Sobota , 18. 05. 2024

Nataša

Ekologická menstruace: Jak být během svých dnů ohleduplná k přírodě?

Každá žena se měsíc co měsíc setkává s menstruací, během které se neobejde bez vložek či tampónů. Málokdo si ale v tu chvíli uvědomí, jaké množství odpadu se vytvoří během používání tradičních menstruačních pomůcek, které následně zbytečně škodí okolní přírodě. Naštěstí ale existuje několik ekologických alternativ, za které vám příroda poděkuje a oceníte je i vy z hlediska snadného použití. Pojďme se podívat na téma ekologické menstruace.
Ekologická menstruace
Ženy každý měsíc trápí menstruace a s tím spojeny bolesti břicha

18. 10. 2023

18. 10. 2023

Menstruace od počátku lidstva patří k životu každé ženy a zatímco tehdejší doba ženám období měsíčků zrovna dvakrát neusnadňovala, s nástupem nových technologií přišly hygienické pomůcky ve smyslu vložek a tampónů, které poskytly určitý komfort a nijak neomezovaly v rámci běžných dnů. Jak ale vzrůstala spotřeba hygienických pomůcek, tím víc vzešlo na povrch, jak takoví pomocníci zanáší přírodu. A právě proto přišla na plac i menší osvěta, která ženám klade na srdce, že i během svých dnů mohou myslet na přírodu a být maximálně eco-friendly. Zdá se vám takový proud zajímavý? Pak se nechte inspirovat naším článkem, který vám přináší pohled na ekologická menstruace.

Spotřeba menstruačních pomůcek je šokující. Zachrání planetu tzv. “ekologická menstruace”?

Jak se tedy konkrétně propisuje používání menstruačních pomůcek na životním prostředí? Průměrná spotřeba vložek a tampónů se samozřejmě v závislosti na individuálních potřebách a preferencích každé ženy různí. Nicméně, odhadem průměrná žena použije během menstruačního cyklu asi 20 vložek anebo tampónů. To znamená, že průměrná roční spotřeba by mohla být něco kolem 240 vložek nebo tampónů. A vzhledem k tomu, kolik žen po celém světě menstruuje, si můžeme udělat obrázek o konečné cifře, a ta činí asi 45 miliard kusů použitých menstruačních vložek či tampónů. Tento odpad obsahuje plastové a chemické látky, které jsou samozřejmě škodlivé pro životní prostředí. Už na první pohled je tak jasné, že čísla jsou alarmující a o to víc je důležité hledat alternativní možnosti. Navíc pořizování menstruačních pomůcek není zrovna levná sranda. Odhaduje se totiž, že ročně běžně žena utratí přibližně 3 600 – 6 000 Kč za menstruační pomůcky v závislosti na intenzitě krvácení. A vzhledem k tomu, jak se zdražuje, to do budoucna ještě vyskočí. Jaké jsou tedy eco-friendly pomůcky?

K TÉMATU  Trápí vás bolestivá menstruace? Zkuste zmírnit její obtíže vynecháím kofeinu, pupalkou, roibosem a dalšími triky! Co ještě vám uleví?

Menstruační kalíšek

Jednou z ekologických pomůcek je bezpochyby menstruační kalíšek, což je to veskrze malý silikonový nebo gumový pohár, který se vkládá do pochvy a zachytává menstruační krev. Pro většinu žen je navíc kalíšek pohodlný, zároveň je možné s ním dělat prakticky cokoli – plavat, sportovat i spát. I jeho údržba je velmi snadná, zrovna tak samotné zavádění, v němž se poměrně rychle zaučíte. A co se ekologie týče, kalíšek lze použít opakovaně po celou dobu menstruace, přičemž vydržet může až 10 let. Za takový časový úsek ušetříte nejen spoustu peněz, ale zamezíte i tvorbě nadbytečného odpadu.

Menstruační kalhotky

Ačkoli svým vzhledem působí jako běžné kalhotky, ve skutečnosti dokážou až neuvěřitelně absorbovat menstruační krev, aniž by cokoli kdekoli bylo vidět. Některé kalhotky mají vyjímatelné jádro, jiné jsou zase navržené jako jednotný kus. Ať tak, či onak, jedno je zřejmé. Menstruační kalhotky jsou nejen pohodlné, dobře drží na svém místě, a přitom jsou účinné, jak mají být. Na podobném principu pak fungují i menstruační plavky, s nimiž si užijete vodní radovánky, aniž by se vám stala nepříjemná nehoda. Protože právě menstruační kalhotky jsou v posledních letech hitem, neustále se zlepšují jejich vlastnosti, a to zejména míra savosti. Právě proto už na trhu najdete i modely, které vydrží i úctyhodných 12 hodin. Údržba je navíc velmi jednoduchá a při správném používání vám vydrží roky jako nové.

Menstruační houba

Dalším ekologickým pomocníkem jsou i menstruační houby, které fungují podobně jako tampóny, ovšem dají se opakovaně používat. Ke sliznici jsou navíc šetrné, přičemž potěší i vysokou mírou savosti. Trošku horší jsou na tom s údržbou. Je totiž zapotřebí je precizně čistit a nechat poctivě uschnout, aby se v nich netvořily plísně. Pokud ovšem takové nesnáze překonáte, určitou měrou snížíte spotřebu menstruačních pomůcek a trochu pomůžete přírodě.

K TÉMATU  Tajemství bronzové pokožky bez sluníčka? Odpověď zní vosk!

Látkové menstruační vložky

Stejně jako se v posledních letech začaly pro miminka využívat látkové pleny místo jednorázových, tak podobný trend už můžete vnímat i v prostředí menstruačních pomůcek. I zde se nabízí využití těch látkových, které najdete ve stylu klasických, nočních, ale i slipových vložek. Látkové vložky mají dobrou míru absorpce a uživatelky je hodnotí velmi pozitivně i z hlediska komfortu. Dobré jsou i po stránce údržby a díky dobře zvoleným materiálům vám takové vložky vydrží několik let.

Menstruační vložky a tampóny

Pokud se však nechcete vzdát klasických vložek a tampónů, pak přijdou vhod ekologicky vytuněné verze, které jsou oproti klasice vyrobené sice pro jednorázové užití, avšak jsou plně rozložitelné. Vyráběné jsou z přírodní bio bavlny a dalších látek ekologického původu. Díky tomu, že neobsahují chemické přísady, jsou přátelské i vůči vaginální sliznici a navíc jsou praktické i díky tomu, že jsou pohodlné. Ekologické vložky i tampóny jsou navíc zpravidla balené do rozložitelných obalů, tedy nejčastěji vyrobených z recyklovaných materiálů. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co si počít, když vám život znepříjemňuje hormonální akné?

Menstruační kalhotky: Menstruace plná pohody a ekologie

Menstruační houba: Pomocník nebo hrozba?

Zdroje článku:
https://www.euronews.com/green/2021/11/17/how-to-have-a-sustainable-ecofriendly-green-period-menstrual-cycle
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?
Zadar v Chorvatsku láká na originální zpívající schody. Mořské varhany navrhl architekt Nikola Bašić v roce 2005 a od té doby hrají nepřetržitě. Tento architektonický objekt je zároveň neobvyklý hudební nástroj. Zvuk vyluzuje tak jako u klasických varhan vzduch, který je vytlačovaný skrze ocelové trubky, schované ve schodech. Ten dovnitř ženou mořské vlny.
Ať už jste romantickou duší či nikoliv, pár romantických knižních výtisků byste u sebe v knihovně mít měli. Zaprvé nikdy není na škodu žít alespoň v příběhu více naivně, než ve skutečném životě, a zadruhé nějak potřebujete zaplnit volné chvíle během propršených dní. Otázkou nyní zůstává, jakou knihu si pořídit a přečíst?
Zjištění, že vás váš partner nevěrný, může být bolestivým a emotivním zážitkem. Naše srdce hledá odpovědi a cesty, jak se vyrovnat s touto obtížnou situací. V našem článku "Byl mi nevěrný, co s tím?" se budeme společně zabývat tímto citlivým tématem. Prozkoumáme, jak se vypořádat s emocemi, jaké jsou možné kroky směrem k uzdravení a jak budovat důvěru znovu, pokud je to vaším cílem. Přečtěte si o zkušenostech jiných lidí, kteří prošli podobným setkáním, a možná najdete inspiraci pro vlastní cestu k uzdravení a nalezení klidu v srdci.
Kruhy pod očima jsou věčný problém žen. A jelikož umí snížit sebevědomí, protože vzhled kvůli němu není dokonalý, nabízí se otázka, jak problém řešit. Zprvu je nutné si uvědomit, co za potíží vlastně stojí.
Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.
Jeho design je tak čistý a jednoduchý, že vypadá jako přepravní kontejner. Little Big House stojí na svahu hory Mount Wellington ve Fern Tree v Tasmánii. Projekt dokončený v roce 2010 a dokonce vyhrál ocenění v kategorii rezidencí a novostaveb. Jak se vám líbí?
Ačkoli menstruace občas bývá nepříjemná, je přirozenou součástí našeho života, která je důležitá pro naše zdraví i schopnost početí. Věděly jste ale, že barva vaší menstruace může hodně vypovědět o vašem zdraví?
Tato anglická diva se proslavila předně jako zpěvačka, ale zároveň také svým skladatelským nadáním a působností v modelingu. Dua Lipa má původ v samotné Albánii. Mohli byste se domnívat, že její jméno je smyšlené pro zviditelnění ve světě showbyznysu, a že pod ním jen vystupuje, ale není tomu tak. Dua Lipa je skutečně její rodné jméno.
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.
Chceme-li být i v letošní letní sezóně trendy, bude to chtít i stylové boty. Ty by však neměly být pouze vysoce módní, ale také pohodlné. Na následujících řádcích se dozvíte, podle čeho letní boty vybírat, aby byl váš outfit dokonalost sama. Čtěte a inspirujte se s námi!
I když svou matraci pravidelně udržujete v dobrém stavu, je nutné ji občas i hloubkově vyčistit. Je známo, že spánkem trávíme třetinu svého života, takže byste měli svůj spací prostor udržovat opravdu čistý a voňavý, abyste si dopřáli skvělou noc. Přinášíme vám tipy, jak svou matraci opravdu skvěle vyčistit krok za krokem.

Výběr článků

Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.
Otužování pro větší imunitu proti nemocem nejsou jen babské řeči. Terapie chladem má benefity, které zvyšují naši tělesnou odolnost. Co s vámi udělá pravidelné šokování těla prudkým snížením okolní teploty?
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.

Nepřehlédněte

Už jste slyšeli o naturopatii? Že ne? V tom případě poslouchejte dobře. Možná na alternativní medicínu nevěříte, ale pokud ano, naturopatie vás bude bavit. Existuje už od roku 1936 a je oblíbená hlavně mezi příznivci lidového léčitelství.
Nakupování na internetu se stalo pomyslným trendem. Zejména v době panující pandemie a karantény se i ti, kteří nakupování v e-shopech zatracovali, k tomuto kroku svolili. Neměli najednou na výběr, ostatně nakonec nově nabytou zkušenost dál používali v praxi. To poté vedlo k trhání rekordů v tržbách internetových prodejen, což je trend, který i nadále pokračuje. Pokud i vy patříte mezi vášnivé on-line kupující, pozor si dejte na podvodné e-shopy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek