.
Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.
Bez mobilu si už nedovedeme život představit. Místo toho, abyste ale surfovali na netu nebo si psali s přáteli a leželi doma na posteli, můžete ho využit k zeštíhlení a posílení celého těla. Mobilní aplikace vám mohou posloužit třeba k vytvoření zdravého jídelníčku nebo zařazení cvičení do každodenního programu. Na trhu je dnes nepřeberné množství apek, co za vás odvedou velký kus práce nebo vám hubnutí aspoň zpříjemní. Vyzkoušejte některý z navrhovaných tipů!
Zdravá a svěží pleť, to je bezpochyby priorita Francouzek. Chcete se naučit pár jejich jednoduchých triků a mít pleť krásnou a svěží?

Výběr článků

Nevědomost, nešťastná náhoda, strach i slabost pro druhého – to všechno hraje roli, když se necháme kýmkoli jakkoli zneužít. Často na to přijdeme, až když už je pozdě. Většinou si s sebou následně životem neseme psychické břemeno, kterého se jen těžko zbavujeme.
Kdo by neměl rád léto! Nejkrásnější roční období má jen několik málo vad na kráse. Tou asi největší je dotěrný hmyz. Ať už jde o všudypřítomné komáry, které nám doslova a do písmene sají krev, nenápadná, leč nebezpečná klíšťata, nebo o nenechavé mravence. Právě s mravenci se řada Čechů od pozdního jara potýká. Slovy klasika, ty potvory se vám dostanou všude. Naštěstí s nimi můžete bojovat přírodními prostředky.
S blížícím se létem se všechny ženy těší na slunečné dny a plážové dovolené. Je to čas, kdy si můžeme vychutnat sluneční paprsky a přidat trochu barvy našemu životu. Ale abychom si užily sluníčka v plné míře, je důležité chránit naši pokožku a zároveň dosáhnout krásného a přirozeného opálení. V tomto článku vám přinášíme tipy na inovativní produkty, které vám pomohou dosáhnout dokonalého letního vzhledu. Od krému do solária až po samoopalovací krém na obličej - máme pro vás všechno!

Nepřehlédněte

Nevěra je nepříjemná zkušenost, která dokáže zamávat i tím zdánlivě nejsilnějším vztahem. Mezi ženskou a mužskou nevěrou panují rozdíly. Jaké?
Každá hospodyňka potřebuje troubu, na kterou se může spolehnout. A každá hospodyňka ví, že každá trouba peče jinak, takže je třeba se s ní seznámit. Podle toho je nutné upravit dobu pečení a kolikrát i stupně.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek